Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Factorul de putere al surselor SMPS din becurile cu led.

Postări Recomandate

Va prezint si eu inca o pocnitoare chinezeasca.Pretul: 12 Lei in Doraly.Are 30 de led-uri si iesirea pe sursa e de 47v.PCB-ul  e lipit cu silicon de tubul de sticla . Zice ca are 9 w dar dupa cum vedeti  ca arata ampermetrul, nu prea iese la socoteala. Intensitatea luminii este mult sub cea a unui tub cu neon de 18 W

post-231372-0-22347800-1465812949_thumb.jpg

post-231372-0-52678700-1465812958_thumb.jpg

post-231372-0-51683500-1465812967_thumb.jpg

post-231372-0-45245100-1465812983_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 120
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Depinde de cos de fi ,care este factorul de putere al sursei? 

Posibil sa consume 9W dar asta nu implica puterea insumata a ledurilor sa fie de 9W sau suma sa fie 9 dar sa nu fie folosite la 9 . Inca nu s-a gasit transformare cu randament 100% deci si sursa consuma ceva .

Ce treaba are cos fi daca este o sursa in comutatie? Ce cos fi are o sursa ATX ? Dar un alimentator de laptop? Cos fi este cand ai o sarcina reactiva in alternativ, cand faci redresare nu mai ai alternativ dar tragi de la retea un curent in impulsuri mai mici de 10milisec cat are o semialternanta. Latimea impulsurilor este data de valoarea cond de filtraj si de sarcina. Functie de acest raport latimea impulsului de curent poate fi aceeasi si la 10w, si la 100w, si la 1000w si la 10000w la sursele in comutatie fara PFC. Deci unde este cos fi ?

Link spre comentariu

Masurarea puterii trebuie facuta cu un power metru din comert , nu e prea scump , asa se evita "ghicirea" factorului de putere ( cosinus fi )

O sursa in comutatie din aia simpla nu are deloc cos fi = 1 ca o sarcina rezistiva . Se face confuzie intre faptul ca se "trage" curent in impulsuri de frecventa mare cu un anumit factor de umplere , dar de fapt din condensatorul de filtraj , nu direct din retea ( condensatorul se poate incarca doar la 100Hz din puntea redresoare si apoi tine sarcina pentru "n" cicluri de comutatie la frecventa mult mai mare ) . Unde exista punte si filtraj nu conteaza cum se trage curentul mai departe din condensator , impulsuri sau nu , ce impulsuri , poate fi muzica , PWM , etc , conteaza numai valoarea medie a curentului .

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

Ultima data stiam ca P=U x I x cosfi si mai stiam ca acel cosfi este un numar cuprins intre 0 si 1, deci cu foarte mari sanse sa fie subunitar. Eu nu ma apropii de cei 9 w nicicum. Puterea consumata de leduri nu are cum sa fie mai mica decat puterea absorbita in primarul sursei. Daca tubul are la intrare 240V x 0.0074A x cosfi, luand cea mai mare valoare pentru cosfi, adica 1, desi nu este 1 pentru ca nu este un consumator pur rezistiv, am obtine 1,77w. Nu mai spuneti ca nu exista cos fi aici, exista pentru ca este alimentat in alternativ si apar defazaje daca sarcina este inductiva sau capacitiva. 

Link spre comentariu

Nu se poate determina matematic acest cos fi pentru sursele simple cu capacitor serie? Ar trebui sa se poata avand in vedere ca se cunoaste capacitorul, tensiunile implicate frecventa curentul consumat de leduri etc. si sunt valori teoretic fixe nu vad de ce cosfi ar putea fi diferit.

p.s. daca stiam sa-l calculez evident ca nu mai intrebam.

Editat de XAN77
Link spre comentariu

Ultima data stiam ca P=U x I x cosfi si mai stiam ca acel cosfi este un numar cuprins intre 0 si 1, deci cu foarte mari sanse sa fie subunitar. Eu nu ma apropii de cei 9 w nicicum. Puterea consumata de leduri nu are cum sa fie mai mica decat puterea absorbita in primarul sursei. Daca tubul are la intrare 240V x 0.0074A x cosfi, luand cea mai mare valoare pentru cosfi, adica 1, desi nu este 1 pentru ca nu este un consumator pur rezistiv, am obtine 1,77w. Nu mai spuneti ca nu exista cos fi aici, exista pentru ca este alimentat in alternativ si apar defazaje daca sarcina este inductiva sau capacitiva.

Eu am raspuns pt montajul de aici:

Posted Image

Tubul nu are 240v la capete ci 47V. Este alimentat de o sursa in comutatie cu un randament de cel putin 80%. Curentul prin ampermetru nu este sinusoidal si nici aparatul TRMS. Cei 7mA sant luati din retea, deci aproximam 240 x 7 = 17w Scadem randamentul si ne apropiem de adevar.

Link spre comentariu

Atunci, Dumnezeu cu mila!Am scris si asta de mai multe ori, sant zile la rand cand nu folosesc multimetrul. Am un microampermetru cu ac transformat in ohmetru cu o singura pozitie--il folosesc pt diode iar restul masuratorilor le fac numai cu osciloscopul. Totusi acolo avem o sursa in comutatie, deci se puteau face masuratorile numai in cc. Sectiunea alimentatoare este f puternica, ce facem acum redescoperim apa calda? Sursele in comutatie au fost intoarse pe toate partile inca de pe vremea lui SMILEX, nu se schimba nimic daca aici avem o schema denumita pompos "generator de curent constant".

Link spre comentariu

Citat: Am revenit cu masuratorile si am avut parte de cele mai neasteptate rezultate. Se pare ca becul economic este mult mai energofag decat il credeam. Cel mai prost randament constatat, mai prost chiar si decat la becul cu incandescenta.Nea fane, ma refeream la afirmatia ca LED-ul de care vorbeai ar avea un randament mai prost decat un bec cu incandescenta. La calcule in graba poti sa mai gresesti ca nu dam examen de admitere aici.Si vreti sa dovediti ceva bazandu-va pe indicatia unui aparat oarecare despre care nu stiti nimic.Pana la urma dumneata despre care schema discuti, despre cea cu cond serie sau despre montajul de pe pagina anterioara care foloseste un generator de curent constant?Am mai spus, dorinta mea este sa ajungem la un limbaj comun, sa acceptam aceleasi conventii, nu sa ne trezim ca la transformatoare ca s-au format 2 tabere la putere functie de sectiune miez.O tot tineti cu cos fi, cautati din sutele de documente de pe google unde este cos fi la redresare cu filtru capacitiv. La condensator in serie este cos fi dar cred ca se poate calcula aproximativ mult mai intuitiv prin tensiunea care ramane pe condensator si reactanta lui capacitiva iar acest curent se va regasi in sarcina rezistiva.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări