flomar60 Postat Ianuarie 21, 2022 Partajează Postat Ianuarie 21, 2022 In rețelele de JT indiferent că sunt construite în sistem clasic sau sistem torsadat ,la 4-5 stâlpi pe plecarea respectivă se construieste o priză de pamânt de echilibrare care se leagă la nulul rețelei...ajută foarte mult la reducerea diferențelor de tensiune pe faze ,cu o singură condiție-să fie funcționale...!!!....pe vremea când lucram în sistem din 10 prize verificate abia 2 erau în regulă....iar refacerea acestor prize de pământ era un obiectiv la coada listei....în rețelele noi, fiecare armătură metalică a fiecărui stâlp este conectată la nulul rețelei... Link spre comentariu
AlinPaladin80 Postat Ianuarie 21, 2022 Partajează Postat Ianuarie 21, 2022 Domnul flomar60, vă referiți la stâlpii care cară și distribuie curentul în cartiere? Stau in zonă de case, există stâlpi de iluminat care au patru cabluri de curent în vârf, deci presupun că trei faze și un nul. Stâlpii aceștia au împământare pentru a se obține nulul deci? Pentru că mă întreb cum se obține acest nul al rețelei electrice. Puteți da detalii vă rog despre ce împământare au? La vedere nu se vede nimic, presupun că au prin interior ceva (sunt de beton, rotund, cu miez gol). Sau au doar "mustăți" (de fier beton) înfipte în pământ? Dat fiind faptul că un stâlp nu poate avea o rețea de prea mulți țăruși înfipți pentru el, este de așteptat deci ca valoarea rezistenței prizei de pământ a stâlpului (luat individual) să fie mai mare decât a celei din curte? Că atunci când cineva face o împământare, trebuie să bage ceva țăruși ca să scoată sub ăia patru ohmi, ăștia de la Enel cum reușesc să facă un nul care duce atâta curent? Mulțumesc frumos. Link spre comentariu
BRANCA Postat Ianuarie 21, 2022 Partajează Postat Ianuarie 21, 2022 (editat) Iar revenim la pământare...La bloc vin 2 fire,faza şi nul.Da' avem "împământare" dom'le! E reală chestia aia cu împământarea pe stãlp legată la nul? Editat Ianuarie 21, 2022 de BRANCA Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 21, 2022 Partajează Postat Ianuarie 21, 2022 La distribuitor, pe lângă firul de nul se realizează şi împământarea lui.Pentru a îmbunătăţi conductivitatea lui se realizează din lc în loc împământări la stâlpii de distribuţie.Practic se îngroapă electrozi tubulari lângă stâlp şi se leagă platbanda lor la nul. Link spre comentariu
dumitrumy Postat Ianuarie 21, 2022 Partajează Postat Ianuarie 21, 2022 Acum 50 minute, BRANCA a spus: Iar revenim la pământare...La bloc vin 2 fire,faza şi nul.Da' avem "împământare" dom'le! E reală chestia aia cu împământarea pe stãlp legată la nul? Adica dumneata nu ai fir separat de impamantare la baie si bucatarie? Si eu daca am, la cine este in afara normelor? Pai normal ca tot revenim! Eu spun ca am 3 fire la tablou, dumneata spui ca ai 2. Cine citeste ce sa inteleaga? Link spre comentariu
Mircea Postat Ianuarie 21, 2022 Partajează Postat Ianuarie 21, 2022 (editat) Sunt blocuri fara impamantare. Acum ca vin 2 conductoare (un circuit monofazat) sau 4 (3 faze si 1 neutru) nu stiu ce combinatii exista. Si nici nu pot verifica. Editat Ianuarie 21, 2022 de Mircea Link spre comentariu
BRANCA Postat Ianuarie 22, 2022 Partajează Postat Ianuarie 22, 2022 Verificat 100%.În apartament vin 2 fire.La prizele de bucătărie...3 fire! N-am montat eu tabloul dar aş zice că firul de împământare ar fi legat la nul...Dacă o fi legat... Link spre comentariu
c_anicai Postat Ianuarie 22, 2022 Partajează Postat Ianuarie 22, 2022 daca sare siguranta de pe nul si ai un consumator, n-ai tensiune pe nul? Link spre comentariu
BRANCA Postat Ianuarie 22, 2022 Partajează Postat Ianuarie 22, 2022 Anicai.Am siguranţe duble şi sar în tandem...Da',după cum zici,dacă ar sări nulul şi ar fi consumator ar trebui să fie tensiune pe nul.N-am verificat varianta asta. Link spre comentariu
dumitrumy Postat Ianuarie 22, 2022 Partajează Postat Ianuarie 22, 2022 Acum 2 ore, BRANCA a spus: Verificat 100%.În apartament vin 2 fire.La prizele de bucătărie...3 fire! N-am montat eu tabloul dar aş zice că firul de împământare ar fi legat la nul...Dacă o fi legat... Unde aveti contoarele, aveti o firida pe hol? Link spre comentariu
BRANCA Postat Ianuarie 22, 2022 Partajează Postat Ianuarie 22, 2022 Da.E o firidă pe hol şi,dacă bine ţin minte,e încuiată... Link spre comentariu
dumitrumy Postat Ianuarie 22, 2022 Partajează Postat Ianuarie 22, 2022 Pana nu vedeti instalatia de acolo o sa ne spuneti doar povesti cu cred ca... Impamantarea de la priza din bucatarie se verifica cu un bec cat mai puternic. Intre faza si nul si intre faza si impamantare sa se aprinda identic. Bara de impamantare se vede foarte clar cu cele 6 fire pt 6 apartamente cu cele 6 contoare. Se vede cum prin fiecare teava intra 3 fire catre fiecare apartament. Firul de impamantare este chiar mai gros decat cele de faza si nul. Link spre comentariu
AlinPaladin80 Postat Ianuarie 22, 2022 Partajează Postat Ianuarie 22, 2022 Dacă firul de împământare este derivat din cel de nul, mai sus de contoar, ar trebui ca diferența de potențial dintre ele în casă, la capete, să fie zero? Eu așa gândesc, orice potențial se aplică unuia, trebuie să fie același cu cel găsit la celălalt capăt, traseul find scurt. Poate că poate cineva să măsoare? Eu la curte am un 1.6 volți diferență în gol, 3.6 v cu consumator de 1000 w, si 5v cu consumator de 2000 w. Dar și linia e proastă, am cabluri vechi. Împământarea la care mă raportez merge direct în pământ, nu e nimic legat la ea, deci ea ar fi "zero". Link spre comentariu
dumitrumy Postat Ianuarie 22, 2022 Partajează Postat Ianuarie 22, 2022 (editat) Pai daca exista o impamantare la care te raportezi, de ce firul de impamantare este derivat din nul? Nimeni nu pune scheme, poze, doar texte, povesti. La bloc daca firul de nul este legat la impamantarea blocului, impamantarea nu este derivata din nul ci doar cele doua se aduc la acelasi potential. De la stalp pana la bloc va circula curent si prin pamant dar pe firul tau individual de impamantare nu va circula niciun curent. Va circula insa in caz de avarie, cand de la faza la carcasele frigiderului sau masinii de spalat apare un curent de defect. Daca desenati schema instalatiei electrice veti vedea ca este problema de clasa a VIII-a. >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> EDIT/ adaugare: Nulul in firida, vezi poza. Daca ai lega in apartament impamantarea la nul si s-ar intrerupe nulul din firida, esti un fericit. Firida este impartita in doua, bara de impamantare nici macar nu este in zona cu fazele ci la contoare. In poza se vede ca firul de nul de la retea este mult mai subtire decat cele de pe faze. Editat Ianuarie 22, 2022 de dumitrumy Link spre comentariu
adydep Postat Ianuarie 22, 2022 Partajează Postat Ianuarie 22, 2022 Nea Mitică,și la dumneata este aceeași treabă ca la toate blocurile comuniste,nu există legătură la pământ,ci la ușa din dreapta cofretului -unde sunt cele 3 faze și nulul-nulul este legat din punct de vedere electric la carcasa metalică a cofretului,iar la ușa din stânga-unde sunt contoarele(sau contorii cum preferați)-este acea placă metalică sudată de carcasa cofretului unde ia naștere nulul de protecție. Față de ce instalații fac ăștia în ziua de azi era foarte bine,uite o instalație la un bloc nou din Bragadiru,conductorul direct în perete fără tub(poză de pe net): Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum