Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum pot alimenta un calculator la 12V sau 24V cc

Vizitator lukas34

Postări Recomandate

Vizitator lukas34

Salut,vreau sa alimentez direct din baterii un calculator,ca sa nu mai folosesc invertor .Daca cineva ma poate ajuta cum sa modific sursa .Multumesc anticipat.

Editat de lukas34
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

Totusi solutia cu invertor e cea mai comoda si mai simpla, se gasesc destlule invertoare chinezesti foarte ieftine.  

Alimentarea dintr-o baterie de 12V e mai complicata decat pare, pentru tensiunea de 5V si 3,3V poti folosi convertoare step-down de putere, dar cea de 12V nu o poti folosi direct ca bateria complet incarcata are mai mult de atat si risti sa prajesti placa de baza. Cred ca si costul final ar fi mult mai mare decat solutia cu invertor chinezesc sau UPS dezafectat.

Link spre comentariu

UPS-ul se oprește de obicei când detectează că tensiunea bateriei a scăzut la un nivel care o pune în pericol. Dacă bateria este una auto (Starter) folosită, tensiunea ei poate scădea foarte repede la nivelul de avarie, dat fiind consumul mare al PC-ului și curentului mare cerut de conversia de la 12V la 230V. Dacă vrei să folosești astfel un PC, ai nevoie de o baterie tip ,,Deep Cycle,, care poate suporta curenți mari timp îndelungat, astfel de baterii fiind de obicei folosite pentru stocarea energiei în sisteme eoliene, electrocare, etc...

Link spre comentariu

Este necesar urmatoarele tensiuni de alimentare:

+12 volti 30A

-12v un amperaj  mic 

+5volti 30 A

-5volti amperaj mic

+3,3volti 30A

sint valori estimative

ai posibilitatea sa le sustii?

Scoate -5 ( rareori il mai vezi ), si adauga +5Vsb care spre deosebire de celelalte, trebui sa fie permanenta.

In alta ordine de idei am dezmembrat si reparat o multime de surse ATX, si pot spune fara ezitare ca foarte putine erau dimensionate astfel incat sa suporte intr-adevar 30A pe oricare din iesiri ( cu atat mai putin +12V ). Adica cifrele nu sunt atat de arbitrare ci impuse de consumul sursei, si grosul merge la placa de baza ( inclusiv componentele direct alimentate din ea ), perfericele precum HDD si unitate optica consuma destul de putin. Probabil undeva pe la 10A pe +12 si cate cam 15A pe celelalte 2 ar trebui sa ajunga.

Am un ups dar dupa 5-10 minute se opreste si nu stiu ce sa-i fac

Pai este normal sa se opreasca dupa cateva minute, UPS-urile nu-s facute pentru a substitui reteaua in alimentarea PC-ului ci doar ca back-up, adica atunci cand reteaua pica, sa mai sustina PC-ul cateva minute, timp in care sa poti salva ce este de salvat ( inclusiv sistemul de operare, care nu se simte foarte bine cand PC-ul se opreste brusc ).

Ce vrei tu nu este deloc simplu de realizat deoarece chiar si 100-150W consum al PC-ului inseamna daca se include si randamentul subunitar al sursei, peste 15A trasi din acumulator, ca sa poata sustine curentul asta mai mult de cateva minute, trebui ori sa fie conectat la un sistem de incarcare, fie sa fie un acumulator de o capacitate totala foarte mare ( spre exemplu un banc de acumulatori asa cum s-a spus ).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări