Mondan Postat Iunie 22, 2016 Autor Partajează Postat Iunie 22, 2016 Da, a fost alimentata integratul îmi amintesc - pin 4 şi + pin 8Doar desenul a fost greşit şi îmi cer scuze faţă de voi că vin cu un desen greşit. Nu o luaţi ca pe o lipsă de respect, pur şi simplu am fost extenuat după atâtea încercări.- am testat semnalul la pinul + al microfonului şi era bine,- am testa o amplificare simplă la acel operaţional şi a mers.- am pus elementele reactive şi ciuciu filtrareSchema din păcate nu o mai am am dezmembrat-o şi am aruncat piesele în cutie.Caut să comand un integrat PIC care să posede şi amplificator operaţional. Un PIC16F cu operaţional. Până atunci ... nu mai fac nimic la acest montaj.PS: Algoritmul trebuie să ruleze în paralel cu alt algoritm pe PIC care citeşte alt senzor şi intra in ciclu continuu, dar am lăsat multe NOP-uri în procedurile de Delay unde sper să inserez alt cod. Se foloseste pe larg la detectia DTMF. Se gaseste cod pe net. Aici e o problemă dacă acest DTMF e detectat pe un fond sonor clar fără alte sunete externe, sau dacă poate detecta DTMFul într-o mixtură cu alte sunete: să zicem 2 vorbesc la telefon mai au şi muzica în cameră şi detectezi DTMF-ul în timp ce ei vorbesc şi vor să apese tasta 1 ca să selecteze nu ştiu ce meniu. Link spre comentariu
Mircea Postat Iunie 22, 2016 Partajează Postat Iunie 22, 2016 Dane, DTMF functioneaza foarte bine in mediu zgomotos. Gandeste-te cand suni la un furnizor de servicii care are un robot de-ti zice sa apesi 2 pentru X, 5 pentru Y. Merge sa vobesti si sa apesi, sau sa apesi in timp ce robotul vorbeste, etc.Eu zic ca te complici. 2 PIC-uri: unul emite cate frecvente vrei tu (un tren de pulsuri) si altul recunoaste frecventele (masoara perioada semnalului - tu stii cate pulsuri trimiti) deci usor sa faca o mediere a perioadelor evitand frecvente parazite. Link spre comentariu
darius_bv Postat Iunie 22, 2016 Partajează Postat Iunie 22, 2016 HT9170 si HT9200 in combinatie cu doua microcontrolere iti rezolva problema. Le-am cumparat si eu pentru o telecomanda prin telefon mobil-voce, e mai sigura decat prin GPRS, mai ales c-as fi folosit-o pentru un aeromodel. Din pacate nu mai am timp pentru acest proiect, deocamdata. Pentru lucrul cu AO iti recomand "Circuite integrate liniare-aplicatii"-M. Ciugudean, are ce-ti doresti tu. Ti-o pot trimite in pdf. Link spre comentariu
gica70 Postat Iunie 23, 2016 Partajează Postat Iunie 23, 2016 Filtre digitale (cu cdb-uri) in Almanah Tehnium 83 si 87, pg. 37 respectiv 52. Link spre comentariu
puriu Postat Iunie 23, 2016 Partajează Postat Iunie 23, 2016 Schema care nu merge este cam varza, iesirea in scurt la +5V, intrarea neinversoare polarizata la -5V, etc. Filtrele active RC nu sunt deloc simple. Cel testat mai sus trebuie sa aiba intrarea legata la o impedanta mica, de exemplu iesirea unui operational, nu la un microfon. Sunt si alte FTB simple (dublu T, T podit, etc.) fiecare cu avantaje si dezavantaje. Recomand filtrul pe care l-am descris sumar si pe care prietenul Mondan l-a simulat mai sus. Este o inventie secreta pe care am folosit-o in mai multe echipamente industriale (foarte scumpe) in anii '70 - '80. Filtrul are impedanta de intrare mare, amplificare mare si este usor de reglat pe frecventa necesara prin ajustarea rezistentei dintre iesire si intrarea inversoare (RF in simulare). Secretul functionarii acestui FTB nu e greu de inteles. Amplificatoarele operationale din generatia a doua (741, 324, etc.) au un circuit intern CR de compensare in frecventa (amplificarea in bucla deschisa scade proportional cu cresterea frecventei). Prin adaugarea unui circuit extern RC, compensarea este anulata pentru o anumita frecventa, iar amplificarea la aceasta frecventa creste mult (dispare reactia negativa din bucla). Daca in serie cu condensatorul dintre intrarea inversoare si masa se adauga o rezistenta R, amplificarea in bucla deschisa scade la valoarea RF/R si apare un efect de "amortizare". Foloseam doua asemenea filtre in cascada, acordate pe frecvente usor diferite. Obtineam o banda de trecere ingusta, cvasidreptunghiulara, si o sensibilitate la intrare de ordinul microvoltilor. Link spre comentariu
gica70 Postat Iunie 23, 2016 Partajează Postat Iunie 23, 2016 "Microfon electret de la Miva. I se spune şi microfon condensator. Are în interior un integrat cu 3 picioruşe" In schema vad ca are 2 picioruse. Stiu ca sunt ambele variante, piciorusul activ este si alimentare. Link spre comentariu
Mondan Postat Iunie 24, 2016 Autor Partajează Postat Iunie 24, 2016 (editat) Cine vrea sa explice cum de frecventa de "rezonanta" depinde de C si largimea depinde de R ?: Recomand filtrul pe care l-am descris sumar [...] Secretul functionarii acestui FTB nu e greu de inteles. Amplificatoarele operationale din generatia a doua (741, 324, etc.) au un circuit intern CR de compensare in frecventa (amplificarea in bucla deschisa scade proportional cu cresterea frecventei). Prin adaugarea unui circuit extern RC, compensarea este anulata pentru o anumita frecventa, iar amplificarea la aceasta frecventa creste mult (dispare reactia negativa din bucla). Daca in serie cu condensatorul dintre intrarea inversoare si masa se adauga o rezistenta R, amplificarea in bucla deschisa scade la valoarea RF/R si apare un efect de "amortizare". Mulţumesc frumos, Şi sunt mândru că sunt coleg de forum cu ingineri că dvs. Ceea ce scriu eu poate părea de multe ori enervant pentru că mă încăpăţânez să fac greşeli şi "să simt" cum funcţionează. În continuare nu mai îmi sunt permise mai multe citări şi am s-o fac cu ghilimele: <<Foloseam doua asemenea filtre in cascada, acordate pe frecvente usor diferite>> <<- după asta am mai citit şi ceva "străinez" afirma că nu se poate un astfel de montaj cu un singur filtru. Ar trebui minim 2 filtre unul după altul. Si într-adevăr multe montaje profi au 2 filtre >> post #44 -------------------------------------- A...deci fiţi atenţi la o intuiţie ciudată: Structura ăluia cu Rf şi C seama izbitor cu un oscilator pe frecvenţa dată de Rf şi C !: Este exact acelaşi defazaj între ieşirea şi intrare la 74HC14 că la AO între ieşire şi intrarea inversoare. Dacă semnalul de intrarea se suprapune peste această oscilaţie (Rf şi C) este amplificat. Îmi dau sema că nu este chiar asta, dar cred că logica pleca de undeva de aici. Apoi: Într-adevăr am ajuns la concluzia că mai bine să fie filtrarea în PIC. Dar mă gândesc la viaţa PIC-ului. Cât va rezista un PIC să filtreze continuu în aşteptarea semnalului de comandă? Şi cât consumă ? Era mult mai bine PICul să aştepte dormind (în sleep) din exterior să îi se dea un puls de trezire doar dacă se întâlneşte o anumită piuitura. PIcul se va trezi va analiza semnalul. Dacă se trezeşte accidental nu-i problemă pentru viaţa bateriilor. http://gofo.ro/gadget/breloc-localizare-chei.html <<If you are designing something to your customer and he asks to you how long that device will last I'm sure you don't answer maybe one day maybe 1000years.>> Vedeţi voi, când cumperi produse străine te gândeşti că au o durată de viaţă mai mare decât ale noastre. Deci nu e chiar o stupiditate să ne gândim la durata de viaţă a montajului. <<Cel testat mai sus trebuie sa aiba intrarea legata la o impedanta mica, de exemplu iesirea unui operational, nu la un microfon.>> PS1: Se vrea un montaj cu cât mai puţine componete externe şi cât mai mult soft. Editat Iunie 24, 2016 de Mondan Link spre comentariu
one Postat Iulie 27, 2016 Partajează Postat Iulie 27, 2016 (editat) Nu am citit cu atentie toate posturile pentru ca nu am inteles utilitatea acestei telecomenzi dar, daca nu s-a spus sau sugerat: * LM567 am cumparat un pumn de pe ebay pentru 1-2€ nu am folosit nici unul dar le-am cumparat pentru ca erau deosebit de ieftine si aveam nostalgia acestui circuit; * ultrasunetele au fost abandonate pentru telecomenzi din cauza ca deranjau animalele de casa; * nu am inteles daca proiectul este din pasiune pentru analogic, altfel nu inteleg filtrele, caci daca modulezi un semnal de ultrasunete de exemplu cu un semnal digital, poti sa transmiti orice, nu ai nevoie de filtre pe mai multe frecvente, ganditi-va ca acum 15-20 ani internetul se transmitea prin linia telefonica, moduland purtatoare sub 8kHz. * telecomenzile pentru modelism mai vechi utilizau intr-adevar aceasta tehnica, chiar in revista Tehnium era proiectul unei telecomenzi cu LM567 si relee, publicata probabil de vreun student entuziast, dar asta prin anii '70, dar apoi au aparut statiile de telecomanda multicanal cu codare PPM, aici o explicatie. PS1: Se vrea un montaj cu cât mai puţine componete externe şi cât mai mult soft. Aoleu, un micro, un emitator de ultrasunete recuperat din HC-SR04, si cu receptorul recuperat tot de acolo conectat la un alt micro si cred ca poti sa te apuci de soft. Editat Iulie 27, 2016 de one Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum