Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce putere se scoate din aceasta topologie ?

XAN77

Postări Recomandate

Aparatul meu de sudură este un full bridge cu 3 transformatoare cu primarele în paralel, primare comandate de o punte formată din 12 Mosfeți, cîte 3 pe braț, fiecare mos fiind de 24A/500V. Secundarele transformatoarelor și redresarea sunt în felul următor:

Posted Image

Medianele în paralel ale secundarelor duc la borna de masă la ieșire, iar cele 2 linii de jos de după redresare, au cîte o inductanță serie pe tor ale căror ieșiri sunt legate împreună și formează borna de plus.

Diodele folosite sunt de 2x10A, 12 bucăți, 4 la fiecare traf. Deci fiecare traf are practic 4 diode de 20A, cele 2 diode dintr-o capsulă fiind folosite în paralel.

Ce putere duce un traf din acea schemă? Avînd 2 secundare cu redresare bialternanță dar cu 2 diode în loc de 4 datorită prizelor mediane, aș zice eu 20A/secundar, total 40A/traf. Faptul că primarul trafului este comandat într-o topologie full bridge schimbă cumva ceva?

După calculele mele cu cele 3 trafuri, aparatul meu ar duce teoretic 120A. Greșesc eu!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• XAN77

7

• spik

4

• nickrvl

2

• iop95

1

Top autori în acest subiect

Pai daca s-au prezentat atatea scheme forward ce dadeau 120A, un fullbridge cu 3 trafuri in paralel ar trebui sa fie mai fortos.

Dar daca nu spui despre miezul trafurilor e greu sa te orientezi numai dupa diode.

Link spre comentariu

Eu vroiam sa estimez doar dupa diode si schema. Aparatul este un stern de 200A teoretic. Trafurile sunt pe coloana de aer a ventilatorului, se afla intre 2 radiatoare pe laterale iar sus si jos sunt cablaje. Nu am acces la ele fara sa demontez serios.

Link spre comentariu

De ce nu ar fi suficient ce spune producatorul?

Si un producator poate face un forw. de 2kw iar altul un FB de 1kw.

Iar la diode se calculeaza curentul in impuls nu cel mediu.

Link spre comentariu

mi-am comandat si astept acum un sunt de 150A cu care sper sa masor curentul real, dupa care voi incerca sa nu depasesc 120A reali. Procentul sudura/repaus la mine e oricum foarte mic.

Link spre comentariu

E o problema si cu masurarea curentului, daca acesta e masurat in timpul sudurii dind la o parte mina sudorului curentul variaza in anumite limite impuse de dinamica  arcului si alte "facilitati" cum ar fi arc force si va rezulta o valoare, daca acelasi aparat e pus pe un consumator artificial fix o sa rezulte alta valoare de regula mai mica, ca si exemplu ce am masurat la 150A (ca asta i-mi vine in minte acum) in timpul sudurii rezulta o medie de 150A insa daca cumplez o rezistenta (nu stiu ce material e insa nu-si modifica rezistenta in functie de caldura) respectind tensiunea la borne in sarcina in acest caz de 26V ampermetru i-mi indica 127A, sint curios la tine ce o sa rezulte din masuratori.

Link spre comentariu

Un secundar cu priza mediana poate da 40A, cate 20A fiecare ramura. Deci in total 6 x 40 = 240A.

Deoarece curentul nu se imparte totusi in mod egal probabil un curent de 180 - 200A se poate folosi.

Deci nu diodele limiteaza curentul (puterea).

Daca nu ma insel ai reglaj undeva pana la 180A

Link spre comentariu

Invertorul este modelul de 200A, cu afișaj, reglajul din potențiometru merge pînă la 200, dar indică o tensiune stabilă reglată de potențiometru, nu curentul real. Cu șuntul văd că s-a amînat, magazinul din Oradea unde s-a făcut comanda e populat cu idioți.

Link spre comentariu

Nu masura intensitatea curentului cu shunt. Pe ,,ampermetru,, vei vedea o afisare extrem de rapida si nu vei trage nici o concluzie. Sfatul meu este sa masori exact ce curent scoate , cu un cleste ampermetric de cc si apoi, pune un potentiometru dublu , de pe al doi-lea sector vei culege o tensiune proportionala cu intensitatea curentului, tensiune pe care o vei citit pe un voltmetru etalonat in Amperi.

Spor!

Link spre comentariu

Oare consumul real din rețeaua de 220 mi-o fi de folos? Probabil doar dacă aș ști exact randamentul sursei, ceea ce nu știu decît că este unul ridicat dat fiind topologia full bridge.

Link spre comentariu

mi-am comandat si astept acum un sunt de 150A cu care sper sa masor curentul real, dupa care voi incerca sa nu depasesc 120A reali. Procentul sudura/repaus la mine e oricum foarte mic.

Ne spuneti ce sudati de aveti asa "repezeala" la... :) sudat?!

Link spre comentariu

Nu inteleg in ce sens repezeala. Nimic deosebit nu sudez.L.E. sudez pe profil de 1.5 si 2 mm dau mai mult afturi sa evit si gaurirea profilelor si curbarea lor.

Editat de XAN77
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări