ionutz2013 Postat Martie 11, 2023 Partajează Postat Martie 11, 2023 Acum 3 minute, sla a spus: Stai sa ne intelegem! Zici ca ai alimentat acel convertor DC-DC la 3.7V ( la ce, baterie de telefon sau ce sursa de energie?), a consumat 1.4A si scotea 12V iar tu te așteptai să ai la iesire 1A pentru amplificatorul acela?!... Asta transformă o tensiune continuă mică într-una mai mare, cum face un traf în curent alternativ, nu creste puterea, din contra, are pierderi si scoate putere mai mică decât consuma, creste tensiunea dar scade curentul, produsul dintre tensiune si curent de la intrare se poate consideră în mod ideal egal cu cel de la iesire ( dacă n-ar fi pierderi în circuit). Sa nu te aștepți ca acel convertizor să scoată 5A indiferent de ce tensiune ai la intrare ( ce sursa, cât poate să dea aceasta) si să ai tensiunea maxima la iesire. Prima data de la un acumulator de tableta de 4000 mAh iar dupa aia dintr-o sursa cc-cv setata pe 3.7v. Cand dau volumu mic se aude normal si am 12 pe amplif. Daca maresc volumu(crescand consumul amplif) incepe sa scada tensiunea la 9, 8 si tot asa pana ajunge la final in 6v iar amp distorsioneaza si se aude prost ca nu mai are tensiunea necesara. Am montat un radiator pe integratu de la booster si cu tot cu radiator se incalzeste tare si nu tine amplif. Daca folosesc niste casti de impedanta mare si reduc consumu la amp atunci functioneaza cu modulu. Cam asta e fenomenu. Modulu e o chinezarie ordinara luata din targ nu e cine stie ce de capu lui. Pot face sa mearga amplif cu modulu doar daca gasesc niste dif cu impedanta de 8 chiar 16 ohmi asa probabil ar functiona pe acel modul la volum mai mare decat cu difuzoarele de 4 ohmi. Link spre comentariu
sla Postat Martie 11, 2023 Partajează Postat Martie 11, 2023 Acum 3 minute, ionutz2013 a spus: Prima data de la un acumulator de tableta de 4000 mAh iar dupa aia dintr-o sursa cc-cv setata pe 3.7v. Cand dau volumu mic se aude normal si am 12 pe amplif. Daca maresc volumu(crescand consumul amplif) incepe sa scada tensiunea la 9, 8 si tot asa pana ajunge la final in 6v iar amp distorsioneaza si se aude prost ca nu mai are tensiunea necesara. Am montat un radiator pe integratu de la booster si cu tot cu radiator se incalzeste tare si nu tine amplif. Daca folosesc niste casti de impedanta mare si reduc consumu la amp atunci functioneaza cu modulu. Cam asta e fenomenu. Modulu e o chinezarie ordinara luata din targ nu e cine stie ce de capu lui. Sursa ta nu are suficientă putere. Curentul absorbit de jucăria chinezească este prea mare pentru sursa ta ( la puterea cerută de amplificator). Nu cunosc caracteristica convertorului ala, poate nici nu scoate putere suficientă pentru amplif dacă este alimentat la tensiune asa mică. Link spre comentariu
ionutz2013 Postat Martie 11, 2023 Partajează Postat Martie 11, 2023 Acum 1 minut, sla a spus: Sursa ta nu are suficientă putere. Curentul absorbit de jucăria chinezească este prea mare pentru sursa ta ( la puterea cerută de amplificator). Nu cunosc caracteristica convertorului ala, poate nici nu scoate putere suficientă pentru amplif dacă este alimentat la tensiune asa mică. Are 5A sursa. Daca o setez la 12v si alimentez amplif direct pe sursa functioneaza perfect. Daca o setez la 3.7v si pun chinezaria aia xe modul nu scoate suficienta putere sa tina amplif. Link spre comentariu
ionutz2013 Postat Martie 11, 2023 Partajează Postat Martie 11, 2023 (editat) Acum 4 ore, antemir a spus: Alimenteaza convertorul din acumulatori si incerca pe diferite rezistente ca sarcina. Masoara tensiunea pe 3-4 rezistente intre 100 si 10 ohm si pune asta intr-un tabel. (rezistentele mai mici s-ar putea sa se incinga daca nu ai de putere, dar masori si tu repede, pana sa te frigi la degete sau sa iasa fum) A zis user @dumitrumy mai sus sa incerci sa trasezi o caracteristica a convertorului. Ca sa sti pe ce te bazezi. Si asta se face 'offline', fara sa conectezi amplificatorul. Ai facut asta ? Am facut asta si pe casti cu impedanta de 27 ohmi merge perfect pe 1 acumulator. La 100 ohmi merge sigur da exista difuzoare de putere cu impedante mai mari de 16 ohmi? Cu asa ceva ar functiona sigur. Am gasit niste caracteristici sa zic asa pe rezistente mai mari am tensiunea maxima setata pe modul ca si cea in gol, daca pun rezistenta de 100 ohmi se incinge rezistenta dar tensiunea ramaneconstanta. Rezistenta fiind cea mai mica de 0.25 sau 0.33 daca pun de wataj mai mare incepe sa scada tensiunea si sa se incinga modulu Editat Martie 11, 2023 de ionutz2013 Link spre comentariu
ionutz2013 Postat Martie 11, 2023 Partajează Postat Martie 11, 2023 (editat) Acum 16 minute, antemir a spus: Nu ai inteles. Pui aplificatorul deoparte. Uiti de el. Alimentezi convertorul din baterii iar la iesirea de 12v pui (pe rand) rezistente de 100, 50, 20, 10 (sau ce ai aproximativ). Atentie la ce am zis mai sus referitor la iesit de fum din rezistente. Masori tensiunea pe ele si faci un tabel pe care-l postezi aici. Ok ? Asta am facut am testat cu rezistente pe iesirea modulului de 100 ohmi una de 0.25w una de 0.5w. Tensiunea ramanand constanta. Cea de 0.25 se incinge si iese fum cea de 0.5 se incalzeste mai putin. O sa mai repet si cu alte valori sa vad cum se comporta. Si sa fac tabelu. Momentan am notat cu 100 maine sa mai vad si alte valori ce gasesc sub 100. Editat Martie 11, 2023 de ionutz2013 Link spre comentariu
BRANCA Postat Martie 11, 2023 Partajează Postat Martie 11, 2023 ionutz2013.Bun experimentul,dar care e scopul final? Ai auzit vreo boxă în stilul celei din link? https://m.olx.ro/d/oferta/boxe-portabile-tip-jbl-charge-5-charge-3-flip-5-bluetooth-IDd7hX2.html Băiatul meu are ceva similar,"duduie" de numa'!E cu acumulatori pe Li şi o foloseşte în deplasări.Acasă are un Marantz. Vreau să zic că poţi găsi ceva nou sau SH la preţuri accesibile.În rest poţi experimenta orice,de plăcere..Necazurile încep cu plasarea montajelor în cutii adecvate... Link spre comentariu
ionutz2013 Postat Martie 11, 2023 Partajează Postat Martie 11, 2023 Acum 5 minute, antemir a spus: In afara de fum, ce tensiune ai avut pe fiecare rezistenta ? Nu lipesti rezistentele la iesire. Doar legi rezistentele de sondele de la aparatul de masura si doar atingi cu ele la iesire de 12V. Ca sa nu aiba timp sa iasa fum prea mult din ele. Sau cauta unele de putere mai mare. Fa un tabel si posteaza aici. 100 ohm = X volti 50 = X volti ... Pai asta voi continua sa adun un set de rezistente ca etalon si le iau pe fiecare in parte masor si trec in tabel. Maine o sa il urc aici Link spre comentariu
ionutz2013 Postat Martie 11, 2023 Partajează Postat Martie 11, 2023 Acum 2 minute, BRANCA a spus: ionutz2013.Bun experimentul,dar care e scopul final? Ai auzit vreo boxă în stilul celei din link? https://m.olx.ro/d/oferta/boxe-portabile-tip-jbl-charge-5-charge-3-flip-5-bluetooth-IDd7hX2.html Băiatul meu are ceva similar,"duduie" de numa'!E cu acumulatori pe Li şi o foloseşte în deplasări.Acasă are un Marantz. Vreau să zic că poţi găsi ceva nou sau SH la preţuri accesibile.În rest poţi experimenta orice,de plăcere..Necazurile încep cu plasarea montajelor în cutii adecvate... Am vaz pe un santier aveau niste manelari o boxa si mi-au facut capu ciur cu poluarea lor fonica. Si vreau sa am o boxa de genu ala da sa am satisfactia ca e facuta de mine nu sa cumpar chinezarii doar ca sa am boxa din aia. Imi plac ff mult lucrurile facute acasa nu chinezariile cumparate, asta pt hobby. Am multe chestii electronice facute de la 0 care le folosesc. Chiar si un invertor pt neoane din tehnium facut de mine prin anii 90 il mai folosesc si acum. Link spre comentariu
AlpHs00 Postat Martie 11, 2023 Partajează Postat Martie 11, 2023 Fara nici o intentie de a te descuraja, consider ca este foarte greu in regim de amator sa construiesti o boxa portabila care sa se apropie de volum, greutate sau performante precum o chinezarie JBL. O fi ea chinezarie dar are cativa ingineri in spatele proiectarii ei. In alta ordine de idei este ok sa-ti doresti sa construiesti lucruri cu mainile tale, mai ales daca te-a prins microbul diy. Link spre comentariu
wally_gatter Postat Martie 12, 2023 Partajează Postat Martie 12, 2023 (editat) Inspira-te de aici: Sau de aici: Pe youtube vei mai ngasi idei de genul asta. Editat Martie 12, 2023 de wally_gatter Link spre comentariu
ionutz2013 Postat Martie 12, 2023 Partajează Postat Martie 12, 2023 Acum 10 minute, wally_gatter a spus: Inspira-te de aici: Sau de aici: Pe youtube vei mai ngasi idei de genul asta. Interesant ce sa zic. Ca si putere sunt aproape de boxa respectica care era un akai avea forma ca alea din linkurile de sus dar mai mare si mai aveau aia un jbl mic. Proiecte diy fac de mult timp. Am mai facut tot felu de dracii. In 98 facusem statie de amif de 2x50 cu reglaje de ton si carcasa cu manere laterale de unde aa o apuc, in spate erau radiatoarele finalilor si intri iesiri. Link spre comentariu
wally_gatter Postat Martie 12, 2023 Partajează Postat Martie 12, 2023 Chiar acum, ionutz2013 a spus: In 98 facusem statie de amif de 2x50 cu reglaje de ton Mai ai schema? E cumva copia AS2050? Link spre comentariu
ionutz2013 Postat Martie 12, 2023 Partajează Postat Martie 12, 2023 Acum 15 minute, wally_gatter a spus: Mai ai schema? E cumva copia AS2050? Era tranzistorizat cu 2n3055 ca finali. Schema o aveam intr-un caiet vechi plus desenu cablajului. Se alimenta cu 2x24v. Am stat la practica la liceu o zi intreaga sa bobinez trafu ala. Caietu nu mai stiu nimic de el s-a pierdut de mult. Postasem aici mai sus un link cu o schema asemanatoare la acea statie Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 12, 2023 Partajează Postat Martie 12, 2023 La 2x24V, chiar și AC, nu obții 50W decit peak. Oricum, electronica care o faci tu, cel puțin din explicațiile postate de tine, este la nivel de copiere fără a înțelege prea mult ce faci acolo. Dovezi sint mai multe, una ar fi montarea rezistorilor în colectori la tranzistor deși toată lumea a spus clar ca trebuie in emitori. O cutie cu difuzoare care sa facă gălăgie poate face aproape oricine dar o boxa care sa și sune bine putini de aici de pe forum sint in stare. Ar fi frumos sa reușești asa ceva dar tare ma tem ca nu vei obține decit o cutie cu difuzoare de făcut gălăgie. Link spre comentariu
wally_gatter Postat Martie 12, 2023 Partajează Postat Martie 12, 2023 deci, ptr 50W pe o sarcina de 8 ohmi avem asa: 50x8=400 iar radical din 400 este 20, deci semnalul de iesire trebuie sa fie de 20V. Ca sa aflam tensiunea de alimentare adaugam caderea de tensiune de pe rezistentele de emitor, caderea de pe etajul final Uce, in functie de valorile alese o sa ai undeva in jurul a 7V cadere de tensiune. Rezulta aprox 27V rms. Ca sursa sa poata sustine acea tensiune va trebui tensiunea sa fie mai mare, in jurul a 35V . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum