Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Se poate memora în analogic o valoare discretă ?


Mondan

Postări Recomandate

Să încerc să exprim idea cât mai simplu:Să presupunem că tensiunea urcă pe un condensator ce se încarcă printr-un rezistor.La o anumită valoare se apăsa butonul STOP.  Se poate reţine cumva acesta valoare o perioadă îndelungată(să zicem zile) şi în acelaşi timp să fie şi citită continuu ?Oricum am făcut asta cu PIC deci diferenţa dacă ar merse doar în analogic memorarea unei valori m-ar scuti cam de 5Lei.Curentul Gate-Sursa la MOŞ să fie 100nA.

 

Aplicaţii practice: Volum controlat în tensiune, în care i se dă din push-uri încărcare condensator, descărcare sau reţine valoarea.  E greu de imaginat un volum cu push-uri fără controller, dar hai să vedem.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Ticu

    6

  • niculae

    5

  • Liviu M

    2

  • Mondan

    2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

De ce sa fie greu un control de volum fara controller? Un 4017 si un 4066 ca sa suntezi rezistente in serie.Ar merge sa memorezi intr-un condensator, dar sa fie fara pierderi. In nici un caz nu va fi mai ieftin decat 5 lei. Citirea mai multor canale analogice cu un singur ADC se face cu un condensator (LE: Unul pe fiecare intrare). Comuti sursa si memorezi pe fiecare condensator. Ieftin nu poate fi.

Editat de thunderer
Link spre comentariu

De ce sa fie greu un control de volum fara controller? Un 4017 si un 4066 ca sa suntezi rezistente in serie. 

 

Corect, aşa este. Lui 4017 îi pui un convertor D/A din divizor rezistiv cred că se numeşte R-2R

https://en.wikipedia.org/wiki/Resistor_ladder

 

Iar 4060-ul e generatorul de tact.Pe ambele le-am folositCD4060 1ronCD4017 1ronFaţă de pic 12F675 5RON

Edit: Am gresit. Reteua R-2R ar merge pusa la CD4028 decodor zecimal.

 

Dar cat mai pun si PCB ies tot mult.

Poate mai bine raman la ideea unui PIC12F675 cu 2x4 pini dar macar am A/D si D/A sa il obtin cumva din Soft PWM + filtrul LC.

C=10 000uF

U=10V

C=Q/U

0.010=Q/10  => Q=0.1C

 

I=Q/t

I=100nA=0.1uA=0.1E-6A

 

0.1E-6A=0.1/t  => t=1000 000s=280 ore

 

Citind tensiunea unui condensator ideal cu ajutorul grilei unui MOS ar pierde cam 10% din valoare intr-o zi.

Dar si cine ar pune 10 000uF care oricum e si destul de scump

Link spre comentariu

Tin minte ca primele televizoare color cu telecomanda la volum si luminozitate aveau asa ceva. Parca foloseau un beculet cu neon pe post de separator intre condensator si restul montajului iar ca element de reglaj era un tranzistor fet.

Simplist, un condensator cu pierderi infime dar cu valoare mare, comandat de un amplificator operational si intre ele un releu reed de separare ca parte de comanda, Ca parte de reglaj se poate folosi un fet sau mosfet in zona de threshold.

Link spre comentariu

Senzatia mea (adica n-am pus mana pe creion si hartie sa socotesc) e ca pretul unui produs cu electronica inauntru e dat in cea mai mare parte de carcasa + cablaj si de munca investita (dezvoltarea unui produs nou, nu productia propriuzisa).

Ai facut vreo socoteala completa de costuri pentru vreunul din proiectele pe care le ai in lucru?

Ca tare mi-e teama ca incercand sa scazi marginal costurile electronicii, pierzi vremea (=> costuri de dezvoltare mari) si ajungi la solutii tehnice suboptimale.

 

Eu as zice sa te opresti la un proiect, sa-l termini intr-o varianta "noptimizata" dar functionala si finisata (cu aspect comercial, adica) si sa vezi daca proiectul poate fi viabil. Optimizari poti face dupa ce ai ai ajuns la concluzia ca merita.

 

Parerea mea, desigur. Cum pana acum n-am "produs" decat "pentru uz propriu", n-am fost interesat de partea comerciala a produselor si sunt sanse ca ce-mi imaginez eu sa fie total gresit.

Da' daca m-as apuca de "productie" cam asa as incerca sa procedez - concentrare pe un numar mic de produse, finalizare cat mai rapida si optimizat pe parcurs. Piata nu asteapta pana e gata produsul perfect.

Editat de Liviu M
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Buna seara, cu scuzele de rigoare ca intervin in acest topic, pt a nu mai deschide un altul va adresez si eu o intrebare pt ca tot se vb de CD4017.

Doresc cu acest circuit si un LM555 sa fac un montaj care sa numere sa zicem pana la 3 si apoi sa nu o mai ia de la capat. Ma puteti ajuta?

Accept fara probleme si o alta varianta de automatizare, poate fi si cu microcontroler, important este ca la alimentarea jucariei su nu aiba nevoie de o comanda manuala gen buton.

 

Vreau sa fac o mica automatizare a unui cilindru, gen hranitor pesti,acesta este invartit de un motoras de 12v, cilindrul are o mica fanta/gaura prin care atunci cand se invarte in interior se umple cu o cantitate de mancare din rezervorul care este fixat deasupra cilindrului in dreptul fantei, deci cand fanta ajunge deasupra se incarca cu mancare, se roteste si ajunge cu fanta in jos, atunci descarca mancarea si doresc ca atunci cand ajunge cu fanta inapoi sus si se incarca cu alta portie de mancare sa opreasca comanda motorului fara sa mai continuie ciclul.

Mentionez ca motorul impreuna cu montajul respectiv va fi comandat de un programator care ai va da comanda la un interval orar stabilit pt hranirea pestilor de 2-3 ori pe zi !

 

Multumesc.

Editat de niculae
Link spre comentariu

Actionarea temporizata a motorului nu mi se pare sigura. Pot sa apara variatii ale sarcinii, tensiunii sau chiar timpului, care se cumuleaza si pozitia de oprire se decaleaza. O varianta mai sigura ar fi urmatoarea:1. Un microintrerupator actionat de o cama sesizeaza atingerea pozitiei "sus" a fantei si intrerupe alimentarea motorului.2. Dupa un timp (8 ore) programatorul trimite o comanda (tensiune) pentru a incepe hranirea.Se declanseaza un monostabil (cu 555), care actioneaza timp de 2 secunde un releu.Contactele releului, legate in paralel cu contactele microintrerupatorului, alimenteaza motorul 2 s, timp in care se iese din pozitia "sus" si cama actioneaza microintrerupatorul. Alimentarea motorului este "preluata" de microintrerupator.3. La atingerea pozitiei "sus" microintrerupatorul intrerupe alimentarea motorului. Am revenit in etapa 1 si se asteapta o noua comanda de la programator.

Editat de Ticu
Link spre comentariu

Mai detaliat, in desenul alaturat ai o schema de monostabil care genereaza un puls de 2s atunci cand programatorul cupleaza alimentarea. In acest timp incepe rotatia camei, iar in continuare motorul este alimentat prin circuitul albastru pana se face o rotatie completa.Daca nu vrei cama si microintrerupator, ai o varianta in care timpul de actionare este mai mare (9 s) pentru a face rotatia completa. Prin marirea/micsorarea valorilor cu * se poate mari/micsora acest timp, in functie de situatia concreta.

post-184838-0-11318600-1467921109_thumb.png

Link spre comentariu

Salut,

 

Multumesc pt idee, nu este rea deloc ideea ta insa daca as putea inlocui cama cu un optocuplor cu fanta (led+fdioda, fac gaura in cilindru si atunci montajul va sti pozitia cilindrului) sau cu senzor magnetic ar fi mult mai interesant tinand cont ca cilindrul respectiv are o mica osciltie la rotire ( nu a fost facut f bine ).

 

 

Multumesc inca odata!

Link spre comentariu

Varianta cu magnet mi se pare mai "rezistenta", avand in vedere praful care se produce la incarcare/descarcare. De asemenea nu necesita precautii legate de lumina parazita care poate ajunge la un moment dat in zona (soare).

Link spre comentariu

Varianta cu magnet mi se pare mai "rezistenta", avand in vedere praful care se produce la incarcare/descarcare. De asemenea nu necesita precautii legate de lumina parazita care poate ajunge la un moment dat in zona (soare).

 Da varianta cu magnet am ales, la fel cum ai spus ( praful sigur va optura ft-ul ). Am inceput sa construiesc montajul insa m-am oprit la pinul 4 al 555-ului ( este de doua ori 4 ), imi poti spune ce pin vine in colectorul lui bc337? este cumva pin7?

 

Multumesc.

Editat de niculae
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări