Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

schema amplificator audio 5W

Vizitator daniel_p

Postări Recomandate

Acum 52 minute, bmwh548 a spus:

Asta e ca si cum ai cere producatorului masinii sa iti puna doar 5CP pentru ca altfel risti sa depasesti viteza legala.

Poti sa ai amplificator de sonorizari concerte, il folosesti la cat consideri tu ca ai nevoie si e ok fata de vecini. Daca ai parte de niste tembeli in perete cu tine poti sa te trezesti cu politia la usa si pentru o sesiune de stranuturi la miezul noptii.

Pai baba din perete cu mine a chemat politia si pt latratu unor caini care erau 2 etaje mai jos. De mers merge se aude doar ca e ciudat de ce nu se incalzesc ambii finali, daca dau volumu la maxim din tel distorsioneaza dar pana in jumate din volum se aude bine. Ala care se alimenteaza la 36v deja vb de alta sursa alte pretentii pt el sa functioneze

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 182
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ionutz2013

72

• sesebe

20

• dumitrumy

15

• string

11

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 7 ore, ionutz2013 a spus:

Cat de amplificatoru asta se aude bine de tot doar ca nu se incalzesc ambii finali.

Asta produce distorsiunile.... 

Printr-un final "curge" curent mult, peste normal, prin celalalt prea puțin... Este pt un incepator greu de gasit sursa : poate fibdin schemă, din valori ale pieselor,uzual rezistente, imperecherea prefinalelor, finalelor.... 

Link spre comentariu
Acum 9 ore, Усилитель a spus:

Asta produce distorsiunile.... 

Printr-un final "curge" curent mult, peste normal, prin celalalt prea puțin... Este pt un incepator greu de gasit sursa : poate fibdin schemă, din valori ale pieselor,uzual rezistente, imperecherea prefinalelor, finalelor.... 

Prin anii 90 am facut unu ca asta de aici: 

http://www.tehnium.org/2020/03/04/amplificator-audio-de-50-w/  in varianta stereo care mi-a mers din prima si mergea in fiecare zi de dimineata pana noaptea tarziu, cu incinte de 100w vedeam cum sarea tot kitu de la geamuri ca nu erau termopane pe vremea aia dar atunci nu stiam ce inseamna ore de liniste noaptea sau de la 13 la 14 etc cum e acum. Amp asta mergea perfect pana la maxim fara nicio distorsiune sau brum semnale parazite etc. Atunci aveam timp berechet sa fac de toate, mai ales ca fac electronica de la 10 ani. Dar acum nu mai ca atunci abia am timp 2 3 ore pe zi, in unele zile nici macar atat. Reglajele si masurarile chiar si la asta de 5w necesita timp care e deficitar la mine. Nu pot sa petrec tot timpu cu un amp cand mai am si altele de facut care imi aduc profit. Reparatii surse diverse electronice tel laptop tablete etc, uneori nici pt alea nu am meteu timpu necesar. Amplificatoru e pe locu 50 pe langa alte prioritati. De o sapt zace aruncat pe sub masa. Daca reusesc sa il fac in timp redus e bn daca nu asta e.

Link spre comentariu
Acum 1 oră, Nostalgic a spus:

Prin anii 90 am facut unu ca asta de aici: 

http://www.tehnium.org/2020/03/04/amplificator-audio-de-50-w/  in varianta stereo care mi-a mers din prima si mergea

Ați construit această schemă  care-i mult mai complexă pe cînd cea de acum cu care vă luptați vă creează multe probleme?

Ceva nu se leaga.

schema mea nu e cea din link e asemanatoare. Schema originala  am gasito intr-un caiet de la taicamiu nu stiu de unde o avea. Nu era in tehnium, caietu ala de scheme erau toate probate si functionau, plus ca era mai complexa decat cea din link. Asta era ca exemplu.

Editat de ionutz2013
Link spre comentariu
Acum 3 ore, ionutz2013 a spus:

Amplificatoru e pe locu 50 pe langa alte prioritati.

Faci un drum pana la metrou C. Georgian, lasi amp. o saptamana si pe forum o sa apara toate masuratorile. 

Link spre comentariu
Acum 54 minute, dumitrumy a spus:

Faci un drum pana la metrou C. Georgian, lasi amp. o saptamana si pe forum o sa apara toate masuratorile. 

Poate la vara cand intru in concediu dau o fuga daca o sa il mai am pana atunci :))

Link spre comentariu

Am uitat sa precizez pana acu, pentru finali am folosit bd139 si 140 in loc de 235 si 236 ca pe aia nu ii am. Am doar 135, 136, ... 140 mai mari n-am. Poate o fi asta problema.

Link spre comentariu
Acum 35 minute, sesebe a spus:

Daca te referi la incalzirea numai a unui final atunci nu, nu asta este problema.

Incalzirea numai a unui final si distorsiunile la volum maxim. Ca si modificari la schema am pus 2 diode in loc de una, r2 micsorat de la 68k la 2.2k si r1 de la 82k la 68k. Inainte de aceste modificari distorsiona rau iar la volum mic se auzea doar o paraiala

Link spre comentariu
Acum 3 ore, sesebe a spus:

Pe care schema ai specificat modificarile?

Pune schema din nou cu valorile actuale si tensiunile masurate in punctele cheie, si sigur vei fi indrumat corect.

Astea sunt modif iar condensatoru de intrqre 1 uF electrolitic

20230227_171957.jpg

Link spre comentariu

Acolo unde ai figurat 1,5V pe iesire trebuie sa fie 6V cind alimentarea este la 12V.

Tensiunea este asa de mica din cauza ca ai pus R2 de 2k2 in loc de 68K. Tot din cauza asta se incalzeste doar un final. Trebuie sa modifici R2 pina ai 6V acolo unde ai acum 1,5V.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Acum 31 minute, sesebe a spus:

Acolo unde ai figurat 1,5V pe iesire trebuie sa fie 6V cind alimentarea este la 12V.

Tensiunea este asa de mica din cauza ca ai pus R2 de 2k2 in loc de 68K. Tot din cauza asta se incalzeste doar un final. Trebuie sa modifici R2 pina ai 6V acolo unde ai acum 1,5V.

Cand am 6v se aude distorsionat rau parca e o rasnita obosita

Editat de ionutz2013
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări