MifTy Postat Iunie 30, 2016 Partajează Postat Iunie 30, 2016 ... am nevoie de un sfat sau indicăţie preţioasă, cum vreţi să-i ziceţi! :)am nevoie de o menghină nepretenţioasă, bună să-mi ţină o plăcuţă cu piese, chestii mărunte de genul ăsta. nu, nu "3-rd hand", am aşa ceva, inclusiv una făcută de mine, pe cale de finalizare... şi nu, nu vreau neapărat metalică, dar pur şi simplu nu ştiam unde să întreb!pentru că majoritatea magazinelor au menghine de-a dreptul "nicovală de 15 tone", iar eu caut mai degrabă ceva de gen "ceasornicar" (dar nu de plastic!), am decis s-o fac io... dar nu reuşesc în ruptul capului să-mi dau seama cum fac partea "fixă" a axului filetat... fără să mă trezesc cu axul ăla că începe să iasă linişţit afară!am căutat câteva zile pe neţi, dar nu m-am lămurit prea tare.n-am găsit decât câteva aiureli imposibil de făcut în lipsa unui strung şi a unei freze "grande precizia" (pe care nu le am şi nici nu mă interesează să le am!), şi un filmuleţ al unui olandez care face mişto de lume pe youtube (sunt mai mulţi de genul ăsta, inclusiv câţiva canadieni, care folosesc maşini-unelte de câteva zeci de mii de dolari ca să facă un şurub "home made", pe care-l prezintă de parcă le-a fost comandat de nasa! ) cu un "diy vice" din lemn care ar fi aproximativ ce vreau io... dar fix la partea aia de fixare a axului pe partea fixă a menghinei trece ca vântul, şi în rest bate câmpii amănunţit despre cum lipeşte el cu clei 2 scânduri pe lung!... da, am fixuri! )))))))))) Link spre comentariu
chas3 Postat Iunie 30, 2016 Partajează Postat Iunie 30, 2016 Foarte confuz topicul, insa daca te referi la capatul prelucrat al surubului, te poti inspira de aici: http://vikash.info/vertex-va4-milling-vice/ Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Iunie 30, 2016 Partajează Postat Iunie 30, 2016 Sa dea drak daca pricep ceva, asa cam 10% banuiesc ca e vorba sa nu iasa surubul din partea fixa a menghinei. La o menghina de "fusereala" tai un canal in partea nefiletata a surubului si bagi o saiba de bronz/alama apoi una de otel si o asiguri cu o siguranta de arbore si gata. La falca fixa prelucrezi gaurile sa ai un umari drepit si cu rugozitate cit mai mica. Bagi surubul in falca fixa, saiba de alama/bronz apoi cea de otel si dupa aia siguranta de arbore. Merge ea si fara saiba de alama da eu asa am facut, cred ca e mai bine. Grig Link spre comentariu
MifTy Postat Iunie 30, 2016 Autor Partajează Postat Iunie 30, 2016 Sa dea drak daca pricep ceva, asa cam 10% banuiesc ca e vorba sa nu iasa surubul din partea fixa a menghinei. La o menghina de "fusereala" tai un canal in partea nefiletata a surubului si bagi o saiba de bronz/alama apoi una de otel si o asiguri cu o siguranta de arbore si gata. La falca fixa prelucrezi gaurile sa ai un umari drepit si cu rugozitate cit mai mica. Bagi surubul in falca fixa, saiba de alama/bronz apoi cea de otel si dupa aia siguranta de arbore. Merge ea si fara saiba de alama da eu asa am facut, cred ca e mai bine. Grig pe dos!adică cum fixez axul ăla pe partea fixă, aia care stă fixată în şuruburi de banc, şi la care "dai la manivelă"! ))))))))am reparat tot felul de minuni până acum, singurele lucruri cu care n-am avut de-a face au fost strungurile şi... menghinele!!!... peste 10 minute fac un desen în paint, să pricepeţi ce vreau, că văd că am uitat binişor şi "jargonul", şi ne uităm unii la alţii ca la poarta nr. 9! Link spre comentariu
MifTy Postat Iunie 30, 2016 Autor Partajează Postat Iunie 30, 2016 mda, dar la ăla şurubul "se plimbă" vesel pe toată lungimea, io vreau "să stea" acolo unde e sudată piuliţa aia, şi să se mişte doar capătul ăla pe care el l-a făcut fix! (da, am văzut deja filmuleţul, e singura problemă, dat fiind că n-am mari pretenţii, o să apelez la soluţia asta! sau poate găsesc totuşi o menghină "de ceasornicar" care să nu coste cât o mână şi-un picior!)desenul promis, ca să ne înţelegem:cu roşu e axul filetat, cu verde bacul mobil, albastru bacul fix, şi chestia aia neagră din bacul fix e ce întreb eu: sistemul de fixare al şurubului ăla astfel încât atunci când deplasezi bacul mobil "dând la manivelă", să nu iasă înspre tine! acum se înţelege? Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Iunie 30, 2016 Partajează Postat Iunie 30, 2016 (editat) Mai citeste o data ce am scris, pune saibele si siguranta pe surub si ai rezolvarea. Grig La alea mici se baga un arc pe surub si ai rezolvat problema. Editat Iunie 30, 2016 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
MifTy Postat Iunie 30, 2016 Autor Partajează Postat Iunie 30, 2016 ... cred că am înţeles! Link spre comentariu
flomar60 Postat Iunie 30, 2016 Partajează Postat Iunie 30, 2016 Pt. colegul MifTy care e un tip ok! Cu 25 lei se cumpara asa ceva: Deschidere falci maxim 35mm , latime falci 60mm,grosime blat fixare maxim 30mm....foarte utila pt. lucrari finute! Link spre comentariu
MifTy Postat Iunie 30, 2016 Autor Partajează Postat Iunie 30, 2016 flomar60, mersi pentru poze, acum mi-am dat seama că am înţeles "pe bune"! şi mi se pare că ştiu şi de unde să iau o menghină ca cea din poze, l-am mai pus pe gogu iar la treabă... până acum se încăpăţâna să-mi returneze doar menghine "de banc" mari atât la dimensiuni cât şi la preţ! Link spre comentariu
bcristian Postat Iunie 30, 2016 Partajează Postat Iunie 30, 2016 La limita, tai un sant in surub cu flexul si confectionezi opritorul la pila/flex dintr-o bucata de tabla/platbanda. Adica sistemul clasic de la menghina de banc. Tine remarcabil de bine/mult. Lipsa de precizie este in cazul asta complet irelevanta functiei. Link spre comentariu
autom Postat Iulie 12, 2016 Partajează Postat Iulie 12, 2016 https://www.google.ro/search?q=mini+mengina&safe=active&biw=1228&bih=858&source=lnms&sa=X&ved=0ahUKEwiltOuMre7NAhWBORoKHRa5ABAQ_AUIBygA&dpr=1 Link spre comentariu
klayus Postat August 29, 2016 Partajează Postat August 29, 2016 MifTy, gasesti exact ce cauti sau similar la orice magazin de bricolaj din Constanta. La leroy merlin am vazut cel putin 10 modele. eu am luat penru prietena mea, care e medic dentist, o menghina care ii intra in poseta cu deschidere 20 mm. a fost 15 lei. gasesti si un pic mai mari si mult mai mari si nu sunt foarte scumpe. numai bine Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum