Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

solutie racire camera la 12v


yogi72cj

Postări Recomandate

buna

locuiesc la casa si la etaj vara uneori e destul de cald desi casa e izolata cu 10cm polistiren.doresc sa montez un panou fotovoltaic de 250w la 12v.ce solutie exista pt a raci o camera cu 5 grade cand e canicula?ultima solutie ar fi racitoarele cu gheata si ventilator la 12v.ce alte solutii mai stiti?multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • yogi72cj

    6

  • knauf74

    5

  • QQme

    3

  • mac01

    3

Top autori în acest subiect

Sunt putine solutii cu consum mic de energie electrica. O solutie simpla este cu un aparat de contracurent, tub in tub, cu racire obtinuta prin evaporarea apei. Tubul interior, orizontal, din tabla, poate fi cu sectiune rotunda, dreptunghiulara, sau de forma mai complicata pentru marirea suprafetei  de schimb de caldura. Pe exterior se acopera cu un strat de panza din bumbac (fitilul) care se mentine ud prin picurare cu apa. Prin tubul exterior, izolat termic, se sufla aer din camera si se elimina in atmosfera. Prin evaporarea apei, fitilul si tubul interior se racesc cu mai multe grade. Prin tubul interior se trage din exterior aer uscat care se raceste in contact cu tubul rece. Daca se formeaza condens, acesta se foloseste la imbibarea fitilului. Sensul de circulatie a aerului prin cele doua tuburi trebuie sa fie contrar. Prizele de aer din camera trebuie sa fie la distanta, cea de iesire sus si cea de intrare jos. La fel si in exterior, intrarea jos si iesirea sus. Consumul de apa este nesemnificativ. Aparatul nu functioneaza cand aerul exterior este foarte umed, deoarece apa de pe fitil nu se mai evapora. Lungimea aparatului trebuie sa fie suficient de mare, preferabil peste 1,5 m. Pentru inceput se poate face o macheta functionala pentru a intelege fenomenul.

Link spre comentariu

Asa era si la mine.... jos racoare... sus cald. Am izolat podul si s-a rezolvat problema...poliestiren extrudat de minim 5mm.

Editat de mac01
Link spre comentariu

Minim 20 de cm de vata minerala in pod,daca e posibil.

E buna, indiferent de anotimp. Abia apoi solutii de condionare a aerului.

Eu am pus in casa de la tara 30cm si se simte diferenta indiferent de anotimp. Fiecare strat perpendicular peste celalalt.

Asa era si la mine.... jos racoare... sus cald. Am izolat podul si s-a rezolvat problema...poliestiren extrudat de minim 5mm. ?????

Link spre comentariu

Am vrut sa zic minim 5cm....de 10 ar fi nemaipomenit...si vata minerala e buna, mai ales cea cu foita de aluminiu

Editat de mac01
Link spre comentariu

Avati fantana?

Creste cumva prea mult umiditatea in camera? Mai acum cativa ani, m-am gandit si eu la varianta asta, dar am renuntat gandindu-ma la cresterea umiditatii.

Ar fi o varianta low cost, cu rezultate foarte bune privind scaderea temperaturii...Are un vecin, dar in bucatarie. Cred ca-i trag o vizita, sa-l descos ce si cum....

Link spre comentariu

Ref. la fantana, unde apa are 12-15 grd. cu 2 conducte tur-retur o pompa ce asigura H-ul. necesar, un radiator auto cu electroventilator si asa aveti aer conditionat.

Link spre comentariu

Multumesc pentru explicatie. O sa folosesc hidroforul pentru debitul de apa, oricum momentan deserveste doar o instalatie de tip picatura, timp de ora pe zi, dimineata. Apa din fantana are 15 grade (la iesire din hidrofor).

Link spre comentariu

am deja tavanul izolat cu 20cm de vata.eventual sa iau sa modific instalatia de la o ladafrigorifica la 12v?

Slab randamentul si de putere mica,poate gasesti elemente Peltiel mai mari.

Link spre comentariu

Ţi-ar trebui cam multe panouri fotovoltaice  pentru a putea folosi doar elemente Peltier pentru răcire, fiindcă doar un singur element de 5 x 5cm şi 12V cere câţiva Amperi pentru funcţionare.Şi oricum mai trebuie evacuată şi căldura elementelor Peltier, deci altă complicaţie. Asta s-ar face punând un panou de răcire în locul unui geam, elementele având partea rece pe interior şi cea caldă în exterior. Cred că ar cam trebui să umpli acoperişul cu panouri pentru soluţia asta....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări