Marian Postat Iunie 29, 2016 Partajează Postat Iunie 29, 2016 Tu esti singurul vinovat ca se intampla asta Zal, nu sunt sigurul care ti-a atras atentia asupra erorii Ube si totusi insisti sa o tot promovezi. Nici nu-i nevoie sa citesti carti ca sa intelegi ca nu ai cum sa stii ce curent de colector ai la 550mV in baza, poti cel mult estima grosier uitandu-te prin pdf, dar cu o marja de eroare nejustificat de mare pentru nivelul electronicii din prezent. Daniels am vazut acum manualul si in eventualitatea in care componente pasive nu s-au devalorizat foarte mult atunci probabil este consecinta inlocuirii finalilor, la cei noi difera caracteristica Vbe/Ic suficient incat sa urce biasul minim mai sus, oricum din ce vad in schema din manual, biasul minim este de fapt destul de mare ( prea mare dupa parerea mea ), as sugera ca rezistenta de 1k5 inseriata intre baza superdiodei si semireglabil, sa fie marita fie la 1k8 fie la 2k2. PS: Reglajul de polarizare recomandat in manual este cca 20mV pe rezistentele din emitor, deci despre ce vorbim Zal? Link spre comentariu
zal Postat Iunie 29, 2016 Partajează Postat Iunie 29, 2016 Vorbim despre trz mult diferiţi de cei din manual, unde nu mai e valabil acel reglaj. Nu reglezi acelaşi debit de benzină prin carburator la o motocicletă ca la un camion, reglezi nivelul... dacă nu e prea greu de înţeles. Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 29, 2016 Partajează Postat Iunie 29, 2016 Vorbim despre un principiu, unul pe care tu refuzi sa-l intelegi, valoarea aia de 20mV este mai putin importanta, ceea ce conteaza este unde este citita, adica la bornele rezistentei din emitor unde se recomanda o anumita tensiune, si in acest scop s-au prevazut acele puncte de masura. Tocmai asta este reglajul polarizarii, un anumit curent de mers in gol in finali, curent care sa impuna clasa de functionare. Tu ai vazut niste chestii prin manuale vechi de service si le-ai luat drept legi peste care nu se trece orice ar fi, ceea ce este foarte daunator ( si nu doar pentru tine, ca fiind un formator de opinie, influentezi negativ si pe altii ). Nu spun ca nu merge si asa, ca merge, insa este o metoda depasita si eronata din toate punctele de vedere, ma indoiesc insa ca va putea cineva sa te faca sa intelegi asta vreodata. Link spre comentariu
zal Postat Iunie 29, 2016 Partajează Postat Iunie 29, 2016 (editat) În regulă, nu vreau să conving pe nimeni de nimic, e bine şi cu reglaj grosier de 50 sau 100mA/trz final indiferent de tipul sau modelul său, indiferent de tensiunea de alimentare şi de rez de emitor şi toleranţa ei. Aşa aveţi certitudinea că indiferent cît sînt de neîmperechiaţi trz finali şi prefinali, ampliful va funcţiona cît de cît decent. Spor... ............. P.S. ptr alţii. Bătrînii aveau o metodă de reglaj derivată din asta cu măsurarea curentului, moştenită evident de la lămpi. Înseriau un bec pe alimentarea pozitivă (nu existau amplifuri cu alimentare simetrică atunci) şi reglau cît să se zărească filamentul roşu. Problemele au apărut cînd s-a trecut de la germaniu şi tensiuni de +20...30V la siliciu şi tensiuni de +60...120V. Editat Iunie 29, 2016 de zal Link spre comentariu
Vizitator luciancerbu87 Postat Iunie 29, 2016 Partajează Postat Iunie 29, 2016 (editat) deocamdata am ajuns la servici, doar pe diseara pot sa incerc sa masor una alta, sa schimb intrarea de la un canal la altul. @marian in legatura cu difuzoarele, sunt foarte vechi, nu au nu stiu ce performanta, daca rezolv cu ampliful eventual cumpar niste difuzoare de firma, astea sunt bluetech (parca au 120w rating, daca bag in ele 120w rms sigur sare bobina ), sa revenim, neaparat o sa incerc chestia cu schimbarea semnalului intre canale sa vad exact ce se intampla. @zal in legatura cu trz finali, se pare ca ce am ales nu e corect, m-am documentat tot de aici de pe forum de pe ceva post mai vechi(http://www.elforum.info/topic/26962-technics-su-8600/?p=252373) ampliful functioneaza bine daca nu ar fii zgomotul ala. Editat Iunie 29, 2016 de luciancerbu87 Link spre comentariu
sesebe Postat Iunie 29, 2016 Partajează Postat Iunie 29, 2016 (editat) @sesebe chiar nu conteaza volumul semnalului de intrare, fasaitul ala se aude doar in momentul in care se atinge o anumita putere la iesirea catre boxe, de exemplu, daca la intrare ii dau maxim din telefon( ca e mai simplu), si potentiomentru de volum e la 40-45% fara switch-ul de atenuare, deja incepe sa faca figuri, daca la intrare ii dau 25% fata de maxim, pot sa ii dau potentiomentru principal de volum si la 80-90% ca poate nu se aude, deci nu conteaza unde se afla, potentiomentru de volum de la statie, doar la o anumita putere de iesire incepe sa o ia razna , avea si inainte sa schimb finalii problema asta dar nu se audea asa de clar, acum e clara treaba, se pare ca finalii astia noi, pot mai mult si amplifica si zgomot , Totusi sunt 80% sigur ca e de la preamp. Lasa preurile in pace. Dupa cum explici tu aici, nivelul semnalului in preu nu conteaza ci conteaza nivelul semnalului in etajul final, deci acolo trebuie sa cauti problema. Nivel mare de intrare si volum mic - nu sint probleme - preul lucreaza cu nivel mare de semnal Nivel mic de intrare si volum mare - apar probleme - preul lucreaza cu volum mic de semnal LASA preurile in pace pt ca nu acolo sint problemele. Exiata foarte posibil ca acei condesatori de aici (unde am explicat) sa fie cu problema. Oricum daca nu-s condesatorii verifica componentele alaturate. Editat Iunie 29, 2016 de sesebe Link spre comentariu
Vizitator luciancerbu87 Postat Iunie 29, 2016 Partajează Postat Iunie 29, 2016 (editat) Lasa preurile in pace. Dupa cum explici tu aici, nivelul semnalului in preu nu conteaza ci conteaza nivelul semnalului in etajul final, deci acolo trebuie sa cauti problema. Nivel mare de intrare si volum mic - nu sint probleme - preul lucreaza cu nivel mare de semnal Nivel mic de intrare si volum mare - apar probleme - preul lucreaza cu volum mic de semnal LASA preurile in pace pt ca nu acolo sint problemele. Ok, mda, intr-adevar nu m-am gandit la chestia asta, hmm.. dar pare logic, si cam unde ar putea sa fie marea problema, adica la etajul final ce ar putea sa nu mearga? finalii sunt noi, exact aceeasi problema o aveau si cei vechi, condensatorii iar sunt noi Editat Iunie 29, 2016 de luciancerbu87 Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 29, 2016 Partajează Postat Iunie 29, 2016 Zal -Tipul sau modelul tranzistorului conteaza cel mult in decizia asupra carui curent de mers in gol ne oprim, NU si asupra modalitatii de reglaj a lui; -Valoarea curentului de mers in gol nu-i batuta in cuie, exista un punct optim pe care putini il accepta, insa AB are o gama destul de larga, poti alege cat preferi; -Tensiunea de alimentare are relevanta cel mult in calculul disipatiei in gol, si deci influenta asupra deciziei valorii curentului de mers in gol dorit, nu are insa nici o legatura cu modalitatea de reglaj in sine; -Rezistenta de emitor iti indica ce curent ai prin finali, nu iti impune ea ce curent sa setezi, si nici cum sa reglezi, ea foloseste pe post de senzor de curent asa cum este si normal, nu te opreste nimeni sa alegi orice intre 10 si 100mA; -Nu vad relevanta imperecherii finalilor cu modalitatea ube promovata de tine, daca 2 finali in paralel sunt diferiti la caracteristica Vbe/Ic, si totusi le impui aceiasi 550mV in baza fiecaruia atunci curentii prin fiecare vor fi diferiti asa cum este si normal ( in lipsa prezentei rezistentelor din emitor ). Exemplu concret, cu 20mV pe rezistenta de 0,47 Ohm si alimentare de 2x47V eu pot spune ca in finali exista un curent de mers in gol de 42,55mA, si disipatie totala in gol de 4W. Spune-mi te rog cu 550mV la aceeasi alimentare, ce curent de mers in gol sunt in finalii aia din schema originala? ( sau oricare altii vrei tu ), da-mi o cifra cat de cat exacta, si apoi spune-mi si cat disipa in gol finalii? Daca esti capabil sa-mi raspunzi la intrebarea asta atunci cobnversatia poate continua, daca o dai la intors atunci chiar nu avem ce discuta, si-mi confirmi intocmai tot ce am zis pana acum, promovezi ceva ce de fapt nu-ti spune absolut nimic! Lucian Le impui o cursa periculos de mare la acele difuzoare, firele de legatura intre borne si bobina cedeaza rapid in ritmul ala, mai mult decat atat, risti ca suspensia sa cedeze si sa sara bobina din locas, iar revenirea are loc cu avarii inevitabile si destructive. Unul dintre avantajele portarii incintelor este tocmai cursa mai mica la difuzoarele de bas, dar exista niste calcule destul de precise legate de dimensiuni, volum incinta, etc... Ideea este ca ar trebui sa reduci bass-ul suficient incat cursa lor sa fie una sigura, ( din propria experienta iti spun ca o cursa asa mare nu inseamna neaparat si mai mult bas ci mai degraba mai multa galagie ). In alta ordine de idei, nu cred ca alegerea finalilor este eronata, sunt totusi bipolari de putere, si sunt mai noi, deci mai performanti, adica nu-ti limiteaza nimic ci din contra, adica personal cred ca ai facut o alegere buna, trebui doar sa adaptezi superdioda cum am sugerat mai sus ca sa poti regla polarizarea la cat vrei tu. Ai inlocuit conzii aia de care a pomenit Sesebe? Link spre comentariu
daniels Postat Iunie 29, 2016 Partajează Postat Iunie 29, 2016 Cazul meu concret.Trz finali complementari, din același lot altii decât originaliiBias reglat conform manualului pe rezistențele din emitor Tensiunea E-B la toti este intre 548 si 550mV Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 29, 2016 Partajează Postat Iunie 29, 2016 Ce curent exista in finalii originali la 530mV? Dar 540? Dar 550mV? Dar la cei noi folositi? Dar la altii de alt tip? Sunt intrebari simple, raspunde-mi uitandu-te in pdf, nu masurand in schema pe rezistentele din emitor. Asta este problema pe care Zal nu o pricepe, e pacat ca si altii sa se lase influentati in mod negativ. Mergi pe diyaudio si promoveaza modalitatea asta pe topicuri de top, sa-mi zici daca te-ai simtit bine apoi. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 29, 2016 Partajează Postat Iunie 29, 2016 (editat) Oups, iata ca sint discutii aprinse si fara participarea mea... Este atit de greu sa se inserieze un miliampermetrul intre colectoarele finalilor si alimentarea +Vcc, unde sa se masoare 40-50mA? Mai ales ca contactul la colector poate fi intrerupt, sint prinsi cu suruburi... La tranzistorii actuali daca veti masura Vbe, veti vedea ca pentru un anumit curent de colector, intre cei PNP si cei NPN, exista diverente de peste 10 chiar si 20mV B-E si o crestere cu 10 sau 20mV B-E sa zicem peste "clasicul 550mV", poate deschide foarte mult tranzistorii finali.. Regula 550mV era foarte buna la loturile vechi de tranzistori in special la NPN-uri (exclusiv), 2N3055, SDT-uri. Nu inteleg de ce atita complicare mai ales ca este doar o pereche de finai pe etaj final. E grea montarea serie a unul mA in colectorul finalilor? Editat Iunie 29, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator luciancerbu87 Postat Iunie 29, 2016 Partajează Postat Iunie 29, 2016 Oups, iata ca sint discutii aprinse si fara participarea mea... Este atit de greu sa se inserieze un miliampermetrul intre colectoarele finalilor si alimentarea +Vcc, unde sa se masoare 40-50mA? Mai ales ca contactul la colector poate fi intrerupt, sint prinsi cu suruburi... La tranzistorii actuali daca veti masura Vbe, veti vedea ca pentru un anumit curent de colector, intre cei PNP si cei NPN, exista diverente de peste 10 chiar si 20mV B-E si o crestere cu 10 sau 20mV B-E sa zicem peste "clasicul 550mV", poate deschide foarte mult tranzistorii finali.. Regula 550mV era foarte buna la loturile vechi de tranzistori in special la NPN-uri (exclusiv), 2N3055, SDT-uri. Nu inteleg de ce atita complicare mai ales ca este doar o pereche de finai pe etaj final. E grea montarea serie a unul mA in colectorul finalilor? nu e greu, doar ca nu sunt langa statie, urmeaza diseara sa fac chestia asta, scot cele 2 suruburi si bag un miniampermetru, iti spun exact ce valuare are fiecare final Link spre comentariu
zal Postat Iunie 29, 2016 Partajează Postat Iunie 29, 2016 Nu, e foarte bun şi un bec de lanternă, dă un aspect mai sofisticat. ............... Dacă mă duce capul să împerechez trz finali şi să-i aleg din modele care nu au diferenţe mari constructive, că multe perechi sînt improvizate de către producători (ăsta e alt subiect tabu ce nu apare în cărţile ptr copii), îi pot folosi şi la 5-10mA de căciulă (sub 500mV b-e ptr majoritatea trz bipolari) sau chiar să cobor în clasă B (cam tot ce e sub 400mV b-e, dar nu mai jos de 300). Dacă nu mă duce capul, setez după manualul japonezului care nu arunca nimic dintr-un lot, fiind foarte zgîrcit. Tipic ptr japonezi e în jur de 600mV b-e sau mai mult şi merg calzi spre fierbinţi în gol. În acest caz nu mai contează nici ce trz folosim, nici nu mai trebuie împerechiaţi după beta, pot fi amestecaţi doar curentul să-l suporte. ............. Ptr cazuri concrete trebuie experimentat cu fiecare model de trz în fiecare amplif. Nu se pot face calcule, există doar valori orientative. Noroc că nu toate amplifurile folosesc rez de emitor sau sursă. Evident şi la mosfeţi e ceva dar nu mai intru în amănunte că sare Inchiziţia în sus. Spor la treabă! Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 29, 2016 Partajează Postat Iunie 29, 2016 Oups, iata ca sint discutii aprinse si fara participarea mea... ........................................................ E grea montarea serie a unul mA in colectorul finalilor? N-as zice "aprinse", mai degraba discutii in contradictoriu intretinute de prejudecati si insuficienta pregatire tehnica, ceea ce conteaza este ca cititorul neutru sa incerce sa inteleaga el ce si cum, nu sa ia de lege ce spunem noi. Si nu este deloc greu sa se inserieze ampermetru ( mili ) pe colector, mai ales in cazul de fata, efectul este acelasi oricum, si este la fel de corect. PS: Nu tin minte sa fi intalnit vre-un amplificator din cele depanate, care sa nu aiba rezistenta in emitor ( vorbind de bipolari ), se poate sa fi uitat eu... Link spre comentariu
sesebe Postat Iunie 29, 2016 Partajează Postat Iunie 29, 2016 (editat) Ok, mda, intr-adevar nu m-am gandit la chestia asta, hmm.. dar pare logic, si cam unde ar putea sa fie marea problema, adica la etajul final ce ar putea sa nu mearga? finalii sunt noi, exact aceeasi problema o aveau si cei vechi, condensatorii iar sunt noi Vezi ce am scris in postarea 11. Daca ai condesatori noi atunci vezi si rezistentele (si tranzistorii) din acel modul. Din pacate nu am schema in fata dar acolo exista un modul cu cite 4 tranzistori (parca) pe canal, modul ce asigura o protectie de limitare a curentului maxim prin finali, probabil si ceva protectie SOA. Vezi sa nu fie pe acolo ceva piese defecte sau devalorizate. Rezistentele din emitori la finali sint OK? Poti face un test: sa dezativezi partial acel circuit de protectie. NUMAI si NUMAI pt acest test conecteaza peste rezistorii din emitori la finali, alte rezistente de aceeasi valoare (aproximativ) si putere suficienta si vezi daca are in continuare distoriuni la nivel mare. Nu uita apoi sa deconectezi rezistorii si ai grija ca dupa conectarea si apoi deconectarea rezistorilor trebuie sa reglezi curentul prin finali. Nu forta prea mult ampliful cu acesti rezistori conectati pt ca nu mai functioneaza bine compensarea termica si poti arde finalii. Editat Iunie 29, 2016 de sesebe Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum