Mondan Postat Iunie 13, 2016 Partajează Postat Iunie 13, 2016 Să încerc să exprim idea cât mai simplu:Să presupunem că tensiunea urcă pe un condensator ce se încarcă printr-un rezistor.La o anumită valoare se apăsa butonul STOP. Se poate reţine cumva acesta valoare o perioadă îndelungată(să zicem zile) şi în acelaşi timp să fie şi citită continuu ?Oricum am făcut asta cu PIC deci diferenţa dacă ar merse doar în analogic memorarea unei valori m-ar scuti cam de 5Lei.Curentul Gate-Sursa la MOŞ să fie 100nA. Aplicaţii practice: Volum controlat în tensiune, în care i se dă din push-uri încărcare condensator, descărcare sau reţine valoarea. E greu de imaginat un volum cu push-uri fără controller, dar hai să vedem. Link spre comentariu
Mircea Postat Iunie 13, 2016 Partajează Postat Iunie 13, 2016 (editat) De ce sa fie greu un control de volum fara controller? Un 4017 si un 4066 ca sa suntezi rezistente in serie.Ar merge sa memorezi intr-un condensator, dar sa fie fara pierderi. In nici un caz nu va fi mai ieftin decat 5 lei. Citirea mai multor canale analogice cu un singur ADC se face cu un condensator (LE: Unul pe fiecare intrare). Comuti sursa si memorezi pe fiecare condensator. Ieftin nu poate fi. Editat Iunie 13, 2016 de thunderer Link spre comentariu
Mondan Postat Iunie 13, 2016 Autor Partajează Postat Iunie 13, 2016 De ce sa fie greu un control de volum fara controller? Un 4017 si un 4066 ca sa suntezi rezistente in serie. Corect, aşa este. Lui 4017 îi pui un convertor D/A din divizor rezistiv cred că se numeşte R-2R https://en.wikipedia.org/wiki/Resistor_ladder Iar 4060-ul e generatorul de tact.Pe ambele le-am folositCD4060 1ronCD4017 1ronFaţă de pic 12F675 5RON Edit: Am gresit. Reteua R-2R ar merge pusa la CD4028 decodor zecimal. Dar cat mai pun si PCB ies tot mult. Poate mai bine raman la ideea unui PIC12F675 cu 2x4 pini dar macar am A/D si D/A sa il obtin cumva din Soft PWM + filtrul LC. C=10 000uF U=10V C=Q/U 0.010=Q/10 => Q=0.1C I=Q/t I=100nA=0.1uA=0.1E-6A 0.1E-6A=0.1/t => t=1000 000s=280 ore Citind tensiunea unui condensator ideal cu ajutorul grilei unui MOS ar pierde cam 10% din valoare intr-o zi. Dar si cine ar pune 10 000uF care oricum e si destul de scump Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Iunie 13, 2016 Partajează Postat Iunie 13, 2016 Tin minte ca primele televizoare color cu telecomanda la volum si luminozitate aveau asa ceva. Parca foloseau un beculet cu neon pe post de separator intre condensator si restul montajului iar ca element de reglaj era un tranzistor fet. Simplist, un condensator cu pierderi infime dar cu valoare mare, comandat de un amplificator operational si intre ele un releu reed de separare ca parte de comanda, Ca parte de reglaj se poate folosi un fet sau mosfet in zona de threshold. Link spre comentariu
puriu Postat Iunie 19, 2016 Partajează Postat Iunie 19, 2016 Vesnica si garantata este pozitia unui potentiometru comandat manual sau cu un servomotor. Link spre comentariu
ratza Postat Iunie 22, 2016 Partajează Postat Iunie 22, 2016 Poţi face măgăria asta cu un operaţional, deşi nu-i văd utilitatea. Link spre comentariu
Liviu M Postat Iunie 23, 2016 Partajează Postat Iunie 23, 2016 (editat) Senzatia mea (adica n-am pus mana pe creion si hartie sa socotesc) e ca pretul unui produs cu electronica inauntru e dat in cea mai mare parte de carcasa + cablaj si de munca investita (dezvoltarea unui produs nou, nu productia propriuzisa). Ai facut vreo socoteala completa de costuri pentru vreunul din proiectele pe care le ai in lucru? Ca tare mi-e teama ca incercand sa scazi marginal costurile electronicii, pierzi vremea (=> costuri de dezvoltare mari) si ajungi la solutii tehnice suboptimale. Eu as zice sa te opresti la un proiect, sa-l termini intr-o varianta "noptimizata" dar functionala si finisata (cu aspect comercial, adica) si sa vezi daca proiectul poate fi viabil. Optimizari poti face dupa ce ai ai ajuns la concluzia ca merita. Parerea mea, desigur. Cum pana acum n-am "produs" decat "pentru uz propriu", n-am fost interesat de partea comerciala a produselor si sunt sanse ca ce-mi imaginez eu sa fie total gresit. Da' daca m-as apuca de "productie" cam asa as incerca sa procedez - concentrare pe un numar mic de produse, finalizare cat mai rapida si optimizat pe parcurs. Piata nu asteapta pana e gata produsul perfect. Editat Iunie 23, 2016 de Liviu M Link spre comentariu
niculae Postat Iulie 6, 2016 Partajează Postat Iulie 6, 2016 (editat) Buna seara, cu scuzele de rigoare ca intervin in acest topic, pt a nu mai deschide un altul va adresez si eu o intrebare pt ca tot se vb de CD4017. Doresc cu acest circuit si un LM555 sa fac un montaj care sa numere sa zicem pana la 3 si apoi sa nu o mai ia de la capat. Ma puteti ajuta? Accept fara probleme si o alta varianta de automatizare, poate fi si cu microcontroler, important este ca la alimentarea jucariei su nu aiba nevoie de o comanda manuala gen buton. Vreau sa fac o mica automatizare a unui cilindru, gen hranitor pesti,acesta este invartit de un motoras de 12v, cilindrul are o mica fanta/gaura prin care atunci cand se invarte in interior se umple cu o cantitate de mancare din rezervorul care este fixat deasupra cilindrului in dreptul fantei, deci cand fanta ajunge deasupra se incarca cu mancare, se roteste si ajunge cu fanta in jos, atunci descarca mancarea si doresc ca atunci cand ajunge cu fanta inapoi sus si se incarca cu alta portie de mancare sa opreasca comanda motorului fara sa mai continuie ciclul. Mentionez ca motorul impreuna cu montajul respectiv va fi comandat de un programator care ai va da comanda la un interval orar stabilit pt hranirea pestilor de 2-3 ori pe zi ! Multumesc. Editat Iulie 6, 2016 de niculae Link spre comentariu
Ticu Postat Iulie 7, 2016 Partajează Postat Iulie 7, 2016 (editat) Actionarea temporizata a motorului nu mi se pare sigura. Pot sa apara variatii ale sarcinii, tensiunii sau chiar timpului, care se cumuleaza si pozitia de oprire se decaleaza. O varianta mai sigura ar fi urmatoarea:1. Un microintrerupator actionat de o cama sesizeaza atingerea pozitiei "sus" a fantei si intrerupe alimentarea motorului.2. Dupa un timp (8 ore) programatorul trimite o comanda (tensiune) pentru a incepe hranirea.Se declanseaza un monostabil (cu 555), care actioneaza timp de 2 secunde un releu.Contactele releului, legate in paralel cu contactele microintrerupatorului, alimenteaza motorul 2 s, timp in care se iese din pozitia "sus" si cama actioneaza microintrerupatorul. Alimentarea motorului este "preluata" de microintrerupator.3. La atingerea pozitiei "sus" microintrerupatorul intrerupe alimentarea motorului. Am revenit in etapa 1 si se asteapta o noua comanda de la programator. Editat Iulie 7, 2016 de Ticu Link spre comentariu
Ticu Postat Iulie 7, 2016 Partajează Postat Iulie 7, 2016 Mai detaliat, in desenul alaturat ai o schema de monostabil care genereaza un puls de 2s atunci cand programatorul cupleaza alimentarea. In acest timp incepe rotatia camei, iar in continuare motorul este alimentat prin circuitul albastru pana se face o rotatie completa.Daca nu vrei cama si microintrerupator, ai o varianta in care timpul de actionare este mai mare (9 s) pentru a face rotatia completa. Prin marirea/micsorarea valorilor cu * se poate mari/micsora acest timp, in functie de situatia concreta. Link spre comentariu
niculae Postat Iulie 10, 2016 Partajează Postat Iulie 10, 2016 Salut, Multumesc pt idee, nu este rea deloc ideea ta insa daca as putea inlocui cama cu un optocuplor cu fanta (led+fdioda, fac gaura in cilindru si atunci montajul va sti pozitia cilindrului) sau cu senzor magnetic ar fi mult mai interesant tinand cont ca cilindrul respectiv are o mica osciltie la rotire ( nu a fost facut f bine ). Multumesc inca odata! Link spre comentariu
Ticu Postat Iulie 11, 2016 Partajează Postat Iulie 11, 2016 Poti sa incerci asa ceva. Programatorul poate fi o priza programabila in care bagi un alimentator de 12V. Link spre comentariu
niculae Postat Iulie 12, 2016 Partajează Postat Iulie 12, 2016 Multumesc frumos pt schema si timpul acordat, diseara voi pune in practica schema, este exact ce-mi doream! Toate cele bune! Link spre comentariu
Ticu Postat Iulie 12, 2016 Partajează Postat Iulie 12, 2016 Varianta cu magnet mi se pare mai "rezistenta", avand in vedere praful care se produce la incarcare/descarcare. De asemenea nu necesita precautii legate de lumina parazita care poate ajunge la un moment dat in zona (soare). Link spre comentariu
niculae Postat Iulie 12, 2016 Partajează Postat Iulie 12, 2016 (editat) Varianta cu magnet mi se pare mai "rezistenta", avand in vedere praful care se produce la incarcare/descarcare. De asemenea nu necesita precautii legate de lumina parazita care poate ajunge la un moment dat in zona (soare). Da varianta cu magnet am ales, la fel cum ai spus ( praful sigur va optura ft-ul ). Am inceput sa construiesc montajul insa m-am oprit la pinul 4 al 555-ului ( este de doua ori 4 ), imi poti spune ce pin vine in colectorul lui bc337? este cumva pin7? Multumesc. Editat Iulie 12, 2016 de niculae Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum