Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reformatare electrolitici


Postări Recomandate

Condensatorii de filtraj trebuie formatati daca sunt noi? Am pus un traf mic de 2x12V si l-am lasat peste noapte (am 18V dupa redresare/filtrare). E nevoie de o durata mai mare de timp? Sau nu-i necesara aceasta formatare atata timp cat si conzii de pe placa modulului de amplificare sunt si acestia noi?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 46
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

A nu se confunda formarea ( forming ) din timpul procesului de productie cu reformarea condensatorilor vechi . 

Chiar în materialul de mai sus , la pagina 20 ( 2 din pdf ) dar și în materialele altor fabricanți se prezintă grafice din care rezultă că tensiunea de formare este substanțial mai mare decât cea nominală . Nu rezultă însă de nicăieri ( ba dimpotrivă ) că reformarea trebuie făcută la aceeași tensiune .

Personal cred ( și am și testat cândva ) că o reformare prin creșterea treptată , foarte lentă ( ore cel puțin ) a tensiunii până la 105-110% din tensiunea nominală  ( cu limitarea curentului desigur ) nu este dăunătoare. Nu pot să spun însă dacă este și necesară . 

Link spre comentariu

Da-mi si mie un link clar pt ca eu gasesc numai linkuri cu tensiunea mai mica sau maximum nominal.

 

edit @Alin  formatarea este necesara la toate capacitoarele electrolitice cu electrolit lichid, mai ales daca au fost stocate pt mai mult de 2ani.

Pt cele cu electrolit solid formatarea este inca discutabila, nu am gasit documente oficiale ce sa descrie concret necesitatea unei formatari.

Pt condesatoarele noi formatarea nu este necesara. Pt cele folosite pe linia de productie, producatorul lor a specificat clar ca nu este necesara formatarea. Se face totusi o scurta formatare pt a putea masura leakage curentul.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Formatarea este obligatorie. Acum se face in fabrica , n-am mai auzit sa fie lasata la mana clientului. Reformatarea in caz ca acel condensator a stat prea mult , la electroliticii actuali, se face cu o tensiune intre 1,2x-1,5x Unominala. Formatarea in fabrica (depinde de fiecare fabricant in parte) , foloseste circa 1,3x-2x Unominal.  Un link gasit la intamplare , pagina 3 : http://www.cde.com/resources/catalogs/AEappGUIDE.pdf

 

 Ceea ce faceti voi se numeste mai degraba procesul de "ageing", dar care si aia se face undeva intre Un si 1,2Un.

Editat de RaimondAudio
Link spre comentariu

Exact acelasi lucru ca Sesebe vroiam sa-l spun si eu, n-am gasit nici o lucrare ( nu "paper", ca nu suntem in America ) tensiunea de reformare ca fiind 1,5-2x, in schimb am gasit destule in care se specifica aceasta ca fiind cea de lucru a condului, si scopul fiind obtinerea unui curent de fuga cat mai apropiat de cel permis pentru condul respectiv. Citez din documentul pus de Ratza, pagina 18:3.7.6 ReformingTo IEC 60384-4, aluminum electrolytic capacitors are to be subjected to a reforming process be-fore acceptance testing. The purpose of this preconditioning is to ensure that the same initial con-ditions are maintained when comparing and assessing different products.For this purpose, the rated voltage is applied to the capacitors via a series resistance of approxi-mately 100Ω for VR≤100 V DC, or 1000Ω for VR>100 V DC, for a period of one hour.Subsequently, the capacitors are stored under no-voltage conditions for 12 to 48 hours at a tem-perature between 15 and 35°C. The leakage current must then be measured, at the latest after48 hours.If the capacitors meet the leakage current requirements without preconditioning, this procedurecan be omitted. Sau un altul, chiar in prima pagina:http://www.vmarsmanuals.co.uk/newsletter_articles/big_bang.pdf The basic principle of the unit is illustrated bythe outline circuit in Fig.1. CTis the capacitorbeing reformed or tested. A DC supply isrequired, with a voltage equal to the voltagerating of the capacitor under test...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări