eps Postat Iunie 2, 2016 Partajează Postat Iunie 2, 2016 Buna ziua, stie cineva cum se calculeaza nr. de spire pentru aceasta electropompa.Asa cum se vede din poze este o electropompa tip vibrator cu puterea de 0,3kw,alimentata la retea,model ev0,2-40-u IZVORAS -2.sectiunea miezului este 6,8 cm patrati.Sunt doua bobine legate in serie cu un cond. cuem 0,65 diametru. Daca cineva a reparat astfel de pompa si stie datele .....multumesc pentru ajutor. Link spre comentariu
eps Postat Iunie 3, 2016 Autor Partajează Postat Iunie 3, 2016 Astept in continuare un raspuns avizat la acest topic .Bobinele au fost foarte bine impregnate si extragerea lor pentru a fi numarate a fost imposibila. Desigur calcularea unui ELECTROMAGNET cum este acesta nu o cunosc. Multumesc , Link spre comentariu
iop95 Postat Iunie 3, 2016 Partajează Postat Iunie 3, 2016 Ce dimensiuni are miezul unei bobine si din ce material este? Bobinele sunt identice? Ambele bobine sunt intrerupte? Ar fi bune niste poze detaliate cu bobinele. Link spre comentariu
validae Postat Iunie 3, 2016 Partajează Postat Iunie 3, 2016 Am promis ieri că mă uit în caietul în care am notat datele bobinelor acestui tip de pompă, dar am uitat din păcate, am fost foarte ocupat. Dacă totuși nu ai răbdare până luni, când ajung iar la serviciu, poți să te apuci să confecționezi două carcase pentru miezul pompei. Trebuie să lași cam trei milimetri să iasă miezul din bobine în partea superioară, pentru că trebuie să fie acoperite bobinele complet cu rășină.Carcasele le faci din sticlotextolit subțire de 0,5mm sau poți face bobinele și stil ,,galet,, fără carcasă.Faci un șablon de lemn (paralelipiped) cu dimensiunile interioare și exterioare ale unui braț al miezului și faci două ,,capace,, provizorii de textolit pentru susținerea provizorie a bobinei.Înainte de bobinare se pun patru fire de sfoară subțire și tare (sintetică) pe lungimea șablonului și se lasă capete lungi în exterior, pentru legarea bobinei după bobinare.Se bobinează ,,la umplere,, spiră lângă spiră fără spații și fără să se încalece spirele.Nu se pune izolație între straturi, dar se poate da cu lac peste fiecare strat. Dacă pui dimensiunile miezului (secțiunea care intră în bobine și lungimea unui braț) pot să calculez câte spire poți bobina. Numărul de spire nu este extrem de critic, dacă dai cu 30-40 spire în plus sau minus nu e nicio problemă.Important e să utilizezi tot spațiul disponibil.E foarte importantă poziționarea electromagfnetului înainte de turnarea rășinii, să aibă exact același întrefier (spațiul dintre miezul mobil și cel fix) ca înainte.Acest întrefier se poate și regla, miezul mobil având niște șaibe distanțoare care pot fi scoase sau se mai adaugă, după caz.Un întrefier prea mare duce la un debit mic, unul prea mic poate duce la lovirea miezurilor între ele, cu distrugerea pompei.Fazarea bobinelor o faci înainte de turnare, legi provizoriu două capete ale bobinelor și înseriezi un bec de 100W.Alimentezi și observi luminozitatea becului, dacă luminează mai slab și la borne tensiunea e ceva mai mică decât cea a rețelei, e bine. Dacă becul primește tot tensiunea rețelei după înserierea cu electromagnetul, înseamnă că ai înseriat greșit bobinele. Link spre comentariu
eps Postat Iunie 6, 2016 Autor Partajează Postat Iunie 6, 2016 (editat) Buna seara,pentru ca numai la ceas de seara am timp sa mai arunc o privire. Referitor la "electropompa "cred ca ar fi corect sa spun =Pompa de apa cu membrana vibratoare,pentru ca tinand cont de principiul de functionare aici se incadreaza.In urma discutiilor cu meseriasii din domeniul bobinajului am aflat ca dupa ce sa realizat bobinajul incepe aventura,deoarece trebuie realizat un intrefier optim de functionare al acestei pompe.Un intrefier mare duce la debit scazut de apa si in cazul unui intrefier mic se poate lipii miezul fara sa produca vibratia necesara.Unul dintre ei spunea ca a introdus un surub in electromagnet pentru a putea regla acest intrefier si cand sa obtinut debitul optim se trecea la turnarea lichidului care izola bobinajul.O intreaga aventura .Dar se pune intrebarea de ce se ard aceste pompe? Am gasit o carte care se pare va rezolva enigma cu nr. de spire din bobinaj,se numeste "Electromagneti de curent continuu si alternativ " autor M.A.Liubcik Multumesc celor care au adaugat comentarii la acest topic Editat Iunie 6, 2016 de eps Link spre comentariu
validae Postat Iunie 6, 2016 Partajează Postat Iunie 6, 2016 Am găsit datele bobinelor acestei pompe vibratoare. Cele două bobine au în jur de 420-430 spire CuEm 0,65mm. Pompa în cauză are un ciclu de funcționare cu pauze obligatorii, este trecut pe inscripțiile cu date tehnice.Dacă nu se respectă regimul respectiv și pompa funcționează continuu, bobinajul se supraîncălzește, chiar dacă corpul pompei stă în apă.Trebuie ținut seamă de rezistența termică a rășinii de fixare, care nu e un mediu bun conductor de căldură. De aceea se ard aceste pompe în principal.Mai există și cazuri în care este compromisă etanșarea față de apă și intră apă la bobinaj.Am bobinat mai multe tipuri de pompe vibratoare mai demult și le-am văzut punctele slabe.Sunt bune doar de scos apă de băut, în niciun caz pentru udat grădina. Au și marele dezavantaj că tulbură puternic nisipul de pe fundul puțurilor din cauza vibrațiilor produse.Dacă nu sunt fixate exact pe mijlocul puțului, pot duce la spargerea prin măcinare a tuburilor de beton de care se ating. Ar fi bine să montaţi în jurul corpului pompei un inel de cauciuc spongios care să prevină acest lucru, în cazul fântânilor cu tuburi înguste. Link spre comentariu
ucin Postat Mai 6, 2017 Partajează Postat Mai 6, 2017 Ce tip de rasina se poate folosi la izolarea bobinajul , de unde se poate cumpara ? Link spre comentariu
validae Postat Mai 7, 2017 Partajează Postat Mai 7, 2017 Eu foloseam o rășină epoxidică bicomponentă, mi-o dădea cineva care lucra la o firmă de copertine din fibră de sticlă.Nu-mi amintesc acum tipul rășinii, lor li se aducea la butoaie de 200 Litri....mai foloseam o așa numită ,,electropastă,, care tot o rășină bicomponentă era, se folosea la asamblarea izolatorilor de înaltă tensiune CFR. Link spre comentariu
BRANCA Postat Mai 10, 2017 Partajează Postat Mai 10, 2017 Pe timpuri gaseai mai totul!Acum a murit industria noastra chimica si incepem sa platim...Vezi aici masa etansare http://www.lacuri-electroizolante.ro/ Nu stiu ce pret are.Sa nu ajungi la concluzia ca e mai ieftin sa iei o chinezarie noua!Pekinezii au copiat deja pompele rusesti cu membrana si le vand in Romania.Rusii au fost primii care au consacrat,la scara industriala,acest tip de pompe.Am una la tara,pe instalatia alimentare casa-boiler,robinet etc,care ma tine de cativa ani buni.Succes! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum