Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandare varf letcon gordak

Vizitator maldii

Postări Recomandate

Vizitator maldii

Am o statie Gordak si am cumparat un set de 10 buc  dar se strica foarte repede am folosit la reballing si lipit si mai mult de 2 saptamani nu ma tine ,  de unde as putea sa cumpar unele de calitate?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dxxx

5

• sesebe

5

• dan cod

3

• mars01

2

Top autori în acest subiect

Poate ar trebui sa reconsideri modul de lucru, substantele folosite...etc.

De exemplu, folosesti saciz, pasta decapanta sau flux lichid?

Nu cred ca exista prea multe variante de producatori pt acele virfuri.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Este plin eBay-ul cat si Aliexpress-ul de varfuri pentru statiile Gordak.

Cautati-le printre acestea.

De fapt aceste varfuri se pot folosi si pentru statiile Hakko (clone) si cele facue de Aoyue.

Dar sa stii ca functie de cat platiti primiti o calitate echivalenta (desi nu este garantat la chinezi ca pret mare = calitate, mai sunt tepari si acolo, mai rar dar sunt).

Eu as lua legatura cu un seller serios (se poate judeca din calificative si feedback-uri) si i-as explica ce am nevoie. Altfel nu aveti decat sa tot incercati pana gasiti un set bun.

Link spre comentariu

Gordak (letconul) este compatibil mecanic cu Hakko. 

Cel mai bine este sa iei varfuri de Hakko.

Corect exploatate tin multi ani de zile, cele folosite de mine au 3 ani si nici macar unul nu are probleme, in plus nici clientii care au luat de la mine asa ceva nu au probleme, este de presupus ca as fi aflat.

Deci tine cont: "corect exploatate"

Link spre comentariu
Vizitator maldii

Unele varfuri le folosesc pentru curatare placa de baza si procesor dupa dezlipire si folosesc pasta flux Kimbo 223 si pentru lipit folosesc flux Amtech 559 uv tresa goodwick

Cam asa arata acum dupa 2 saptamani de utilizare fiecare practic nu se mai lipeste fludorul de varf nici nu mai topeste 

Posted ImagePosted Image

Editat de maldii
Link spre comentariu

Utilizare necorecpunzatoare, asta este verdictul meu.

Dupa fiecare utilizare a virfului, inainte de a-l pune in parcare, se verifica si eventula se recositoreste TOATA zona activa a virfului. Nu e lasa ciocanul din mina daca virful este ars sau cositorul nu mai formeaza o pelicula continua - stralucitoare peste tota zona activa a virfului. In felul asta eu nu am inca nici un virf aruncat (stricat) de peste 15 ani de cind am statia asta de lipit.  Folosesc un Pensol (solomon) SL30.

Apropo, eu nu mai folosesc nici un fel de flux, saciz sau pasta decapanta de vreo 10 ani. Foarte rar mai apelez la saciz sau flux lichid de lipiredar de obicei (99.9% din cazuri)ma folosesc de fluxul ce exista in fludor.

Link spre comentariu
Vizitator maldii

Dupa fiecare utilizare a virfului, inainte de a-l pune in parcare, se verifica si eventula se recositoreste TOATA zona activa a virfului. Nu e lasa ciocanul din mina daca virful este ars sau cositorul nu mai formeaza o pelicula continua - stralucitoare peste tota zona activa a virfului. In felul asta eu nu am inca nici un virf aruncat (stricat) de peste 15 ani de cind am statia asta de lipit.  Folosesc un Pensol (solomon) SL30.

Apropo, eu nu mai folosesc nici un fel de flux, saciz sau pasta decapanta de vreo 10 ani. Foarte rar mai apelez la saciz sau flux lichid de lipiredar de obicei (99.9% din cazuri)ma folosesc de fluxul ce exista in fludor.

Tu ai citit ce am scris eu ? daca curat cu tresa cum sa pun cositor pe varf ? verdictul este ca varful este o panarama chinezeasca care a avut un strat subtire care il proteja cand sa dus ala sa oxidat si varful

Link spre comentariu

Tu ai citit ce am scris eu ? daca curat cu tresa cum sa pun cositor pe varf ? verdictul este ca varful este o panarama chinezeasca care a avut un strat subtire care il proteja cand sa dus ala sa oxidat si varful

Da domnu' am citit foarte bine, dar tu ai citit ce am scris eu? Cu atentie?

Dupa fiecare utilizare a virfului, inainte de a-l pune in parcare, se verifica si eventual se recositoreste TOATA zona activa a virfului. Nu e lasa ciocanul din mina daca virful este ars sau cositorul nu mai formeaza o pelicula continua - stralucitoare peste tota zona activa a virfului. In felul asta eu nu am inca nici un virf aruncat (stricat) de peste 15 ani de cind am statia asta de lipit.  Folosesc un Pensol (solomon) SL30.

Apropo, eu nu mai folosesc nici un fel de flux, saciz sau pasta decapanta de vreo 10 ani. Foarte rar mai apelez la saciz sau flux lichid de lipire dar de obicei (99.9% din cazuri)ma folosesc de fluxul ce exista in fludor.

In fine, fiecare cu skill-urile lui.

Ori iti schimbi obiceiurile ori cumperi mai multe virfuri.

Cind ajung pe-acasa, daca nu uit si am timp, iti fac o poza sa vezi cum arata un virf de 15 ani si care a topit mult peste 1kg de fludor.

edit: apropo eu folosesc TOT timpul burete ud desi cica ar strica virfurile.....

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Vizitator maldii

Da domnu' am citit foarte bine, dar tu ai citit ce am scris eu? Cu atentie?

In fine, fiecare cu skill-urile lui.

Ori iti schimbi obiceiurile ori cumperi mai multe virfuri.

Cind ajung pe-acasa, daca nu uit si am timp, iti fac o poza sa vezi cum arata un virf de 15 ani si care a topit mult peste 1kg de fludor.

edit: apropo eu folosesc TOT timpul burete ud desi cica ar strica virfurile.....

Nu am zis cu rautate ca nu ai citit  dar mi sa parut ciudat ce ai spus ,dar pana la urma am inteles , o sa incerc si varianta asta 

credema pe cuvant dupa 3,4 lipituri varful era negru de zici ca este ruginit si nu se mai lipeste fludorul de el si nici nu mai poti dezlipi nimic 

@ petreelectronic

Da folosesc burete de sarma

Editat de maldii
Link spre comentariu

Maldii

Sigur este deficienta de tehnica, toate varfurile sunt oxidate.

Cred ca nu numai ca nu le incarci cu fludor, dar mai si le supraincalzesti.

Hai sa incerc sa-ti explic pas cu pas cum trebuie sa faci:

- ai placa de baza depopulata si vrei sa indepartezi excesul de fludor de pe PCB

- daca sunt bucati mari de fludor in exces incerci sa le indepartezi prin topire mai inati, fara tresa, doar garvitational/capilar (T varf ~ 350). Apoi:

1. in primul rand cu letconul la 350 grade incarci toate insulele cu fludor eutectic 63/37, sau daca ai - aliaj usor fuzibil. Faci asta pentru ca in pasii urmatori sa indepartezi un aliaj mult mai usor de topit decat cel "ecologic" care este foarte probabil sa fi fost initial

2. de aici inainte nu mai utilizezi temperaturi mai mari de 300 grade, nu este necesar daca  faci totul bine. In acest fel varful se va oxida mult mai putin.

3. incarci varful cu fludor eutectic in exces si apoi il plasezi pe tresa. Este adevarat ca o parte a tresei o vei satura, insa vei castiga contact termic perfect intre varf/tresa/PCB. Misti varful pe PCB si rulezi usor tresa spre portiunea noua, in asa fel incat sa absoarba cat este necesar. 

4. repeti pasii de la punctul 3, pana iti termini treaba

5 la sfarsit incarci varful cu fludor... si totdeauna il mentii astfel. Ce a scris Sesebe este corect.

Retine ca varful nou se "formeaza" la prima incalzire prin incarcare cu fludor, imediat ce a depasit 250 grade.

Eu am folosit cred ca mai mult de 25 ani un set de varfuri Weller, si cand le-am dat erau in aceeasi parametri. De asemenea varfurile Hakko folosite peste 3 ani de zile, pe un letcon Gordak sunt exact ca in starea initiala, si ce reclamatii am avut de la clienti au fost tot din cauza utilizarii necorespunzatoare 100%, explicatii de astea am tot dat.

Sa sti ca si varfiurile Hakko (eu le dau cu 7 lei) dar si cele chinezesti simple (5 lei) au rezistat fara probleme acesti 3 ani, ca am de ambele feluri in setul meu, deci sigur problema ta este de tehnica defectoasa.

PS - curatirea se face la temperatura de lucru cu bumbac (fasa sanitara) uscat. Se inlatura problemele de micro-fisurare prin racirea brusca, aparute la folosirea unui burete ud.

Bumbacul se va carboniza un pic, dar il inlocuim atunci cand nu ne mai place.

PS2 - o statie cu stand-by scade si mai mult oxidarea...

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Aprob cu totul ce au spus Dxxx & Sesebe.

O singura data am cumparat un set de varfuri pentru letcon (cele compatibile Hakko/Gordak/Aoyue) pentru la servici si parca a fost un facut: cele cu varfuri subtiri s-au ars imediat si nu a mai prins fludorul pe varf dupa cateva lipituri. Si am procedat corect cu ele. 

Oricat m-am chinuit sa le refac nu am reusit, si vorbesc de o singura sesiune de lipituri. Concluzia a fost ca am nimerit un set prost (aveam o datorie de inapoiat la servici si cum sellerii astia Aliexpress sunt ezitanti cand e vorba de facturi, am ales sa platesc cu acea datorie si a trebuit sa ma incadrez intr-o suma. In acea suma (mica de altfel) am gasit doar acel set. Din aceasta cauza am spus ca: atat cat dai atat primesti.

Asadar exista si posibilitatea ca varfurile tale sa fie pur si simplu proaste. Iti recomand sa schimbi furnizorul iar daca tot mai sunt probleme ai grija cu temperatura. Am observat ca exista o temperatura critica (la statia mea este undeva in jur de 280 ... 290C) unde varful se mentine relativ curat. Culmea este ca si temperaturi mai mici nu doar cele mai mari, creau acel strat de oxidare excesiv pe varf.

Eu curat varful cu bureti metalici si sunt foarte multumit, nu am schimbat nici-un varf pana acum (desi am de rezerva suficienti) asa ca burete metalic, burete ud, nu cred ca este chiar atat de important pe cat este temperatura.

Editat de mars01
Link spre comentariu
Vizitator maldii

sesebe. :84    imi cer scuze ai perfecta dreptate am facut exact cum ai spus si arata si lipeste impecabil , o sa pun o poza , am udat buretele pe care il aveam si acum il folosesc si este incomparabil, deci greseala mea a fost 100% 

Dxxx . asa o sa fac , o sa fac o proba si revin eu lucram la temperatura de 400 grade cateodata am dat si mai tare ca nu topea 

Editat de maldii
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări