stone100 Postat Iunie 3, 2016 Partajează Postat Iunie 3, 2016 Cum pot eu sa maresc luminozitatea ledului care are catod comun , am 9 iesiri din integrat catre leduri si bat cam slab , o idee , ma gandeam la un ULN sau un Darlignton dar poate gresesc Link spre comentariu
Ticu Postat Iunie 3, 2016 Partajează Postat Iunie 3, 2016 (editat) Mai da niste detalii, poate nu e nevoie de amplificare: - e un afisaj numeric cu 7 segmente cu LED-uri cu catod comun? - ce curent maxim suporta fiecare segment al afisajului si ce curent trece acum prin el cand este aprins? - ce integrat il comanda acum? - ce tensiune de alimentare folosesti? - ce rezistente in serie cu fiecare segment sunt montate? ULN contine tranzistoare (Darlington) npn iar cele "de forta" au emitor comun (spre masa), deci ar merge pentru afisaje cu anod comun. In plus, nu ar fi nevoie de darlington pentru amplificarea curentului de cateva ori. Editat Iunie 3, 2016 de Ticu Link spre comentariu
stone100 Postat Iunie 3, 2016 Autor Partajează Postat Iunie 3, 2016 asta e schema , ea imi da ledului in jur de 15mA , acesta fiind un led simplu verde , dar eu vreau sa pun leduri sa ajunga in jurul valorii de 30-40mA forum image hosting Link spre comentariu
nico_2010 Postat Iunie 3, 2016 Partajează Postat Iunie 3, 2016 Nu cred ca microcontroller-ul va rezista prea mult. Structurile din seria 51 nu au capabilitatea de curent prea mare pe porturi. poti inlocui ledurile cu unele cu intensitate luminoasa mai ridicata la un curent nominal de 5mA. Link spre comentariu
mottofree Postat Iunie 3, 2016 Partajează Postat Iunie 3, 2016 Un led simplu verde are curent maxim admis de 20mA . Prin setarea curentului la 15mA s-a dorit o viata lunga si prosperitate ledului . Daca maresti curentul la 30...40mA/led se distrug in scurt timp si e posibil ca stc-ul sa nu tina curentul , ramane si el fara iesiri . Daca vrei sa maresti curentul per led foloseste 7407 iar daca postezi sch reala pot sa-ti spun si cum . Link spre comentariu
stone100 Postat Iunie 3, 2016 Autor Partajează Postat Iunie 3, 2016 vreau sa iau acel curent din integrat de 15mA , sa ii fac o amplificare semnalului si sa aplic in jurul 30-40mA ledului Link spre comentariu
mottofree Postat Iunie 3, 2016 Partajează Postat Iunie 3, 2016 O sa arzi ledurile . Link spre comentariu
Dxxx Postat Iunie 3, 2016 Partajează Postat Iunie 3, 2016 depinde ce leduri foloseste, ca exista uzual si de 3000mA... Link spre comentariu
mottofree Postat Iunie 3, 2016 Partajează Postat Iunie 3, 2016 @Stone100 "un led simplu verde" zice ca foloseste iar eu inteleg led de 5mm care are poate 20mA . Asa e? Link spre comentariu
validae Postat Iunie 4, 2016 Partajează Postat Iunie 4, 2016 Dacă dai date clare primești răspunsuri potrivite.Ce este un ,,led simplu,, ? Pune o poză dacă nu știi ce tip de led folosești.Dacă vrei curent mai mare va trebui să folosești tranzistori externi pentru fiecare led comandat, altfel distrugi controlerul. Dar așa cum au spus colegii, ledurile verzi de 3 - 5mm în capsulă de plastic (leduri obișnuite) nu pot suporta un curent mai mare de 20mA prea mult timp. Există însă leduri cu eficiență luminoasă superioară, care la cei 15mA vor străluci puternic.Sau leduri de putere, care necesită însă și un radiator.... Link spre comentariu
Ticu Postat Iunie 4, 2016 Partajează Postat Iunie 4, 2016 (editat) Sa fie asta? http://www.aliexpress.com/item/MCU-Adjustable-Display-Pattern-LED-VU-Meter-Level-Indicator-16-LED-Dual-Channel/32578158130.html In descriere zice de un curent maxim 70 mA (tot montajul)... Editat Iunie 4, 2016 de Ticu Link spre comentariu
stone100 Postat Iunie 4, 2016 Autor Partajează Postat Iunie 4, 2016 Daca maresti curentul la 30...40mA/led se distrug in scurt timp O sa arzi ledurile . Pune o poză dacă nu știi ce tip de led folosești. eu nu am spus nimic de amplificarea curentului aplicat aceluiasi led de 15 mA , ca sunt constient ca nu se poate , dar daca unu zice ca nu e asa, se trezesc mai multi zicand acelasi lucru omitand problema in sine . daca tot se pune problema de led , voi folosi leduri superflux . Sau o poza ca sa fiu si mai precis , ca poate nu stiu ce led pun free photo hosting Link spre comentariu
mottofree Postat Iunie 4, 2016 Partajează Postat Iunie 4, 2016 7407 , rezistente de limitare recalculate pt noul curent . Link spre comentariu
Ticu Postat Iunie 7, 2016 Partajează Postat Iunie 7, 2016 (editat) Acum, daca ma uit la schema ta, se pare ca fiecare LED nu primeste mai mult de 5 mA, fiindca alimentarea este 5V, iar rezistenta inseriata este 510 ohmi. Curentul ar fi (5-2,3)/510=0,0052A.Si daca tinem seama ca cele 2 canale sunt afisate pe rand (multiplexat - L1 si L2 conectate succesiv la masa), raman in medie 2,5 mA / LED. Asta ar justifica si consumul total de 70 mA indicat in anuntul comercial pomenit de mine intr-un post anterior (la noi ar fi maxim 2,5 x 32 = 80mA).Fiindca ai intrebat de circuitele ULN, uite o sugestie de adaptare a schemei pentru leduri de 10 ori mai "puternice", pana la 50 mA/LED (vor fi 25 mA in medie). Practic s-a schimbat conectarea led-urilor cu catod comun in alta cu anod comun, pentru a fi comandate de tranzistoarele npn din ULN. Anozii celor 2 canale sunt cuplati la + pe rand, prin doua tranzistoare mos-fet, atunci cand L1 sau L2 sunt la masa. O rezistenta spre + asigura blocarea tranzistorului cand poarta g nu este la masa (nu sunt sigur ca iesirea controlerului este la + in acel moment; ar putea fi "in aer"). Pentru ca in total consumul maxim este 16x50mA=800mA, se foloseste un stabilizator separat de 5V. Masele VU-metrului si montajului se leaga intre ele.Montajul se face pe o placa separata. Ledurile originale si rezistentele lor se decupleaza de la controller, ca sa nu consume suplimentar.Rezistentele serie de 39 ohmi sunt valori minime; ele pot fi marite pentru a obtine curenti mai mici prin leduri. La calcul se va tine seama ca pe circuitul ULN se "pierd" cam 0,75V. Editat Iunie 7, 2016 de Ticu Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum