Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

schema amplificator audio 5W

Vizitator daniel_p

Postări Recomandate

Este doar reglaju din polarizarea bazei lu t1? Respectiv modificarea lu r1 si r2? Sau trebuie modificat si r8 r9 si r10? Pana acum am modificar r1 dar fara rezultat si r4 din 2.7 in 2.2k iar diminoarea problemei foarte mica. Am masurat tensiunea pe emiterele finalilor am 5,7v iar Ualim 12v 

Editat de ionutz2013
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 182
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ionutz2013

72

• sesebe

20

• dumitrumy

15

• string

11

Top autori în acest subiect

Imagini postate

51 minutes ago, ionutz2013 said:

Este doar reglaju din polarizarea bazei lu t1? Respectiv modificarea lu r1 si r2? Sau trebuie modificat si r8 r9 si r10? Pana acum am modificar r1 dar fara rezultat si r4 din 2.7 in 2.2k iar diminoarea problemei foarte mica

Nu.

Schema asta (3/88) este ”anormal” dimensionată din start.

Mno ... ”elaborată” de student Butuc (sau ”Buștean”, egal ”lemn”) :96

Curentul static recomandat în tabel la 20mA prin T4 și T5 (tranzistori finali) poate fi reglat numai prin ”reglarea” căderii de tensiune pe dioda D1 (1N4007).

Adică (bază - emitor - bază, npn + pnp) ar fi 2 x 0,65V = 1,3V pe diodă, ceea ce se întâmplă numai pe la 40A (patruzeci Amper), vezi fig.1 din link:

https://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/1042228/YIXIN/1N4007.html

:rade:

Editat de string
Link spre comentariu
La 02.06.2016 la 18:38, Radiotelegrafist a spus:

nu trebuie decat 2 BC-uri si  BD-urile de care am amintit

ce redresor ai,adica cat scoate?

E alimentat de la o sursa reglabila 0-30v am dat-o pe 12v initial dar am crescut pana la 24 si nu se schimba nimic. Faza e cand dau volumu de la jumate in sus se aude foarte bine si foarte tare cand dau sub jumate gajaie aproape ca nu se mai aude decat un parait amarat

Link spre comentariu
On 6/2/2016 at 6:38 PM, Radiotelegrafist said:

nu trebuie decat 2 BC-uri

Mda ... 2 BC-uri care sunt 3 :84 

41 minutes ago, ionutz2013 said:

sub jumate gajaie aproape ca nu se mai aude decat un parait amarat

Normal la funcționare în clasă C prin polarizare /etaj final cu o singură diodă.

Trec de acest etaj doar vârfurile sinusoidei.

Pune două diode serie în loc de una și cu mici reglaje va merge.

Link spre comentariu

-curent de repaos -zero-

- adaugă încă o diodă în bazele finalilor și ne zici ce rezultate ai obținut.

Ps.. te rog să mă ierți , nu vreau să te desconspir, dar vreau să știm cu cine stăm de vorbă . Nu cumva 2013 înseamnă anul nașterii. Te ajutăm cu cea mai mare plăcere să reușești cu acea schemă.

Editat de Nostalgic
Link spre comentariu
Acum 2 ore, string a spus:

sau oricum 2 diode între baze, nu una

audio - How to explain the behavior of a PNP transistor as a transimpedance  amplifier? - Electrical Engineering Stack Exchange

Mda ... încurajator ...

Am pus 2 diode in loc de una si a inceput sa iasa fum din finali. Dar dupa ce am inlocuit r2 cu 5.6k functioneaza bine dar are ceva brum pe si niste pacaneli. Cam asa arata acum daca ar disparea si impuritatile de pe fundal ar functiona mai mult ca perfect

20230218_223653.jpg

Editat de ionutz2013
Link spre comentariu

Dar finalii nu i-ai pus pe nici un fel de radiator? Radiatorul nu-i faciltativ. 

Folosește 2 diode iar în paralel cu una dintre diode pune și un semireglabil de 1k ca să poți regla curentul de mers în gol. 

Iar finalii fără rezistente în emitori vor crea doar probleme. Ar trebui cite o rezistenta de 0.1-0.47ohm in emitori la fiecare final. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Cu ce am facut pana acum functioneaza foarte bine doar ca se aude putin brum. Momentan am facut de test sa vad daca functioneaza ce reglaje mai trebui etc. Pana obtin rezultatu final al schemei functionale. O avea legatura faptul ca in loc de difuzor am pus niste casti de tel cu impedanta de 27 ohmi? Nu pot folosi difuzor la ora asta ca imi sar babele in cap ca pun muzica sau paraie etc.

Acum 1 oră, Nostalgic a spus:

-curent de repaos -zero-

- adaugă încă o diodă în bazele finalilor și ne zici ce rezultate ai obținut.

Ps.. te rog să mă ierți , nu vreau să te desconspir, dar vreau să știm cu cine stăm de vorbă . Nu cumva 2013 înseamnă anul nașterii. Te ajutăm cu cea mai mare plăcere să reușești cu acea schemă.

Anu 2013 nu e data nasterii sunt nascut in 82. E un nr aiurea. Legat de a doua dioda a scos fum dar dupa ce am micsorat r2 la 5.6k merge bine doar ca are un mic brum de care nu reusesc sa scap.

Link spre comentariu
3 hours ago, ionutz2013 said:

Am pus 2 diode in loc de una si a inceput sa iasa fum din finali.

Am scris de ... ”mici reglaje”.

Cu R2 de valoare mai mică ai redus curentul prin T3, implicit și cel prin T4 și T5.

Ar fi trebuit întradevăr, cum scrie @sesebe să existe rezistori de emitor pe care să poți măsura căderea de tensiune, respectiv să poți determina curentul (cam. 20mA).

De obicei se înseriază cu alimentarea un beculeț de 12V /4W pentru a evita excesul de fum la mici reglaje. Chestiune de poluare :hdgfhgdf

Acel mic brum (capacitiv parazit cu rețeaua electrică) provine din lipsa compactării montajului (după cum arată poza) și lipsa ecranării (cu tablă a) componentelor de intrare.

Editat de string
Link spre comentariu
Acum 10 ore, string a spus:

Am scris de ... ”mici reglaje”.

Cu R2 de valoare mai mică ai redus curentul prin T3, implicit și cel prin T4 și T5.

Ar fi trebuit întradevăr, cum scrie @sesebe să existe rezistori de emitor pe care să poți măsura căderea de tensiune, respectiv să poți determina curentul (cam. 20mA).

De obicei se înseriază cu alimentarea un beculeț de 12V /4W pentru a evita excesul de fum la mici reglaje. Chestiune de poluare :hdgfhgdf

Acel mic brum (capacitiv parazit cu rețeaua electrică) provine din lipsa compactării montajului (după cum arată poza) și lipsa ecranării (cu tablă a) componentelor de intrare.

Pai azi il compactez pe placa si il fac stereo da l-am facut asa de proba sa nu stric placile nestiind daca schema e functionala sau nu de poluare nu cred ca a poluat mai mult decat cazanele din 2000 care circula pe drumuri :) practuc am midificat urmatoarele: am pus 2 diode in loc de una, r1 i-am pus valoarea lui r2 iar pe r2 l-am inlocuit cu 5.6k iat c1 pus un electrolitic de 10uF in locul celui din schema. Restu neschimbat iar acuma functioneaza cu acel brum. O sa vad dupa ce il compactez daca mai are btumu sau nu.

Editat de ionutz2013
Link spre comentariu
6 hours ago, ionutz2013 said:

Pai azi il compactez pe placa si il fac stereo da l-am facut asa de proba sa nu stric placile nestiind daca schema e functionala sau nu de poluare nu cred ca a poluat mai mult decat cazanele din 2000 care circula pe drumuri :) practuc am midificat urmatoarele: am pus 2 diode in loc de una, r1 i-am pus valoarea lui r2 iar pe r2 l-am inlocuit cu 5.6k iat c1 pus un electrolitic de 10uF in locul celui din schema. Restu neschimbat iar acuma functioneaza cu acel brum. O sa vad dupa ce il compactez daca mai are btumu sau nu.

O.K.

Partea mai (puțin) faină era că schema din Tehnium (și nu e singura) avea pretenția la încurajare, educare și învățare a tinerilor pasionați de electronică.

Fără două diode pe acolo ... doar cu una :rade:

Spor!

Link spre comentariu
Acum 35 minute, string a spus:

Fără două diode pe acolo

Ar trebui sa aiba si un semireglabil de vreo 250 ohmi in serie pt reglat curent repaos si unul pt reglat tensiunea de mijloc. .... 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări