costyy86 Postat Iunie 9, 2016 Partajează Postat Iunie 9, 2016 Salutare. De mult timp ma bate gandul sa imi realizez un mic CNC,asa mai mult pentru a acumula cunostinte. Am citit muuult pe forumuri, insa un cnc de precizie si calitate costa. Cum va fi primul meu cnc, nu vreau sa fie nici prea scump. Deci,suprafata utila undeva la dimensiunea coli A4 si va fi contruit din profile de aluminiu si placi de aluminiu. Va fi folosit pentru materiale moi,plexiglas,lemn,pcb,probabil si pentru a "zgaria" aluminiu. Problema este ce sa aleg, stiu ca sinele cu patine sunt mult mai ok decat axele rectificate,insa nu stiu daca si sinele cu patine chinezesti sunt ok. Atasez un link, ca sa va dati cu parerea, ce ar fi mai ok sa aleg, aceste sine + inca o patina pe fiecare sina sau axe rectificate? http://www.aliexpress.com/item/3D-Printer-Accessories-metal-sliver-MGN12-linear-rail-guide-12mm-miniature-linear-rail-slide-MGN12H-Linear/32663674199.html?spm=2114.13010208.99999999.291.mqoZpG Multumesc. Link spre comentariu
kidomorphine Postat Iunie 9, 2016 Partajează Postat Iunie 9, 2016 salut...si pe mine ma bate gandul la un cnc mic de birou.....ca suprafata utila as dori undeva pe la 400x400....facut tot din profile de aluminiu de 30x30 sau 30x60...inca nu m am decis....nici la capitolul ghidaje nu stiu ce sa aleg...ghidaje MGN12 sau MGN15....ca si suruburi voi folosi sfu1204....inca nu stiu dimensiunile,daca sa iau suruburile mai lungi decat patinele.,,sau invers. Link spre comentariu
chas3 Postat Iunie 10, 2016 Partajează Postat Iunie 10, 2016 MGN12 (atat originalul cat si clona chinezeasca) fac fata bine mersi la un CNC A4 pentru materiale moi.Evident ghidajele rectangulare sunt net superioare rulmentilor liniari.Daca nu ai mai cumparat de la vreun chinez pana acum, cauta macar sa aibe review-uri pozitive, cineva sa fi cumparat ghidaje de la el si sa confirme ca sunt ok. Altfel e loterie, poti primi de la patine care au joc numai cat rotesti patina cu doua degete, pana la patine care sunt atat de fixe incat nu le poti culisa pe ghidaj. Link spre comentariu
costyy86 Postat Iunie 12, 2016 Autor Partajează Postat Iunie 12, 2016 Ok. Multumesc. Am mai cumparat din China, stiu de ce sa ma feresc. Probabil o sa folosesc suruburi cu bile gata prelucrate, sau sa cumpar neprelucrate si sa le prelucrez aici la o cota simpla de 8mm la ambele capete, insa nu stiu nici un strungar sau atelier de strungarie in oras. Mai intai o sa fac un plan al CNC-ului apoi vad ce comand. Link spre comentariu
chas3 Postat Iunie 12, 2016 Partajează Postat Iunie 12, 2016 Suruburile trebuie fie decalite pe portiunea respectiva inainte de prelucrare, fie luat un strat intai cu piatra abraziva, fiind calite la suprafata. Sunt si placute ceramice care pot intra direct, insa necesita un regim de aschiere mai aparte si implicit un strung scump.Cota simpla de 8mm la un surub de transmisie e inutila. Necesita un filet la unul din capete (sau alta metoda de blocare) ca sa blochezi rulmentii axiali.Daca poti sa te mulezi dupa cotele standard de prelucrare ale suruburilor vandute de chinezi, mai bine il cumperi gata prelucrat. Ma indoiesc ca un roman se va oferi sa iti faca acea munca la un pret mai mic sau egal decat cel adaugat de chinez in costul surubului. Link spre comentariu
costyy86 Postat Iunie 12, 2016 Autor Partajează Postat Iunie 12, 2016 Ma gandesc sa folosesc rulmenti din imaginea de mai jos. http://g03.a.alicdn.com/kf/UT8_4yJXfRgXXagOFbXX/201815596/UT8_4yJXfRgXXagOFbXX.jpg Link spre comentariu
chas3 Postat Iunie 12, 2016 Partajează Postat Iunie 12, 2016 In lagare de genul ala sunt rulmenti sferici cu pretentii radiale (pretentii pentru ca fiind autocentrant lagarul, implicit se pierde din proprietatea radiala a rulmetului din interior, avand un oarece joc care ii permite rulmentului sa se centreze). Ai nevoie de rulmenti axiali care sa previna miscarea axiala a surubului cand avansezi intr-o directie de-a lungul axei respective. Altfel degeaba iti bati capul cu surub cu bile, care fiind chinezesc oricum vine cu un backlash cam mare pentru un surub cu bile. Link spre comentariu
florianmro Postat Iunie 13, 2016 Partajează Postat Iunie 13, 2016 Exista si suruburi chinezesti cu "preload",care si asta este ,din cate stiu ,light sau heavy , sper sa nu gresesc . Dar tebuie întrebat la vanzator in prealabil . Ca solutie anti backlash trebuiesc folositi rulmenti cu contact angular iar suruburile sa fie gata prelucrate la achizitie , ,insa trage dupa sine si blocurile de rulmenti ,,toata cheltuiala , cel mai corect ar fi sa cumperi sisten complet pentru fiecare axa in parte , acum fiecare isi cunoaste posibilitățile de achizitie sau de prelucrare Link spre comentariu
costyy86 Postat Iunie 19, 2016 Autor Partajează Postat Iunie 19, 2016 Asa este, sunt fel si fel de vanzatori si produse chinezesti,unele mai bune altele mai putin bune si altele........ Intre timp am mai studiat internetul si am gasit o alternativa mai buna ,zic eu, la transmisia liniara, si anume rulmenti cu canal V, si axe rectificate "prinse" cumva pe profile de aluminiu extrudat, dupa parerea mea, este mai ok decat rulmenti liniari si mai slab decat sinele cu patine, dar nu e riscul asa mare sa iei sine cu patine de la chinezi si te trezesti ca joaca sau se blocheaza, dupa cum spunea si @chas3. Mai jos atasez un clip sa va faceti o parere. Link spre comentariu
andreigradu Postat August 15, 2016 Partajează Postat August 15, 2016 (editat) Doar ca idee....... Ghidajele de tip Hi-Wi , ma refer la modul general , sunt de macar 4 categorii: 1. - prima si cea mai proasta e Z0 - asta e vanduta de magazinele on-line de la noi la plezneala cu titlul de " fara preload" si are o precizie de 0,1mm, adica daca ai facut la electronica teoria erorilor inseamna +/- 0,1mm + inca alte calcule...... de obicei e utila la aplicatii de tip automate industriale, fabrici de bere, medicamente.... orice pe robotizare. 2. - e categoria care cred ca ne intereseaza pe toti constructorii de CNC e Z1 - vanzatorii o numesc cu preload.... IN REalitate si ghidajul si sania sunt altele fata de Z0, si bilele sunt mai mari.... precizia e de 0,03mm, ceea ce deja te duce in zona ideala 3...4... - celelalte calitati deja te scot din buget si nu cred ca le va furniza chinezul.... .......................................... Sina aia mica plata - compacte de 12 pe care o ai in link e cu un singur rand de bile pe lateral... modelul de 15, de 20, de 25 are de obicei cate 2 randuri de bile pe laterale. acum difera lungimea saniei si echiparea de protectie la praf, mizerie, ungere....... ........................................... tu ai nevoie de ceva mai sanatos pentru ca fiind din aluminiu masina o sa vrei sa toci si aluminiu si atunci o sa produca vibratii in sanii. diferenta de pret de la 12 la 15 poate te dezavantajeaza, dar e bine sa analizezi cu atentie.... ........................................... De exemplu, pe axa Z daca pui o freza mica poti pune o singura sanie de 20mm cu o singura patina mare, din aia extended care are cam 95mm lungime si sa ai o cursa de 100-120mm pe Z.... ............................................ Ai zis acolo de surub cu bile, obligatoriu BK si BF suporti din aia speciali dreptunghiulari.... Pe alli gasesti seturi de surub= 200, 300, 350mm prelucrat la capete 16x5 cu piulita cu bile si cei 2 suporti cu rulmentii in ei pe la 40-50 USD, cam asa am vazut o oferta, daca cauti si urmaresti poti primde ofera frumoasa .............................................................. de exemplu set inclusiv suport aluminiu pentru piulita si cuplaj elastic - care e macar 10Euro la noi..... https://www.aliexpress.com/item/16mm-RM1605-Rolled-ballscrew-set-1pcs-SFU1605-L-300mm-1pcs-Ballnut-1pcs-ballnut-housing-1set-BK/32626050674.html?spm=2114.01010208.3.95.laG4KJ&ws_ab_test=searchweb201556_8,searchweb201602_4_10057_10056_10055_10037_10049_301_10033_10059_10032_10058_10017_10060_10061_10062_10064,searchweb201603_1&btsid=0e7f521b-c541-4460-aaf3-e8382861ad5c .............................. alta oferta.... doar surub si piulita cu capete masinate..... https://www.aliexpress.com/item/1pcs-16mm-diamater-Rolled-Ball-Screw-SFU1605-L-300mm-C7-1pcs-SFU1605-ball-nut-1set-BK/32590638239.html?spm=2114.01010208.3.59.laG4KJ&ws_ab_test=searchweb201556_8,searchweb201602_4_10057_10056_10055_10037_10049_301_10033_10059_10032_10058_10017_10060_10061_10062_10064,searchweb201603_1&btsid=0e7f521b-c541-4460-aaf3-e8382861ad5c ............................. Nu mai stau sa sap si dupa sine , dar ai prins ideea... Din tot ce am zarit pe alli sunt sanii scurte.... deci sigur ai nevoie de cate 4 buc pe X si Y si macar 2 buc pe Z ............................... Mai exista pungi cu bile de schimb, la 100buc pentru suruburile cu bile, adica daca vine cu joc pui bile mai mari in diametru pana nimeresti joc minim..... Editat August 15, 2016 de andreigradu Link spre comentariu
La Trovanti Postat August 17, 2016 Partajează Postat August 17, 2016 (editat) Nu s-a spus nimic de sarcina care o poate prelua ghidajul. Ghidajele care le folosesc sunt facute cu rulmenti deoarece permit sarcini statice/ dinamice de peste 100kgf comparat cu ghidajele care mi le permiteam cu carcasa de aluminiu, daca nu gresesc pe la 10kgf. Si evident ca pret sunt mai ieftini. 2. Ghidajele cu rulmenti de obicei sunt pe ambele parti ale prinderii, pe cand cele cu bile din aluminiu sunt doar pe o parte ;rezistenta mica. Se poate face comparatia cu cifre mult mai exact, acum doar exprim un punct de vedere. In discutie sunt ghidaje DIY nu cele profesionale unde pretul urca Editat August 17, 2016 de La Trovanti Link spre comentariu
andreigradu Postat August 17, 2016 Partajează Postat August 17, 2016 (editat) Din exprimare nu prea inteleg ce doresti sa zici. In link a pus un model hiwi Taivan, nu a pus o chinezarie fara marcaj si fara firma, deci deja a ales ceva de calitate mai buna, acum daca primeste in pachet ce vedem in poza aia e alta discutie si nu tine de noi. Eu zic ca am scos din discutie din start versiuni proaste pe un singur sir de bile pe lateral. ............................................ Modele din astea mini rail, sau low profile de 20mm am vazut folosite pe brate robotizate care deplasau sarcini relativ mici de 10 kg pe distante mari, 800 x 3000mm, dar nu erau pe masini de frezat si erau facute de THK daca imi amintesc bine. .................................................... Colegul a intrebat de piese pentru cnc..... desi ne-a postat o sanie low profile de 12mm. Atentie ca a zis A4 util, deci 300x200, deci masina o sa fie fizic mai mare decat un A3, undeva la 450 - 500mm pe Y la ghidaj si pe X o sa fie nevoie de un 350 - 400mm la ghidaj. A zis ca se va construi din profile aluminiu si tabla aluminiu. .............................. Asa ca sa fie sigur ca va functiona multi ani de acum in colo poate sa puna pe Y sine de 20mm, pe X de 15mm, si pe Z de 15mm, asa la o recomandare ochiometrica. Sunt sigur ca batranii in domeniu vor confirma ca iese o masina robusta cu configuratia asta. ......................... Ca o discutie extra.... saniile si rulmentii rotunzi functioneaza fix pe acelasi principiu al recircularii unui sirag de bile.... singura diferenta e marimea suprafetei de contact.... ............................ 1. - la tijele rotunde contactul e doar intr-un punct , e exact cum ai roti 2 mingi una pe alta, deci foarte mica suprafata de lucru, asta face ca bilele sa sape santuri in tija de otel si atunci trebuie sa rotesti tija ca sa folosesti alta zona. 2. - la saniile hiwi e diferit, practic bilele merg prin 2 jumatati de sfere si astfel contactul celor 2 zone rulment-sanie e pe o suprafata foarte mare....... ca o comparatie e ca la orice rulment clasic unde bilele se plimba pe 2 semilune..... de aici rezulta si fortele mari acceptate.... Editat August 17, 2016 de andreigradu Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum