Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Slefuitor orbital

silcos

Postări Recomandate

Salut. Pentru ca am de slefuit chestii din lemn, iar la mana este exclus, am nevoie de o scula electrica. Am incercat cu un slefuitor cu vibratii, talpa dreptunghiulara. Drept e ca e un no name, dar te ia plansul.Am incercat cu un adaptor rotativ de il pui pe flex, cu discuri cu arici. Am si o priza cu variator de turatie. E bun daca vrei sa slefuiesti grinzi, prntru lucrari mai fine orice eroare distruge tot. Te fura de nu te vezi.Acu' ma bate gandul sa imi iau unul orbital.Aveti ceva recomandari?Daca nu marca anume, macar ce sa urmaresc?Am vazut ca sunt si cu turatie de 12000 si cu 24000. Conteaza amplitudinea oscilatiei? La putine am vazut-o specificata-un exemplu era 2mm.Exista vreo marca cu consumabile mai ieftine?Orice sfat va fi apreciat!Multumesc!

Link spre comentariu

Orbitalul este aproape la fel cu cel dreptunghiular.La cel adaptat la flex ai nevoie de disc cu articulatie si arici ;altfel distrugi tot.

Editat de gcom61
Link spre comentariu

Cu banda nu as incerca. Din ce am vazut, daca il misti un pic oblic strica. As avea nevoie de slefuire mai fina si sigura, pentru ce e grosier bag rindea electrica ori flex.Cum e discul cu articulatie? Recunosc ca nu am vazut. Am unul care se infileteaza pe flex, iar panza e cu arici.

Link spre comentariu

Mihai, am doua slefuitoare dreptunghiulare pe care ma gandeam sa le arunc datorita "calitatilor" pe care le-ai prezentat. Mi-a dat prin cap sa montez un variator de putere, din acelea pentru bec, si cu puterea redusa pe la 10-20 % functioneaza ok. 

Editat de La Trovanti
Link spre comentariu

Cel cu talpa dreptunghiulara pe care il am are variator de turatie. La turatie maxima iti cam scutura dintii, dar de slefuit nu prea. La turatie sub jumatate se simte ceva, insa il pot folosi doar pentru finisajul final. La ce lucrez eu, nu am nevoie de asa ceva. Adica un smilgher de 180 pus chiar pe flex da o textura fina. Totul e sa nu misti gresit deloc, ca a intrat in lemn. Asta cu flexul la turatie minima. Am vazut cateva skil la 200-300 lei sau chiar un bosch la 350. Am maj gasit si un metabo,tot pana in 300. Metabo are insa motor de 240w, fata de 380 sau 430 skil.Stiu ca diferenta de categorie intre skil si metabo e uriasa, insa ar acoperi, in termeni de performanta, diferenta de putere de la 240 la 430w?

Editat de silcos
Link spre comentariu

Sorry, silcos.

Variatorul de turatie folosit ajunge sa opreasca complet motorul. Nu stiu daca cel pe care il ai face asta. Talpa sta stabil pe suprafata cand slefuiesti, ca la mine sta .

Cantitatea cat slefuiesti o reglezi din granulatia smirghelului; 80, 200, 320. 

Link spre comentariu

Oricum ai da-o slefuirea e totusi un proces migalos, si iti cam pierzi rabdarea indiferent de scula electrica de mana pe care o folosesti, tipul ei, fie ea ieftina sau scumpa. La cele scumpe avantajele ar fi gama de accesorii, poti schimba talpa la orbitale cu unele mai moi sau mai tari in fucntie de aplicatie, vibratii mai reduse, mai ergonomica etc.

Cel cu banda nu e indicat la finisare, doar sa poti sa-l tii tu ferm pe toata durata slefuirii, altfel te fura imediat, iti ies valuri pe colturi. Mult mai bine iesi cu rindeaua electrica daca spui ca ai. O solutie ar fi sa pui slefuitorul fixat si sa vii tu cu piesa pe el, in felul asta controlezi mai bine. Sau sa-l pui fixat la 90 gr pt canturi.

Probabil ti-ar fi indicat un orbital random daca ai piese multe si mari/late. Amplitudinea aceea e cat de excentric se misca discul. Cu cat e mai mica cu atat mai fin iese, dar si dureaza mai mult slefuirea. 2-2.5mm e in regula, 1 si 1.5 in general gasesti la selfuitoarele astea de putere mica si cu talpa dpretunghi, triunghi, gen bosch psm primo, b&d mouse pt piese mici si mai fine, locuri inacesibile cu discul. Random/aleatoriu e ca discul se misca liber pe ax, si atunci cand slefuiesti ia directii de rotatie aleatorii, in functie de cum il misti, ce frecare intampina, si astfel nu iti mai raman acele urme/zgarieturi circulare-spirale de la abraziv, cum ar ramane la slefuirea cu flexul de exemplu. Ca recomandare de model, cat te tine buzunarul...isi fac treaba cam toate de la skill in sus in regim de hobby, importante sunt si consumabilele, discurile abrazive. Astea ieftine se tocesc repede, hartia e subtire si se rupe pe margine, velcro-ul se duce repede daca prinde praf, lasa urme. Un set de bosch de 5 sau 10 discuri e vreo 15-20 lei si isi merita banii.

Important mai e sa slefuiesti progresiv, cel putin cu doua densitati. Incepi cu 60-80, sau 120 daca e deja intr-o stare mai buna piesa, si termini cu 180 (daca dai cu lac; mai mult nu e nevoie, oricum vor aparea porii/bule de la lac dupa, si vei slefui iar) sau de la 240-320 in sus daca foloesti uleiuri/ceara. 

Editat de yo4hhp
Link spre comentariu

Multumesc mult de raspuns. O sa incerc un skil. Din pacate, modelul nu are variator de turatie. Din fericire, am eu o priza la care am improvizat unul. Asa ca voi putea varia turatia.Ce nu sunt sigur: la turatie redusa cu variatorul meu, ventilatorul incorporat pentru praf va functiona si el la viteza redusa. Ma gandesc insa ca nici la cele cu variator de la mama lor nu va fi altfel, cred ca sunt conectate la axul sculei. Oricum, la o adica are racord pentru ventilator

Editat de silcos
Link spre comentariu

Sincer nu prea vad utilitatea reducerii turatiei. Am folosit la un moment dat un skill 7420 nereglabil, 24k ture in gol, si nu am simtit ca e prea agresiv, din contra iesea foarte bine slefuirea.

Da, mai mult ca sigur se va reduce si ventilatorul, respectic aspiratia. A, si ziceam mai sus de slefuit progresiv, dupa fiecare granulatie trebuie aspirat/suflat praful bine, altfel particulele de grana mai mare ramase vor slefui si ele la randul lor la urmatoarea granulatie mai fina.

Link spre comentariu

Cu oricare slefuitor orbital ai lucra, tot migaloasa e lucrarea de slefuire. Asa cum se specifica mai sus, trebuie facuta in trepte cu granulatii corespunzatoare de smirghel. E operatia de care depinde estetica unei lucrari, asa ca slefuirea se face cu sarg si rabdare.

Referitor la scule, eu folosesc numai Makita fie ca e vorba de prelucrat lemn fie metal, de spart pereti, de aspirat praful. Multi vor sari in sus sa spuna ce sunt scumpe. Parerea me e ca nu sunt scumpe.

Am flexuri si masini de gaurit de 10-15 ani care functioneaza perfect desi ararta ca dracu. Si nu lucrez in regim de amator cu ele, nu le menajez. Intretinerea insa e esentiala.

Stima.

Link spre comentariu

Modelele cu banda sunt prea agresive pentru finisaje fine.

Eu nu il folosesc in lemn ci metal, la facut suprafete oglinda sau textura frumoasa de orbital.

Am incercat mai multe modele si toate firmele mediocre au fost slabe/nefolosibile la slefuit/polishari. Pana la urma am lucrat cu un bosch pex270 care a fost superior, dar fiind gama hobby au aparut probleme si la el, si cea mai enervanta este ca se invarte talerul de nebun cand iese "din paine" si ia super turatie daca il lasi, deja devine giroscop.

De curand am luat un bosch gex150ac si este diferenta de la cer la pamant. Nu am ce sa cer mai mult.

Consumabilele sunt aceleasi la toate orbitalele. E aceeasi foaie de smirghel doar ca unele sunt de 125mm altele de 150mm, pana in 1.3-1.5ron foaia buna luata la cutie de 500 sau vreo 1.7ron la bucata.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări