Vizitator Fosh P. Postat Iunie 29, 2016 Partajează Postat Iunie 29, 2016 (editat) Bună seara și bine v-am găsit, dragi specialiști ai minunatei științe numită electronică. Fiți înguduitori cu un profan într-ale radio-receptoarelor. Am nevoie de un sfat. Care model de radio-receptor - din totalitatea modelelor celor doi producători - e mai bun pentru recepția US?Există un receptor care să poate fi numit „cel mai bun”? Un vârf al piramidei receptoarelor pe US sovietice.Deci, Vef, sau Selena? Ce model anume?Dacă se poate o mică explicație a diferențelor dintre modele. De ce unele sunt mai bune sau mai proaste. Mulțumesc anticipat, sper să-mi iertați întrebările ușor agasante. Editat Iunie 29, 2016 de Fosh P. Link spre comentariu
deneinvins Postat Iunie 29, 2016 Partajează Postat Iunie 29, 2016 Cel mai bun receptor, este acela care funcționează ! Radio Selena (211 - 215) are dublă schimbare de frecvență, banda US împărțită în 5 sub-benzi, se poate atașa antenă exterioară, dacă ”este în toate mințile” recepționează bine în condiții grele. Rezistă la șocuri mecanice, se poate depana ușor. Are din construcție și benzile UL, UM, UUS. Unele variante au blocul UUS pentru banda 88 - 108. Recomand. Nu cunosc prea multe despre radio VEF. Din 1980 nu am primit nici unul la reparat. Link spre comentariu
QQme Postat Iunie 30, 2016 Partajează Postat Iunie 30, 2016 Cautati un Grundig Satellit (orice numar,pref. 3400)sunt cele mai bune din seria celor fara sinteza. Link spre comentariu
doru3160 Postat Iunie 30, 2016 Partajează Postat Iunie 30, 2016 Deci, Vef, sau Selena? Ce model anume? Poate nu s-a inteles intrebarea... Link spre comentariu
puriu Postat Iunie 30, 2016 Partajează Postat Iunie 30, 2016 "Selena" este net superior. Are condensator variabil cu trei sectiuni si mixer echilibrat cu punte de diode. In US se aud bine posturile de radiodifuziune, nu cele de radioamatori. Cele pentru export in Vest sunt mai bine facute decat celelalte. Link spre comentariu
doru3160 Postat Iunie 30, 2016 Partajează Postat Iunie 30, 2016 Ca in oricare alt domeniu(masini,electrocasnice,constructii,etc) si aici trebuie avut in vedere ce comparam.Ca sa fie balanta egala din start, as propune sa comparam un okean 210 fabricat in 1974(Selena pt restul lumii) si Spidola 250(VEF) fabricat in acelasi an.Altfel,daca bag in discutie Selena pe de o parte si un amarat de VEF din 1950 pe de alta parte(sau mai rau,ceva fabricat dupa 90 cand si rusii au luat-o la vale incercand sa pastreze trendul),nu cred ca mai au rost discutiile.Daca e sa comparam domeniul US,nu cred ca exista mare diferenta la sensibilitate.La selectivitate e mai bun VEF,are 6 subgame de US.Performantele pe UUS sunt decente la ambele,nimic impresionant,dar de dragul comparatiei cat mai obiective n-am ales Spidola 240 care are 7 subgame in US insa nu mai are UUS. Bine spunea cineva mai inainte,cel mai bun e acela care functioneaza si as adauga eu, cu conditia sa-l ai in posesie(personal pot butoni oricand un Selena 211,215 ori un Spidola 230 sau 240). Link spre comentariu
QQme Postat Iunie 30, 2016 Partajează Postat Iunie 30, 2016 Selena sau VEF nu au dubla sch. de frecv. ci numai ARF si mixer ech. pentru benzile de radioamatori va trebue un receptor cu banda continua 100K-30Mhz si dubla sch. de frecv. Link spre comentariu
doru3160 Postat Iunie 30, 2016 Partajează Postat Iunie 30, 2016 Care model de radio-receptor - din totalitatea modelelor celor doi producători - e mai bun pentru recepția US? Parca n-a pomenit nimeni de benzile pt radioamatori.Amestecam treburile si n-o mai scoatem la capat cu discutia. Link spre comentariu
QQme Postat Iulie 1, 2016 Partajează Postat Iulie 1, 2016 Scuze, asa este,dar in opinia mea,cine vrea scurte acum,le vrea pt.radioamator-receptie. Link spre comentariu
doru3160 Postat Iulie 1, 2016 Partajează Postat Iulie 1, 2016 Asa este,aveti dreptate,insa cine vrea receptie in benzile de radioamatori, in nici un caz nu va cere pareri despre Selena sau Vef. Link spre comentariu
Vizitator Fosh P. Postat Iulie 1, 2016 Partajează Postat Iulie 1, 2016 (editat) Aveți dreptate, d-le Doru. Nu sunt interesat de benzile pentru radioamatori. Vă mulțumesc tuturor pentru sfaturi și păreri.Totuși... „m-ați băgat puțin în ceață”. Dintre cele două păreri de mai jos, care e cea adevărată? Radio Selena (211 - 215) are dublă schimbare de frecvență Selena sau VEF nu au dubla sch. de frecv. Are sau nu are dublă conversie de frecvență? Editat Iulie 1, 2016 de Fosh P. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Iulie 1, 2016 Partajează Postat Iulie 1, 2016 Selena nu are dubla schimbare de frecventa. Nu am avut VEF niciodata, dar pot face o comparatie intre Selena si Gloria 1, aparat autohton cu performante incontestabil bune pe US. Pentru receptia AM in US Selena pe siliciu este un receptor reusit. Extensia de banda si selectivitatea fata de canalul adiacent (ca parametru) sunt la nivelul optim pentru o receptie AM de calitate. Sensibilitatea nu e grozava daca se foloseste antena telescopica a receptorului (e poate putin "sub" ceea ce ofera un RR Gloria 1 in aceleasi conditii), dar daca folositi o antena filara exterioara de cca 10m handicapul va fi eliminat, pastrand avantajul selectivitatii si al extensiei de banda, care sunt "peste" cele oferite de Gloria 1. Selena cu antena ext este intr-adevar ok. Schema Selena emite din start pretentii, fiind specifica aparatelor profesionale (amplificator RF dublu acordat, mixer cu diode in inel). Implementarea acestei scheme nu a dat rezultatele asteptate in ce priveste sensibilitatea, din pacate. Poate trebuia un nivel mai mare al semnalului dat de oscilatorul local. Peste Selena (ca performante) veti gasi doar Grundig Satellite, cu dubla SF, asa cum bine a mentionat un coleg. 1 Link spre comentariu
QQme Postat Iulie 1, 2016 Partajează Postat Iulie 1, 2016 Verificati pe Radiomuzeum Link spre comentariu
vio2007 Postat Iulie 1, 2016 Partajează Postat Iulie 1, 2016 Super-Heterodyne (Super in general); ZF/IF 465/10700 kHz.................. Nu inseamna ca are dubla schimbare de frecventa,465Khz este frecventa intermediara pentru MA(UL-UM-US),iar 10700Khz este frecventa intermediara pentru MF(UUS). Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Iulie 1, 2016 Partajează Postat Iulie 1, 2016 Bună seara și bine v-am găsit, dragi specialiști ai minunatei științe numită electronică. Fiți înguduitori cu un profan într-ale radio-receptoarelor. Am nevoie de un sfat. As adauga un amanunt esential : chiar si un receptor bine cotat din punct de vedere al performantelor poate oferi rezultate percepute de utilizator ca fiind "slabe" in conditii de receptie nefavorabile. Conteaza foarte mult locatia (zgomotul puternic din marile orase sau dimpotriva, linistea si semnalele puternice din zonele rurale). Conteaza antena si amplasarea acesteia. O sarma chioara dar amplasata intr-un loc favorabil poate oferi o receptie mai buna decat o antena cu pretentii, pozitionata intr-un loc nefericit. Sunt lucruri ce influenteaza profund perceptia unui utilizator mai neavizat in ce priveste performantele unui radio, importante de stiut. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum