Vizitator Postat Iunie 25, 2016 Partajează Postat Iunie 25, 2016 (editat) Bogdan NU se poate realiza sursa de alimentare anodică cu două tuburi EZ81(pentru schema dată).Vârful de curent pentru fiecare tub în parte atinge aproximativ 500mA-varf pentru 60W putere utilă în sarcina dată ,ca atare două canale(stereo)necesită o sursă anodică ce poate susţine 700mA în circuitul anodic. 1.datorită acestei valori atinse de curent în circuitul anodic necesită capacităţi mari de filtraj/netezire2.două tuburi EZ81 nu pot susţine 700mA când am analizat uşor cuplajele capacitive (din schemă) am evitat să spun că acest amplificator indiferent în câte exemplare a fost realizat nu poate reda/amplifica decât castrat (fără joase profunde pentru puterea nominală 60W pe canal) indiferent ce arată bode în simulare. sau poftim merg până la "capăt", acest defazor nu menţine corect diferenţa de fază 180° pentru 20hz-30hz datorită cuplajului slab C3 chiar dacă avem rezistenţa comună R3 nedecuplată în catozi defazor(U3-U4). deasemeni cuplajul capacitiv C9/R6 100nF/100K(raportat la 20Hz.) este total inadecvat dacă avem pretenţii Hi-Fi(oricine poate calcula rapid reactanţa capacitivă pentru 100nF la 20Hz..., nu mai pun în discuţie fuga fazei 20Hz dată de cuplajul slab). reacţia negativă are o "sarcină prea ingrată" în situaţia prezentată. PS trecând peste aceste aspecte personal nu aş cataloga un etaj final AB2-profund(chiar dacă lucrează fără curenţi gc tub final) ca fiind Hi-Fi. cât avem pragul puteri utile în A ?!(avem ia_0/EL504 42mA şi sarcina) simplu. Editat Iunie 25, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
romicap Postat Iunie 26, 2016 Partajează Postat Iunie 26, 2016 (editat) EZ 81 data : http://www.drtube.com/datasheets/ez81-jj2005.pdf ............................... 6P36S consuma in filament 2A , daca veti construi o varianta stereo a acestui amplificator inmultiti 2 cu 4 si va da consumul de curent doar pe filamentele finalelor !! Adica 8 amperi , plus consumul anodic total tuburi...imaginati`va ce sursa de curent va trebuie . Daca va fi cu transformator clasic pe tole, sigur va cantari cam mult inclusiv la buzunare ! De ce nu folositi varianta cu PL504 ( Ufil 27V , Ifil 0,3A ) ? Editat Iunie 26, 2016 de romicap Link spre comentariu
simson Postat Iunie 26, 2016 Partajează Postat Iunie 26, 2016 ................................................................... cât avem pragul puteri utile în A ?!(avem ia_0/EL504 42mA şi sarcina) simplu. Puterea dezvoltata in clasa A este infima vizavi de Pmax sinus ; acest amplificator lucreaza cam 98% in clasa B unde si distorsiunile sant maricele din cauza nepotrivirii semialternantelor (nu-mi vine in minte denumirea ). Propun sa ma ajutati in modificarea etajului final astfel incat la o putere maxima oarecare in clasa B, 50% din Pmax sa fie in clasa A chiar daca Pmax scade mult sub 60W. ................................................................... cât avem pragul puteri utile în A ?!(avem ia_0/EL504 42mA şi sarcina) simplu. ............................................................................ Puterea dezvoltata in clasa A este infima vizavi de Pmax sinus ; acest amplificator lucreaza cam 98% in clasa B unde si distorsiunile sant maricele din cauza nepotrivirii semialternantelor (nu-mi vine in minte denumirea ). Propun sa ma ajutati in modificarea etajului final astfel incat la o putere maxima oarecare in clasa B, 50% din Pmax sa fie in clasa A chiar daca Pmax scade mult sub 60W. Link spre comentariu
bogdan_bogdan889 Postat Iunie 26, 2016 Autor Partajează Postat Iunie 26, 2016 (editat) Ce modificări propuneți mai exact în etajul final . Oricum nu intenționez sa folosesc amplificatorul la puterea maxima . La raa dat în schema și la o putere de 50w rezulta un thd=0.4% și ținând cont ca va fi folosit la jumătate din puterea lui nu vor fi sesizabile distorsiunile. Editat Iunie 26, 2016 de bogdan_bogdan889 Link spre comentariu
THOMAS Postat Iunie 26, 2016 Partajează Postat Iunie 26, 2016 Ce modificări propuneți mai exact în etajul final . Oricum nu intenționez sa folosesc amplificatorul la puterea maxima . Puteti majora valorile condensatoartelor propuse de colegul @valderama : C1,C2=3.3uF si C3=2.2uF,fara probleme iar in ceea ce priveste puterea cred ca discutiile sunt un pic rautacioase pentru ca asa dupa cum ati spus si dv. nu ascultati muzica la 2X60W permanent si mai cred ca un amplificator capabil de varfuri de 60W cu THD mic poate asigura o dinamica excelenta.Ganditi-va ca ascultati ceva la 2x15W ( exagerat de multa putere!) si vine un pasaj muzical care-i cere amplificatorului sa raspunda pe sarcina pentru o putere de peste 30W...! Ma rog,faceti cum doriti,eu am propus ceva la rugamintea dv. si daca nu va place nu-i problema,alegeti din ce va propun colegi! Link spre comentariu
bogdan_bogdan889 Postat Iunie 26, 2016 Autor Partajează Postat Iunie 26, 2016 (editat) Cum am menționat la începutul topicului voi construi după schema data de dv.Poate aveți o schema a sursei pt acest amplificator ar fi perfect .Și în legătură cu ascultatul și 15w e cam mult în casa. Dar sunt multi care zguduie pereți aiurea. Editat Iunie 26, 2016 de bogdan_bogdan889 Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 26, 2016 Partajează Postat Iunie 26, 2016 (editat) Lăzăroiu a pus în discuţie vârfuri, cu alte cuvinte semnalul amplificat poate atinge uneori vârfuri de +3db sau chiar +6db în raport cu un reglaj dat(poftim 15W pentru 0db) . +3db în putere înseamnă dublul puteri pe sarcina dată...(uneori nu stică să reamintim), +6db în putere înseamnă cuadruplu puteri altfel spus cu uşurinţă se ajunge de la 15W(considerat nivel 0db) la 30W(+3db) sau chiar 60W(+6db). în principiu aşa se recomandă să existe o capabilitate mai mare în putere (dublă sau cuadruplă) astfel încât +3db să poată evolua normal. La fel dacă setez 15W ca fiind 0db după care acţionez o corecţie de ton +3..., +6... apare o creştere semnificativă de putere în registrul dat(înalte/joase) Editat Iunie 26, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
THOMAS Postat Iunie 26, 2016 Partajează Postat Iunie 26, 2016 Lăzăroiu a pus în discuţie vârfuri, cu alte cuvinte semnalul amplificat poate atinge uneori vârfuri de +3db sau chiar +6db în raport cu un reglaj dat(poftim 15W pentru 0db) . +3db în putere înseamnă dublul puteri pe sarcina dată...(uneori nu stică să reamintim), +6db în putere înseamnă cuadruplu puteri altfel spus cu uşurinţă se ajunge de la 15W(considerat nivel 0db) la 30W(+3db) sau chiar 60W(+6db). în principiu aşa se recomandă să existe o capabilitate mai mare în putere (dublă sau cuadruplă) astfel încât +3db să poată evolua normal. Foarte,foarte corecta aceasta remarca.Trebuie retinuta ca atare si tinut cond de asa ceva atunci cand dorim sa avem un amplificator cu adevarat bun. Link spre comentariu
bogdan_bogdan889 Postat Iunie 26, 2016 Autor Partajează Postat Iunie 26, 2016 Ok,dl romicap am facut acest calcul al filamentului trebuiesc 10A tinand cont ca mai sunt inca 4 tuburi pe etaj respectiv ECL-urile 82 cu toate ca imi doresc o alimentare clasica ma gandesc la o sursa stabilizata si ar reduce mult cheltuielile dar sunt optimist in privinta asta , cu sursa stabilizata ma tem sa nu am brum din cauza oscilatiilor. In legatura cu PL504 sunt sceptic in privinta ei vad doar un pl500 ordinar nu se compara cu EL500<6p36s>. Cu amplificatorul nu ma grabesc cand nu am tv de reparat mai mesteresc . Multumesc dl Olimpiu si dl Valderama pentru ce a remarcat mai sus . Link spre comentariu
zal Postat Iunie 26, 2016 Partajează Postat Iunie 26, 2016 Se pot face bobinaje mai multe de 6.3V pe trafo de reţea, ptr a folosi sîrmă cu grosime decentă. De exemplu două a 5A ptr finale şi încă una de 3A ptr restul. Un trafo separat numai ptr filamente e altă variantă. Link spre comentariu
romicap Postat Iunie 27, 2016 Partajează Postat Iunie 27, 2016 Se pot face bobinaje mai multe de 6.3V pe trafo de reţea, ptr a folosi sîrmă cu grosime decentă. De exemplu două a 5A ptr finale şi încă una de 3A ptr restul. Un trafo separat numai ptr filamente e altă variantă. Eu as face doua monoblocuri alimentate fiecare in parte cu sursa separata . Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Iunie 27, 2016 Partajează Postat Iunie 27, 2016 Alimentarea celor doua canale cu surse independente are cateva avantaje demne de luat in considerare. Impiedica total influenta reciproca intre canale (diafonia), se poate asigura o mai buna distributie a greutatii pe carcasa prin plasarea simetrica a celor doua transformatoare si poate constitui un plus in ce priveste estetica amplificatorului (de ex un traf cat un bolovan plasat pe centru arata mai rau decat doua mai mici montate simetric). Link spre comentariu
zal Postat Iunie 27, 2016 Partajează Postat Iunie 27, 2016 La etajele de semnal mic şi amplificare mare da, e chiar recomandat, dar la amplifuri de putere e inutil din punctul ăsta de vedere. Devine şi prea scump, ca să nu mai luăm în considerare şasiul mai mare. Ptr eliminarea suspiciunilor de brum indus de trafo de alimentare, se poate ecrana tot circuitul alternativ pînă la puntea redresoare. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Iunie 27, 2016 Partajează Postat Iunie 27, 2016 Din punct de vedere al pretului, intr-adevar e mai scump si in plus impune marirea sasiului. In ce priveste diafonia, nu te contrazic in ceea ce ai spus insa cred ca diafonia poate deveni o problema si in cazul amplificatoarelor finale in functie de configuratia redresorului. De ex, daca avem si drosel si redresare cu tub caderea de tensiune pe ele (functie de valoare instantanee a curentul consumat al unui canal) poate "creea sunete" pe celalalt intr-o masura mai mica sau mai mare. In cazul redresoarelor cu silicoane si alimentarea anodica a finalelor direct de pe primul C de filtraj ai dreptate, nu prea conteaza daca alimentezi totul dintr-un traf ori din doua alimentatoare separate. Ecranarea ansamblului traf + redresor este o solutie in cazul trafului unic, dar si in cazul a doua trafuri fazarea corespunzatoare a primarelor poate avea efecte miraculoase in privinta brumului. Link spre comentariu
bogdan_bogdan889 Postat Iunie 27, 2016 Autor Partajează Postat Iunie 27, 2016 (editat) Ca traf de alimentare am unul de radio electronica dar este slabut in sensul ca are infasurarea pentru anodica1/ 230v. Mai am un traf de alimentare de Tv Temp cred ca 6 care are urmatoarele specificatii; Doua infasurari a cate 6,5v la 3,5a 6,5v la 0.6a 6.5v la 1,5a Dar problema este cu infasurarile pt anodica fiind doua la nr. 134vla 0.9a 110vla 0,9a Asta dupa parerea mea ar duce filamentele ,ramane de vazut cu tensiunea anodica .Poate merge inseriata dar nu vad cum am incercat si nu reusesc. Si mai am doua trafuri scoase dintr-un ups ma intrebam daca nu merg bobinate pentru trafuri de iesire? Nu le-am desfacut sa vad ce miez au. Dimensiunile lor sunt; Lungime=9,5cm Latime 3,5 cm si inaltime 8cm Editat Iunie 27, 2016 de bogdan_bogdan889 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum