Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dimmer pentru Becoled


Mondan

Postări Recomandate

Am dat search pe NET şi nu am găsit schema de dimmer pentru Becoled.
Există, evident multe dimmere pentru LED- urî, dar dimmer pentru Becoled cel puţin eu nu am găsit.

Am realizat dimmer-ul ăsta:
dreamdimmer.weebly.com
pornind de la schema asta:
Posted Image

nu are senzorul IR şi are un cu totul alt soft.
Cineva m-a întrebat dacă merge pe Becoled. Şi surpriză răspunsul a fost NU.

Becoled-ul l-am desfăcut şi am observat că are câteva LED-uri 5-10W şi sursa cu suprimare capacitivă.

Posted Image

Deci este un consumator cu un puternic caracter capacitiv.
Astfel defazează tensiunea de intensitate şi opreşte tiristorul se se blocheze la trecerea prin 0V.

Adică la 0V prin el circula curent şi la 0A avem tensiune pe el.
Asta n-ar fi chiar aşa o problemă.

Problema este că mi se pare anormal să încarc condensatorul din sursa aia să zicem:
- de la 90grd la 180 grd cât pe o armătură îi dau brusc de 310V şi apoi sinuos până la 0V şi apoi brusc pornit 270grd-360grd adică îi dau brusc -310V când el era cu 0V pe armaturi.
Pentru 50% dimming

Ce vă întreb:
 1. Vreau ceva perfect controlabil să îl pot porni la orice unghi de fază şi opri la orice alt unghi de fază.
2. Vreau tot ceva gen tiristor/triac din motive de siguranţă. Un tranzistor/triac prost atacat ar putea disipa căldura şi e periculos.
Un tiristor prost atacat ori e deschis ori e închis. Nu disipa decât insesizabil.

Am citit de un Tiristor perfect controlabil făcut 2 tranzistori MOS în plus - MCT tiristor. Nu am găsit aşa ceva de cumpărat.

Nu mai desenez modul de funcţionare, dar cred că e simplu:
Becoled prima semi alternanta: 0V->100V  ;; 100V-0V. Adică încărcăm şi redescărcam condensatorul de la aceeaşi tensiune.

 

A doua întrebare este ce telecomanda să adopt la acest dimmer folosind telefonul mobil?
1. Telecomanda prin WiFi a ieşit destul de scumpă pe la 100RON
Dar merse bine, şi mulţi mă sfătuiesc să fac chestii calumea respectând o documentaţie.

2. Eu improvizez foarte mult şi mă gândesc să reducem costurile cu o telecomanda prin sunete. Da prin sunete că liliecii. Telefonul va avea instalat un soft  care va generă un tren se impulsuri sonore.

Dimmer-ul va avea un operaţional de 1Leu, microfon cu filtru pentru frecvenţa specifică.

Sună bine, iese ieftin, dar e improvizaţie multă.
 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 63
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • The Stressmaker

    14

  • Mondan

    7

  • UDAR

    5

  • mirceacra

    5

Top autori în acest subiect

La capacitiv nu ganditi in faza ci in numar de semialternante. Daca vreti factor de umplere 50% atunci o semialternanta da una nu la comanda triacului/tiristorului. Puneti uC sa numere si asa creeati reducerea de luminozitate. Daca folositi un al doilea element de comanda inseriat cu un condensator, in paralel pe cel principal, realizati un rezistor suplimentar care se adauga celui din becoled si va permite controlul luminozitatii la factor de umplere mic cand ledurile palpaie vizibil.

Telecomanda prin sunet era folosita la primele televizoare color si gasiti scheme la acestea. Ca traductori se pot folosi microfoane sensibile/tweeter pentru 20kHz sau traductori piezo pentru 40kHz. Mergeti mai bine pe infrarosu, scheme de detectie sunt multe, de la detectia purtatoarei de 38kHz pana la identificarea unui anumit buton.

Link spre comentariu

 Nu variază prea mult intensitatea astfel, dat măcar e o idee simplă şi robustă.Deci un bec alimentat la 50Hz clipeşte la 100Hz50% dimming - clipire 50Hz25% dimming - clipire 25Hz12.5% dimming clipire 12.5Hzşi mai jos e în sesizabilBine, că acum un Bec cu LED-uri are şi el condensator pe alimentare şi mai diminuează din clipirea asta.75% ar fi în semiperioade:ON OFF ON ON clipire la 25Hz

 

 

La telecomanda cu IR mă descurc destul de bine preferatul meu e SFH5110 e vreo 5RON şi încarcă preţul.Ţi-ar trebui o telecomandă nu îl mai stingi din telefon.O altă idee ar fi să stingi lumina din fluierat.  Sau să-i variezi intensitatea. Dar pare cam ciudat.Ce ale idei mai aveţi ?

Link spre comentariu

De-am câştiga noi cât câştigă designerii ăştia........!Ştii ce ? Chiar vreau să mă reprofilez!Să faci ceva care se vinde în Electronică e greu.Azi tu 25 RON dimmerul şi 20 RON cablajul dacă vreau să arate bine.... 

Link spre comentariu

Este o idee ceva mai costisitoare pentru ca practic trebuie reconstruita toata electronica unui becoled si asa se depaseste pretul unuia. S-ar putea face simplu in becoled, redresare apoi un circuit RC cu o constanta adaptata la 100Hz care comanda un tranzistor de putere in paralel pe leduri. Cu cat unghiul de deschidere este mai mare cu atat sinusoida este mai "completa" incarcand un condensator care va inhiba tranzistorul. Asa se realizeaza o reglare ceva mai buna a luminozitatii ledurilor. Comanda tranzistorului este in curent continuu.

Link spre comentariu

Corect ce să ne mai complicăm cu montaj cu triac.Desfaci Becoledul şi bagi în el un PIC12F675. Asta va ataca în PWM direct LEDurile.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Desfăcând becul cu LED-uri se observă că el se alimentează la o tensiunea ceva mai mare. Să zicem 30V. Cum o să obţin din asta 5V fără să folosesc sursa liniara? caut să evit elemente care se încălzesc.

Iar la acest bec n-am înţeles cum i se reglează puterea.

http://www.philips.ro/c-p/8718291744658/led-bec-putere-reglabila/overview

Mă gândesc la o modificare de genul ăsta. Unde am pus semnul întrebării: cred că ar merge ceva de genul ăsta, dar nu pot avea masa comună tensiunile obţinute.

Sau pot obţine aşa două tensiuni cu masa comună ?

http://s33.postimg.org/cy7r0br7z/imag1.png

 

Posted Image

Scuze pentru R4 care e gresit scris  1k.

Link spre comentariu

R4 nu e neaparat gresit. LED-urile actuale sunt suficient de luminoase la 5mA.Da, poti pune cele 2 mase in comun. Intrebarea e de ce 2 punti, nu poti stabiliza la 30 si 5V din aceeasi punte?Ce faci cu acel 10u la 50V in paralel cu 470k?

Link spre comentariu

Schema de legaturi este incorecta. Corect este ca a doua schema sa fie conectata imediat dupa fuzibilul de 4A (personal, cred ca 4A este cam mult, tinand cont ca alimentarile cu condensator nu depasesc 300mA pe un singur condensator, recomand un fuzibil temporizat de 1A) si micsorata valoarea la rezistenta de 100 ohm de pe alimentare pana pe la 50 ohm. Acea rezistenta este acolo pentru a prelua socul de curent la cuplarea circuitului iar in functionare normala se incalzeste asa ca puterea acesteia se calculeaza in functie de curentul prin circuit.

Becul acela cu led are un circuit care urmareste unghiul de deschidere al triacului si controleaza prin pwm ledurile pe partea de curent continuu.

Link spre comentariu

Bun, dar asa e ca si cum as pune doua Becoleduri in paralel.

Asa ar fi si corect. Eu totusi vreau "sa trag" un curent dupa condensatorul ala mare C1 225K/400V (2.2uF/400V poliester) din motive de siguranta si de cost.

Dar astfel as lua din curentul LED-urilor. 1-2mA cat ar putea sa consume un PIC12F675 la 4MHz nu cred ca ar fi mult.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări