alexcore Postat Iunie 2, 2016 Partajează Postat Iunie 2, 2016 (editat) Exista vreo firma care ofera asa ceva? Am niste benzi LED la care as dori sa stiu calitatile, in principal valorile R din CRI, temperatura de culoare si eficienta. Editat Iunie 2, 2016 de alexcore Link spre comentariu
Dxxx Postat Iunie 2, 2016 Partajează Postat Iunie 2, 2016 Pai te scarpini cu mana dreapta la urechea stanga... Cel mai simplu este sa iei "benzi" led cu calitate cunoscuta (adica bune si ... scumpe). La ele vei avea direct de la producator datele respective plus randament (ai zis si tu... eficienta), plus speranta de viata. Dotarea unui laboratpor de amatori pentru a face asa ceva este mult prea costisitoare, dar mi-ar place sa-mi permit... Link spre comentariu
alexcore Postat Iunie 2, 2016 Autor Partajează Postat Iunie 2, 2016 Cel mai simplu este sa iei "benzi" led cu calitate cunoscuta (adica bune si ... scumpe). Stiu doar ca.. nici eu nu-mi permit. Sau cel putin nu cred, depinde de pret. Si in cazul asta producatorul mi-a trimis ceva test report doar ca, venind din China, prefer sa verific si eu daca am posibilitatea. Un astfel de laborator am gasit la noi, din pacate nu-mi raspund la email. Link spre comentariu
mottofree Postat Iunie 2, 2016 Partajează Postat Iunie 2, 2016 Mai bine iesi daca faci cu o prisma descompunerea luminii asa https://en.wikipedia.org/wiki/Color_rendering_index si compari rezultatul cu lumina emisa de un led de marca (etalon) la care e factorul CRI e cunoscut . Producatorii seriosi fac masuratori complecte la fiecare lot produs si determina carecteristicile lui dupa care incadreaza ledurile intr-o categorie . Nu invers cum fac chinezi ,adica daca folosim materialele prescrise si tehnologia prescrisa trebuie sa iasa toate ledurile cu anumite caracteristici . Bineinteles ca se incadreaza la anumita clasa larga, cu ce CCT si CRI ramane de vazut; acesta e motivul pt care chinezul are leduri alb-cald,neutru si alb rece iar ledurile de firma sunt in 101 clase CRI , coordonate cromatice ,putere luminoasa . De exemplu ,am avut leduri XP-G R5 de la Cree cumparate de la acelasi comerciant ,in periode diferite de timp . Primul lot avea o lumina frumoasa ,omogena ;al doilea lot avea o lumina la acelasi factor CRI dar mai neomogena . Randamentul benzilor difera de randamentul unui led deoarece ledul e alimentat printr-o scc ,in acest caz o rezistenta . La benzile cu leduri in general sunt 3 leduri in serie, limitarea curentului se face cu o rezistenta iar alimentarea e la 12 Vcc. Randamentul se poate calcula dupa tensiunea (masurata) ,curentul absorbit (masurat) , fluxul luminos (masurat) . Randamentul sursei de lumina e in W/lm . Si paraseste ideea de analize la firme ca 1000lei nu e de lasat. Link spre comentariu
Dxxx Postat Iunie 2, 2016 Partajează Postat Iunie 2, 2016 Pai strict logic te cam contrazici: 1. ori criteriul este pret minim si atunci nu-ti pasa / oricum stii ca la chinezisme CRI este sub 50 tipic, durata viata incerta, randament sub 70lm/W In cazul asta nu prea merita sa faci masuratori pentru ca surpriza placuta este oarecum exclusa, si mai bine sa nu stii... 2. ori criteriul e calitate si atunci nici nu merita sa cumperi ceva decat cu DS clar si complet, de unde reies toate detaliile posibile. Link spre comentariu
alexcore Postat Iunie 2, 2016 Autor Partajează Postat Iunie 2, 2016 Mai bine iesi daca faci cu o prisma descompunerea luminii asa https://en.wikipedia.org/wiki/Color_rendering_index si compari rezultatul cu lumina emisa de un led de marca (etalon) la care e factorul CRI e cunoscut . Prisma trebuie sa aibe aceeasi forma ca si cea din poza? Pot face comparatia cu un bec incandescent unde stim ca valorile sunt apropiate de 100 in loc de alt LED? La o scurta cautare pe youtube am vazut ca se poate construi un spectrometru cu o camera web si un disc dvd. Daca e utila constructia unui asemenea "instrument" ma voi mai documenta. Pai strict logic te cam contrazici: 1. ori criteriul este pret minim 2. ori criteriul e calitate Criteriul este calitate (CRI 90+, randamentul nefiind atat de important) la un pret decent, avand in vedere ca din proiectul asta intentionez sa fac si ceva profit. Observ ca incep sa apara (sau cel putin asa sunt prezentate) leduri cu o calitate buna la preturi relativ accesibile. Am comparat lumina noilor leduri cu o banda led ieftina dar cu temperatura de culoare apropiata, iar diferenta era ca cele ieftine reproduceau culoarea pielii cu destul de mult verde, iar la cele cu asa zis CRI ridicat aveau o nuanta destul de naturala, cu suficient rosu/roz. Deci cel putin ochiometric arata binisor.. Link spre comentariu
mottofree Postat Iunie 3, 2016 Partajează Postat Iunie 3, 2016 Prisma este una de sticla/acril clara ,cu una frosted nu am incercat dar trebuie sa functioneze (principiul e acelasi - descompunere prin refractie ) . Compararea cu un bec cu incandescenta e putin relevanta deoarece acela reproduce tot spectrul si probabil sti cum arata spectrul complect . Daca esti discromat nu o sa poti aprecia corect latimea benzilor de culoare si ai nevoie de un spectromettru cu rezultate scrise ; daca nu ,e suficienta compararea vizuala cu un led etalon . Foloseste ca etalon leduri de la Cree ,cumparate de la furnizorii agreati de Cree Inc. http://www.cree.com/LED-Components-and-Modules/Where-to-Buy , toate ledurile de la ei au fisa de produs complecta . Link spre comentariu
Dxxx Postat Iunie 3, 2016 Partajează Postat Iunie 3, 2016 (editat) Se stie ca sunt fan Cree, dar sa le consideram etalon... este departe. Foarte multe firme au date complete si detaliate, la fel ca Cree. Cu furnizorii recomandati... ma indoiesc, este esential un furnizor ONEST si care sa aiba componentul respectiv. Insa pana la a folosi ca un etalon, macar si relativ, ar trebui sa ai la led tot codul, inclusiv binningul, si datele respective nu sunt totdeauna dispoonibile. In plus CRI este ceva la nivel de "arta" deci se poate ca 2 leduri cu CRI egal sa nu-l obtina din exact aceeasi combinatie, asa ca totul devine nerelevant. Deci ori cumperi ceva bun si ai incredere in ce zice producatorul/furnizorul -> -> fie te dotezi tu sa poti masura, dar asta este ceva financiar aproape imposibil si oricum nu renteaza, decat daca te ocupi intens cu asa ceva. Editat Iunie 3, 2016 de Dxxx Link spre comentariu
mottofree Postat Iunie 3, 2016 Partajează Postat Iunie 3, 2016 De la far cand cumperi primesti produsul intr-o pungulita sigilata cu eticheta pe ea in care e mentionat si codul producatorului ; introduci acel cod pe net si ai de toate . Mouser - la fel . Digi-key - la fel . De la bulgari nu am luat iar Arrow e multilevel - discuta la mia de buc si numai cu firmele . Poti sa alegi Nichia bunaoara . Oricum, clasele sunt pe intervale adica daca un un model e creditat cu CRI80 nu toate ledurile din acel model au fix CRI80 ci majoritatea au CRI80 si factorul CRI e pana la urmatoarea grupa CRI90 (de ex) . Intradevar dotarea profesionala e imposibila daca intentionezi sa masori 2 leduri . Link spre comentariu
Dxxx Postat Iunie 3, 2016 Partajează Postat Iunie 3, 2016 Codul producatorului nu este relevant complet... Desigur ce zici este corect, cu un cod vei sti ce CRI ai... dar descrierea completa este doar daca ai codul de binning, adica un cod semnificativ mai lung. Insa discutam de rachete intraplanetare, nu vad nici cum poti proba si nici ce insemnatate are in practica, este doar ceva teoretic. Link spre comentariu
mottofree Postat Iunie 3, 2016 Partajează Postat Iunie 3, 2016 In datasheet-ul ledului ai explicat cum se regaseste codul bin dupa codul fabricantului .Si exemplific tot printr-un produs Cree : XP-G gen a 3-a ,un led de 6W cu pana la 187lm/W eficienta . http://www.cree.com/~/media/Files/Cree/LED-Components-and-Modules/XLamp/Data-and-Binning/dsXPG3.pdf la pag 28 . Teoretic si practic asa se aleg ledurile in proiectarea pt o aplicatie specifica iar pt aplicatii diy tot asa se aleg . De fapt era vorba decat de CCT si CRI . Cum spuneam se masoara U ,I si fluxul . P(W)=U(V) x I(A) care se imparte la cantitatea de lumeni si rezulta o valoare care se inverseaza si da lm/W . Sau se ia direct de pe grafic (pag.13) factorul de multiplicare si se inmulteste cu fluxul luminos la curentul de test a ledului selectat . Pe langa ds mai gasesti si modelul optic (aici ai nevoie de softuri) ,compatibilitatea chimica ,rezistenta la stres electric ,cum se lipeste ,managment termic ,etc . Rabdare si tutun sa ai . Link spre comentariu
alexcore Postat Iunie 4, 2016 Autor Partajează Postat Iunie 4, 2016 (editat) In primul rand multumesc pentru raspunsuri. De curiozitate am incercat sa cunstruiesc un "dvd spectrometru", iata rezultatele: Habar n-am daca l-am construit/folosit corect sau daca rezultatele au vreo relevanta Am comparat doua tipuri de led, primul este cel cu CRI ridicat iar al doilea unul ieftin. In ambele cazuri s-a folosit acelasi dispersor. Editat Iunie 4, 2016 de alexcore Link spre comentariu
mottofree Postat Iunie 4, 2016 Partajează Postat Iunie 4, 2016 Observ ca sprectrul luminii la cel ieftin e neregulat in sensul ca benzile de culoare sunt neuniforme si incomplete . CCT-ul difera la cele doua? Link spre comentariu
alexcore Postat Iunie 4, 2016 Autor Partajează Postat Iunie 4, 2016 Ambele sunt "alb neutru" deci in zona 4000 - 4500k dar cel cu CRI ridicat pare sa fie putin mai rece. Link spre comentariu
mottofree Postat Iunie 4, 2016 Partajează Postat Iunie 4, 2016 Ia ceva leduri ieftine(de mica putere - MLC de la cree,de ex) pt a putea face o comparatie . Pretul e ceva de 1,5 lei ... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum