Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Crestere de luminozitate la leduri


stone100

Postări Recomandate

Cum pot eu sa maresc luminozitatea ledului care are catod comun , am 9 iesiri din integrat catre leduri si bat cam slab , o idee , ma gandeam la un ULN sau un Darlignton dar poate gresesc 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • stone100

    4

  • mottofree

    4

  • Ticu

    3

  • nico_2010

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Mai da niste detalii, poate nu e nevoie de amplificare:

- e un afisaj numeric cu 7 segmente cu LED-uri cu catod comun?

- ce curent maxim suporta fiecare segment al afisajului si ce curent trece acum prin el cand este aprins?

- ce integrat il comanda acum?

- ce tensiune de alimentare folosesti?

- ce rezistente in serie cu fiecare segment sunt montate?

ULN contine tranzistoare (Darlington) npn iar cele "de forta" au emitor comun (spre masa), deci ar merge pentru afisaje cu anod comun.

In plus, nu ar fi nevoie de darlington pentru amplificarea curentului de cateva ori.

Editat de Ticu
Link spre comentariu

Nu cred ca microcontroller-ul va rezista prea mult. Structurile din seria 51 nu au capabilitatea de curent prea mare pe porturi. poti inlocui ledurile cu unele cu intensitate luminoasa mai ridicata la un curent nominal de 5mA.

Link spre comentariu

Un led simplu verde are curent maxim admis de 20mA . Prin setarea curentului la 15mA s-a dorit o viata lunga si prosperitate ledului .

Daca maresti curentul la 30...40mA/led se distrug in scurt timp si e posibil ca stc-ul sa nu tina curentul , ramane si el fara iesiri .

Daca vrei sa maresti curentul per led foloseste 7407 iar daca postezi sch reala pot sa-ti spun si cum .

Link spre comentariu

Dacă dai date clare primești răspunsuri potrivite.Ce este un ,,led simplu,, ?  Pune o poză dacă nu știi ce tip de led folosești.Dacă vrei curent mai mare va trebui să folosești tranzistori externi pentru fiecare led comandat, altfel distrugi controlerul. Dar așa cum au spus colegii, ledurile verzi de 3 - 5mm în capsulă de plastic (leduri obișnuite) nu pot suporta un curent mai mare de 20mA prea mult timp. Există însă leduri cu eficiență luminoasă superioară, care la cei 15mA vor străluci puternic.Sau leduri de putere, care necesită însă și un radiator....

Link spre comentariu

 

Daca maresti curentul la 30...40mA/led se distrug in scurt timp

O sa arzi ledurile .

Pune o poză dacă nu știi ce tip de led folosești.

 

 

 

 

eu nu am spus nimic de amplificarea curentului aplicat aceluiasi led de 15 mA , ca sunt constient ca nu se poate , dar daca unu zice ca nu e asa, se trezesc mai multi zicand acelasi lucru omitand problema in sine . 

daca tot se pune problema de led , voi folosi leduri superflux . Sau o poza ca sa fiu si mai precis , ca poate nu stiu ce led pun

Posted Image
Link spre comentariu

Acum, daca ma uit la schema ta, se pare ca fiecare LED nu primeste mai mult de 5 mA, fiindca alimentarea este 5V, iar rezistenta inseriata este 510 ohmi. Curentul ar fi (5-2,3)/510=0,0052A.Si daca tinem seama ca cele 2 canale sunt afisate pe rand (multiplexat - L1 si L2 conectate succesiv la masa), raman in medie 2,5 mA / LED. Asta ar justifica si consumul total de 70 mA indicat in anuntul comercial pomenit de mine intr-un post anterior (la noi ar fi  maxim 2,5 x 32 = 80mA).Fiindca ai intrebat de circuitele ULN, uite o sugestie de adaptare a schemei pentru leduri de 10 ori mai "puternice", pana la 50 mA/LED (vor fi 25 mA in medie). Practic s-a schimbat conectarea led-urilor cu catod comun in alta cu anod comun, pentru a fi comandate de tranzistoarele npn din ULN. Anozii celor 2 canale sunt cuplati la + pe rand, prin doua tranzistoare mos-fet, atunci cand L1 sau L2 sunt la masa. O rezistenta spre + asigura blocarea tranzistorului cand poarta g nu este la masa (nu sunt sigur ca iesirea controlerului este la + in acel moment; ar putea fi "in aer").

Pentru ca in total consumul maxim este 16x50mA=800mA, se foloseste un stabilizator separat de 5V. Masele VU-metrului si montajului se leaga intre ele.Montajul se face pe o placa separata. Ledurile originale si rezistentele lor se decupleaza de la controller, ca sa nu consume suplimentar.Rezistentele serie de 39 ohmi sunt valori minime; ele pot fi marite pentru a obtine curenti mai mici prin leduri. La calcul se va tine seama ca pe circuitul ULN se "pierd" cam 0,75V.

post-184838-0-39911600-1465340022_thumb.png

Editat de Ticu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări