Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

desktop CNC - pcb-uri si carcase - pCarve 2.0

klayus

Postări Recomandate

denumirea ca marime cat o imprimanta , se refera la dimensiune

nu prea cred ca cineva lucra cu asa ceva in camera , birou

eu prefer pe balcon cu aspirator.....

Fiecare o foloseste unde doreste. Eu doar am expus un potential pericol.

Apropo de imprimante.. si alea sunt neprietenoase cu sanatatea ( cele laserjet ), si nu prea este indicat sa le tii in camera unde dormi din cauza pulberii de toner care este f. periculosa ( se depune pe plamani ).

Editat de RealAlex
Link spre comentariu

Cel mai eficient, dupa parerea mea, ar fi ca cablajul ce se executa sa fie acoperit de o pelicula de lichid iar in acest fel se elimina producerea de praf nedorit.

Si wd40-ul tine praful fin lipit. Dar eu stiu la utilajul meu, nu la cel in discutie de aici.

Bineinteles un acvariu (cum ii zic eu) cu frezare sub apa este solutia ideala anti praf si nu este chiar greu de facut doar ca nu o sa se mai impace cu banda dubla adeziva care se foloseste la utilajul din discutie, o sa fie nevoie de canale T si prinderi mecanice sau, cum prind eu mai recent, lipici cald.

Film de undeva de prin 2014 cand foloseam un acvariu pentru ca utilajul statea in dormitor, de departe cea mai curata solutie.

https://www.youtube.com/watch?v=1N9aG6uHBTw

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Puneti atat accent pe praf de o sa-i faca pe altii sa creada ca are masina o problema.Pai care masina nu face treaba asta?

Dupa ce faci sa zicem 5 cablaje in acvariu cand lipesti 200 de piese pe ele nu mai e toxic?ca stai cu nasu direct in fum?

Sa nu-mi ziceti ca aveti si hota fix de unde iese fumul.

Link spre comentariu

Mi se pare ca găurirea de mana ridica la fel de mult praf în aer dacă nu mai mult decât o operațiune întreagă pe mașina mea. Sau tăiatul... Mai ales ca acolo stai cu mâna pe el și cu nasul în el :)

Link spre comentariu

Gravarea placii cu CNC-ul nu supara la urechi?Eu asta am dedus din cateva materiale video si atunci imi imaginez cum se aude pe viu.Nu ca ar afecta auzul prea mult dar cred ca este naspa rau pentru cine nu suporta galagia.Bine ca exista antifoane. :d

Link spre comentariu

asa reiese din filmari dar nu e chiar asa. si mie mi-e groaza de galagie, mai ales sunetele repetitive. masina este relativ silentioasa. si am in plan reducerea nivelului de zgomot si mai mult. 

numai bine

Link spre comentariu

Puneti atat accent pe praf de o sa-i faca pe altii sa creada ca are masina o problema.Pai care masina nu face treaba asta?

Dupa ce faci sa zicem 5 cablaje in acvariu cand lipesti 200 de piese pe ele nu mai e toxic?ca stai cu nasu direct in fum?

Sa nu-mi ziceti ca aveti si hota fix de unde iese fumul.

@bobinatorul: Discutam despre neplacerile pe care le intalnesti in momentul cand lucrezi cu cablaje. Acestea apar indiferent de metoda folosita in prelucrarea lor. De unde si pana unde reiese ca ar avea masina o problema? 

Iar cand ai de lipit 200 de piese si nu poti sa pui un amarat de ventilator in fata ca sa iti extraga fumul degajat este alegerea ta si ti-o asumi. Eu personal am inceput de ceva timp sa ma feresc si de fumatul pasiv si ma simt f bine de cand fac asta.

Revenind la masina, atata timp cat si eu am dat bani pentru ea, si nici macar nu am incercat sa urgentez finalizarea ei, inseamna ca am incredere ca este "o unealta " buna la casa omului si ca am rabdarea necesara pana cand se vor rezolva toate problemele aparute in constructia ei.

Consider, si sper ca nu doar eu, aceste discutii constructive si, poate, cu ajutorul lor sa putem ajuta in dezvoltarea produsului pe viitor. Eu deja am in cap cateva modificari pe care sa le execut iar prioritar este un sistem care sa opreasca praful generat de prelucrarea pcb-ului. 

Link spre comentariu

Toate masinile astea par zgomotoase in filmari prin simplu motiv ca filmarea se face de aproape si microfonul prinde zgomotul din fata, e ca si cum ti-ai baga capul acolo si te-ai mira ca e zgomot.

La distanta nu mai sunt asa de zgomotoase, nici foarte silentioase nu sunt dar nu se compara cu un blender sau alt utilaj zgomotos de casa.

Eu nu am postat ca sa discreditez masina, imi place masina respectiva de asta si postez. Doar am aratat metoda de scapat complet de praf si mizerie cu acvariul, metoda care se poate aplica cu succes mai ales la masina prezentata aici. Totodata acvariul mai reduce si un pic din zgomotul de frezare, apa este un insonorizant foarte bun.

Link spre comentariu

Acvariul meu nu este sticla, este o placa de 20mm de aluminiu cu canale T taiate in el si plexiglass pe exterior.

Adezivul dublu nu mai tine daca este ud, dar exista altu mult mai bun dupa cum am zis mai sus: lipiciul cald, barele cu pistolul. Mult mai usor de aplicat si tine la umezeala.

Eu am preferat mereu prinderile mecanice cand a fost posibil, deci ti-as recomanda ca accesoriu la masinarie sa faci un acvariu cu canale T in el sau macar gauri filetate si cleme. Ar fi un accesoriu super.

Sub apa viata frezei este cel putin tripla, uzura este minima pentru ca este si racita si lubrefiata (pui putin detergent de vase), aschiile sunt impinse de apa afara din zona taieturii si deja poti sa tai si fibra de carbon fara probleme.

Posted Image

Link spre comentariu

Este o metoda de luat in seama.

In cea ce priveste praful, v-ati gandit la cei ce lucreaza sau mai bine spus cei ce au lucrat in mediu industrial cu fibra de sticla? aceia iau zilnic doza de praf cat noi o viata intreaga, ganditiva la cei ce izoleaza tevi de incalzire centrala de exemplu sau carcase/carene, sau confectii/mobiliere metalice unde am lucrat si eu cu ani in urma ca de exemplu dulapuri ignifuge, seifuri etc etc

Asta nu inseamna ca praful poate fi mancat dar cu un aspirator si o pensula se rezolva, daca treceti la alt nivel inseamna ca aveti si alta dotare astfel se justifica un exauhstor, dar la acest nivel nu prea se justifica, poate totusi metoda lui "dany cta"....

Zgomotul, cine a tinut in mana o freza pentru cablaje atunci stiu la ce zgomot sa se astepte numai ca mai mic :)

Link spre comentariu

Este o metoda de luat in seama.

In cea ce priveste praful, v-ati gandit la cei ce lucreaza sau mai bine spus cei ce au lucrat in mediu industrial cu fibra de sticla? aceia iau zilnic doza de praf cat noi o viata intreaga, ganditiva la cei ce izoleaza tevi de incalzire centrala de exemplu sau carcase/carene, sau confectii/mobiliere metalice unde am lucrat si eu cu ani in urma ca de exemplu dulapuri ignifuge, seifuri etc etc

Asta nu inseamna ca praful poate fi mancat dar cu un aspirator si o pensula se rezolva, daca treceti la alt nivel inseamna ca aveti si alta dotare astfel se justifica un exauhstor, dar la acest nivel nu prea se justifica, poate totusi metoda lui "dany cta"....

Zgomotul, cine a tinut in mana o freza pentru cablaje atunci stiu la ce zgomot sa se astepte numai ca mai mic :)

Nu degeaba cei care lucreaza in astfel de medii ies la pensie cu vreo 20 ani mai devreme si cancerele sunt la ordinea zilei acolo.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Cu iesitul la pensie mai repede nu prea este asa, stiu destule persoane care au lucrat toata viata la intretinut tevile de termoficare ale CET si cele catre oras si nici vorba, din contra erau "muncitori necalificati"...

Cu acvariu din nou sustin idea insa totusi vad o problema, acolo unde masa impreuna cu acvariul e mobila, cred ca trebuie inventat un "gel".....

Link spre comentariu

Sa mai fac un mic update deoarece sunt câțiva oameni care așteaptă masina :) "angrenajul" de frezare nu a ieșit f ok. Personal nu eram destul de mulțumit de el, era ok pt cablaje dar fuliile proaste plus faptul ca poliamida aceea nu era foarte rigida la dimensiunea respectiva baga zgomot și vibrații. Am luat decizia de a-mi lua un strung Holzmann ED 300FD, singurul model de strung mic, nou, care știe sa facă filete de 3mm și se încadra în buget, aproape. Trebuia sa fie azi cel târziu la mine dar dacă nu ajunge nici mâine, și nu cred, va fi luni cica sigur. Noul sistem de frezare va fi mult mai rigid. Oscilez intre un corp din aluminiu care vine prins pe capul motorului, sau sistemul actual cu diferența ca axul de frezare va sta într-un cilindru tot din aluminiu cu rulmenții presați în capete. Maine când ajung la birou pun niște desene, după ce vine strungul o sa fac niște probe sa vad care varianta e mai ok și revin aici cu păreri. Dacă aveți sugestii sunt mai mult decât deschis. Cei care ați primit deja masina trebuie să-mi trimiteți motorul și axul de frezare înapoi pentru modificări. Scuze pt asta, platesc eu transportul. Preferabil cu posta sa fie mai ieftin dar cum va e și vouă confortabil. Se scot șuruburile alea 4 și iese motorul, pentru cei care nu au vrut laser trebuie sa tăiați firele :) Numai bine

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări