Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum transform un televizor a/n in osciloscop

Vizitator Boby

Postări Recomandate

• Răspunsuri 52
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• K1nderu

13

• pinky

8

• SHONELU

3

• gauss

3

Top autori în acest subiect

O schema din TEHNIUM , pe care o recomand . Un prieten de-al meu a construit-o cap-coada si a spus ca este multumit de ea .

Nu ai putea pune niste poze pls...ca, cred ca le-ai starnit curiozitatea multora... :smt003
Link spre comentariu
  • 9 luni mai târziu...
  • 4 ani mai târziu...

Ca sa nu mai deschid alt topic am si eu un tv alb-negru imi poate da si mie cineva o schema pentru un osciloscop?multumesc! :)

ai multe scheme date in acest topic, plus ca gasesti pe google, cu sutele...si cred ca sa mai discutat chestia asta ....uite una care merge sigur , l-au realizat multi si merge bine, personal si eu l-am realizat mai demult pe un monitor galben-negru si era ok, (pentru distractie ) poti vizualiza pana la aprox. 20khz,revista TEHNIUM nr 7, an 1985, pagina 2,http://blog.copcea.ro/2011/10/10/colect ... anul-1985/succes la construit...
Link spre comentariu

am modificat putin tv-u,bobina H este pusa in locul bobinei V,iar bobina V este pusa la o sursa de semnal tv-u mai avea un semireglabil in etajul de deflexie V si de acolo modific perioada semnalului :) bobina V are 36 ohm deci care este frecventa maxima la care masoara? cred ca are mai putin de 20khz. :partyman:

Link spre comentariu

Tuburile catodice TV au deflexie magnetica. Asta inseamna ca sunt comandate pe orizontala sau pe verticala cu un curent intr-o bobina. Constructia bobinelor si a circuitelor de comanda (sincroprocesor, final cadre, final linii, circuite de corectie si linearizare, etc.) sunt dedicate unor anumite frecvente si forme de semnal. Pentru a folosi un TV functional ca osciloscop, acesta trebuie sa primeasca un semnal video complet (inclusiv impulsurile de sincronizare H si V standard) care sa reprezinte imaginea unei oscilograme. Semnalul poate fi introdus direct la iesirea caii comune sau poate modula purtatoarea video a unui canal. Un asemenea adaptor poate fi foarte simplu sau foarte complex, dar trebuie sa aiba circuitele specifice unui osciloscop: atenuator si amplificator de intrare, baza de timp, circuit de sincronizare, reglarea pozitiei H si V, etc. Nu mai trebuie mult si iese un osciloscop. Cel mai simplu adaptor pe care l-am vazut pe Google este cu un PIC12F675 si poate fi gasit la titlul "A poorman's oscilloscope". Este un fel de jucarie, dar e interesant.

Link spre comentariu

Daca vinzi televizorul AN, o sa iei sa zicem un maxim de 50 lei. Depinde de fraier, pardon binevoitorul pe care o sa il gasesti...Mai pui restul adica sa zicem de la 100 la oricat ...si iti cumperi un osciloscop. Sa zicem un E-104 care se poate gasii de la 120-150 lei..Ca sa poti masura un semnal chiar si audio trebuie sa ai o grila, un atenuator etc. Totul trebuie etalonat. Cine garanteaza ca semnalul afisat are chiar sa zicem 10Vvv? Pt ca altfel obti o informatie absolut irelevanta..In plus, masuratoarea unui sistem audio doar pana la 20KHz mi se pare cam prea putin..Asa ca lasati copilariile si cumparati o scula adecvata, chiar daca e veche. As ava pastrati-va energia si timplul pt montaje adevarate..Chiar, cat spatiu va ocupa televizorul pe masa de lucru fata de un osciloscop?

Link spre comentariu

buna ziua,eu am gasit acest articol ,Domeniul de aplicare este un convertor de televiziune pentru a fi osciloscop, care transformă un televizor obişnuit într-un sensibil, mare-ecran de osciloscop, pentru frecvenţe audio.TVDomeniul de aplicare nu are nevoie de modificări la televizor

tv to oscilliscope.pdf

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Prin 86 se punea problema confectionarii unor aparate de vizualizat semnale electrice cu afisare pe tub cinescop,pretentios denumit osciloscop.S-au folosit tuburile de 31cm cu tot cu deflexie.

Din start aparatul era propus de uz didactic,demonstrativ,fara pretentii de laborator,dar chiar si asa tratate tot era o categorisire indulgenta,problemele de liniarizare pe tot domeniul presupus de lucru au fost enorme,pt ca altfel raspunde ca sarcina pt amplificatoarele de x/y bobina de deflexie la 20Hz, 1KHz,si altfel la 20KHz,ori la calibrare pleci cu generatorul cu 100mV(sa zicem) de la 10Hz si obtii o excursie de 5cm (tot sa zicem),si pana la 20 Khz e posibil sa ai nevoie de lupa :rade:

Ca atenuator dupa cat imi amintesc,am folosit comutatoare de genul celor de Gloria,ca pe astea le-am avut la indemana si le stie toata lumea,in realitate erau cele folosite la programatoarele tv-an din acele vremuri,cu 6 butoane...de aici cred ca cei patiti stiu ce inseamna zgomotul si posibilitatea de ecranare a unei asemenea piese(din pacate nu merge fara)...

Ca marime, la final au ajuns sa fie putin mai mari decat un tv sport,dar cu mult mai grele(pana si cutia era din tabla de 1mm,si traful cu n-spe infasurari,era cel putin de 3 ori mai mare decat cel de sport).Chiar si pt acele vremuri,cand cine avea un osciloscop proprietate putea fi comparat cu un proprietar de ferrari de azi,nu a iesit mare lucru,chiar daca era functional,deci nu cred ca merita efortul de a mutila un tv an,pt a obtine ce?Vorba cuiva de mai inainte,cu pretul a 10 pachete de tigari iti cumperi o epava de 104 sau chiar 102 care inca se misca bine,si la pretentii de amator inca fac fata cu brio.

E doar parerea mea,daca vreti sa experimentati ideea,e de toata lauda,mai ales cu multitudinea de componente ce se afla azi pe piata libera,dar daca cineva isi inchipuie ca va putea si avea baza pe asemenea scula,mai bine sa se lase pagubas de la inceput,nu merita efortul,si rezultatul in afara de palmares,nu va putea fi folosit la nimic altceva,deci chestia cu economia si reciclarea tv an e de can can...am incercat si cateva scheme in care semnalul era modulat si trimis prin borna de antena in tv...au esuat lamentabil,si varianta refacerii amplificatoarelor x/y si a bazei de timp a fost mai instructiva si de mai mare folos ca invatatura(si atat) :rade:

Mesajul n-a fost pt descurajare,ci pt a mai dezumfla din baloanele unora care chiar cred ca pot construi o scula de laborator in debara sau pe genunchi in bucatarie,pt restul mai realisti le urez succes,si sa vedem rezultate palpabile,pt ca intr-adevar se poate.

Link spre comentariu

O parere personala ... cred ca o cunoastere solida si amanuntita a modului de functionare si schemelor concrete ale ambelor produse , alaturi de cerintele specifice pentru fiecare , ar duce la intelegerea faptului ca nu se pot substitui in mod cit de cit acceptabil unul altuia , decit la nivel de curiozitate tehnica , nu ca instrument de lucru , chiar si cu pretentii minimale ...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări