Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect PP cu PL84

romicap

Postări Recomandate

Da vaderama , acasta  este rationamentul de la care s-a plecat la proiectarea unui PP cu PL 84 si nimic altceva . Pe langa avantajele enumerate mai sus 

mai trebuie adaugat si pretul scazut al tuburilor PL84 ,plus nu in ultimul rand un sunet  neasteptat de profund si elegant !

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 34
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• romicap

12

• +_Florin_+

3

• gheo23

1

• Dan Minciu

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

nu am analizat schema dumneata(schema în creion) am explicat sumar dacă se poate 20W PP-PL84(în raport cu foaia de catalog tuburi noi) aşa cum reiese din foaia de catalog PL84 nu suportă tensiuni prea mari g2..tot în foaia de catalog mai apare speciicat Iap 220mA/Vb 80V/Vg2 220V tub nou PL84, desigur fiecare este liber să verifice/încerce însă "mă pot întreba" ca şi principiu ce face g2-PL84 cu 300V  când curentul anodic atinge vârful maxim ia_max/Ua_min

mai exact "mă întreb" ce vârf de curent Ig2_maxim ating pentru ia_max/Ua_min cu Vg2 300V(PL84) pe scurt average Pd_g2(sigur cine are bun simţ nu stă cu amplificatorul în cliping permanent sau poftim g2 va fi mai intens solicitată doar când apar vârfuri de putere maximă), poftim nu se ascultă "muzică" sinus 1khz pentru amplitudinea maximă constantă sinus nelimitat.

Viobio poate verifica practic ce şi cum (durează o oră poate două).

PS la schema în creion nu se poate citi valoarea rezistenţei comune din catod

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator viobio

nu am analizat schema dumneata(schema în creion) am explicat sumar dacă se poate 20W PP-PL84(în raport cu foaia de catalog tuburi noi) aşa cum reiese din foaia de catalog PL84 nu suportă tensiuni prea mari g2..tot în foaia de catalog mai apare speciicat Iap 220mA/Vb 80V/Vg2 220V tub nou PL84, desigur fiecare este liber să verifice/încerce însă "mă pot întreba" ca şi principiu ce face g2-PL84 cu 300V  când curentul anodic atinge vârful maxim ia_max/Ua_min

mai exact "mă întreb" ce vârf de curent Ig2_maxim ating pentru ia_max/Ua_min cu Vg2 300V(PL84) pe scurt average Pd_g2(sigur cine are bun simţ nu stă cu amplificatorul în cliping permanent sau poftim g2 va fi mai intens solicitată doar când apar vârfuri de putere maximă)

Viobio poate verifica practic ce şi cum (durează o oră poate două).

PS la schema în creion nu se poate citi valoarea rezistenţei comune din catod

Dl Vali,eu astept oscilograma cu 15w si Ua 300V,nu vorbesc aiurea.

Si EL84 este dat in foile de catalog cu Ua 300V ,Raa 8k,PP ,17W .Nici in cele mai frumoase vise nu am obtinut  mai mult de 8,,10W sinus nelimitat cu Ua 300V si Raa 8K,slava domnului am avut trafuri de iesire unul si unul.M-am jucat si cu PL84 ,am spus cit obtii cu Ua 300V si Raa 4k,9..10W dar nu cu rezistenta aia din catod,cu negativare fixa,cu 22mA curent de repaos.

Rezistenta din catozi pare a avea 300 sau 800 de ohmi.

Editat de viobio
Link spre comentariu

Sper să nu deranjez pe nimeni că postez aici.

Am găsit pe net o schemă și am realizat-o cu 2xPL84, ECC83 (6N2P) și EF80.

N-am obținut puteri prea mari, dar sunetul este excelent.

schemele și detaliile sint la adresa :

https://forums.rgc.ro/topic/75056-un-amplificator-modern-din-componente-vechi/

În ultimul timp am mai adăugat stabilizatoare de tensiune pentru alimentarea filamentelor.

Link spre comentariu

Dl Vali,eu astept oscilograma cu 15w si Ua 300V,nu vorbesc aiurea.

Si EL84 este dat in foile de catalog cu Ua 300V ,Raa 8k,PP ,17W .Nici in cele mai frumoase vise nu am obtinut  mai mult de 8,,10W sinus nelimitat cu Ua 300V si Raa 8K,slava domnului am avut trafuri de iesire unul si unul.M-am jucat si cu PL84 ,am spus cit obtii cu Ua 300V si Raa 4k,9..10W dar nu cu rezistenta aia din catod,cu negativare fixa,cu 22mA curent de repaos.

Rezistenta din catozi pare a avea 300 sau 800 de ohmi.

viobio , daca tu dintr`o pereche de EL84 originale reusesti sa scoti doar 10W este evident ca ai probleme serioase cu intelegerea amplificatoarelor cu lampi , sau folosesti transformatoare de iesire cumparate la kilogram din China , adica din alea care daca cumperi 500 de bucati, le cumperi cu 5 euro bucata ! Eu iti recomand ca in loc de EL 84 sa folosesti KT88 si poate vei ajunge la 15 -18 W :rade:

Cat priveste PL84 , Valderama a facut cu foaia de date a tubului in fata, un rationament simplu si real . Ce vrei mai mult ?!

PS Rezistenta din catozi este cea din foaia de date adica 150Ohmi Schema este doar orientativa asa cum am mai spus ... ca si tensiunile ! Adica lasa loc de experimentat ...de muncit...nu? mura`n gura , everybody !

Editat de romicap
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Romica,tu ai probleme in a citi si intelege ceva,asa ca te rog inainte de a citi nu mai bea,ca sa poti intelege ce scriu,ca sa intelegi mai scriu odata.Eu m-am referit strict la un PP care foloseste doua finale EL84 ,alimentat cu Ua 300V ,Raa8K,puterea obtinuta a fost de 8..10W sinus nelimitat,cum spuneam am folosit trafuri Hammond,EICO,EDCOR,daca ai auzit de marcile astea.Pentru curiozitatea ta ,cauta in topicul cu ampuri facute de mine,o sa gasesti pe acolo cel putin un PP cu EL 84 cu care am scos si 15..18W putere ,din pacate mintea ta nu poate si nu vrea sa priceapa ce se scrie pe aici,ca sa obtii 15..18W din doua EL84 trebuie alt Ua si alt Ra,pricepi????Eu astept oscilograma cu cei 15W ,pina nu vad nu cred ca ai obtinut acea putere,eu zic ca mai mult de 9..10W nu ai scos.Inca ceva ,eu si Cosmin te-am intrebat cu ce ai masurat cei 2% distorsiuni,cumva cu alcoolmetru ?

Buna ziua,Se spune ca PL84 este echivalent cu EL86 (mai putin tensiunea de filament).Avem aici un topic mai vechi.....cu EL86 PP.http://www.elforum.info/topic/66039-push-pul-ab-el86-putere-utilă-în-sarcina-nesimţită/?hl=el86

EL86 si PL84 nu sunt echivalente,verificati foile de catalog ale celor doua tuburi.Pentru romicap,doar un exeplu.Osciloscop pe 5V/div ,sarcina 4 ohmi,ce putere ?Si schema ampului ,de la care este oscilograma ,Ua 340V !!!! Raa ? Te prinzi tu ca esti meserias! Trafurile de iesire sunt EICO.

post-176980-0-10253800-1467988056.jpg

post-176980-0-94120200-1467988089_thumb.jpg

Editat de viobio
Link spre comentariu

PL84 este EL86 , foarte diferit de EL84 ... scoate putere mai mare la alimentare mai mica si Raa mult mai mic , dar nu suna la fel de bine ( parerea mea ) .

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

gusti_73, pe 08 Iul 2016 - 2:26 PM, a spus:Posted Image

Buna ziua,

Se spune ca PL84 este echivalent cu EL86 (mai putin tensiunea de filament).
Avem aici un topic mai vechi.....cu EL86 PP.

http://www.elforum.r...imţită/?hl=el86

raspunsul lui viobio         EL84 si PL84 nu sunt echivalente,verificati foile de catalog ale celor doua tuburi. 

......

daca tot raspunzi la oameni macar fii atent la ce te intreaba (bea mai putin :rade: 

..........................................................................................................................

depanatorul , aveti dreptate si daca aveti timp explicati si la altii despre particularitati iesite din comun respectiv  Raa , Uanod , si I anod PL84  . Faptul ca s`ar auzi mai rau decat EL84 poate fi o afirmatie pe care eu o apreciez ca fiind subiectiva .

Editat de romicap
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Posted Image

Schema amplificatorului (fara conexiuni comutator canale ,potentiometru de volum , sursa de tensiuni ,vumetre Em84)

Si o poza dedesupt fusta...

Posted Image

Sa-ti mai vind un mic pont,cine este destept si concepe scheme de ampuri,foloseste intai tuburi cu amplificare mai mare si curent mai mic ,apoi tuburi cu amplificari mai mici si curent mai mare ,in cazul acestei scheme ideal ar fi fost sa folosesti intai ECC83 apoi defazorul cu 6H6P,tu nu ai de unde sa stii astea....dar le poti invata de la altii. Editat de viobio
Link spre comentariu

Sa-ti mai vind un mic pont,cine este destept si concepe scheme de ampuri,foloseste intai tuburi cu amplificare mai mare si curent mai mi ,apoi tuburi cu amplificari mai mici si curent mai mare ,in cazul acestei scheme ideal ar fi fost sa folosesti intai ECC83 apoi defazorul cu 6H6P,  ...

Foarte corect,  este o regula de baza. intrarea se face cu tuburi cu amplificare mare si curent anodic mic, in etajele urmatoare se pot folosi tuburi cu amplificare mai mica si curent mai mare. Procedeul "inversat" poate avea consecinte negative asupra zgomotului, de exemplu.

Si la tranzistori e cam aceeasi regula.  

Link spre comentariu

viobio , nu`mi mai vinde ponturi...., daca te uitai atent la poze  (repet , bea mai putin ) vedeai un comutator de sursa si un nixie care afiseaza canalul ... si nu`mi mai bateai capul cu teorii multe. Am folosit ECC83 ca defazor fiind un tub cu miu mare si tocmai de aia Aux intra prin intermediul comutatorului in el .6N6P este un preu separat folosit prin intermediul comutatorului atunci cand este cazul ! Scutiti`ma de teoria batului de chibrit , si asa mi`ati facut topicul zob

dandu`va rotunzi fara nici un rost. 

Editat de romicap
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Foarte corect,  este o regula de baza. intrarea se face cu tuburi cu amplificare mare si curent anodic mic, in etajele urmatoare se pot folosi tuburi cu amplificare mai mica si curent mai mare. Procedeul "inversat" poate avea consecinte negative asupra zgomotului, de exemplu.Si la tranzistori e cam aceeasi regula.

Poate mai invata ceva ,din pacate vad ca colegul nostru nu este atras de a invata de la altii,o tine din polemica in polemica.

viobio , nu`mi mai vinde ponturi...., daca te uitai atent la poze  (repet , bea mai putin ) vedeai un comutator de sursa si un nixie care afiseaza canalul ... si nu`mi mai bateai capul cu teorii multe. Am folosit ECC83 ca defazor fiind un tub cu miu mare si tocmai de aia Aux intra prin intermediul comutatorului in el .6N6P este un preu separat folosit prin intermediul comutatorului atunci cand este cazul ! Scutiti`ma de teoria batului de chibrit , si asa mi`ati facut topicul zobdandu`va rotunzi fara nici un rost.

Pai tot nu e bine,a spus asta si Florin,faceai defazorul cu 6H6P si etajul comutabil (din fata defazorului ) cu ECC83.Tu iti faci topicul praf ,nu eu! Cind vedem oscilograma cu 15W ?
Link spre comentariu

@romicap : nu te cunosc si nu am nimic cu tine, deci nu am avut nici cea mai mica intentie de a-ti face topicul praf.

Dar nu pot nega anumite reguli generale ce tin de proiectarea amplificatoarelor audio, reguli pe care nu le-am inventat nici eu nici Viorel.

Ce nu inteleg este refuzul tau de a accepta lucrurile asa cum sunt ele de fapt. Orgoliul o fi mai presus ? Raspunsurile tale la misto denota acest lucru.

Trebuia sa faci preul cu ECC83 si defazorul cu 6H6P, cum a spus Viorel. Asa era normal, ti-am spus si de ce. Oricine are habar de aceste lucruri iti va spune la fel.

Iti recomand sa mai studiezi cam cum stau lucrurile cu factorul de amplificare, zgomotul, amplificare pe etaje, amplificarea globala a amplificatorului etc apoi mai vorbim.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări