mottofree Postat Iunie 4, 2016 Partajează Postat Iunie 4, 2016 MPL e un led COB de 20W produs de Cree si organizat in 3 serii ; fiecare serie e de 250mA@26,5V http://www.cree.com/~/media/Files/Cree/LED-Components-and-Modules/XLamp/Data-and-Binning/XLampMPLEZW.pdf clasa 27F (CCT=2700K) si grupul de flux C0 . Eu l-am folosit la 200mA si cele 3 serii inseriate, obtinand Vf= 78V . Limitarea curentului e cu un condensator de 4,5u inseriat cu o rezistenta de 50/5W . Consumul total e de 40W la o iluminare echivalenta cu a unui bec cu incandescenta de 100W iar eficacitatea e de 38lm/W teoretic. Pe viitor prevad imbunatatirea randamentului global prin folosirea a 4 leduri XLMHVW http://www.cree.com/LED-Components-and-Modules/Products/XLamp/Discrete-Directional/XLamp-XML-HVW legate in serie si 'curentate' la 80mA ; alimentarea la retea printr-o rezistenta de limitare a curentului de 470/6W . Consumul global va fi de 19W si fluxul de 1100lm echivalent cu fluxul unui bec de 75W . Randamentul totat va fi de 58lm/W . De ce limitarea curentului cu rezistenta? O scc in comutatie ar mai potrivita din punct de vedere al randamentului dar sunt anumite criteri care le descalifica si anume : -orice sursa in comutatie are cel putin un condensator electrolitic iar acestia au timp mediu de viata de 3000h iar ledul cu un ordin de marime mai mult ; -sursele accesibile sunt cele RPC la care nu se poate garanta nimic dpdv al fiabilitatii . In acest context sursele in comutatie de curent constant care au MTBF 50 000h sunt aburul diminetii . La inceput am cochetat cu o scc realizata cu HV9910 dar si accea implica condensatori electrolitici iar cei mai performanti erau la 10 000h . Exista pe undeva un calculator pt HV9910 ... Sugestile,comentarile de orice fel sunt binevenite Link spre comentariu
validae Postat Iunie 4, 2016 Partajează Postat Iunie 4, 2016 Cât costă o jucărie din asta pe la noi ? Poți pune o poză cu lampa realizată, cu radiator cu tot ? Link spre comentariu
UDAR Postat Iunie 4, 2016 Partajează Postat Iunie 4, 2016 -orice sursa in comutatie are cel putin un condensator electrolitic iar acestia au timp mediu de viata de 3000h iar ledul cu un ordin de marime mai mult ; Ar trebui citit mai atent DS la condensatori . 3000h ( sau 2000h sau 5000h ) înseamnă o durată de test în anumite condiții . După trecerea acelei perioade se verifică îndepliniriea altor condiții . Eu personal nu am întânit condensator ( cât de cât serios ) căzut sub câteva mii de ore de funcționare ( fără cauze externe ) . Colegii depanatori ar putea să spună mai multe . Am în casă echipamente electronice de peste 10 ani - multe stau permanent sub tensiune . Nu mai vorbesc de cele de la serviciu . Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 4, 2016 Partajează Postat Iunie 4, 2016 Chiar asa, ce sa mai spunem de cerintele serverelor unde sursele sant pline de electrolitici daca ne plangem de o aplica.Cumparam cond long life de la o firma japoneza si impacam si capra si varza. TV-ul meu este din 90 si am inlocuit un singur electrolitic din cadre, este Ph G110. Link spre comentariu
mottofree Postat Iunie 4, 2016 Autor Partajează Postat Iunie 4, 2016 Am sa dau jos lampa dar nu acum deoarece tavanul e la ceva departare de mine ,necesita scoaterea abjurului de sticla . Din moment ce e o realizare DIY nu am facut un pret dar insumand costurile nu ar trebui sa se depaseasca 40 lei . Depinde de ce led folosesti ,acela prezinta costul principal . Cu 2,6 $ am luat led de 20W de la chinez ... miticamy @ UDAR Conditiile de functionare a condensatoarelor sunt identice cu conditiile de test ,lampa find inchisa . Oare ce temperatura exista in jurul unui led inchis intr-o incinta si de e el pe radiator ? La Philips sunt slabe trafurile de linii dar daca apuca sa functioneze , functioneaza .Sursa cand face figuri necesita schimbarea tuturor condicilor electrolitici mici si a BC-urilor la foc automat - cel putin asa-mi amintesc ,prin anii'90 ma ocupam de tv-uri . Daca tot o dau jos o sa iau in calcul si racirea fortata dar parca nu lipseste ceva care bazie in tavan ,dar se poate 'linisti' ventilatorul cu o rezistenta serie sau alimentat la 1/2 tensiunea nominala si devine silentios . Atunci intradevar pot pune un scc inaintea ventilatorului . Link spre comentariu
UDAR Postat Iunie 4, 2016 Partajează Postat Iunie 4, 2016 (editat) Durata de viata la condensatoarele uzuale este specificată la 105°C ( unele, capacitățile mari și non ESR de obicei, la 85°C ) și tensiunea nominală . Oare avem atâta în jurul LED-ului ? LED-ul e pus pe radiator pentru a degaja căldura spre exterior , nu spre condensatori . Teoria și datele marilor fabricanți ne spun că durata de viață de dublează aproximativ la scăderea cu 10°C a temperaturii , celelalte date fiind neschimbate . PS Chestia cu traful linii de la Philips n-am priceput-o . Editat Iunie 4, 2016 de UDAR Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 4, 2016 Partajează Postat Iunie 4, 2016 Citat: PS Chestia cu traful linii de la Philips n-am priceput-o . Era un raspuns pt mine, adica sant un norocos ca functioneaza un tv PH din 90 aratand ca stie slabiciunile modelului G110 si ii dau dreptate.. Eu insa am dat exemplul pt a arata ca electroliticii se pot comporta si bine chiar daca sant oile negre in aparatura electronica. Link spre comentariu
Dxxx Postat Iunie 4, 2016 Partajează Postat Iunie 4, 2016 Sa fim seriosi.... Daca faci un corp de iluminat in regim DIY si ai intentii bune, atunci o data la cativa ani vei face upgrade la LED/COB. De ce? Pentru ca in 2-3 ani aproape se dubleaza randamentul. Desigur ca nu e o tendinta nici constanta nici liniara, dar cam asa merge treaba. Si atunci la interventia de upgrade poti linistit sa verifici si sursa de alimentare, eventual ca tot esti pe acolo poti sa mai schimbi si cate un electrolitic. Cred ca problema noastra este numai de "perceptie" - dar un DS il interpretezi cu creierul un pic, nu iei ca absolute datele. Multe SMPSuri acopera durate de utilizare mult mai lungi decat ce se specifica in DS la timp mediu functionare al condensatorilor componenti. Deci in practica durata de viata a electroliticilor este si ea pe la valoarea de 50.000 ore a unui led... desi scris poate sa fie numai 2000 - 3000 ore. Basca ca intr-un SMPS uzual ai foarte multi electrolitici si sansele ca sa se defecteze succesiv ar fi aparent mari, daca am crede 2-3000 ore. Asta ar face imposibil ca alimentaorul meu de laptop de vreo 10 ani vechime chiar sa mai existe, ce sa mai zic de functie. Va asigur insa ca este incapsulat nedemontabil si merge aparent ca nou, iar orele alea le-a depasit de multe ori... Si ontopic: - faptul ca ai facut ceva DIY este laudabil - insa randamentele expuse sunt... ... mai bine sa nu zic. Eu ma stept la randamente globale pe alimentare bine peste 80%, cu un driver in comutatie. Iar pe partea de COB/LED actualmente poti tenta si 200lm/W. Asta inseamna ca este relativ accesibil sa discutam de randamente pe intrega cale retea alimentare 220V~ -> lumina in jur de 150lm/W (adica toata calea sursa curent continuu, driver, COB, lumina) - alimentarea cu reactanta capacitiva, neseparata galvanic eu o consider privitivism, lucru discuta pe larg in diverse topicuri mai vechi. In plus la tranzienti veniti pe retea cu fronturi bruste reactanta capacitiva tinde spre zero / deci limitarea este zero / deci viata COB va fi drastic scurtata. Si scurtarea va fi mult sub speranta de viata a unui SMPS. In plus ai verificat in DS comaparativ speranta de viata pentru condensatorul tau de limitare versus electroliticii din SMPS? Link spre comentariu
mottofree Postat Iunie 5, 2016 Autor Partajează Postat Iunie 5, 2016 @UDAR Radiatorul e pus la inteior si permite ledului sa functioneze la o temperatura normala pt el (85C) dar numai pt el pe cand condensatorii pot sa functioneze la aceasta temperatura dar ocazional .Teoretic nu e deloc ocazional dar cand mancam o paine din depanari ,condensatorii din preajma elementelor care se incalzeau erau primi vizionati . @miticamy De electrolitici ma cam feresc cand functioneaza in medii calde . De fapt ce se poate intampla cand crapa un electrolitic? Se intrerup oscilatiile dar la HV sunt posibile si alte fenomene,banuiesc . @Dxxx Analogia cu incarcatoarele de laptop ,care sunt si ele inchise iar daca le iei temperatula in functionare sunt calde spre fierbinte , asta spune multe . La momentul deciziei felului de limitare am evaluat optiunea . Randamentul e grav afectat de pierderea de putere pe condensator - 28W - putere reactiva care nu e contorizata de contorul oficial ,deci oficial nu e consumata . Randamentul oficial e de 70% iar cel teoretic tot 38% ramane . Sunt multumit sa consum decat 15W pt un bec echilvalent cu unul de 100W . In laborator s-au obtinut 308lumeni /W dar in laborator . MPLEZW este un led din 2010 si daca se mai fabrica si in ziua de azi e ceva putred in Danemarca . Incarcarea e la 2/3 dar probabil acest led are o pierdere de eficienta mica sau altfel spus eficienta e cvasiegala pe tot domeniul de putere . Posibil sa scot un randament global de 150lm/W dar am nevoie de un stol de XP-G3 (187lm/W) dar din moment ce sursa de energie e aproape nelimitata ,nu vad sensul scaderi consumului .Daca sursa de energie e limitata merita orice efort pt cresterea eficacitatii . Pt tranzienti era prevazuta o TVS in paralel cu ledul dar nu a mai fost si acum,la reconstructie am sa pun o scc simpla ,cu 2 tranzistori un TIP si un BC . Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 5, 2016 Partajează Postat Iunie 5, 2016 CITAT: Randamentul e grav afectat de pierderea de putere pe condensator - 28W - putere reactiva care nu e contorizata de contorul oficial ,deci oficial nu e consumata . ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! De prin 2007 am gasit discutii despre puterea reactiva: Blind ElForum staff Moderatori 3.140 posturi Postat 14 septembrie 2007 - 02:12 Condensatorul ala pus acolo nu are rol de filtraj ci de ameliorare a factorului de putere :yawinkle: Drossel-ul fiind o bobina haleste pe langa putere activa, datorita rezistentei proprii si putere reactiva. Daca in cazul consumatorilor casnici, aceasta putere nu este contorizata, cu alte cuvinte ni se cam rupe de ce bagam in priza, in cazul consumatorilor industriali aceasta este contorizata...si te arde buza cand vezi cat trebuie sa platesti pentru ea. Puterea reactiva insa poate fi produsa cu ajutorul unui condensator (sau a unei baterii de condensatoare) si astfel apar CIL cu neoane cu condensator gata montat :yawinkle: jsidev Nou venit Membri Punct 14 posturi Postat 27 ianuarie 2010 - 08:31 Vorbind la modul serios, contoarele de energie electrica inregistreaza puterea aparenta din reteaua consumatorului. Aceasta este suma vectoriala a puterii reale si puterii reactive (triunghiul puterilor), adica: Paparent=(Preal^2+Preactiv^2)^1/2 Puterea reala este data de caracterul rezistiv al consumatorilor: Preal[W]=I^2*R Puterea reactiva este data de caracterul reactiv al consumatorilor (inductivi si/sau capacitivi) si caracterizeaza comportarea acestora in curent alternativ: Preactiv[VAR]=I^2*X, X=reactanta circuit consumator Paparenta[VA]=I^2*Z, Z=impedanta circuit consumator Daca in circuit se afla un consumator inductiv real, circuitul este RL serie: Paparent~Z1=RL+XL si contorul va inregistra aceasta putere XL=2*pi*f*L Daca la circuitul de mai sus se ataseaza in paralel un condensator, circuitul mixt serie-paralel: Paparent~Z2=XC*(RL+XL)/[XC+(RL+XL)] cu a valoare mai mica decat in primul caz (este echivalent cu legarea in paralel a doua rezistente) XC=1/(2*pi*f*C) Z2 Deci reducerea de putere aparenta (inregistrata) este reala. Daca caracterul rezistiv-inductiv al consumatorului nu poate fi modificat atunci si deci termenul RL+XL ce caracterizeaza primul brat al circuitului nu poate fi modificat atunci introducerea unei reactante capacitive cat mai mici in bratul celalalt (ideal 0) va reduce impedanta circuitului si deci puterea aparenta. Aceasta se traduce teoretic prin utilizarea unor capacitaci cat mai mari in paralel cu consumatorii cand consumul inregistrat tinde catre zero. Ne putem limita insa la compensarea doar a partii reactive din impedanta, XL=XC, 2*pi*f*L=1/(2*pi*f*C) de unde se poate extrage C pentru un consumator cu L cunoscut. srdjan Membru avansat Membri PunctPunctPunctPunct 1.499 posturi Postat 01 februarie 2010 - 03:17 la consumatorii casnici se masoara puterea activa. la consumatorii industriali e nevoie de baterii de condensatoare automatizate pentru a modifica factorul de putere in functie de variatiile caracterului reactiv al sarcinilor. nu e o treaba deloc usoara si nici ieftina. daca vreti sa va instalati asa ceva acasa sunteti bineveniti... faceti o favoare companiei electrice dar nu si voua. Link spre comentariu
mottofree Postat Iunie 5, 2016 Autor Partajează Postat Iunie 5, 2016 Am luat in calcul si instalarea unei scc la 230 . Oricum ,si 50W e mai putin decat 100W . Lampa dotata cu 4*XML si in coada cu un rezistor va avea avea puterea de 19W . Link spre comentariu
Dxxx Postat Iunie 5, 2016 Partajează Postat Iunie 5, 2016 (editat) Desigur ca "pragul" pe care si-l impune fiecare este o problema subiectiva, la fel ca si placerea sau aversiunea pentru SMPSuri/drivere in comutatie versus condensator serie... Da sper ca nu ai idei fixe, ca de asta discutam, incat fiecare sa castige cate ceva ca experienta, fara ca sa faca personal practic... Ce iti pot sugera sta asa: - alti producatori pot sa ofere calitate apropiata dar la preturi mult mai mici. Ceea ce inseamna raport pret/calitate de 2-3 ori mai bun. Din cauza asta eu am cam migrat la LiteOn = COB si am renuntat la Cree. - daca ramai la Cree solutiile bune ca raport pret-calitate pentru iluminat, dar si produse actuale, nu vechi si depasite moral, sunt: COB seriile CXA emitter seria XPL 3Amperi Insa trebuie sa fii pregatit pentru peste 50 lei/cob si 15 lei/emitter. Editat Iunie 5, 2016 de Dxxx Link spre comentariu
mottofree Postat Iunie 5, 2016 Autor Partajează Postat Iunie 5, 2016 Nu reusesc sa gasesc raportul de 2/1 pt Lite-on . La Cree a aparut seria XP-G generatia a 3-a la care ledurile sunt date la curentul de test ca avand 187lm dar in realitate pot fi duse pana la 794,75lm si asta pt un pret de 12lei . In mod uzual se folosesc cele de 156lm care au un pret de 9 lei la 80CRI iar pentru un CRI de 90 flux de 122 si 9 lei/buc dar sunt si la 6 lei cu 142 lm . Preturile sunt la bucata ,la rola pretul e la jumate ,adica max. 6 lei si min. 3 lei asta la1000buc dar la 5000buc scad la 1/3 . COB -urile nu sunt interesante de achizitionat pt mine actual dar am gasit unul la 45 lei cu 1830lm iar 23 lei @ 1280lm ,ambele de 2700K@80CRI ; daca CCT-ul e mai mare e si fluxul mai mare . Link spre comentariu
Dxxx Postat Iunie 5, 2016 Partajează Postat Iunie 5, 2016 Depinde strict de unde te aprovizionezi, cat de serios/de incredere este vanzatorul. Calculul cu pret de 2-3 ori mai mic este plecand de la randamentul dorit. Daca vrei o solutie dimensionata la 150lm/W (vorbesc de randament strict pe COB) atunci puterea este binisor sub specificatiile de varf. Si daca doresti sa zicem 1000lm, atunci pe canalele mele de aprovizionare costul este de 2-3 ori mai mic la Liteon. Tine cont ca asta nu are nici o legatura cu puterea maxima declarata pentru COBurile respective, este posibil ca pentru cei efectiv 1000:150= 6,6 adica efectiv 6,67W de curent continuu care intra in COBuri sa trebuiasca sa folosesc 2 COBuri Liteon de maxim 24W sau, de la Cree - un CXA de 40W. Si pretul este la raportul respectiv, dar eu folosesc furnizorii mari, care aduc produse in Ro. Daca ai incredere in furnizorii chinezi, desigur ca preturile par mai convenabile, insa cine stie cum se face binningul sigur are ezitari la furnizorii "prea" ieftini, pentru ca sunt probabil piese declasate. Ce preturi ai pus tu mi se par din cauza asta prea mici ca sa vina de la furnizori de incredere. Link spre comentariu
mottofree Postat Iunie 5, 2016 Autor Partajează Postat Iunie 5, 2016 De unde rezulta ca trebuie folosit un COB de 40W pt obtinearea a max 1000lm ; asa se intelege: daca vrei 1000lm trebuie sa folosesti un CXA de 40W . Argumenteaza . Referintele de pret sunt de la Mouser ,care nu e nici chinez ,nici mic .Nu mai cer sa argumentezi pretul ,data viitoare ai sa spui ca de fapt pretul trebuie considerat si in functie de nuanta luminoforului ledului . Pot replica ca nu randamentul e factorul criteriul principal pt realizarea unei lampi care functioneaza' de la retea 5 ci fiabilitatea . Am sa revin cu ce am mai facut cand soseste sursa . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum