Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Impamantarea legata pe nul

Vizitator Sebastian Matiescu

Postări Recomandate

Din pacate practica cu legatul nulului la impamantare este larg raspandita si am avut discutii cu indivizi de la Electrica care se uitau cu ochii mari cand le spuneam ca am probleme din aceasta cauza (echipamente medicale). Veneau cu aparatelul acela al lor si imi aratau: "uite, totul este OK" dar nu era deloc OK.

Cine tine la viata lui (si mai ales a familiei) are grija si isi face impamantare corecta. Si chiar si pentru hobby este necesara o impamantare corect facuta, de exemplu daca aveti un router CNC si vreti sa nu rupeti burghie/freze. Exista dispozitive de protectie numite RCCB care se bazeaza fix pe o impamantare corect realizata.

Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...
  • Răspunsuri 79
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• knauf74

8

• Mircea

7

• adydep

7

• dumitrumy

7

Top autori în acest subiect

Păi merge şi la alţi consumatori, fiindcă în principiu Nulul şi Împământarea ar trebui să aibă acelaşi potenţial faţă de Fază.Dar de multe ori nu au...

Link spre comentariu

In fata blocului meu este un stalp din beton cu o platbanda ce coboara si intra in asfalt. Prima data s-a curentat un caine care a vrut sa ude stalpul. A doua oara, stapanul care si-a luat cainele si s-a sprijinit de stalp. A treia oara, un tip care a pus mana pe platbanda ca sa demonstreze ca este impamantata. Au chemat firma si meseriasii au rezolvat problema fara sa spuna ce era.

Link spre comentariu
La 28.06.2016 la 11:56, mars01 a spus:

Din pacate practica cu legatul nulului la impamantare este larg raspandita si am avut discutii cu indivizi de la Electrica care se uitau cu ochii mari cand le spuneam ca am probleme din aceasta cauza (echipamente medicale). Veneau cu aparatelul acela al lor si imi aratau: "uite, totul este OK" dar nu era deloc OK.

..............

Acum 18 ore, catalin84 a spus:

merge frigiderul ca si cum ar fi totul in regula daca are faza iar in loc de nul are impamantare.

Ce mai contează că s-a dezgropat cumva, ceva de acu 3,5 ani.... oricum chestiile astea le citeam, de regulă, pe altă secţiune...

Si uite aşa am aflat că, la mine, între fază şi nul am 242V, între fază şi împământare am 245V, iar între nul şi împământare am 3V...

recunosc, nu mi-a trecut prin cap niciodată să dau cu voltmetrul între nul şi împământare !

La 28.06.2016 la 8:19, vera a spus:

Nulul de lucru are potentialul "0" numai cand sistemul este perfect echilibrat (caz rar intalnit).

Mai nasol este, cand Dorel intrerupe nulul de lucru (cum a facut la noi, pe scara) si consumatorii de pe faza cel mai putin incarcata, se ard (nu-mi venea sa cred, cand pe priza am masurat 320V).

Concluziile le trageti singuri.

Link spre comentariu

Schema de distributie privind tratarea neutrului  este TNCS din motive de electrosecuritate. Nulul de lucru  N si nulul de protectie  PE  se regasesc pe traseul de diartibutie ca PEN ele sunt legate impreuna pina la ultimul tablou de distributieIntr-.un sistem de distributie  (trifazat) simetric si echilibrat suma curentilor este zero ,sistemul de distributie  trifazat in care majoritatea consumatorilor sunt monofazati nu va fi echilibrat-intre PE siN veti gasi o tensiune (citiva volti)

Pentru echipamente medicale este bine sa aveti un proect  dedicat.

nulul de lucru si  nulul de protectie sunt distincte nu le amestecati.

,,puriu,, imi amintesc cite ceva din postarile tale ,sunt adevarate lectii de electrotehnica  ce sa cred? catelul nu era al tau ,stapinul nu  e membru ...

va doresc un an mai bun.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Atentie si la acei ce inverseaza nulul de lucru cu faza inca de la stalp sau inainte de a intra in contor, de la tabloul de distributie cu sigurante. Astfel faza intra prin nulul contorului, firul de nul care e acum in pozitia fazei e suspendat in casa si nu mai inregistreaza. In loc de nul pt a inchide circuitul folosesc orice impamantare gasesc prin casa. De exemplu tevile de calorifer sau de apa metalice.  Si atunci apare o tensiune ceva mai mare pe aceste tevi, in functie de ce rezistenta au.  Multe cazuri s-au descoperit.  Multi consumatori mai vechi inca nu au primit bransamente moderne, verificate.

Va recomand daca aveti posibilitatea si este ceva pamant neacoperit langa bloc, sa bateti un tarus lung galvanizat sau sa ingropati adanc o platbanda zincata, apoi duceti spre apartament un fir gros.  Asta in cazul ca blocul sau bloculetul nu are chiar o impamantare corecta.  Si profitati daca in jurul blocului se fac sapaturi adanci si introduceti in plus o impamantare proprie din multa platbanda zincata sau chiar tarusi.  Puteti chiar interconecta mai multe impamantari deja existente. O impamantare e mult mai buna intrun pamant mereu umed.

Editat de mafalda
Link spre comentariu
La 28.06.2016 la 11:56, mars01 a spus:

Exista dispozitive de protectie numite RCCB care se bazeaza fix pe o impamantare corect realizata.

Eu stiam ca acesta este un diferential . adica masoara diferenta dintre faza si nul( de obicei se utilizeaza cele de 30mA pentru curentul diferenta) . Nu are treaba cu impamantarea realizata corect

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Ai merita report pentru mistocareala ieftina.La mine a disparut fenomenul de curent prezent si pe nul dupa ce ne-au mutat pe alta faza a stalpului(au motivat ca sunt probleme cu una din faze).Voi rezolva totul abia dupa ce voi reface doua din trei anexe ale casei.Nu e vina mea ca in rural locuiesc cretini ce nu stiu nici o meserie,si am ales sa locuiesc intre caprioare,bursuci si alte similare.In oras sunt tot cretinii ca cei din rural migrati ca meseriasi priceputi.Deci alegerea mea de a pleca din capitala si a locui in rural a fost facuta responsabil.

Link spre comentariu

Banuiesc ca curent pe nul inseamna ca potentialul lui nu e 0 fata de pamant. Da, e normal ca deplasand sarcinile de pe o faza pe alta sa obtii un potential mai mic pe firul de neutru. 

E complet aiurea sa iei impamantare de pe nul, dar traim in epoca lui "merge si asa".

Link spre comentariu

Cum adica s-a facut o priza de pamant pentru nul? Priza de pamant este pt aparatura locatarilor, masini de spalat si frigidere. De aceea impamantare exista doar la prizele din baie (hol langa baie) si bucatarie.

Link spre comentariu

Se foloseşte realizarea de împământare specială pentru îmbunătăţirea nulului.Acele împământări realizate la fundaţia unor stâlpi de distribuţie pentru asta sunt.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări