Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Comanda punte H cu irs 2453 modul IGPT 6MBI50L-060

Postări Recomandate

Am realizat aceasta punte H cu comanda cu irs 2453 direct pe modulul IGPT fara drivere cu 50Hz pe modul 6MBI50L-060

alimentarea modulului irs 2453 am realizato cu o sursa de 15v, puntea H a IGPT e alimentata de la panouri fotovoltaice cc 217v si 3430w pe care o dau panourile doua grupuri cate 7 in serie care dau 15,8 A, la esirea punti H am folosit un filtru LC pentru a mai inbunatati forma sinusului modificat si a proteja igpteurile de varfurile de tensiune, vin cu o intrebare la cei cu experenta in electronica la 50Hz Ii suficent comanda cu esirile irs 2453 s-au totusi ar trebui drivere pentru a fi comandati bine, la puterea maxima data de panouri modulul igpt incalzeste cam pe la 42 grade cu radiator de 180-250 mm dupa o fuctionare de o ora, schema pe care am folosito e din datele tecnice a integratului irs2453 cu mici modificari la esire unde am folosit un filtru LC.

Editat de cristi_908
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Pune o schema de comanda.Rezistentele din bazele IGBT (intre iesire driver si baze), ce valoare au?Chiar daca frecventa este de 50Hz, sint importante.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Dupa discutii, conchid ca e vorba de in sinus modificat si nu unul pur.

... 217V mi se pare prea putin, nu poti obtine 220-230Vac, din 217Vdc. Ai mai putea inseria panouri pana pe la 300V, sau sa faci o sursa boost. 

Am verificat GE semnalu e bun la esire din puntea H am 162Vac, stiu ca e nevoie de o sursa bost care pe intrarea de 217vcc si pe esire sa am 322vcc pentru a avea pe esirea din puntea H 230v...

Cred ca integratul ofera o umplere de 100% (50% pe iesire), in care caz efectivul este egal cu alimentarea. Un dreptunghiular cu 100% si 220V varf aprinde normal un bec cu filament dar ar putea sa nu aprinda unul economic (lipseste varful de 310). Pe de alta parte un dreptunghiular cu 100% si 310V varf ar face ca un bec economic sa functioneze probabil normal (ca si orice scula cui redresare+filtrare la intrare) dar ar distruge un bec cu filament.

Situatia ideala ar fi un 310-320V alimentare cu 50-60% umplere (25-30% pe fiecare iesire). Asta ar face ca efectivul sa ramana 230V dar si sa reproduca varful retelei. Integratul in discutie nu cred insa ca ofera asta. E deci foarte discutabil in functie de destinatie. Si e de abordat problema celor 162V dreptunghiular cu 100% obtinuti din 217V alimentare, ar fi bine ca tensiunea sa fie citita cu osciloscopul, poate voltmetrul nu arata rms (efectivul), nu se poate permite o pierdere de 55V pe tranzistoare. Iar daca alimentarea cade in sarcina, e iarasi discutabil la functionarea in gol sau cu sarcina mica, respectiv tensiune mare.

Editat de smilex2
Link spre comentariu

Integratu scoate forma de esire sinus modificat, daca condesatori de la pini 8-10 si 12-14 sant de 2o nF, daca schinb condesatori la 100 nF forma de esire se schinba in dretunghi cu unplere de100% (50)pe esire in acest caz daca am 217vcc pe intrare in puntea H pe esire am 215Vac dar e dreptunghi si eu am nevoie de sinus modificat cu unplere de 75% (37,5) pe a doua perioada a jumatati din sinusu modificat pentru a putea netezi forma sinusului cu un filtru LC pe esire. 

Link spre comentariu

Solutia asta a lui danyk este discutabila. Acolo 2153-urile tot cu 100% functioneaza, dar se realizeaza o defazare reglabila si se obtine astfel pe durata Toff conductia a doua tranzistoare de acelasi fel (fie ambele low, fie ambele high). Adica pe durata Toff exista scurt pe iesire. Comparativ, o punte banala lasa iesirea in gol la Toff. Evident ca unui bec nu-I pasa daca la Toff exista scurt sau iesirea e in aer, dar o sarcina inductiva ar putea protesta. Sigur ca si reteaua ofera scurt la borne in momentul trcerii prin zero, dar timpii difera, ca si forma. Sincer, pe diverse sarcini inductive, n-as putea spune daca e mai ok cu iesirile in gol fara de scurt la Toff pentru sinusul modificat. Dar oricum, solutia lui danyk ar contrazice titlul topicului.

Si cei 20n pot genera discutii. Scurtarea astfel a conductiei se face prin pierderea tensiunii de alimentare pe high si actionarea uvlo a integratului care in acel moment face zero la iesire. Imprecis (durata conductiei depinde chiar si de alimentare) dar simplu. Dar pentru ca unul din mos low conduce permanent, e din nou discutabil. La Toff, daca unul dim mos low e deschis, o autoinductie gaseste prin dioda celuilalt mos low 0V fata de masa si prin dioda mos-ului high de pe diagonala, 300V fata de +, adica asimetric. Comparatin cu solutia banala (iesiri in aer la Toff) sau solutia lui danyk (scurt la Toff), ambele simetrice, aceasta solutie ofera intermediarul asimetric la Toff, adica scurt pentru o eventuala semialternanta negativa si in gol pentru una pozitiva (semialternante date de autoinductii cu eventuale sarcini inductive). N-as vedea o mare problema, dar e discutabil.

Mai apoi, durata de conductie a flotantelor poate fi inegala functionand astfel (pe baza descarcarii in sarcina a doua condensatoare diferite dar de aceiasi valoare), iar asta genereaza componenta continua. Sigur ca se pot monta sarcini diferite la iesirea flotantelor, chiar ajustabile cu semireglabil, prin care se pot egaliza riguros timpii, dar nu stiu daca egalitatea se va mentine si cu deriva termica. O eventuala componenta continua poate avea sau nu efect asupra sarcinii.

Referitor le intrebarea initiala, nu cred ca e necesara prezenta unor driveri suplimentari la 50Hz.

Link spre comentariu
Vizitator aero dinamic

O punte H cu IGPT pote fi comandata de un modul egs 002 pentru sinus pur,dar modulul pe care il ai nu merge numai pana la 15 KHz si nu poti folosi acest modul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări