Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schimb de opinii pentru atestatul meu

alex77

Postări Recomandate

Nu ne lasa sa folosim componentele la liceu,directoarea ne-a interzis asa ceva.Nu ne mai lasa sa intram in laboratorul preofesorului decedat.Singura varianta care ne-a ramas ar fi sa cumparam noi placa+piesele,alta solutie nu stiu care ar fi.

Capitolul cablaje nu a existat la noi in laborator.Noi nu avem permisiunea domnului inginer de a atinge materialele.Daca le atingea cineva primea mustrare scrisa,minus un punct sau poate doua la purtare si alte osande.

numai buni de bătut până mor, înviaţi, şi luat de la început! e singura soluţie cu proştii ajunşi "cineva", şi care se agaţă de scaunele ocupate prin impostură! :nervîn altă ordine de idei: schema cehului e făcută "din nostalgie", integratele alea, cu excepţia lui 4060 nu se prea mai fabrică, el probabil a găsit "stocuri vechi noi", sau rătăcite prin vre-o cutie...nici integratele pomenite de puriu nu mai sunt demult disponibile, mulţumită "afacerilor" pesediştilor cu hayssam. în cel mai bun caz, mai există la cineva un "stoc vechi nou"... dar slabe şanse.dacă mai e de actualitate, am putea scotoci un pic şi indica ce integrate să folosiţi, dar... va trebui să citiţi şi să înţelegeţi singuri ce scrie în datasheeturi.altfel o să faceţi şi voi o lucrare "copy/paste", şi n-o să rămâneţi cu prea mare lucru în cap.cel mai nasol e că nu mai aveţi acces la laborator!"Ne lasa sa folosim ce vrem noi atat timp cat cunoastem ce cuprinde circuitul si cum functioneaza el."din spusele tale, la cât de "bine ştie" cucoana meseria asta, puteţi să-i vindeţi braşoave cu neobrăzare, că n-o să priceapă nimic. partea proastă e că o să ştie "din instinct" treaba asta, şi o să facă fix ce are ea chef: vă respinge proiectul...pe scurt: puteţi folosi 4 bucăţi 4026 (au drivere LED incluse), dar acelea sunt doar numărătoare, deci va trebui să faceţi şi baza de timp, şi circuitele de reset, etc... 4060 ar fi bun pentru asta... mai studiaţi schema lui danyk, pentru că exact un 4060 foloseşte pentru treaba asta.mai există pe net cam 4-5 proiecte cap-coadă de ceasuri care folosesc integratele alea (4036 sau 4033, sunt aproape la fel), şi sunt ieftine şi se găsesc uşor la noi în ţară.atenţie, fiecare dintre integrate comandă un afişor, nu există multiplexare, alea-alea!succesuri! :) 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• alex77

10

• puriu

2

• MifTy

1

• bentanioan

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Dar se mai gaseste si varianta 74HC390

da cred ca a venit vacanta si sa dus atestatul, gata cu ceasul.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Dar daca incerc cu varianta asta fara microprocesor sau microchip?E buna ca alegere?

Stiu ca s-ar putea sa fie suma mult mai mare ca alocatia mea de 80 de lei dar alta varianta nu am gasit.Multe dintre ele erau cu microprocesoare iar restul erau mult mai complexe.

Nu as vrea sa fiu costisitor si sa cheltuiesc toti bani pe prosti si aiureli.Parintii mi-au spus exact ca daca ma mai vad ca imi cumpar alte chestii inutile nu imi vor mai achizitiona acele chestii si ca ma vor ignora complet la discutiile despre cumparaturi inutile.

post-257457-0-62073700-1469219088_thumb.jpg

Editat de alex77
Link spre comentariu

Dar se mai gaseste si varianta 74HC390

Posted Image74hc390_tme.PNG

da cred ca a venit vacanta si sa dus atestatul, gata cu ceasul.

Atat timp cat juriul nu a dat verdictul final mai e timp asa ca nu avem de ce sa ne ingrijoram.Crezi ca daca nu voi trece din prima nu voi amana pentru alta data?

Link spre comentariu

Schema pe care ai postat-o, este a unui numarator decadic, cu multiplexare.

Aceasta schema foloseste un MMC351 si un MMC4511:

sau cu MMC353

Daca tu vrei sa continui cu electronica, nu te lasa sa practici, sa inveti, sau chiar sa mergi la o facultate pe acest profil, electronca.

Si eu am intampinat greutati materiale. Am invat doar pt ca atunci cand am un pic de timp liber sa ma joc cu electronica. Acuma, sunt solicitat si la servici pt unele lucrari unde implica un montaj, un tablou de automatizare,...

Nu te lasa daca totusi vrei. Electronica este frumoasa.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Un articol cu de toate: http://pages.intnet.mu/mauriguy/PICClock.htm. Microcontrolerul este ieftin. Mai scump este afisorul. Compilarea hex-ului si scrierea in MC trebuie s-o faca cine are cu ce.

Parca am explicat ca nu stiu programare(am avut prin liceu niste carti de programare dar daca le citeai cu atentie iti explica cum sa deschizi niste fisiere,texte si alte modele de tipurile acestea fara sa ne fi explicat cuvant cu cuvant de ce aveam nevoie de acele programe si la ce sa le utilizam) si ori de cate ori deschid cartea aceea eu ma intreb daca cartile acelea nu sunt facute pentru prosti.Nu am nimic personal cu autori dar programerea se facea in fata calculatorului,nu din carti sau din alte ghiduri.

Si da am calculatoare la liceu doar ca acelea sunt din 2007 si au un procesor foarte slab,uneori aceste calculatoare se blocheaza.Le folosesc doar cand avem nevoie de anumite ,,teme''.

Nimeni din clasa nu folosesc asa ceva.

Cat despre hex profesorii nu ne-au spus nimic de el ca ar fi nevoie de programare,ne-a explicat doar ca are 8 segmente si ne-a dat si un tabel de completat cu el.

De cand se compileaza hexul si de ce nu este automat programat?

Editat de alex77
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări