Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dimmer pentru Becoled

Mondan

Postări Recomandate

Vizitator dimmache

La capacitiv nu ganditi in faza ci in numar de semialternante. Daca vreti factor de umplere 50% atunci o semialternanta da una nu la comanda triacului/tiristorului...................................................................... Daca folositi un al doilea element de comanda inseriat cu un condensator, in paralel pe cel principal, realizati un rezistor suplimentar care se adauga celui din becoled si va permite controlul luminozitatii la factor de umplere mic cand ledurile palpaie vizibil.

Trag eu concluzia c? trebuie minim 2 triace ( nu triacuri sau triaci :) am cautat

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 63
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• The Stressmaker

14

• Mondan

7

• UDAR

5

• mirceacra

5

Top autori în acest subiect

Am desfacut un dimmer pentru becuri led care chiar functioneaza cu becuri led dimabile foarte bine, in interior are un montaj cu un pic 12f675 si o parte de "forta" cu doua feturi de tip 5r250p

Atasez cateva imagini :

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Mentioneza ca aprinderea si stingerea se fac prin apasarea scurta a butonului iar dimarea prin apasarea lunga a acestuia

Link spre comentariu
Vizitator dimmache

Ar fi frumos un osciloscop pe bec.

Daca se poate si sonda pentru curent si pentru tensiune, dar macar tensiune.

Daca nu aveti osciloscop puteti merge cu dimmerul si becul la cineva care are.

Frecventa este suficiente de joasa sa mearga orice osciloscop.

Dar poate nu merita atata timp cat gasim un osciloscop.

Editat de dimmache
Link spre comentariu
Vizitator dimmache

Asteptat cu interes.......!

Am desfacut un dimmer pentru becuri led care chiar functioneaza cu becuri led dimabile foarte bine, in interior are un montaj cu un pic 12f675 si o parte de "forta" cu doua feturi de tip 5r250p

Aici este problema. De asta am fost interesat. De ce cineva ar folosi FET-uri in loc de triac ?

Triacul are avantajul ca lucreaza aprins/stins.  Caderea de tensiune pe el este minima si deci nu se incinge.

La FET e dificil. Daca nu e atacat corect se incalzeste.

Am cautat scheme de dimmer cu FET-- Elliott care explica foarte clar

http://sound.whsites.net/lamps/dimmers.html

NOTE CAREFULLY:   It is extremely important that the reader understands that dimmable electronic lamps (both CFL and LED) are commonly claimed to be compatible with leading and trailing edge dimmers. With very few exceptions, this is not true! Almost all electronic lamps draw a very high peak current when connected to TRIAC (leading edge) dimmers, because the rise-time of the mains input is incredibly fast.

This places enormous stress on the dimmer itself, and more importantly on the lamp's electronics. Despite makers' claims, the lamp will almost certainly not survive the abuse for very long, so the lamp life is reduced - possibly dramatically. A trailing edge (or universal) dimmer does not subject the lamp to a fast rising waveform, so doesn't cause excessively high peak current to be drawn.

Rog pe UDAR sa spuna ce este cu -ariciul- asta.

Posted Image

Noi dam un PWM care urmareste ca amplitudinea.

Nu mi se pare corect.

Daca ai o sursa ca asta sa zicem--

http://www.homemade-circuits.com/2011/12/how-to-calculate-and-deduce-current-and.html

Cu cat frecventa devine si mai mare prin condensatorul ala va trece si mai usor.

Rise and fall edge sunt suficiente cat sa incarce si sa descarce condensatorul C1 din link de mai sus. In plus nu stim daca diodele alea care sigur sunt 1N4007 rezista acei frecvente, deoarece au si el o capacitata si se pot incalzi si vor face poc.

http://www.instructables.com/id/AC-Arduino-dimming-circuit/

Editat de dimmache
Link spre comentariu
Vizitator dimmache

http://tahmidmc.blogspot.ro/2012_11_01_archive.html

Posted Image

Multumesc,

Ultimul spune ca alimenteaza aprata de 110V alternativ de la 220V alternativ prin metoda asta--

Here is the prototype at work (generating an output voltage of 115VAC from 230VAC input):

Posted Image

Am putea concepe un montaj care citeste unghiul de faza si si in functie de el ataca corect un CFL sau bec cu LED

Editat de dimmache
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări