Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Slefuitor orbital

silcos

Postări Recomandate

Salutare. Am luat pana la urma un skil 7445. Motor de 430w, puterea se simte.Ce e un pic enervant la el: vibratiile. Se simt un pic la mana, insa se poate lucra lejer. Nu stiu insa cum e la alte marci/modele.Parti bune: praf aproape deloc, aspira bine. Are frana integrata, fara sa aplici presiune pe talpa (cu el in aer) abia vibreaza un pic. Intra in paine pe lemn, se potoleste daca il ridici.Are putere, am slefuit o felie de salcam (butuc) uscat de cativa ani. Fusese taiata la drujba, avea santuri. Cu disc de 60 am scos santurile in totalitate fara mare efort.Chiar si cu granulatia 60, lemnul slefuit se simte mai fin decat ma asteptam. Deci chestia cu miscarile aleatorii chiar e buna.Inca o chestie negativa este recipientul de praf. Initial am crezut ca are element filtrant din hartie. Este in schimb o panza. Nu lasa praful, insa va fi mai greu de curatat.Una peste alta, la 200 ron e mai mult decat ma asteptam.P.S. pe lemn de brad fluiera.

Editat de silcos
Link spre comentariu

Smirghel cu care a venit aparatul. Erau trei discuri de 60. Cu granulatie mai fina nu am incercat, o sa incerc si revin cu impresiile.Oricum, nu il voi folosi pentru lucruri extrem de fine (gen furnir). Finisajele sunt medii, gen lac.

Link spre comentariu

Slefuitorul orbital obtine rezultate la fel de bune cu granulatie de doua ori mai mare.

Exemplu: Daca pentru slefuit manual ai nevoie de 800, un orbital o sa iti scoata aproximativ acelasi finisaj cu 400.

Discurile sunt toate ok pentru lemn. La metal se schimba treaba.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Slefuitor orbital: cu cit mai greu cu atit mai bun. Am un Metabo din SUA . Este magnific. A costat 285 usd. Acelasi metabo , european, extrem de usor...nu e bun de nimic.

DeWalt patrat mic...magnific.Luat din state cu 49usd.  Nu are moarte pana cind cedeaza cele 4 picioruse melc. A rezistat eroic timp de 8 ani. A slefuit lemn, furnir si peretii casei lu' tata socru. S-a infundat de 5 ori cu zugraveala. S-a desfundat si a lucrat mai departe inca 3 ani. 

Slefuitorul orbital este singurul care nu strica suprafata. Uitati de banda si si discuri bune pe metal sau in alte situatii.

Sugestie: renuntati la sacul colector. Atasati un aspirator care asigura degajarea prafului.

Perforati hartia abraziva la jumatate , nu apasati perforatorul la maximum. Astfel, varfurile de smirghel, raman in interiorul placutei din cauciuc. Daca aceste varfuri raman in afara, va apar cercuri de 10mm pe suprafata slefuita. Se vad dupa lacuire.

Link spre comentariu

Nu sunt sigur ca inteleg partea cu "perforati hartia pana la jumatate". Fiind din acela cu talpa rotunda, am luat discuri deja perforate. Exista si care nu au fost perforate, insa nu mi-am dat seama cu ce fac gaurile. Iar cu hartie obisnuita (rectangulara) nu stiu daca se poate, ca nu pare a avea suprafata aceea de prinde de arici (pe spate).Spuneti ca discurile astea perforate, din comert nu ar fi cea mai buna solutie?Multumesc.

Link spre comentariu

Foloseste hartia cu gaurele din comert, e foarte buna atata timp cat se potrivesc gaurile pe gaurile aparatului si tipul de hartie pe materialul slefuit.

Pune putin ulei la suprafata de contact a garniturii din spatele talerului altfel risca sa o roada.

Nu folosi sacul de praf, ala doar blocheaza debitul. Foloseste o masca si ochelari si lasa aparatul sa respire liber daca lucrezi cu lemn si e prea mult praf.

Link spre comentariu

Ma referisem la discuri adaptabile pe bohrmasina sau flex si masina cu banda circulara foarte buna pentru ... ascutit cutite si topoare.

Slefuitorul cu disc perforat este tot un orbital. Functioneaza la fel ca cel dreptunghiular. Discurile gata perforate , au margini corecte. E bun dar nu intra in colturi si daca nu esti cit de cit experimentat, poti face denivelari  (nu asa grave cum fac unii utilizand flexul).

Slefuitorul orbital dreptunghiular , daca e vandut de o firma serioasa, vine insotit de perforator (Hole punch). Talpa are gauri. Smirghelul nu are. Se taie smirghelul la forma corespunzatoare, se prinde in clipsurile masinii apoi se aseaza pe perforatorul de forma unui sabot care imbraca talpa masinii. In interiorul acestui perforator se afla un fel de ghimpi care "sparg" smirghelul impingaind in gaurile de aspirare din talpa masinii. In felul acesta , masina e pregatita cu smirghel perforat gata pentru slefuire cu aspiratie. 

Aici puteti vedea cum arata acest perforator:

https://www.metabo.com/com/en/accessories/accessories-for-orbital-sanders/additional-accessories-for-sanders/hole-punches/hole-punch-93-x-230-mm-for-sr-631148000.html

Cind smirghelul nu e perforat, se produce foarte rapid arderea prafului dintre smirghel si suprafata abraziva. Acesta se acumuleaza in puncte mai mari sau mai mici si aduc problemele de slefuire cunoscute.

Hartia cu gaurele ....gaureste buzunarul repede! Afara doar daca adoptati un orbital disc unde , toate discurile sint perforate .... si scumpe.

...De fapt, e o mica smecherie...: Dupa ce perforati smirghelul direct pe talpa masinii, scoateti perforatorul, apoi cu degetul sau cu un diblu rotunjit la cap (mai gros decit orificiul de aspirare), apasati si rotiti usor marginea perforata ca sa nu aibe abraziuni.  Astfel se elimina pericolul de aparitie accidentala a acelor cerculete descrise mai sus.

Efectul cercurilor, nu e o gluma. Va rog sa ma credeti. Arata rau si se rezolva greu.

Daca slefuiti o mobila , pe furnir, apoi aplicati stain (baitz)- vopsea de apa transparenta, aceasta picteaza evident cercurile. Dupa aplicarea lacului, aceste forme nedorite sint vizibile in finisaj.

Ca o conditie esentiala: Intotdeauna, dupa slefuire cu masina , aplicati o slefuire manuala cu 220-400 functie de finetea dorita, , de-a lungul fibrei.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 8 luni mai târziu...

Depinde ce inseamna rezonabil.

Eu cred ca as considera ca minim un GEX 125 AE care e destul de ieftin.

Am avut si PEX 270 si are minusurile lui si diferenta la pret nu este deloc mare pana la GEX.

Nu as cumpara un orbital no-name.

Link spre comentariu

Pretul este rezonabil , ma gandeam la cel expus de domnul @silcos , cu o putere mai mare ... peste 350W .

Cu stima .

Editat de gi0
Link spre comentariu

Cand vorbim de putere conteaza si ce anume te intereseaza: puterea de pe eticheta a produselor indoielnice care ori este umflata ori exagerata si ia foc in 15minute de utilizare intensa

sau puterea reala ?

eu aleg gex-ul orice ar fi.

Nu m-am prins care e pretul, eu am un gex150ac si nu l-as da nici pentru 2000w chinezesti

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări