Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tesla RK09

enderman

Postări Recomandate

Incerc sa obtin cateva indicatii cum sa aleg valorile la un filtru pentru aceste boxe si tipologia lui, le-am etansat bine cu adeziv si le-am insonorizat cu vatelina.

Am schimbat si difuzoarele de inalte fiindca nu erau ok si am pus inaltele cu palnie de la Tonsil cele de 40w si 8 ohmi. Difuzoarele de bas sunt ARN 567 15w (buni) pe 4 ohmi (pe ohm-metru au peste 6...).

In grafic se observa raspunsul in frecventa al ambelor difuzoare obtinut cu REW. Imi pare rau ca inca nu am reusit sa obtin grafice de impedanta cu acest program, poate voi reusi... Ideea e ca pe inalte trebuie sa reduc binisor SPL-ul cu rezistoare serie, am pus de 8 ohmi (cele din boxele Unitra 75w) si nu pare sa ajunga, insa vocea se aude mult mai bine decat inainte.

Totusi pana reusesc sa fac masuratori ale impedantei cum imi recomandati sami proiectez filtrele? Am filtre RFT din poze pe care le modific cum ziceti, fiindca am destule componente (cred) pe acasa. Nu stiu daca am idee buna ce frecventa de taiere sa folosesc si ce valori orientative ale componentelor sa aleg, eu m-am gandit ca frecventa de taiere sa fie 4khz, dar la componente sunt in ceata si la schema filtrului... eu as face filtu de ordin 2 dar poate mai simplu e mai bine, sau poate sunt recomandate circuite de corectie... aici va las pe dumneavoasta cu experienta sa ma ajutati. Detin tester ESR deci pot tatona bobinele sau mai am altele...

Mai am grafice de raspuns si cu faza, Am folosit un microfon Work mai vechi...

post-193700-0-88457500-1466198089_thumb.jpg

post-193700-0-95251800-1466198154_thumb.jpg

post-193700-0-48915700-1466198181_thumb.jpg

post-193700-0-56824900-1466198473_thumb.jpg

post-193700-0-82371200-1466198487_thumb.jpg

Editat de danciusergiu84
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• enderman

4

• ex.escu

3

• zal

1

• sesebe

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Filtrele sînt de la boxele RFT de 35W B9251. Într-adevăr foloseau un dif de joase de 4 Ohmi L2921 (50Hz-2kHz) şi unul de înalte de 8 Ohmi L5954 (600Hz-20kHz). Frecvenţa de separare sigur o găseşti pe net plus alte detalii (probabil că e în jur de 1kHz). Rămîne de văzut cum se vor pupa difurile noi cu filtrul, mai ales că cel polonez e mai mult superînaltă şi are nevoie de o tăiere minimă la cîţiva kHz faţă de diful de bandă mai largă RFT.

..............

La sfîrşit să înlocuieşti cond electrolitici cu unii mkt, mkp, mpp, etc.

Editat de zal
Link spre comentariu

Multumesc Zal de sfaturi.

ex.escu - multumesc mult pentru schema, daca nu cer prea mult aveti idee ce frecventa de separare are schema atasata?

Intreb deoarece sunt nevoit sa renunt la inaltele originale, ceva au patit bobinajele si freaca acolo in interfier, oricum se aud oribil de infundat fata de poloneze, si vreau sa folosesc doar partea de joase din filtru daca se pupa ca frecventa cu taierea celor de inalte. (Am folosit si material fonoabsorbant si am incleiat strong cutia, fata e prinsa si cu holzsuruburi, spatele are garnitura de foaie buretata, pe un Yamaha A500 difuzorul de joase e tot ce trebuie intr-un apartement, are 15w dar se aude ca-s rusesti gen!)

Editat de danciusergiu84
Link spre comentariu

Pe schema de la .escu inaltele sint taiate foarte jos pt diful tau (zic eu).

Pe masuratoare a basului tau, de pe la 3.5Khz incep sa creasca distorsiunile pt ca ai cone breakup deci trebuie sa-l tai pe la 2-3Khz.

Daca tot ai un sistem de masura poti tatona ON-LINE filtrele.

Pune REW-ul sa genereza zgomot roz si afiseaza analiza spectrala pt semnalul receptionat. Poti lasa pt bas filtrul original si joaca-te pe la inalte in asa fel incit sa ai densitate spectrala constanta in banda. Odata ce ai obtinut asta, toteaza-ti valorile componentelor si apoi treci la ascultat si vezi daca esti multumit.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Frecventa de separare la filtre e de cca.2khz,valorile difera de cele care rezulta din "crossover calculator",asa au fost alese de cehi.

In cazul in care difuzoarele de inalte originale nu corespund trebuie gasite unele care sa accepte o frecventa de cca.2000 Hz deoarece;

1.Pentru difuzorul de joase (banda 50-4000hz) frecventa recomandata de cehi e de cca.2000hz.

2.Difuzorul Unitra cu palnie are rezonanta la cca.1,6-1,7khz si nu functioneaza corect cu filtru de 2khz-firma recomanda filtru cu panta 12db/octava incepand de la 4,5khz;in plus necesita si o retea rezistiva de adaptare (difuzorul Unitra are sensibilitatea mai mare dar si banda de pana la 14-15khz).

In faza finala ,in serie cu tweeterul inseriati un polyswitch de 0,65-0,75 A,pentru protectie.

Se poate incerca la difuzorul de joase aplicarea unei "rezistente acustice" prin lipirea de  material textil pe "ferestrele" sasiului ,in genul celor utilizate cu ani in urma de Grundig-gasiti pe net imagini.

Succes.

Link spre comentariu

Sunt foarte binevenite sfaturile pe care mi le-ati dat toti, mai ales cele referitoare la frecventele de taiere, am gasit pe acest site variante generice de ordin 3 sau 2 la filtre http://www.diyaudioandvideo.com/Tables/ButterworthCrossover/3rdOrder/

sebese - trebuie sa imprumut din nou microfonul pentru masuratori, dar pana acolo trebuie sa realizez filtrul de la 0 deoarece pe original boxele au venit doar cu un condensator de 8uF pe inalte

ex.escu -  la ce ajuta marirea rezistentei aucustice a difuzorului?

Link spre comentariu

Cel mai bine ar fi sa te documentezi putin despre filtre si difuzoare. Nu o sa stea nimeni sa-ti explice de-a gata totul aici. Documentatie gasesti destula pe google.

Spor!

Link spre comentariu

Suna foarte bine ceea ce zici :reytre  multumesc mult! Doar ca nu sunt convins ca ma vor satisface dupa auditia preliminara a boxelor cu polonezele si filtrele RFT. Nu cred ca inaltele originale urca asa mult ca polonezele incat sa redea sunetul asa de natural. De munca nu scap si nici nu intentionez (timpul e resursa pretioasa la mine), nu scap de munca deoarece aceste boxe nu aveau filtre doar un condensator pe inalte ceea ce nu ma satisfacea, deci chiar daca pun inaltele originale tot voi fi unde sunt acum, adica in faza de proiectare si executare de filtre.

As incerca sa aleg frecventele de taiere la trece jos de 3khz si la trece sus de 4khz in speranta ca nu va rezulta un gol sesizabil si pantele de taiere a difuzoarelor se vor completa bine, mai ales ca acolo la frecvente medii difuzoarele sunt cel mai eficiente. Oricum e pe ghicite din moment ce nu am graficul impedantei...

Editat de danciusergiu84
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări