Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Kenwood KA-7150|Restaurare/Reparare

Vizitator luciancerbu87

Postări Recomandate

Vizitator luciancerbu87

@all imi cer scuze pt intarziere, dar am ajuns destul de tarziu acasa.

Am inseriat miliampermetru pe colector la fiecare si valorile sunt urmatoarele : 

canalul drept (cel care merge bine) :

-> Q28 (NPN - MJ15024G) urca pana la 8mA in 10-15secunde

-> Q30 (PNP - MJ15025G) urca la fel la 8mA in 10-15sec.

canalul stange (aici apar problemele) :

->Q29 si Q27 urca continuu... am ajuns pana la 42-43mA dupa care imi mirosea ceva a incalzit bine , dupa care am oprit tot si am inceput sa controlez sa vad ce naiba se incalzeste.

Se pare ca pt canalul drept am trz Q24,Q26 (2SC1567, respectiv 2SA794) si nu se incalzesc deloc, dar pe partea stanga am altceva, in loc de Q23(2SC1567) am BD237 si in loc de Q25(2SA794) am BD238, iar cel care s-a incalzit cel mai puternic a fost Q23. Pozele se gasesc aici http://ownprogramming.no-ip.org/owncloud/index.php/s/eTfemHUsiDboe9E pt toate 4.

Sigur a fost reparata mai demult iar pt putere putina nu avea nici o problema, o sa caut ceva alternativ pt Q23->Q26.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 55
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

12

• daniels

8

• sesebe

6

• zal

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Din ce vad eu pe schema, prin finali ar trebui sa fie 40mA

Posted Image

Acele BD-uri nu sunt potrivite acolo.

Totusi, cu riscul de a fi considerat incapatanat ca un catar de catre colegi, regleaza asa grosier acea tensiune E-B, si dupa ce nu mai cresc temperaturile pe acolo poti trece si la un reglaj de finete, Parerea mea.

Editat de daniels
Link spre comentariu
Vizitator luciancerbu87

exact, dar nici macar canalul drept nu are 40mA, doar 8mA, stangul urca pana la 40 si tot urca, dar se incalzesc f tare BD-urile, o sa ii schimb intre ei sa vad ce se intampla, daca dispare zgomotul, acolo e problema.

poate nu am masurat eu bine... am deconectat toate colectoarele si le-am masurat pe rand unul dupa altul.

Link spre comentariu

Mosu, dar tu ai BD-uri untr-un amplificator alimentat cu +/-47V - +/-50+V ?????

BD-urile merg pt amplifuri alimentate la MAXIM +/-35 - +/-38V.

Vezi ca de aici ti se trag problemele!

Link spre comentariu
Vizitator luciancerbu87

sa ne intelegem, alea lui originale gen 2sa794 / 2sc1567, nu se incalzesc deloc si nici nu au radiatoare, daca bd-urile alea erau bune, nu se incalzeau nici ele si in plus de asta chiar miroase a cald, frige bine. nu stiu in timpul mersului ce se intampla cu ele, dar sigur nu e ok.

Link spre comentariu
Vizitator luciancerbu87

@sesebe, nu sunt invizibile, cum naiba, doar ca nu stiu, unde sa masor, pe schema zice +/- 47, si da ai avut dreptate, alea sunt problema, le-am interschimbat, s-a mutat problema pe canalul drept. 

ce parere ai, ce ar merge in locul lor?

Link spre comentariu

BD-urile sunt cu 20V mai slabe decat originalii, posibil sa fie suficient incat sa creeze probleme, pentru ca esti cam la limita mai ales la nivel de semnal aproape de maxim pe iesire, adica punctul unde tranzistorul blocat vede maximul de tensiune... Insa nu explica problemele de comportament in gol, respectiv supraincalzirea aia care este inexplicabila... Posibil si ca acei prefinali sa fie niste fake-uri ( am intalnit personal 237-238 fake si m-am lecuit de ei ). Ai nevoie de prefinali cu minim 100V, mergi fara grija pe MJE340-350.

-> Q28 (NPN - MJ15024G) urca pana la 8mA in 10-15secunde

-> Q30 (PNP - MJ15025G) urca la fel la 8mA in 10-15sec.

Este normal ca sa ai acelasi curent prin ambii tranzistori, la mersul in gol curentul se inchide intre cele 2 ramuri chiar prin tranzistori, curentul fireste ca-i egal in 2 sau mai multe elemente inseriate.

Link spre comentariu

Marian, MJE340-350 este posibil sa se intrerupa din cauza curentului de colector mic pe care il au, mai ales daca finalii au beta mic si impedanta de iesire a sarcinii este 4 ohmi.

Am patit-o demult.

Mai mult ca sigur acele BD-uri sint FAKE, poate ne pune niste poze cu ei sa ne dumiram.

Recomand niste prefinali cu un curent de colector de minim 1,5A, si 100Vce.

Link spre comentariu

Leco fix 0,5A au si prefinalii originali din amplificator, si cu aia a mers mult si bine, ca dovada canalul functional, iar finalii noi stau totusi destul de bine la capitolul hfe... Sunt deci convins 100% ca MJE340-350 vor functiona fara probleme, doar sa fie procurati din sursa sigura, de la un magazin serios ( nu cel din Alexandria sau altele Romanesti ), preferabil macar cel Polonez.

PS: Lucian daca vei schimba prefinalii, si esti dispus sa-i sacrifici, sparge-i si uita-te la pastila de siliciu din interior, la dimensiunile ei...

Link spre comentariu

Cam piperat pretul pentru niste tranzistori asa mici, dar ar trebui sa fie buni. Acuma in ce masura merita o comanda la magazinul ala doar pentru prefinalii aia, nu ma pot pronunta eu.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări