Mondan Postat Iunie 18, 2016 Partajează Postat Iunie 18, 2016 (editat) Se vrea crearea unui receptor de telecomandă la care emiţătorul va fi calculatorul său alta sursa de sunet.Să zicem un circuit care să aprindă un LED atunci când întâlneşte frecvenţa de 1000Hz pentru mai mult de 10mS şi să îl ţină aprins cel puţin 20mS.Acest circuit aş vrea să conţină:- filtru pentru acea frecventă specifică dar nu ştiu cu ce factor de calitate trebuie, adică ce lărgime de bandă. - CAA sau RAA sau AGC(Automatic Gain Control) Ca punct de start aveam vechea discutie: http://www.elforum.info/topic/102426-tensiune-minima-alimentare-tl084/?p=1157607 As vrea sa folosesc TDA2320 sau altceva mai modern cu 2x4 pini. Si schema de receptor IR: Sa fiu mai clar - am intalnit acesta schema cu componete discreata intr-un receptor IR de TV. Avea iesire 3 pini ca un simplu receptor IR. Atunci am zis - bai asta filtreaza lumina IR care e modulata la 36KHz sau 38KHz depinde de telecomnda. As vrea sa pun in loc de dioda receptoare un microfon si sa modific schema filtreze doar freveneta dorita. Voi lucra doar cu instrumente ce foloosec placa de sunet: osciloscop virtual si analizor de spectru virtual. PS: In schema de sus cele doua diode puse antiparal sunt reglaj automat al amplificarii, nu ? Grupul 220R si 22nF pare a fi un filtru "taie sus". Pus pe reactia negativa pare a fi un "trece sus" As avea nevoie de un filtru trece banda. Nu stiu cat de "ascultit" ar trebui sa fie. Editat Iunie 18, 2016 de Mondan Link spre comentariu
Mircea Postat Iunie 18, 2016 Partajează Postat Iunie 18, 2016 Dane, vechile radio-comenzi pentru modelism erau facute pe principiul asta. Modulai purtatoarea cu diferite frecvente. La receptor aveai filtre trece banda care odata detectata frecventa iti inchideau un releu.De ce vrei amplificator de putere? Un 386 merge in orice casa suficient de tare. Care e aplicatia exacta? Link spre comentariu
Mondan Postat Iunie 18, 2016 Autor Partajează Postat Iunie 18, 2016 Dane, vechile radio-comenzi pentru modelism erau facute pe principiul asta. Modulai purtatoarea cu diferite frecvente. La receptor aveai filtre trece banda care odata detectata frecventa iti inchideau un releu. Nostalgie. Si eu citeam Tehnium. Dar acolo era vorba de radiofrecventa in special 27MHz modulata cu semnal audio. Imi amintesc ca filtrele erau LC!!!! Aici aveam doar sunet. Fiind telecomanda prin sunet are distanta mica - ca si telecomanda TV. Nu fac lucruri ilegale ! Sigur! Link spre comentariu
Mircea Postat Iunie 18, 2016 Partajează Postat Iunie 18, 2016 Pai acelasi principiu, numai ca purtatoarea (500, 2000, 5000) nu e modulata.Lucrand cu un PIC poti genera orice frecventa ca sa eviti armonicile impare. Cu alt PIC le masori. Nu ai nevoie de filtre.Eventual poti merge la frecvente mai mari, ca sa poti masura mai usor. Zic si eu. Link spre comentariu
Mondan Postat Iunie 18, 2016 Autor Partajează Postat Iunie 18, 2016 1. Generam un ton cu asa ceva: http://onlinetonegenerator.com/ La orice distanta intre 0...20m receptorul doar la o anumita frecventa aprinde un LED. Telecomanda WiFi o am deja realizata. Am lucrat la ea ceva timp. Si pana la urma de ce sa folosesti o telecomanda WiFi care e si scumpa cand poti incerca prin sunet ? Link spre comentariu
elmar Postat Iunie 18, 2016 Partajează Postat Iunie 18, 2016 Din păcate suntem înconjuraţi de sunete ...iar telecomanda prin sunete va fi cât se poate de imprecisă-nesigură(adică ...ar putea declaşa un consumator fără să-i fie comandată asta...) Link spre comentariu
Mircea Postat Iunie 18, 2016 Partajează Postat Iunie 18, 2016 Elmar nu zice rau. Dar daca frecventa e bine generata si "citita" de un controller, atunci nu mai conteaza interferentele. Depinde cat de precis vrei sa fie sistemul.Propun frecvente de ordinul zecilor de Hz, reduci orice interferenta. Insa trebuie un tweeter bunicel, probabil atacat de un LM sau TDA. Dar devine prea butucanos sistemul. Link spre comentariu
Mondan Postat Iunie 18, 2016 Autor Partajează Postat Iunie 18, 2016 Din păcate suntem înconjuraţi de sunete ...iar telecomanda prin sunete va fi cât se poate de imprecisă-nesigură(adică ...ar putea declaşa un consumator fără să-i fie comandată asta...) Asa si este. Tocmai de asta suntem aici sa facem un montaj sa fie imun la zgomote exterioare. Sa te gandesti, te rog ca am mai discutat de recunostere vocala cu dsPIC: Se poate implemaneta recunosterea vocala chiar si cu PIC16F: Insa, va rog ceva mai simplu si mai stabil: Recunosterea unui sunet inregistrat. Mult mai simplu pentru ca oamenii pot pronunta acelasi cuvant pe tonalitati diferite. Sau cu viteze diferite. Algoritmul de recunostere vocala consta in comparare a doua semnale asemanatoare ca foarta dar diferite in timp (acelasi cuvand poate fi pronunta sacurt sau lung) Link spre comentariu
Mircea Postat Iunie 18, 2016 Partajează Postat Iunie 18, 2016 Studiaza Speakup de la Mikroe pentru recunoasterea vocala. Dar cred ca nu dau sursa. PIC 16 e prea slab sa faci ceva de calitate. Link spre comentariu
elmar Postat Iunie 18, 2016 Partajează Postat Iunie 18, 2016 E destul de greu ce vrei tu...mai ales că vrei să fie ceva simplu. Nu pot să nu-mi aduc aminte de celebrul filmuleţ...”Call baby!” Dacă nici ăia(din domeniul super bogat -auto) nu au reuşit ceva stabil ...îţi dai seama ce sanse ai tu cu ceva rudimentar ...fără procesor! Link spre comentariu
puriu Postat Iunie 19, 2016 Partajează Postat Iunie 19, 2016 Telecomanda prin sunete AF este posibila, dar nu prin microfon, ci printr-o purtatoare radio sau ultrasonora. Frecventa cautata este extrasa cu microfonul din orice zgomot sau din sunetele complexe. Se poate pune conditia sa dureze o secunda, dar nici atunci nu este sigur ca o usa nu scartaie mai mult de o secunda. Filtrul AF de banda ingusta se poate face mai simplu cu circuite RC. Mai cunoscut este filtrul "dublu T", dar se poate face si altceva mai simplu. Eu am inventat pe vremuri un amplificator de banda foarte ingusta cu un operational ordinar, A 741, cu semnalul pe intrarea neinversoare si cu intrarea inversoare legata printr-un rezistor la iesire si printr-un condensator la masa. Amplificarea este mare intr-o banda foarte ingusta pe frecventa determinata de produsul RC. Banda se poate largi prin introducerea unui rezistor de amortizare mic in serie cu condensatorul. Valoarea exacta a produsului RC depinde de integratul folosit, prevazut in interior cu o anumita compensare in frecventa. Nu este necesar un reglaj automat al amplificarii, ci un amplificator limitator de amplitudine urmat de un detector. Link spre comentariu
Mondan Postat Iunie 19, 2016 Autor Partajează Postat Iunie 19, 2016 Se poate pune conditia sa dureze o secunda, dar nici atunci nu este sigur ca o usa nu scartaie mai mult de o secunda. A aprinde un LED la o anumita frecventa din spectru AF, este doar un prim pas. Comanda nu se face doar prin asta. Un controller PIC citeste cand LED-ul este prins. Doar daca receptioneaza un anumit cod de piuituri considera ON/OFF de gen 101101 unde "1"= 1000Hz/10mS. Ce spuneti dv. suna foarte bine si ma apuc chiar acum. Am sa folosesc TDA2320, dar intentionez sa il inlocuisc cu ceva mai ieftin LM311, LM358,..... Vin cu experienta esecului, am incercat cele 2 scheme facute aici. Cu multa rabdare, in multe variante pana am renuntat. Nu au mers satisfactaor: http://www.elforum.info/topic/87668-amplificator-operational-din-pic16f-si-breloc-cu-fluer/ PS: si alea doua diode antiparalel pe reactia negativa cu control automat al amplificarii, asa vine ? Link spre comentariu
Mondan Postat Iunie 19, 2016 Autor Partajează Postat Iunie 19, 2016 Uneori avem nevoie de a relua sau a restarta discutia. Asta pentru ca a devenit deja prea stufoasa. Propun sa facem un semn gen asta: si o luam de la capat: ==================================================================================== ==================================================================================== 1. Testat Laptop generator sunet ==> Telefon cu osciloscop virtual Laptopul emite pe boxutele lui ==> telefonul receptioneaza pe microfon. Generator sunet pe laptop cel din postul #5 - - ma gandesc ca tine amplitudinea constanta la orice frecventa. Pe la 800Hz-1000Hz am vazut ceva mai mare amplitudine pe osciloscopul telefonului. In orice directe m-as fi dus cu frecventa amplitudinea la receptie scadea. 2. Link spre comentariu
Mondan Postat Iunie 19, 2016 Autor Partajează Postat Iunie 19, 2016 - Cele 2 diode antiparalel se pare ca sunt control automat al amplificarii, dar nu inteleg de ce am tensiune asa mica in simulare: - La chestia cu condensatorul si rezitorul inseriati intre intrarea inversoare si masa, Da ceva ciudat in simulare, cam ciudat pentru o o numi rezonanta. La fel si cu trece jos inainte de intrarea +: - nu ramane decat sa incerc acest "filtru clasic" centrat pe 1Hz. Factorul de calitate e bun pentru sunet ? trebuie banda mai ingusta sau mai larga ?: Daca ar fi vorba de banda de trecere am masura asta cam la 3dB sub maxim adica vreo 70% din valoarea maxima Cam 1000Hz+/-50Hz. Link spre comentariu
gica70 Postat Iunie 19, 2016 Partajează Postat Iunie 19, 2016 Eu am folosit pe vremuri la o telecomanda LM567 (tone-decoder). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum