Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator casti, cu tuburi. De demult uitate

Haralambie

Postări Recomandate

Acum sa lasam omul sa-si termine treaba. Ne transformam in profesorii rai care nu concep altceva decat ce stiu ei.

Predator,fa-l exact cum e in schema. Succes.

Nu e o ironie...

Editat de knauf74
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 39
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Haralambie

17

• knauf74

4

• carageae

3

• pstpstcichicichi

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Se pare ca tubul ECC82 este printre putinele tuburi care par a lucra foarte bine cu tensiuni anodice mici (35V...50V) fiind si foarte liniar.Din curiozitate am analizat practic cum arata caracteristicile unui ECC82 cu tensiunea anodica de 50V.

Cred ca schema poate fi testata,nu se pierde nimic din asta si sa nu uitam ca o putere pe casti de 10mW este la limita in care distorsiunile de intermodulatie "fabricate" mecanic de ureche sunt cele mai mici.

Mai jos in poza vedeti familia de caracteristici pentru ECC82 real,asta pentru cei interesati de asa ceva:

Posted Image

Link spre comentariu

Mie nu-mi functioneaza linkul. 

Masuratorile unor chineji.

O sugestie de a inlocui reglajul simplist cu trimmer? O pereche de BC550?

Posted Image

post-174771-0-87041500-1465975647_thumb.jpg

post-174771-0-99928400-1465975655_thumb.jpg

Editat de Predator
Link spre comentariu

Mie nu-mi functioneaza linkul. 

Masuratorile unor chineji.

Nu cred ca sunt masuratori,este vorba de rezultatele unei simulari iar despre configuratie nu poate fi vorba de amplificator pentru casti,remarcati rezistenta de sarcina ca fiind de 15Kohmi (!!!),pe rezistenta unor casti totul va arata cu totul altfel.

Schema poate fi luata in seama ca un preamplificator si atat,iar daca vom inlocui cu un trimer (potentiometru semireglabil) acel CCS sigur vom strica multe la acest preamplificator clasic pana la urma.

Mai trebuie remarcat faptul ca nu utilizeaza o sursa de Ua=50V ci doua surse,una de 160V si alta de 25V.

P.S mergeti pe schema propusa la inceputul topicului si apoi in functie de rezultate va veti gandi la altceva,asta-i un proiect de doi bani,nu vad o investite care sa va aduca in sapa de lemn,mai mult de patru beri bune nu face jucaria asta,zau asa! :rade:

Un amplificator pentru casti cu tuburi trebuie sa fie CU TUBURI,nu puteti "sta in cel mai bun loc din sala de concert dar sa nu platiti un bilet pentru asa ceva",nu-i asa?

Vedeti aici un proiect de succes facut de un coleg de forum in colaborare cu mine si este foarte apreciat si vandut pentru audiofili din Canada.

http://dominance-amps.com/pure-class-a-headphone-amplifier/

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Ah, figura mare este cu un alt aranjament, nu are legatura cu schema din primul post. Vroiam doar sa reproduc sursa din coada triodei 

Dintre cele doua fotografii atasate (alea mici) una este simularea raspunsului in frecventa, cealalta este efectuata practic. Mi-a fost lene sa mai fac o captura de ecran si pentru raspunsul in frecventa masurat. 

Link spre comentariu

OK, daca unii profesori sunt rai, poate sunt ca asa le e firea. Dar cateodata poate sunt buni profesori tocmai pt. ca sunt rai.

Eu aici nu am intrat in calitate de profesor, ci de amator care mai experimenteaza cate ceva.

Nu am facut exact schema asta, dar am incercat un buffer cu ECC82 la o anodica asemanatoare (50Vca avea traful in gol) si suna total aiurea. Un NE5532 a rezolvat atunci problema respectiva. Nu l-am facut de capul meu bufferul cu ECC82, era tot o schema din asta, "renumita".

Am facut mai multe miniamplificatoare de casti cu final A.O., nu pt. ideea de amplif. de casti ca o chestie high-end, ci un "buffer" pentru iesirea placii mele de sunet, care are doar iesire de linie de impedanta ridicata. Inclusiv un modul recuperat dintr-un CD player Kenwood am testat...canta, dar nu e nimic special.

Acum intreb si eu: Daca ne ostenim sa facem ceva pe lampi, facem doar de dragul sa folosim niste lampi, sau ca sa sune peste un echipament uzual pe tranzistoare sau integrate? In functie de raspuns, puteti incerca montajul cu lampi de decor propus de mine sau puteti merge pe mana d-lui Lazaroiu, care stie ce spune si ce face.

Si a propos de TDA2030, a testat cineva cum suna un TDA din ala vechi si original la puterea ceruta de un amplificator de casti? Orice fiss audibil e redus de rezistenta de iesire in serie cu castile, se poate tatona in functie de SPL-ul castilor si sensibilitatea urechii ascultatorului...stiu si eu bancuri cu TDA2030, dar la puteri sub 500mW amplificatorul asta suna foarte bine...nu trebuie sa ma credeti, incercati si masurati...

Link spre comentariu

M-am jucat cu simulatorul un pic. 

Cu OPA2134 intru in clipping. Am incercat un model de BUF634, nu stiu cat de bun este, doar ca nivelul de zgomot a crescut simtitor. Atribui asta pe seamana modelului slab. 

Link spre comentariu

pentru căşti cu un răspuns (mai mult sau mai puţin "păcătos") în frecvenţă dat nu strică ca sarcina să fie văzută în anod(colector , drenă) similar situaţiei de aici http://www.elforum.info/uploads/monthly_06_2016/post-224566-0-04810900-1466002286.jpg , răspunsul în frecvenţă dat("păcătos") pentru sarcina dată(Z căşti)va fi mai bine compensat ca presiune-acustică în banda audio.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

M-am jucat si eu cu un amplif facut pe coltul mesei care a "miscat" niste casti de multe sute de Euro cu un oarecare succes, in sensul ca nu sunau ca nimic dinainte...

Vai, dac-ati sti cat sunt de curios! Mai ales dupa ce-am citit despre filozofia japoneza in conceptia amplificatoarelor pe tuburi.

Link spre comentariu

M-am jucat si eu cu un amplif facut pe coltul mesei care a "miscat" niste casti de multe sute de Euro cu un oarecare succes, in sensul ca nu sunau ca nimic dinainte...

Si astazi, e tot in stadiul din poza, ori ati brevetat patentu' bagat in cutie?

Link spre comentariu

Bon, acum sa revenim un pic la schema initiala. 

Va inteleg ca nu e mare lucru si nu ar trebui sa-mi arunc banii pe asa ceva, dar ma mana curiozitatea. 

Se pot aduce imbunatatiri cu mici modificari? 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări