Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare statie auto


andreius

Postări Recomandate

Am o statie de masina Enzer EC-SP182 destul de rar intalnita pe la noi de 2*180w/4ohmi. Vreau sa o modific ca sa o pot alimenta cu un toroidal de 2*27V 200w.Partea de amplificare consta in 6 perechi de tranzistori b686-d718 darligton. Ma intereseaza daca pot scoate sursa in comutatie cu irfz34 comandata de un kia kt si filtrele active tot kia. Adica sa alimentez tranzistorii fara sa folosesc sursa ridicatoare de tensiune.Prefinali sunt niste c-2073 si un d.Daca aveti o scema cu finalii mentionati ar fi mult mai simplu de modificat schema.De preferat ar fi o schita cu alimentare cu priza mediana.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • andreius

    7

  • Sharky

    5

  • LostCell

    2

  • zal

    1

Top autori în acest subiect

1) Tranzistorii aia nu sint Darlingtoane, 2SB686 are 100Vc-e/6A/60W si e complementar cu 2SD716, nu cu 2SD718 care are 120Vc-e/8A/80W.2) Trafo de 2x27Vca iti va da redresat +/-35... 40Vcc (mai variaza si reteaua). Cu tensiunea asta obtii cam 40-50W pe 8Ohmi si aproape dublu pe 4Ohmi. Cu ce tensiune se alimenteaza acum statia?

Link spre comentariu

Dupa ce redresezi tensiunea de la transformatorul tau de 2 x 27 te conectezi cu 3 fire + gnd - la condensatorii care se afla in centrul statiei ,dupa transformator.Acesti condensatori sunt de tensiune mai mare de 35v...50v.Conectezi + la + condensatorului amplificatorului / gnd la masa amplificatorului ( intersectia unor condensatori care se conecteaza intre ei unul cu + si unul cu -, atenie masa de la 12v nu este masa amplificatorului si nici carcasa acestuia ) si cu - la borna de - a cond.Mai poti sa folosesti iesirile de speaker ....ca iesiri de difuzor. Atentie la cit se alimenteaza amplificatorulNU necesita nici o modificare intregul amplificator + sursa.

Link spre comentariu

Acum statia o alimentez la 12V cu o sursa atx de 10A.Sunt destul de multumit de filtrarea sursei,dar acum vreau sa vad cat duce cu transformator. Pt apartament 2*40w sunt destul,dar la aer liber nu prea ajung.Finalii sunt acoperiti de bare de aluminiu si de aia nu mai imi amintesc exact ce numar sunt,dar stiu ca sunt b-686 si un d.Condensatorii mari ai statiei sunt de 35v.Cred ca ar trebui sa-i schimb.Despre Enzer nu am auzit mare lucru,dar in privinta cu puterea nu prea mint.

Link spre comentariu

ar trebui sa cresti si filtrajul.Conzii aia sunt calculati pt frecvente mari gen 50kHz, nu 50Hz cat ai la priza.Deci mai ia si cativa conzi de 10.000u de min40V sa ii pui in paralel cu astia de 35V.

Link spre comentariu

Am doi condensatori de 6800uF/80v.Cred ca astia ajung.Dar mi-e teama sa nu ii afecteze pe cei ai statiei de 4*1000u,35V si binenteles sursa in comutatie ca e destul de scumpa,avand 8 mos-uri.Finalul celalalt trebuie sa fie complementar cu b-686,deci puterea maxima pe 4ohmi e de 180w.

Link spre comentariu

n-are cum sa ii afecteze, chiar le face bine, mai preia asta de 80V din curentul de incarcare/descarcare.Sursa in comutatie nu va merge pt ca nu o vei alimenta.Pun pariu ca mosurile din sursa nu costa mai mult de 30mii bucata.

Link spre comentariu

am gasit mosuri cu 60mii bucata,deci costa ceva.Faza e cu integratele care merg pe 12v sa nu le afecteze.In rest merge modificata daca intrerup alimentarea pt integrate si bag semnal de intrare direct la prefinali.

Link spre comentariu

Uite-te daca torurile alea sunt transformatoare sau bobine.Daca sunt trafuri atunci ar trebui sa vezi mia multe infasurari pe ele.In cazul asta nu e nici o problema, pt ca toate circuitele sunt in primarul trafului.Tu in secundar ai doar niste diode si condensatori.In cazul in care torurile sunt niste bobine atunci e mai nasoala treaba.Incearca sa scoti schema sursei si atunci iti vom spune exact ce trebuie sa faci.Ce mosurile vietii ai gasit tu cu 60mii bucata si unde?Un irfz44 sau irf064 sunt mai ieftine si sunt suficiente pt puterea ta.

Link spre comentariu

Cristos a inviat! Mielul si vinul au fost de ajuns anul asta.Acum sa revenim la oile noastre.Am vazut in Slatina un irfz34 la 60mii.Irfz44 nu am gasit.E problema ca semnalul de intrare trece prin filtrele hi si low-pass si acestea sunt alimentate la 12v.Transformatorul e toroidal cu mai multe lite rasucite.Mai sunt la alimentare 2 spirale groase de cupru,cred ca sa ridice amperajul.Bine cred ca ar merge sa leg intrarea direct la prefinali si sa mai pun niste tranzistori mici,gen bd238.

Link spre comentariu

E problema ca semnalul de intrare trece prin filtrele hi si low-pass si acestea sunt alimentate la 12v.

Naspa. La asta nu m-am gandit. Elimina cumva circuitele auxiliare, decupleza-le iesirile.Daca te-ai chinui sa scoti schema ti-am spune exact ce sa decuplezi.Din ce mi-ai descris nu e nici o problema daca ai alimenta cum ti-am sugerat noi, mai putin filtrele de pe intrare.
Link spre comentariu

Sharky..nu stii cumva cum se calculeaza condensatorii la frecvente mari?ex:35V curent=5A frecventa 100khz..ca sa obtin un factor de ondulatie sub 2%?

Desi intrebarea ii era adresata lui Sharky si mi se permite si mie sa raspund ti-as recomanda sa citesti acest appnote: (AN44-1) http://www.linear-tech.co.jp/pc/downloa ... 1007,D4135 care e o aplicatie la un integrat... Ideea este ca poti intelege conceptul unei surse in comutatie si tot acolo iti arata mai multe modele de proiectare a unor surse de la 0. Daca faci abstractie de integratul acela eu cred ca vei gasi tot ce ai nevoie pentru a determina un condesator.Calculul tau la frecventa de 100KHz este util doar intr-o sursa in comutatie si prinicipala variabila este rezistenta serie a condesatorului pe care o gasesti in datasheetul acelui condesator.

Pentru condesatorii de filtraj ai amplificatoarelor este suficient sa cunosti curentul de riplu maxim suportat de condesator, de unde se trage concluzia ca nu conteaza capacitatea acestuia. Exemplu: http://www.fujicon.com/catalog/RA.pdf

Mi s-a explicat ca nu e asa pentru condesatorii de filtraj, ci urmatorul rationament se aplica: Condesatorii se incarca cu frecventa de 100Hz in cazul unui redresor bialternanta adica la fiecare 10ms. In ecuatia condesatorului I = C * (deltaU / deltaT) se inlocuieste deltaT cu 10ms, deltaU cu valoarea riplului dorit si I cu valoarea maxima a curentului instantaneu absorbit de amplif
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări