Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tester audio de continuitate

klaxxon

Postări Recomandate

• Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• klaxxon

4

• validae

3

• elmar

1

• DIYWorks

1

Top autori în acest subiect

De ce ai vrea sa construiesti asa ceva?E doar o alta incercare de a reinventa roata si nu face nimic in plus,fata de un multimetru obisnuit;din contra ,e chiar mai inutil

Link spre comentariu
Mă aşteptam să daţi o soluţie sau mai multe, dar văd că răspundeţi cu o întrebare.
Un astfel de montaj nu mi se pare deloc inutil şi nici o reinventare a roţii aşa cum ironic aţi spus.
Multimetrele actuale „văd” rezistenţe mai mari de 10Ω ca fiind continuitate şi eu am nevoie de ceva mai precis.

O să vă explic de ce am nevoie de acest tip de aparat: trebuie să măsor continuitatea unor circuite electrice, de exemplu un circuit ce conţine o bobină a unui reductor de curent. Bobina are şi ea o anumită rezistenţă în cc, dar e destul de mică, de ordinul unităţilor de ohmi sau chiar sub 1. De asemenea pe traseu mai pot fi rezistenţele electrice cauzate de contacte imperfecte în şirul de cleme etc.
Cu un astfel de aparat (eventual modificat) pot descoperi dacă bobina se află în circuit sau dacă aceasta a fost ştrapată înainte de blocul de curent sau dacă rezistenţa contactelor este prea mare.

Soluţia la care m-am gîndit este următoarea: un generator de undă dreptunghiulară urmat de un divizor care să furnizeze cel puţin patru frecvenţe diferite, de exemplu un CD4060. Cele patru frecvenţe trebuie să treacă prin patru întrerupătoare care vor fi acţionate de patru comparatoare. Comparatoarele trebuie să citească valoarea rezistenţei (patru valori) şi în funcţie de aceasta să închidă întrerupătorul respectiv (unul din patru) şi să trimită la ieşire o frecvenţă ce va corespunde unei game de rezistenţe.
1. 0÷0,5Ω = f1
2. 0,5Ω÷1Ω = f2
3. 1Ω÷5Ω = f3
4. 5Ω÷10Ω = f4
Cred că această soluţie este destul de complexă şi de aceea am întrebat. Poate că cineva are o idee mai bună.
Link spre comentariu

Operaționalul poate comanda orice dorești, eu am pus un buzzer autooscilant și un led albastru......

@Random.raku.....evită să mai postezi doar ca provocare. Eu nu am specificat că acel tester are ieșire audio, doar că are pragul reglabil.

Link spre comentariu
Mulţumesc pentru răspuns @validae.

Am văzut schema respectivă pentru că am studiat mai multe montaje care se găsesc pe net.
Este una destul de bună şi simplă, dar nu corespunde cerinţelor mele chiar dacă în loc de LED acţionez un oscilator audio.
Eu am nevoie de patru tonuri diferite pentru patru game de măsură a rezistenţei.
Mă gîndesc la faptul că există un circuit integrat care face treaba asta, dar eu nu-l cunosc.
Link spre comentariu

302  Circuite electronice,

circuit 102 si 155,testere pentru verificarea conexiunilor.

305  Circuite electronice,

circuit 187/pag 243 tester de continuitate

Link spre comentariu

Ar fi bine să postezi totuşi şi schemele, nu toţi au avut acces la acele colecţii de scheme din Elektor.Dacă mai găsesc acele volume, le postez eu, dar momentan nu le am, fiind la serviciu.

Link spre comentariu
Cărţile 301, 302, 304, 305 Circuite electronice le am în format fizic, pe hîrtie. 303 CE o am în format electronic.
301 CE a fost scanată de mine acum cîţiva ani şi postată aici.
Deoarece scanarea cărţii a determinat deteriorarea ei, am renunţat la scanarea celorlalte volume.
Le-am parcurs din scoarţă în scoarţă şi n-am găsit ceva care să semene cu ce vreau eu.

Pînă la urmă m-am inspirat dintr-un montaj denumit „Cîntar electronic pentru scrisori” aflat în 301CE.
Schema, deocamdată nerealizată, cu valori ale pieselor netestate, ar trebui să arate cam aşa.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări