Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator romanesc MAGNUM SA12 - revizie completa

elektronu85

Postări Recomandate

• Răspunsuri 34
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• elektronu85

10

• maxente

3

• zal

2

• Hyper2283

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Apropo, din ce am vazut pe net, MachAudio e identic la interior cu Magnumul!! :))

Pai si atunci de ce e asa mare secret cu schema daca e copie dupa acel amplificator, ca sa nu se vada ca e copie sau ce imi scapa mie ?  

Apropo de banda aia kapton, vreau sa imi iau si eu. Un link te rog sa pui

Link spre comentariu

Din punctul meu de vedere schema nu-i secreta, doar ca am primit-o pe mail de la Victor, cu rugamintea ca sa nu o fac publica. De aceea nu am postat si schema pentru ca nu mi se pare onest sa public ceva ce practic nu este al meu, si se supune drepturilor de autor. Mai ales ca mi s-a specificat in mod expres sa nu public acea schema.

Referitor la faptul ca Magnum ar fi copie dupa Mach, nu m-ai inteles, eu ma refeream la faptl ca la interior sunt identice pana in cele mai mici amanunte, chiar si conectica si modul de amplasare a acesteia pe spatele cutiei este identic. Ambele amplificatoare au fost produse de aceeasi firma, deci nu are cum unul sa fie copia altuia, diferenta dintre ele este doar de nume si de estetica a mastii frontale a cutiei.

Banda kapton arata asa: http://bgareballing.ro/banda-termica-autoadeziva-kapton-tape-50-mm-x-33m.html

Eu am luat din alta parte, dar vad ca magazinul respectiv nu mai comercializeaza.

Banda de kapton se foloseste in mod normal in procesul de reballing, pentru a fixa temporar componentele adiacente zonei incalzite ca sa nu fie zburate smd-urile de jetul de aer fierbinte din statia de aer cald si de aceea are rezistenta mecanica foarte buna, nu se increteste si nici nu se pliaza la temperaturi ridicate , eu am incalzit-o cu statia de aer cald setata la maxim(480 grade celsius) si n-a patit nimic, era ca si noua. Va dati seama ca tranzistorii nu au nici o sansa sa ajunga la asemenea temperaturi, nici macar pe aproape.

Editat de elektronu85
Link spre comentariu

Haideti sa nu exageram, daca oricare dintre voi ar avea o schema si nu doreste sa o faca publica pe forum, in shimb ar fi dispus sa ajute pe un coleg oarecare cu acea schema, nu-i asa ca v-ar deranja daca acel coleg ar face publica acea schema fara voia voastra??? Haideti sa dam dovada si de putin spirit de fair-play....

Link spre comentariu
Vizitator Herzanon

Felicitari pentru rabdare si efort.

Dar reconditionarea si efortul depus merita si carcasa :) Cum este o masina cu motor bun, dar pica tabla.

Daca specificatiile producatorului spun ce spun, nu este chiar ok ceea ce se crede. asa pui si hartie de copt.

Ma fac sa cred ca pot intra intr-un cuptor invelit in kapton Aceasta banda este ideala pentru lipirea, izolarea circuitelor placii si protejarea impotriva temperaturillor ridicate.

Ori transfer de caldura ,ori retinere si protectie.

Editat de Herzanon
Link spre comentariu

Foarte corect ce spune @Herzanon, acum am vazut si eu ca scrie 

Aceasta banda este ideala pentru lipirea, izolarea circuitelor placii si protejarea impotriva temperaturillor ridicate.

Deci pe cale de consecinta banda aia fereste alte componente de caldura, eu asa inteleg

Link spre comentariu

Nu inteleg de ce unora le este atat de dificil sa accepte ca Victor chiar a creeat sau a participat la creeatia de amplificatoare ( cati dintre voi chiar ati stat in privat de vorba cu el? ), si nu pricep de ce antipatiile duc pana intr-acolo incat improscam cu noroi la tot pasul si acuzam ca de fapt sunt scheme sau solutii constructive copiate... L-as intreba pe Zal cate din schemele publicate de el, au fost si inventate de el, dar nu o fac deoarece stiu bine ca raspunsul este 0. Niciunul din noi nu inventam solutii constructive atunci cand dezvoltam sau incercam sa dezvoltam un amplificator, ci folosim inventiile altora, solutii dezvoltate de altii inaintea noastra, si devreme ce sunt de domeniu public, nu vad de ce nu le-am folosi, ca doar nu reinventam roata. In loc sa apreciem ca in Romania s-a realizat si construit totusi ceva candva, ne lasam condusi de antipatii.

Scuze pentru offtopic @Electronu85 dar sunt dezamagit de faptul ca antipatiile duc sectiunea asta de rapa si ma tem de ziua cand Vasile se va satura si va da cu matura ca la bodega, asa meritam pentru ca nu ne putem controla...

Link spre comentariu

Teoria evolutiei ne obliga sa folosim si sa imbunatatim ceea ce au realizat cei dinaintea noastra, altfel am avea numai solutii noi dar poate nu la fel de bune ca cele dinainte. Asta este calea de urmat, pt. cei care cred altceva exista biserici suficiente. 

Link spre comentariu

Felicitari pentru rabdare si efort.

Dar reconditionarea si efortul depus merita si carcasa :) Cum este o masina cu motor bun, dar pica tabla.

Daca specificatiile producatorului spun ce spun, nu este chiar ok ceea ce se crede. asa pui si hartie de copt.

Ma fac sa cred ca pot intra intr-un cuptor invelit in kapton Aceasta banda este ideala pentru lipirea, izolarea circuitelor placii si protejarea impotriva temperaturillor ridicate.

Ori transfer de caldura ,ori retinere si protectie.

Multumesc pentru aprecieri!

Stiu ce vreti sa spuneti referitor la carcasa, si aveti perfecta dreptate, insa amplificatorul este destinat vanzarii (vreau tare mult un osciloscop digital si nu am alte posibilitati cu toate ca imi pare rau dupa amplificator) si vazut prin prisma asta, am preferat sa pastrez aspectul amplificatorului cat mai "original", pentru ca din ce am putut observa sunt destul de multi potentiali cumparatori care fug ca dracu de tamaie cand aud de carcase revopsite sau alte chestii de genul (nu pot sa-mi explic cu exactitate care este cauza acestui fenomen, probabil vreun mit "urban"). Deci momentan va ramane asa, cu mentiunea ca il pot vopsi profesional daca un eventual client doreste.

Legat de banda de kapton, chiar o sa fac un experiment, am multimetru care permite masurarea simultana a doua temperaturi distincte cu sonde de temperatura separate. Zilele astea o sa fac si ceva oscilograme pe sarcina rezistiva de 8 si de 4 ohmi. In timpul testelor o sa monitorizez si temperaturile, o sa montez una din sonde pe capsula unui final , iar cealalta sonda, pe radiator in imediata apropiere a acelei capsule.  Testul acesta, efectuat in conditii de stress termic (din cauza semnalelor aplicate cu sarcina rezistiva), zic eu ca o sa fie destul de concludent vizavi proprietatile termice ale foliei de kapton. In sensul ca daca este asa cum se spune si folia de kapton chiar este izolator termic, atunci se va vedea o diferenta destul de evidenta intre cele doua temperaturi masurate, daca insa folia de kapton este bun conducator termic ar trebui sa nu existe diferente semnificative intre  cele doua valori, sa spunem nu mai mult de 2 - 3 grade celsius. Din ce am constatat la testele anterioare, "luand temperatura" cu degetul pe radiator, pare ca transferul termic se face foarte bine, capsulele tranzistorilor s-au prezentat chiar mai reci decat radiatorul propriu zis.

Sau daca aveti alte idei si conditii de test spuneti-le si incerc sa fac bucuros experimentele, atat cat pot si eu. Din ce am mai observat pe forum de-a lungul timpului, solutia cu folia de kapton s-a mai folosit si cu destul succes.

Cu scuzdele de rigoare, o sa fac si eu putin off-topic pe topicul meu: Nu cred ca este necesar ca acest topic sa fie sters, sunt multe chestii aici care nu au nici o legatura cu schema electrica a amplificatorului. Schema nu este publica pentru ca asa doreste cel care mi-a trimis-o, pura intamplare face ca numele acelei persoane sa fie Victor, dar la fel de bine putea sa fie oricine altcineva. Sunt curios, daca spuneam ca schema mi-a fost furnizata de oricine altcineva, dar ca acel cineva nu doreste sa fie publica acea schema, cursul discutiilor ar fi fost acelasi??? Eu sunt (aproape) sigur 100% ca nu ar fi fost nici o problema. A nu se intelege ca prin mesajul meu doresc sa-l protejez pe Victor, dansul este major si om matur si sunt sigur ca nu are nevoie de apararea mea, eu doar incerc sa prezint faptele intr-un mod cat mai obiectiv.

In alta ordine de idei, chiar imi pare rau sa vad ca se creeaza astfel de disensiuni intre membrii forumului de la o schema sau alta, nu aveti de ce sa va cereti scuze pentru offtopic, din partea mea orice post facut aici e un pas inainte, ideea in care am creeat acest topic a fost ca sa ajut pe altii aflati in situatia de a repara acest amplificator. In afara am vazut ca se practica in mod curent treaba asta, si este un real ajutor pentru toti care au sau vor avea nevoie. Aici ma vad si pe mine aflat in situatia de a cauta informatii despre depanarea diferitelor aparate electronice si la care din pacate n-am gasit nici cea mai elementara poza, in conditiile in care un "review" chiar m-ar fi ajutat sa economisesc mult timp.

Editat de elektronu85
Link spre comentariu

Elektronu, chiar sint intersat sa vad un test mica foil versus kapton scotch in ceea ce priveste transferul termic, implicit care dintre ele, are rezistenta termica mai mica si conductia mai buna.

Este esential ca in acest test tranzistorii sa aibe un beta cit mai apropiat intre ei, forta de stringere pe radiator  a tranzistorilor sa fie cit mai egala, iar radiatorul sa fie cufundat intr-un recipient de apa cu gheata sau ulei racit, astfel incit inertia termica totala a radiatorului sa fie cit mai potrivita pentru a putea vedea exact diferenta de temperatura  a capsulelor celor 2 tranzistori, adica radiatorul general sa fie cit mai rece si sa vedem exact care dintre tranzistori s-a incalzit mai tare.

Evident cufundata cit mai mult din suprafata lui activa de disipare, astfel incit in cazul apei, aceasta sa nu ajunga pe suprafata unde sint montati tranzistorii.

Am vrut si eu mai demult sa fac acest tst dar nu am avut cele necesare...

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

Felicitari! Foarte frumos videoclipul, chiar daca nu am putut sa dau sonor sa aud ce spui. Dupa parerea mea este un amplificator foarte bun pe care regret ca l-am vandut!!!

Link spre comentariu

Felicitari! Foarte frumos videoclipul, chiar daca nu am putut sa dau sonor sa aud ce spui. Dupa parerea mea este un amplificator foarte bun pe care regret ca l-am vandut!!!

Multumesc. Da este un amplificator destul de bun...se putea si mai bine...la rise time sta un pic mai prost...la 10khz....traful pica destul de mult in tensiune in dummy load. De auzit se aude bine.
Link spre comentariu

Rise time-ul este mai bun de 3uS ( la un amplificator funcțional , compensat corect ) dacă ai fi analizat separat funcționarea etajului final ai fi determinat lejer acest parametru ... Etajul de intrare conține un desimetrizor și un filtru trece jos cu 12 db la 44khz , care prin modul de funcționare strică intrisec valoarea parametrului rise time . Panta și frecventa de taiere a filtrului trece jos au fost alese pentru o funcționare optima în domeniul sonorizărilor profesionale , aceasta fiind destinația principală a acestui tip de amplificator .Desigur valoarea rise time a etajului final contează enorm , este un indicator al valorii TIM .

Link spre comentariu

De cand am vazut prima oara folosita aceasta banda in locul foitei de mica am avut mari dubii in privinta transferului termic...De fapt ea are cu totul alt scop decat cel al unui transfer termic bun.As vrea sa ma insel dar nu cred...asadar pana una alta foita de mica,ptr mine,e sfanta ptr transfer termic.

Pentru izolare sau usurinta in utilizare o fi buna si banda aia.Astept cu interes un test intre mica si banda ca sa lamurim odata dilema :)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări