Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator PP cu 6p36s

bogdan_bogdan889

Postări Recomandate

Buna ziua,

Am realizat si eu un amplificator cu 6P36S, puteti sa vedeti in topicul meu: http://www.elforum.info/topic/91432-amplificator-pp-6p36s/page-4

Raa este de 4kOhm, iar la 525V am obtinut spre 100W.

Initial am avut TGL40/001 - este cat de cat ok, daca va multumeste o banda de 40Hz-20kHz @80W. Daca vreti mai mult (5Hz-50kHz), puteti cere o toroidala de la Petra, eu asa am facut, si sunt pe deplin satisfacut de rezultatele obtinute. Pe ultimele pagini din threadul meu aveti niste masuratori.

Pentru transformatorul de retea, am avut o reteta trimisa asa la Petra:

Tensiune primar: 230Frecventa: 50/60Power: 260Secundar 1 volt: 180+180Secundar 1 amp: 0.6Secundar 2 volt: 3.15+3.15Secundar 2 amp: 5Secundar 3 volt: 3.15+3.15Secundar 3 amp: 1.5Secundar 4 volt: 40Secundar 4 amp: 0.1

La traf trebuie cerut "ecran magnetic" neaparat. E doar o fasie de cative metri de FeSi din ce face miezul, care este infasurat in jurul transformatorului dupa ce il face. Credeti-ma, ca scapati de foarte mult zgomot astfel! Mie mi-a trimis la cerere, ca eram batut la cap, si nu am cerut din prima.

In orice caz, cateva observatii:

- NU treceti peste 205V pentru G2, chiar daca exista niste scheme care indica mai mult - va spun din experienta

- renuntati la redresarea cu tuburi, ca nu aduce nici un folos, chiar strica

- stergeti schema de la postul #8 - este o porcarie de la mine, cand am vrut sa fac ceva pentru 6P3S

@D-le Lazaroiu, doar din curiozitate, de ce ati folosit ECL82 pentru "preu"? Un LTP/driver pe pentoda nu este un pic prea "potent" pentru ceva ca 6P36S? Totusi, fiind vorba de un asemenea tub, cred ca ar merge si un 6F12P pe acolo.

Editat de mcl2k6
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 51
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bogdan_bogdan889

17

• zal

8

• mcl2k6

7

• THOMAS

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Buna ziua,

****************************************************************************************

Pentru transformatorul de retea, am avut o reteta trimisa asa la Petra:

Tensiune primar: 230Frecventa: 50/60Power: 260

****************************************************************************************

@D-le Lazaroiu, doar din curiozitate, de ce ati folosit ECL82 pentru "preu"? Un LTP/driver pe pentoda nu este un pic prea "potent" pentru ceva ca 6P36S? Totusi, fiind vorba de un asemenea tub, cred ca ar merge si un 6F12P pe acolo.

O impedanta foarte mica de iesire a etajului defazor pe o impedanta mica a etajului final (tuburile finale) imi asigura o crestere dinamica de cel putin 3dB/8tv.

In teorie condensatoarele de cuplaj cu tuburile finale dar si cel din defazorul parafaza (observatie @valderama!) ar trebui sa aiba valori mult mai mari pentru o banda de frecvente HI-FI,dar in practica cu valorile rezultate pentru acele condensatoare de ordinul uF (2.2uF...3.3uF) ,sunetul amplificat pentru frecventele joase era extrem de nenatural daca pot spune asa,adica avea un bass "manelistic",un bass absolut nereal...

Eu inteleg acest fenomen foarte bine,sunt chestii de faza,insa sunt foarte sigur ca nici bexele nu erau ce trebuie.

Am realizat si schema dv. ,adica acel KAIZER POWER dar l-am facut cu EL509-2 si intr-adevar se pot obtine puteri de peste 100W.

Am si eu o intrebare: transformatorul de alimentare recomandat de dv. este pentru un singur canal sau pentru ambele canale?

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Acel transformator de alimentare este pentru un singur canal. Chiar si asa, la putere maxima pe sinus (consider maxim cand THD urca pe la 1%), B+ imi scade la 497V. Dupa aceea ma gandeam, ca poate un 570V @800mA ar fi fost mai oportun, ca sa pot sa-i pun stabilizare spre 520 B+ - asta ar fi cireasa de pe tort, cum a afirmat cineva chiar aici, pe forum.

Diferentele intre ce am eu, si ce are Mads Barnkorb (Kaizer Power) sunt:

- tuburile folosite,

- reactia Schade

- sursele stabilizate ajustabile

Editat de mcl2k6
Link spre comentariu

Acel transformator de alimentare este pentru un singur canal. Chiar si asa, la putere maxima pe sinus (consider maxim cand THD urca pe la 1%), B+ imi scade la 497V. Dupa aceea ma gandeam, ca poate un 570V @800mA ar fi fost mai oportun, ca sa pot sa-i pun stabilizare spre 520 B+ - asta ar fi cireasa de pe tort, cum a afirmat cineva chiar aici, pe forum.

Diferentele intre ce am eu, si ce are Mads Barnkorb (Kaizer Power) sunt:

- tuburile folosite,

- reactia Schade

- sursele stabilizate ajustabile

Am inteles,multumesc,deci aveti doua monoblocuri!

Oricum,daca colegul care a deschis acest subiect va proiecta un taf corespunzator toroidal la PETRA pentru intreg amplificatorul va fi foarte multumit,fac trafuri bune cei de la PETRA daca stii ce sa le ceri.

Link spre comentariu

Am inteles,multumesc,deci aveti doua monoblocuri!

Oricum,daca colegul care a deschis acest subiect va proiecta un taf corespunzator toroidal la PETRA pentru intreg amplificatorul va fi foarte multumit,fac trafuri bune cei de la PETRA daca stii ce sa le ceri.

Am doar un singur monobloc, in faza de prototip. Ati vazut pozele. Inca nu l-am finalizat, ca mai caut ceva solutii "ezoterice" cum ar fi SF-uri cu tuburi 6N26P, sarcini pe FET-uri cu canal saracit DN2540, ori ce mai visez eu noaptea, doar vreme sa am:) Scopul ar fi de THD sub 0.1% la peste 80W. Daca pun acuma ampliful la cutie, ce o sa mai fac in serile lungi de iarna?!

Despre Petra: D-l Macovei se pricepe foarte tare la ce face, si e un om rezonabil, doar ca trebuie stiut foarte bine ce i se cere ;)

Traful de iesire mi-a facut cam cu 320 de RON, cel de retea pe la 200RON. Trimis cu curierul, fara nenorociri la Posta. Totusi, mi-a trebuit cam aproape 2 ani pana mi-am dat seama de fapt de ce anume am nevoie, si sa si pot sa-i explic omului. Oricum, mai multe persoane m-au ajutat, unii chiar de aici, de pe forum, ca altfel nu reuseam.

Link spre comentariu

Scopul ar fi de THD sub 0.1% la peste 80W.

Santeti super optimist cu scopul propus.Astfel gandeam si eu inainte de utilizarea distorsiometrului. Credetima ca realizarea unui amplif. cu distorsiuni de numai 1% la puterea maxima sinus este foarte greu de realizat, eventual dopat cu reactie negativa puternica care se plateste prin scaderea altor parametri importanti.

Eu zic ca puteti fi multumit daca la MASURARE ajungeti sub 2% THD in bucla deschisa la puterea nominala, si cadere sub 2db la capete, spun asta ptr. a fi mai realist, cu picioarele pe pamant fara tendinta de a rupe elanul dvs.

Link spre comentariu

Santeti super optimist cu scopul propus.Astfel gandeam si eu inainte de utilizarea distorsiometrului. Credetima ca realizarea unui amplif. cu distorsiuni de numai 1% la puterea maxima sinus este foarte greu de realizat, eventual dopat cu reactie negativa puternica care se plateste prin scaderea altor parametri importanti.

Eu zic ca puteti fi multumit daca la MASURARE ajungeti sub 2% THD in bucla deschisa la puterea nominala, si cadere sub 2db la capete, spun asta ptr. a fi mai realist, cu picioarele pe pamant fara tendinta de a rupe elanul dvs.

Nu am afirmat niciodata ca doresc performatele acelea in bucla deschisa. Ma gandeam la bucla inchisa. Adica ce am acuma, Schade + reactie negativa globala, undeva spre 20 de dB.

Link spre comentariu

Pe linga dificultatile de a obtine un THD real cit mai mic, pe masurate adica, mai intervine si problema fazei la toroidale; ma indoiesc ca acestea o rezolva la fel de bine ca un clasic E+I sau C-core... 

Poti sa dezvolti chestiunea? Cum demonstrezi ca un EI defazeaza mai putin ca un toroidal?

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Pentru un amplificator PP, hai sa zicem ca cel de la GU17PP, n-am gasit un traf mai bun ca cel toroidal! E un lucru minunat, demonstrat de raspunsul la semnal dreptunghiular, datorita, subliniez, chiar defazajului mic pe care-l introduce (recompunerea spectrala de la iesire, apropiata de a semnalului de la intrare). Explicatia, e simpla: inductanta de dispersie mica! Altfel, miezul pe care-l folosesc astia de la petra e cel mai bun pe care l-am vazut eu! Singura problema e ca nu pot bobina bifilar, ca ar fi fantastic in aplicatiile cu cuplaj unitar.

Eu am inceput sa le folosesc din intamplare la primul meu amplificator cu lampi dupa revolutie, adica in 2009. Am avut o discutie cu Dl. Macovei si transformatoarle au fost remarcabile. Pur si simplu am fost contrariat de rezultat, dupa ce am simulat o schema cu GU19, rezultatele semanau destul de bine cu simularea. Sunet exclent, dinamica buna si nici un zgomot, nici electric, nici mecanic.

Bineinteles ca este important cum il potrivesti in amplificator. Ii place sa fie bine adaptat (transfer maxim de putere). De atunci am folosit numai transformatoare toroidale!

Link spre comentariu

D-lor din discuțiile dv în acest topic cat și în alte topicuri reiese ca cel mai bun traf de alimentare este toroidalul deci asta voi lua pt amplificatorul din titlu. Poate îmi dati și mie rețeta cu ce este mai bn sa cer?În postul de mai sus redactat de colegul mcl2k6 are prezentat un traf cu care a construit aproape același amplificator dar este doar pentru un canal.

Link spre comentariu

...În postul de mai sus redactat de colegul mcl2k6 are prezentat un traf cu care a construit aproape același amplificator dar este doar pentru un canal.

Omul e un experimentator dedicat! Vrea sa vada cum se petrec lucrurile acolo. Si asta e o placere!

Altfel, daca vrea paote sa faca cate canale vrea!

Link spre comentariu

Nagra foloseste OT toroidale la amplificatoarele lor de 20000E (PP cu 845 clasa A). Sincer si eu am unele retineri dar asa stau lucrurile.

Link spre comentariu

Ca fapt divers, pentru traful de iesire am cerut asa:

"- 4kOhm la 8Ohm (eventual priza la 4ohm)- 80W la 25Hz- curent in gol max. 60mA / ramura primar

- curent maxim 500mA

- tensiunea maxima in primar ~1600V- ecran magnetic"

Ce mi-au produs, date precizate de ei:

- fmin 25Hz @80W
- Dext=140mm, H=75mm, 4.9kg.
- Lp ~400-450H
- Rp=95ohmi ( +/-5%)
- Ld=4mH
- primarul este alcatuit din 4 sectiuni conectate in serie, secundarul din 3 sectiuni conectate in paralel.
Link spre comentariu

Ca fapt divers, pentru traful de iesire am cerut asa:

"- 4kOhm la 8Ohm (eventual priza la 4ohm)- 80W la 25Hz- curent in gol max. 60mA / ramura primar

- curent maxim 500mA

- tensiunea maxima in primar ~1600V- ecran magnetic"

Ce mi-au produs, date precizate de ei:

- fmin 25Hz @80W
- Dext=140mm, H=75mm, 4.9kg.
- Lp ~400-450H
- Rp=95ohmi ( +/-5%)
- Ld=4mH
- primarul este alcatuit din 4 sectiuni conectate in serie, secundarul din 3 sectiuni conectate in paralel.

Eu zic ca este un traf OK daca ne uitam la Lp si Ld. Fapt ce se vede si aici: http://www.elforum.info/topic/91432-amplificator-pp-6p36s/page-4?do=findComment&comment=1242278

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări