Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator romanesc MAGNUM SA12 - revizie completa


elektronu85

Postări Recomandate

Va salut!

 

In cele ce urmeaza voi povesti cate ceva despre un amplificator pe care l-am reconditionat in totalitate si care mi s-a parut o piesa deosebita, avand in vedere ca este o constructie romaneasca din anii 90. N-as putea sa precizez cu exactitate anul fabricatiei, insa a fost produs de firma SENIA Music, banuiesc o data a fabricatiei undeva pe la 1995, iar in opinia mea este o piesa deosebita, peste media a ceea ce se producea in tara noastra in acea perioada. Pe aceasta cale, tin sa-i multumesc si d-lui Victor pentru amabilitatea de care a dat dovada cand m-a ajutat cu schema electrica a acestui amplificator, schema care nu se gaseste pe internet, sau cel putin eu nu am gasit-o. Totodata, imi cer scuze public pe aceasta cale dlui Victor pentru anumite disensiuni care au existat in trecut.

 

Pentru inceput, voi prezenta cateva poze cu amplificatorul exact in starea in care a ajuns la mine:

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

Posted Image

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

 

In prima faza s-a trecut la demontarea completa a tuturor subansamblelor din carcasa(PCB, radiator, transformator, ventilatoare, conectica, semnalizare etc).

 

Carcasa arata cam asa:

 

Posted Image
 

Carcasa a fost spalata foarte bine sub jet de apa si detergent, la fel si ventilatoarele, au fost demontate si desfacute in bucati, dupa care au fost spalate si acestea sub jet de apa cu detergent, dupa care au fost tratate cu alcool izopropilic pentru a inlatura orice urme de saruri de pe bobinaje si PCB-uri:

 

Posted Image
 

Posted Image
 

Ventilatoarele au fost reasamblate cu gresarea in prealabil a lagarelor cu vaselina alba de buna calitate:

 

Posted Image
 

De asemeni si radiatorul a fost curatat temeinic de praf si murdarie:

 

inainte:

 

Posted Image
 

Posted Image

 

dupa:

 

Posted Image
 

 

Dupa cum se poate observa nu am vrut sa mai folosesc izolatorii pentru tranzistori originali din foita de mica, ci am optat pentru o solutie care mie mi se pare superioara, si anume am folosit un film autoadeziv de kapton care are proprietati termice si electrice superioare foitei clasice de mica, asigura un transfer termic imbunatit si o rezistenta dielectrica marita fata de clasica foita de mica(sa nu mai spunem ca si manopera de asezare a tranzistoarelor pe radiator este mult inlesnita).

Editat de elektronu85
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 34
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • elektronu85

    10

  • maxente

    3

  • zal

    2

  • Hyper2283

    2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

In continuare, am optat pentru montarea unor mici picioruse de plastic pe carcasa amplifcatorului, picirouse care nu incomodeaza cu nimic la montarea amplificatorului in rack, in schimb faciliteaza asezarea acestuia pe masa, avand in vedere greutatea totala a acestuia de 19,8 kg, piciorusele ajuta foarte mult la manipularea pe suprafete, in sensul ca se atenueaza riscul de zgariere a meselor cu amplificatorul.

 

Posted Image

 

Pasul urmator a fost recablarea completa cu condoctori litati noi a conecticii exterioare, de asemenea am inlocuit si toti conectorii cu surub dintre care unul rupt, cu alti conectori noi si de calitate superioara. Tot cablajul s-a refacut cu conducto litat de minim 1,5 mmp si cu tuburi termocontractabile, astfel incat sa nu ramana expuse suprafete metalice aflate in mod normal sub tensiune.

 

Posted Image
 

Posted Image
 

S-au inlocuit vechii potentiometri de volum cu altii noi, in poza cei noi sunt montati pe PCB, iar cei vechi pe masa:

 

Posted Image

 

Posted Image
 

S-au demontat condensatorii electrolitici mari din filtrajul alimentarii de forta, s-au masurat si desi am obtinut valori masurate destul de bune, am preferat inlocuirea acestora cu altii noi:

 

Posted Image
 

Posted Image
 

Posted Image
 

Posted Image
 

Posted Image
 

 

 

Am demontat apoi releele de la iesirile celor doua canale si vazand starea in care se afla, am gasit si am comandat de la TME relee echivalente, pe care le-am si inlocuit:

 

Posted Image
 

Posted Image
 

Posted Image
 

Posted Image
 

Din ce banuiesc eu, ca in 80% din amplificatoarele reparate de mine, cred ca vechile relee au fost chiar cauza pentru care s-a defectat amplificatorul, dupa cum se poate observa si din poze, releele fiind in starea care se vede, probabil la scurtcircuit persistent pe iesiri, chiar daca protectiile au lucrat corespunzator, contactele releelor fiind sudate, n-au mai decuplat boxele ceea ce a facut ca sa iasa borsul din finali!!! Aici ii dau dreptate d-lui Leco, si probabil ca daca spatiul mi-ar fi permis, as fi facut un mic upgrade la alte relee ceva mai fortoase, insa erau cam prea multe modificari de facut si prea multe fire (lungi) de tras, asa ca am preferat sa raman la solotia mentionata. Din ceea ce am observat in pdf-ul noilor relee, acestea par ceva mai fortoase decat cele vechi, avand un curent ceva mai mare in DC decat vechile relee, iar pastilele sunt daca nu din argint electrotehnic masiv, cel putin sunt argintate.

 

Urmatorul pas a fost sortarea dupa beta, atat cat mi-am permis, a tranzistoarelor finale.

 

Posted Image
 

Posted Image
 

Ca o particularitate cel putin interesanta in schema acestui amplificator, am observat ca, virgula, comanda finalilor bipolari este facuta cu prefinali de tip MOS-FET, solutie cel putin interesanta dupa parerea mea si chiar benefica. Finalii originali fiind perechea MJL3281A/MJL1302A, am preferat sa fac un mic upgrade si am folosit ca si finali perechea MJL21193 cu fratele sau MJL21194, prefinalii originali au fost IRF630/IRF9630, eu am preferat sa folosesc IRF640/IRF9640.

 

Posted Image

 

In afara de aceste piese s-au mai inlocuit cateva diode redresoare 1N4007 arse, precum si 4 buc de diode Zener de 15V tot arse. De asemeni s-au inlocuit cateva componente pasive(rezistente) arse, si s-au verificat absolut toate elementele semiconductoare scoase din circuit, ce a fost bun s-a relipit exact in pozitia din care a fost scoasa. De asemeni am verificat si electroliticii importanti atat din circuitul amplificatoarelor finale, cat si din circuitele auxiliare.

 

Va urma, acum chiar trebuie sa plec de la servici...
 

Editat de elektronu85
Link spre comentariu

Prefinalii mos-fet "izoleaza" mai bine finalii bipolari de restul montajului ;aruncati o privire la Parasound HCA1200,1500,acolo folosesc 2sk1529/2sj200 ,respectiv 2sk1058/2sj162,cu superdiodele aferente.

Felicitari pentru rabdare ,meticulozitate si investitie.

Link spre comentariu

Sa continuam, am mai incarcat cateva poze facute cu aparatul foto, deci ceva mai calitative decat precedentele, care au fost facute cu telefonul si pentru calitatea carora imi cer scuzele de rigoare:

 

Cateva poze din timpul reasamblarii si recablarii, dupa cum se poate vedea am adus si aici cateva mici imbunatatiri, folosind papuci sertizati pe cabluri, evitand astfel lipituri pe terminalele cu surub si facand astfel mai facil procesul de demontare.remontare a acestor terminale care este bine stiut ca in timp datorita folosirii repetate mai si cedeaza cateodata. De asemenea conectica am prins-o pe panoul spate cu poc-nituri care mi se par ceva mai estetice decat suruburile clasice, si relativ usor de scos cu un burghiu in caz de interventii ulterioare si care prezinta , de asemenea, avantajul aplicarii foarte usoare in momentul reasamblarii (nu ca suruburile cu piulita, la care este un chin cateodata sa fixezi piulita)

 

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

 

In cele de mai jos, am mai postat cateva poze din timpul asamblarii tranzistoarelor finale pe radiator si respectiv lipirea lor pe PCB (am folosit suruburi M3 cu cap imbus, mi se par mai placute ochiului decat suruburile Philips, aici fiecare face cum doreste, este o "pasarica" a mea aceasta metoda)

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

 

Mai departe cateva poze din timpul refacerii reglajului curentului de mers in gol, am folosit doua sigurante de sticla arse ca si suport, pe care am lipit cu fire doua rezistente de 33ohmi la 100W, rezistente pe care le folosesc in timpul reglajelor inseriate pe alimentari cu rol de protectie. Multimetrul galben din stanga monitorizeaza caderea de tensiune pe rezistenta de pe ramura pozitiva a alimentarii, multimetrul verde monitorizeaza caderea de tensiune pe rezistentele ceramice de emitor, iar cel verde inchis cu backlightul aprins parca l-am conectat la iesire, pentru a vedea offsetul la iesire, insa nu mai tin minte cu exactitate.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

 

Si in sfarsit inca doua poze din timpul cablarii finale:

Posted Image

Posted Image
 

Tot jucandu-ma cu amplificatorul, am observat ca rezistentele ceramice de putere pe care se realizeaza caderea de tensiune pana la +-15V, tensiune necesara pentru alimentarea circuitelor integrate de tip amplificator operational de la intrarea etajelor finale, se incalzesc foarte tare in functionare, au afectat chiar si PCB-ul in zona in care au fost montate(se poate vedea in una din pozele anterioare), m-am gandit la o alternativa si le-am inlocuit cu alte rezistente de aceeasi valoare, insa de putere mai mare(10W per rezistenta fata de 5 W cat erau cele originale) si in plus le-am repozitionat pe un cablaj de test asa cum se vede in poze, astfel incat fluxul de aer cald produs de ele sa fie absorbit mai usor de ventilatoare. Conexiunile pe PCB-ul original s-au facut cu fire prelungitoare, dupa cum se poate observa:

 

Posted Image
 

Posted Image
 

Posted Image
 

 

Postati ceva va rog sa pot continua. Multumesc!

Link spre comentariu

Si in sfarsit, cateva poze de incheiere:



Posted Image

Posted Image





Posted Image

Posted Image

Posted Image

 

 

Si in incheiere fac precizarea ca nu am facut poze la oscilograme, din doua motive: primul, pentru ca eram stresat sa nu suprasolicit finalii cu sarcina rezistiva la iesire, insa asa cum am constatat finalii astia nu se strofoaca deloc la sarcina rezistiva (sunt finali originali 100%, ON Semiconductor) si doi, osciloscopul meu este analogic si nu stiu cat de bine se vad masuratorile din poze de pe ecranul tubului de la osciloscop, insa daca se doreste voi reface testele si voi posta si ceva oscilograme!

 

 

Sper ca prezentarea de mai sus sa fie de folos si altora care au sau vor avea la reparat asemenea amplificatoare, pana la urma acesta este si scopul topicului, am vrut sa fac un review care sa fie util si altora, iar din punctul meu de vedere (subiectiv bineinteles), acest amplificator suna chiar bine, cel putin la urechea mea nu se compara cu altele gen T-amp, Behringer, Omnitronic si multe altele de genul. Insa cel mai tare ma incanta la acest amplificator transformatorul toroidal realizat de Petra Toroid Iasi, este un transformator de 1600VA si la care atunci cand este pus sub tensiune se aude cum "miauna" circuitul magnetic, basca palpaie si becurile din casa :)).

 

Daca este cineva interesat de aceasta bijuterie a tehnicii romanesti, amplificatorul se regaseste la sectiunea Vanzari, sunt nevoit sa-l vand pentru ca imi doresc tare mult un osciloscop digital, am pus ochii pe un Rigol cu 4 canale si doar asa mi-as permite sa il cumpar.

 

Va multumesc de asemenea ca ati urmarit topicul si va multumesc pentru aprecieri, In ceea ce priveste schema amplificatorului, o sa iau legatura cu dl Victor pe mail, schema fiind proprietatea intelectuala a acestuia si daca voi avea permisiunea sa, v-o trimit si dvs dle LECO si poate o voi posta si pe forum daca proprietarul va fi de acord.

 

Spor la construit va doresc tuturor!

 

Prefinalii mos-fet "izoleaza" mai bine finalii bipolari de restul montajului ;aruncati o privire la Parasound HCA1200,1500,acolo folosesc 2sk1529/2sj200 ,respectiv 2sk1058/2sj162,cu superdiodele aferente.

Felicitari pentru rabdare ,meticulozitate si investitie.

 

Multumesc pentru precizari, sugestii si aprecieri, si aveti mare dreptate cu investitia, practic pretul cu care se vinde amplificatorul este reprentata doar de suma pretului amplificatorului prorpiu-zis plus a componentelor necesare restaurarii, de manopera inclusa in pretul de vanzare nici nu se pune problema, raman doar cu experienta, care este si ea ceva intr-adevar. Si cu toate acestea, nu m-a contactat aproape nimeni pana acum din pacate, desi amplificatorul chiar este bun, dar se pare ca nu are "sigla"....

Link spre comentariu

Atunci este foarte bine, sper sa nu mi-o luati in nume de rau, insa nu vreau sa trec peste vointa proprietarului, nu mi se pare cinstit. In rest, spor la reparat si sunt curios de ceva poze! :)

Link spre comentariu

Mie mi se pare construit după 2000, dar mai precis se putea citi data fabricaţiei de pe integrate... dacă nu au fost şmirgheluite, după bunul obicei românesc.

Felicitări ptr munca depusă.

Link spre comentariu

La multe din amplificatoarele Menadi (Menvox paca se numeau o parte dintre ele) si de la Senia, printre cei ce au participat a fost si Victor.

 

@turcu dan:

Este scotch kapton adeziv pe o singura parte, deci nu, nu avea cum sa dea cu pasta si pe partea adeziva, doar pe partea cu finalii.

Link spre comentariu

Mie mi se pare construit după 2000, dar mai precis se putea citi data fabricaţiei de pe integrate... dacă nu au fost şmirgheluite, după bunul obicei românesc.

Felicitări ptr munca depusă.

Din fericire, nu s-a mers si aici in bunul spirit romanesc, deci cat de curand o sa-i dau capacul jos sa vad ce date sunt inscriptionate. Am uitat de chestia asta. Multumesc!

La multe din amplificatoarele Menadi (Menvox paca se numeau o parte dintre ele) si de la Senia, printre cei ce au participat a fost si Victor.

 

@turcu dan:

Este scotch kapton adeziv pe o singura parte, deci nu, nu avea cum sa dea cu pasta si pe partea adeziva, doar pe partea cu finalii.

BIG LIKE! :)

Tocmai de asta imi place mie banda de kapton, ca e adeziva si se poate lucra foarte usor cu ea.

 

Apropo, din ce am vazut pe net, MachAudio e identic la interior cu Magnumul!! :))

Editat de elektronu85
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări