Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Depanare amplificator Fisher CA-225

mielu80

Postări Recomandate

Buna ziua,

Detin un amplificator Fisher CA-225 cu un canal defect si as dori cateva sfaturi din partea celor mai priceputi decat mine pentru a-l depana.

De cum am intrat in posesia lui am observat ca s-a mai mesterit prin el,perechea de final era alta si nu cea indicata in schema,perechea de prefinali a fost inlocuita cu perechea BD139/BD140,condensatorii de filtraj pe tensiunea de alimentare erau de doar 2200uF in loc de 4700uF (inlocuiti tot de persoana ce a mai mesterit prin ea).

Acum,eu am cumparat doua perechi de finali ca cei din schema (2SC3181/2SA1264),am luat si tranzistorii  din circuitul superdioda (?) (Q112 si Q212 - 2SD947),am inlocuit condensatorii de filtraj cu unii de 4700uF/63V,am verificat toti tranzistorii de mica putere,am verificat toti condensatorii electrolitici si bineinteles ca am gasit cativa cu probleme (in special decalibrati,ESR-ul era inca in limite acceptabile).Prefinalii au ramas tot BD139/BD140.

Am mai gasit si o rezistenta intrerupta,este vorba de R150 in schema (330 ohmi),o rezistenta ce se comporta si ca siguranta.Am inlocuit-o cu una normala,fara functie de siguranta.

Dupa ce-am facut operatiunile astea,l-am alimentat si dupa un minut doua,rezistenta R150 s-a aprins pur si simplu,a scos fum si s-a topit.

Daune: tranzistorii finali s-au defectat(scurt),tranzistorii prefinali la fel,tranzistorul din circuitul superdioda (?) ars si el,la fel si dioda D103,cea in paralel cu semireglabilul de reglaj al curentului de repaus (?).Aceasta dioda am gasit-o arsa si inainte de a incepe sa inlocuiesc eu piese prin amplificator.

Apoi,am inlocuit ce s-a mai ars dupa incercarea mea,insa nu am mai montat tranzistorii finali,mi-e teama ca o sa mai prajesc o pereche.Si asa fara finali,am alimentat si am inceput sa masor tensiuni prin punctele indicate in schema insa ce am obtinut nu are legatura cu ce se prezinta in schema si cu ce prezinta si canalul functional.

Atasez o poza cu schema etajului final unde apar tensiunile ce ar fi trebuit sa se regaseasca in montaj notatate cu negru si tensiunile pe care le-am gasit la masuratori,notate cu rosu.

Specific,tensiuni obtinute fara tranzsitorii finali montati.

Atasez si schema intreaga a amplificatorului in format .pdf

Rog pe cei ce au idee ce as putea sa mai verific sa-mi dea un sfat,nu stiu ce sa mai masor si nu prea vreau sa mai distrug piese noi si implicit bani.

Multumesc.

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 0
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mielu80

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări