Vizitator Cosmin2000 Postat Iulie 1, 2016 Partajează Postat Iulie 1, 2016 Vă salut! Întrucât îmi plac produsele făcute pentru piața internă niponă, mi-am cumpărat două amplificatoare monobloc, evident cu alimentare nativă la 100V. Am cumpărat și două trafuri coborâtoare de la 220V la 110V, 1000VA, astfel încât fiecare amplificator este alimentat din traful lui. Acum, problema e că în România nu prea mai e tensiunea alternativă la priză 220V. A cam trecut la 230V nominal, iar ceea ce livrează Electrica sau cum s-or chema e jale (cel puțin unde locuiesc în Craiova apar variații mari de tensiune de la valoarea nominală, eu măsurând vârfuri de 242 V sau chiar mai mult! . Pe partea cealălaltă apar valori de 205V AC, depinde de oră, în special după 8 PM... Am măsurat de asemenea cu un multimetru valoarea de la ieșirea trafurilor coborâtoare și pentru 220 VAC la priză am 110V AC care alimentează amplificatorul, iar pentru 240V AC la priză am 120V AC la intrarea în amp. Practic am maxim 20V teoretic mai mult decât recomadă producătorul, iar practic am măsurat chiar 22 V mai mult peste acei 100V. Întreb specialiștii forumului dacă este bine să folosesc aceste trafuri sau dimpotrivă să caut altceva? În gol sau în sarcină tensiunea AC la intrarea în amplificator rămâne aceeași? E de bun augur un stabilizator de tensiune la 220V AC +-3% din care să alimetez trafurile coborâtoare astfel încât să am constant 110V AC pentru alimentarea amplificatoarelor. Mulțumesc anticipat pentru sfaturi și sugestii! P.S.: amplificatoarele sunt specificate a consuma 120W fiecare. Link spre comentariu
franzm Postat Iulie 1, 2016 Partajează Postat Iulie 1, 2016 Autotransformator cu prize sau stabilizator ferorezonant. Nu stiu cum se comporta cel din urma la variatii mari ale puterii debitate. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Iulie 1, 2016 Partajează Postat Iulie 1, 2016 Dacă ştiaţi că producătorul recomandă maximum 100 V, atunci de ceaţi mai cumpărat transformatoare cu TENSIUNEA SECUNDARĂ NOMINALĂde 110 V ?Mi se pare evident că dacă depăşiţi o valoare recomandată, atuncivă puteţi aştepta la "surprize" total neplăcute. Aşa că nu văd dece mai întrebaţi dacă-i bine sau nu să folosiţi acele transformatoare.(10... 20 % PESTE recomandări cred că deja e cam prea mult)O tensiune de 242 V se încadrează perfect în toleranţa admisă de normeîn ceea ce priveşte parametrii energiei electrice furnizate, aşa că dinacest punct de vedere nu puteţi face nimic. Practic am maxim 20V teoretic mai mult decât recomadă producătorulFoarte confuză exprimarea, totuşi se poate deduce ce-aţi vrut să spuneţi.Transformatoarele dvs. au un raport de transformare de 2:1, adică obţineţiîn secundar exact jumătate din tensiunea de alimentare a primarului. Aşadarchiar dacă aţi găsi un vechi stabilizator de 220 V (standardul actual estede 230 V), oricum veţi avea 110 V, adică tot veţi depăşi acele specificaţii.Parcă cea mai corectă soluţie ar fi să căutaţi altele. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Iulie 1, 2016 Partajează Postat Iulie 1, 2016 Mai exista o solutie demna de luat in considerare, cei drept necesita putina bataie de cap : scoaterea de spire din secundare, pana ajungeti la rezultatul dorit. Link spre comentariu
validae Postat Iulie 1, 2016 Partajează Postat Iulie 1, 2016 Dacă secundarele sunt bobinate peste primare (nu lângă) se pot scoate din spire chiar fără a desface total transformatoarele, însă trebuie lucrat cu atenție.Ar fi bine să puneți o poză cu unul din trafuri, scos din cutie. Link spre comentariu
flores72 Postat Iulie 1, 2016 Partajează Postat Iulie 1, 2016 Salut si daca folosesti un UPS care da la iesire 220v , nu se rezolva problema? O seara buna Link spre comentariu
Vizitator Cosmin2000 Postat Iulie 1, 2016 Partajează Postat Iulie 1, 2016 Dacă secundarele sunt bobinate peste primare (nu lângă) se pot scoate din spire chiar fără a desface transformatoarele, însă trebuie lucrat cu atenție.Ar fi bine să puneți o poză cu unul din trafuri, scos din cutie. Stimate domn, Voi desface un traf și voi pune o poză cât mai curând posibil. Mulțumesc pentru răspuns! Link spre comentariu
Vizitator Random.raku Postat Iulie 1, 2016 Partajează Postat Iulie 1, 2016 (editat) Dacă secundarele sunt bobinate peste primare (nu lângă) se pot scoate din spire chiar fără a desface transformatoarele, însă trebuie lucrat cu atenție. asta e tiganeala made in romania , decat sa fac asa ceva mai bine mi-as construi singur alta sursa ( am voie sa zic unui Smod ca sfatul lui reprezinta tiganeala sau iau iarasi ban ca cica ar fi offtopic?) Cosmin cu ce ai masurat tensiunea retelei ? incerca si cu un aparat analogic si vezi ce zice Edit: Continuă cu trollingul și vezi ce se întâmplă.... Editat Iulie 1, 2016 de validae Link spre comentariu
Shambala Postat Iulie 1, 2016 Partajează Postat Iulie 1, 2016 (editat) Daca cele 2 amplificatoare monobloc au transformator de alimentare nativ pt fiecare, cel mai simplu este sa se inserieze primarele acelor transformatoare, ceea ce duce la eliminarea transformatoarelor adaptoare. De cele mai multe ori diferenta de tensiune de la 220V la 230V (sau chiar 245V) este nepericuloasa pt aparate. Majoritatea aparatelor pt 100V functioneaza fara nici o problema si la 110V, si la 115V si la 120V. Daca o sa postezi detalii cu amplificatoarele, dintr-o simpla privire pe scheme (si eventual o cautare pe net a tranzistorilor folositi) ne dam seama daca le deranjeaza sau nu sa fie alimentate la 120V in loc de 100V. Editat Iulie 1, 2016 de shambala Link spre comentariu
Vizitator Rockstar Postat Iulie 1, 2016 Partajează Postat Iulie 1, 2016 In sarcina mai scade tensiunea. Link spre comentariu
bmwh548 Postat Iulie 1, 2016 Partajează Postat Iulie 1, 2016 Daca spatiul din amplificatoare permite poate ar trebui luata in considerare achizitionarea unor transformatoare noi. Exista o firma pe aici care le face foarte bine. Link spre comentariu
Vizitator Cosmin2000 Postat Iulie 1, 2016 Partajează Postat Iulie 1, 2016 Daca cele 2 amplificatoare monobloc au transformator de alimentare nativ pt fiecare, cel mai simplu este sa se inserieze primarele acelor transformatoare, ceea ce duce la eliminarea transformatoarelor adaptoare. De cele mai multe ori diferenta de tensiune de la 220V la 230V (sau chiar 245V) este nepericuloasa pt aparate. Majoritatea aparatelor pt 100V functioneaza fara nici o problema si la 110V, si la 115V si la 120V. Daca o sa postezi detalii cu amplificatoarele, dintr-o simpla privire pe scheme (si eventual o cautare pe net a tranzistorilor folositi) ne dam seama daca le deranjeaza sau nu sa fie alimentate la 120V in loc de 100V. Mulțumesc pentru răspuns! Amplificatoarele sunt Trio L-05M. Schema nu o dețin, am căutat dar pentru versiunea pe 100V nu găsesc deloc. Voi atașa câteva poze cu versiune USA a aceluiași amplificator. Totodată, atașez și o imagine cu traful coborâtor. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Iulie 1, 2016 Partajează Postat Iulie 1, 2016 E același caz ca cel discutat de mine anterior sau nu?Nu, nicidecum.Exemplul ales de dvs. nu e bun, deoarece se referă la o mărimenominală ce stă la baza proiectării oricărui consumator (şi care ţinecont de cele două limite admisibile, respectiv minimă şi maximă), pecând în cazul problemei pe care aţi expus-o se vorbeşte de o valoaremaximă pentru este garantată o funcţionare normală şi ca atare aceastanu se recomandă a fi depăşită. Link spre comentariu
vera Postat Iulie 1, 2016 Partajează Postat Iulie 1, 2016 (editat) Transformatoarele amplificatoarelor sunt calculate pt. 100V/60Hz. La 120V/50Hz, curentul in gol, creste cu vreo 30%-cam mult. S-ar putea sa aveti surprize neplacute. Ca variante de rezolvare propun:1-stabilizator ferorezonant rusesc, tip vechi cu iesire pe 220V, care are reglaje pt. diferite puteri;2-autotransformator rusesc, care are reglaje pt. mai multe tensiuni de intrare/iesire;3-stabilizator chinezesc (cel cu autotransformatorul facut pe tor si reglaj cu motor);4-cel mai ieftin, tiganeala, cum zice un coleg, bobinarea catorva spire, care se pun in antifaza cu secundarul (daca nu se pot scoate cateva spire din secundar). Editat Iulie 1, 2016 de vera Link spre comentariu
Shambala Postat Iulie 2, 2016 Partajează Postat Iulie 2, 2016 (editat) Transformatoarele amplificatoarelor sunt calculate pt. 100V/60Hz. La 120V/50Hz, curentul in gol, creste cu vreo 30%-cam mult. S-ar putea sa aveti surprize neplacute. [...] Asta este o estimare, nu poti sti exact. Dar sa zicem ca ar fi exacta. Acum hai sa calculam - sa zicem ca acel curent de mers in gol este de 100mA, si deci el creste la 130mA. Valoarea este cu desavarsire nederanjanta - pana si fata de curentul de repaos tras de ampliifcator. Dimpotriva, face bine transformatorului (in cazul unui curent de repaos prea mic). Pericolele pt un aparat alimentat la o tensiune cu 20-25% mai mare decat cea nominala sunt cu totul altele; transformatorul fiind ultima piesa aflata in vreun pericol. Trebuie inteles ca acei +20% V in plus in primar se vad tot ca +20% V in plus si in secundar. Deci daca un amplificator este alimentat (sa zicem) cu 2 x 40Vcc, el va primi 2 x 48Vcc. Asta poate duce la limita tranzistorii finali - daca s-au ales modele de 100V. Daca s-au ales modele de macar 120V, din acest pdv nu mai este o pb. In al doilea rand, poate scoate finalii din SOA. Si asta trebuie verificat cu un calcul simplu. Daca rezultatul zice ca este inca ok, e bine. Daca nu, trebuie intervenit si redusa tensiunea. In al treilea rand (si cel mai usor) se citeste tensiunea de lucru inscrisa pe condensatorii electrolitici, si ea trebuie sa fie cat mai mare fata de tensiunea de alimentare. In general proiectantii tin seama de toate acestea si isi fac bine treaba, mai ales cand piata lor principala implica tari cu reteaua la 100V (Japonia), 110V, 115V (Am. de sud, Koreea) si 120V (USA, Canada). Editat Iulie 2, 2016 de shambala Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum