Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Depanarea Blocului de Backlight La Televizoarele Cu LED

ledydep

Postări Recomandate

https://www.aliexpress.com/store/product/LG-1W-3528-LED-Chip-for-LG-Direct-Backlight-LED-Assembly-Strip-with-Optical-Lens-for/606445_32559610579.html

@mac01-Nene, folosesc din 1993 NON-STOP o veioza cu LED avand EXACT schema aceea, deci are cam 200.000 de ore de functionare, si nu a ars LED-ul galben care suporta max. 45mA(ultimul racnet la vremea aceea...). Mata in schimb pot sa pariez ca nu ai notiunea de reactanta capacitiva, si nu ai habar cum se calculeaza...trist.Depanarea unui TV nu se rezuma doar la inlocuit electrolitici umflati...

Link spre comentariu

Am uitat sa specific

la orion 32" tensiunea de alimentare de 84V...consum ~400mA

la samsung 42" consum total 180mA, alimentare 105V, 5 barete, led-uri nu mai stiu din pacate...nu le-am notat in agenda...

la un alt samsung 32" 4 barete 200mA, 80V...acum de...fiecare chinez cu ale lui...noapte buna tuturor

Deci nea cataline cum este ca mine sau ca mac01

Electricianul mac01 te-au parasit toti

Sa iti mai zic o chestie ,sunt multi electronisti cu experienta pe forum care pot sa confirme ca am dreptate,insa datorita caracterului meu "ciufut"nu ma agreeaza si nu intevin

Multumesc Spitfire

Editat de florinellll
Link spre comentariu

Nici ca tine nici ca el...maine sa postati raspunsul corect...mai devreme ziceai ca ai ledurile in serie...acum nu mai stii cum sunt...eu nu cred ca le ai pe toate in serie...da-ne tipul de tv, model, model panel etc.Am invatat de alti useri precum miticamy, radu ionel ca nu totul se rezolva prin cearta...mitiacmy a tot postat oscilograme, am inceput si eu ieri cu una...ar trebui ca toata lumea sa inceapsa sa puna poze...vrem dovezi clare....nu minciuni...filmari, calcule pe foi...eu asta vreau sa fac pe viitor...sper sa fie mai multi cu asa initiativa...numai voi stiti cat va consuma ledurile...poate 5W poate 500W...poate ca sunt CCFL si nici nu vati dat seama...las pe cei mai vechi sa scrie..eu ma retrag momentan...poate o sa vin cu calcule si argumente

Editat de catalin004
Link spre comentariu

Probabil astia fabrica "obiectele" astea ca sa fie utilizate la 20mA... :ras:

https://www.aliexpress.com/store/product/LG-1W-3528-LED-Chip-for-LG-Direct-Backlight-LED-Assembly-Strip-with-Optical-Lens-for/606445_32559610579.html

2835 LG LED Backlight 1210 3528 2835 1W 100LM Cool white LCD Backlight for TV TV Application 1W-350Ma Cold white CCT:7000-10000K 7006967217029. m1240044 arp3su28c cy06pxo.

Only positive impressions from buying here - http://74sf9i5on.allgreatgoods.top/e/5y1…/273-1046-1046-5730Free shipping or not? See here: http://74sf9i5on.allgreatgoods.top/e/5y1…/273-1046-1046-5730

2835 LG LED Backlight 1210 3528 2835 1W 100LM Cool white LCD Backlight for TV TV Application 1W-350Ma Cold white CCT:7000-10000K Lg innotek led led backlight 1210 3528 2835 1w 100lm cool white lcd backlight for tv tv application 200pcs lg led backlight 1210 3528 2835 1w 100lm cool white lcd backlight for tv tv application 100pcs lg led backlight 1210 3528 2835 1w 100lm cool white lcd backlight for tv tv application 1000pcs 2835 lg led 1w backlight 1210 3528 2835 1w 100lm cool white lcd backlight for tv tv application 1w-350ma 250pcs lg led backlight 1210 35

Link spre comentariu

Normal, daca cele 21 de LED-uri sunt inseriate(un singur rail), siragul e tranzitat de 330mA, iar diferenta de potential la capetele siragului e de 72V, ceea ce corespunde calculului. Dar nu e un TV de top, cu backlight avansat edge-light, ci unul ordinar, segmentul consumer.

Probabil ceva de tipul asta:

Posted Image

https://pcmonitors.info/articles/the-evolution-of-led-backlights/

Asta sigur e turcesc...cred ca seamana cu Beko

Link spre comentariu

Asta e schema prezentata de Dl. ledydep la inceputul topicului:

https://postimg.org/image/5wu1e2dop/

Iar asta e comentariul Dvs.venit foooooarte tarziu, dupa multe posturi in care nu ati spus nimic:

Posted Imagepost-226014-0-37112400-1465998847_thumb.jpg

Sunteti sigur ca acest montaj este bun?

V-ati gandit ce se intampla cu un singur led daca-l alimentati invers la tensiunea de 200v...cat scoate acest montaj?

Va spun eu..se distruge iremediabil....ledul ori se arde, ori capata rezistenta interna de cateva zeci de ohmi.

Probat testat si verificat de mine...si pe leduri de 3v si pe leduri de 6v. Le-am aruncat la gunoi.

Si daca nu ma credeti o sa va fac si un videoclip cu acest montaj.

Explicati ce rol joaca dioda redresoare 1N4007 in acest montaj. Nu stiti, sunteti concediat!

Link spre comentariu

Hai ca pana urma mai avem un pic si chiar ajungem la curenti de "sudura" cum am spus eu mai sus.

300mA...a urcat la 400mA...winstyle a zis ceva de 800mA....hai ca usor-usor va apropiati.....o sa le dam la leduri sute de amperi ca sa functioneze.

Nu mai imi bat capul cu voi....deja m-am saturat...am altceva mult mai bun de facut.

Bafta mai departe!

Prietene , eu am dat un exemplu de calcul acolo . Am și repetat de două ori că este un exemplu , de mai multe ori ar fi ridicol să o fac

Ăia 800 mA , ar rezulta din calculul curentului total consumat de 4 barete la 200 mA maxim pe baretă, cu backlight-ul setat la luminozitate maximă .

Era un exemplu . Văd că l-ai luat de bun . Am ales 200 mA/baretă ,ca si parametru de calcul . Putea fi 100 , 150 ...

Dar nici 100-200 mA , cât insinuezi că ar fi , nu este un curent suficient pentru a aprinde la maxim backlight-ul unui LED TV cu diagonală de 100 centimetri sau mai mult . Nici măcar de 80 centimetri .

Nu inventăm legile fizicii .

Personal , nu mă interesează prea mult ce curent consumă acele LED-uri , sau ce curent consumă tot blocul backlight cu LED-uri, indiferent de TV . Nu proiectez televizoare . Le repar .

Link spre comentariu

Sa nu fim rautaciosi, poate e vorba de o persoana de varsta a treia, cu cunostinte precare in domeniul electronicii, probabil abandonata practicarea acesteia in urma cu 30 de ani...

Inainte de 1990 nu existau pe piata LED-uri care sa suporte mai mult de 20mA pe jonctiune(doar in laboratoare existau), iar sursele de alimentare bazate pe reactanta capacitiva erau neagreate, din cauza pericolului de electrocutare.

Link spre comentariu

Explicati ce rol joaca dioda redresoare 1N4007 in acest montaj. Nu stiti, sunteti concediat!

Discutia era despre tensiunea inversa suportata de unul sau mai multe LED-uri.Parca nu esti primul ce se leaga de dioda aia (nu prea inteleg citatul,ai citat mesajul sau acum ai scris asta? parca era ceva asemanator scris deja,de pe telefon nu mai verific 15pagini de mesaje)Ca sa fie clar,dioda aia iese din discutie.Probabil unii au gresit considerand ca dioda e acolo si gata,tensiunea inversa nu apare din cauza ... diodei.Ca sa fie clar,tensiunea inversa apare cand utilizatorul schimba testerele sau firele sau ce are acolo pe pinii acelui LED.Deci,pentru un LED,in conductie directa ai 3 sau 6 V daca e dublu si invers 0,7V daca are incorporata dioda antiparalel. (valori aproximative,doar de exemplu)Daca acel LED nu are dioda antiparalel,cu oricare tester,acesta din discutie sau altul luat de pe ebay,aliexpress,atentie vorbim despre acest fel de testere nu alte chestii,atunci cand pui testerele pe el aplici tensiunea de acolo,200-300V limitata la cat o fi 1mA sau 20mA sau cat e.Dar este tensiune inversa.Luati un datasheet de LED si vedeti ce spune de reverse voltage,eu care le-am gasit acum recent cautand pentru subiectul asta le-am gasit cu nota ca nu se alimenteaza invers sau cu 5V maximDeci sa nu apara confuzii,cum a fost mai sus cu dioda,tensiunea inversa nu apare asa ci doar la schimbarea testerelor pe pinii acelui LED.Daca producatorul specifica o tensiune inversa,poti sa tii cont de ea sau nu.El garanteaza ca la 5V aplicati invers nu se distruge,poate unele nu se distrug nici la 200V dar nu te pune nimeni sa faci asta.Referitor la ce se mai discuta pe aici,la unele displayuri LCD mai gasesti uneori si datasheet de la producator.Acolo specifica in clar ce tensiune si ce curent e necesar pentru backlight.
Link spre comentariu
http://www.elforum.info/topic/122946-de-ce-se-monteaza-rezistori-in-serie-cu-ledurile/?do=findComment&comment=1494697

LED-urile se alimenteaza in curent, nu in tensiune. Singurul lucru legat de tensiune la LED-uri e sa nu depasiti tensiunea inversa. Probabil acei rezistori pe care nu i-ati mai pus aveau valori foarte mici, sau poate ca sursa nici nu poate debita un curent mai mare, de aceea nu s-au defectat(inca) LED-urile.

Nu de asta e discutia in ultimele pagini?Ce se intampla cu LED-ul cand aplici tensiune invers pe el?
Link spre comentariu

http://www.elforum.info/topic/122946-de-ce-se-monteaza-rezistori-in-serie-cu-ledurile/?do=findComment&comment=1494697Nu de asta e discutia in ultimele pagini?Ce se intampla cu LED-ul cand aplici tensiune invers pe el?

Discutia a plecat de la schema propusa de domnul Vasile Badila si realizata de mai multi colegi

Montajul a fost realizat de 4 colegi care s-au declarat multumiti,

Singura persoana care spune sus si tare ca schema nu este buna se numeste @mac01,acesta spunand ca i-a ars toate ledurile

Eroarea facuta de @mac sunt sigur ca se leaga de condensatorul din schema,care este foarte important ca si capacitate,tensiune dar si tip constructiv

Editat de florinellll
Link spre comentariu

Uite cum sta treaba.Am masurat o bareta de display de 32 cred ca de vestel este.Testerul arata tensiunea si curentul.Calculele se fac apoi in functie de nr de barete si cum sunt legate.

Am alimentata ledul invers cam 20 de secunde ca m-am saturat apoi si nu s-a intamplat nimic.LEDul a ramas ok.

Asta pe testate nu pe vorbe.

post-197538-0-30486200-1486635895_thumb.jpg

Link spre comentariu

Uite cum sta treaba.Am masurat o bareta de display de 32 cred ca de vestel este.Testerul arata tensiunea si curentul.Calculele se fac apoi in functie de nr de barete si cum sunt legate.

Am alimentata ledul invers cam 20 de secunde ca m-am saturat apoi si nu s-a intamplat nimic.LEDul a ramas ok.

Asta pe testate nu pe vorbe.

Ce afiseaza acolo aparatul nu este curentul nominal ,este curentul minim care aprinde leduri/barete

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări