dany_cta Postat August 25, 2016 Partajează Postat August 25, 2016 (editat) Depinde cat de deranjat esti de praf. Eu consider ca locul unui cnc nu este pe birou, daca ma uit in primul film ma sperii ce mizerie a facut acolo cu plasticul, cu siguranta nu as vrea asa ceva pe birou. Dupa cum am spus mai sus, eu consider ca ideal este tinut intr-o ladita si controlat praful cu un lubrefiant care ajuta si freza foarte mult. Chiar daca nu se vede in film, praful tot este ridicat in aer si se depune pe mobila, asta nu se intampla cand il dai cu wd40. Solutii sunt cu coliere in jurul capului de frezare si aspirator, dar eu rezolv cu lichid de racire la pompa sau wd40. Banuiesc ca depinde si ce frezezi, nu pot sa ma bag in aluminiu fara wd40 sau motorina. Editat August 25, 2016 de dany_cta Link spre comentariu
klayus Postat August 25, 2016 Autor Partajează Postat August 25, 2016 Tot ce s-a frezat, tot spanul a rămas sub mașina, d-aia am făcut-o asa. Ma rog, folosește fiecare ce vrea, cum ii place. Link spre comentariu
bobinatorul Postat August 25, 2016 Partajează Postat August 25, 2016 Am o freza de 3mm dar cred ca are vreo 3 dinti.Ma duc maine pe la bricolaje sa vad ce materiale gasesc pe acolo.Ca suprafata as vrea sa fie cam cu 1cm mai mica pe laturi.Cu privire la praf mie nu mi se pare ca ar face mult,aaaa da cand gauresti face ceva.Apropo ce feed rate merge pentru o freza 45gr cu adancime cam de 0.12mm?Am rupt intr-o veselie freze si mai am una singura noua in rest lucrez cu cea primita bonus.Nu stiu ce calitate o fi da parca prea fragile. Link spre comentariu
dany_cta Postat August 26, 2016 Partajează Postat August 26, 2016 (editat) Eu as folosi o placa rigida, un aluminiu de 3-4-5mm pe care l-as prinde definitiv in suruburi de masa originala si i-as lua fata dreapta. Asa stiu ca atunci cand o sa trag sa dezlipesc piesa nu risc sa se dezlipeasca si placa pe mijloc si sa flambeze fara sa observ. Poti sa folosesti si freze rupte, te intereseaza sa aiba o extremitate buna pe care poti sa o ascuti, fiind plastic (daca asta alegi) o sa il taie oricum. Praful cred ca este acelasi indiferent de utilaj, doar ca unele il arunca daca au flux de aer puternic de la racire (ca in filmul de mai jos), altele il pastreaza. Eu de obicei frezez la 0.25-0.3. Viteza cu care merg ca sa protejez varful frezei este in zona 4-700mm/min si 20-30.000rot. La rotatii mai mici incepe sa rupa varfuri. Folosesc doar freze cu unghi mic la varf, ascutite, in filmul de mai jos freza e asa de subtire ca nici nu mi-am mai batut capul sa o schimb pentru gauri sau pentru decupat. Alt film de-al meu pe cnc-ul mare in care "nu face praf deloc" pentru ca motorul ala makita e aspirator la cat sufla. Placa alba este HDF-ul de care vorbeam, placa de sacrificiu. Bineinteles ca nu pot sa spun exact pe utilajul din discutie, aici klayus poate sa ne dea detaliile exacte, poate la utilajul respectiv sunt alte regimuri de lucru cu frezele. Editat August 26, 2016 de dany_cta Link spre comentariu
Vizitator Gabriel Sorin Postat August 26, 2016 Partajează Postat August 26, 2016 In primul rand felicitari pentru realizare , la ce pret ajunge un astfel de cnc? Link spre comentariu
nickrvl Postat August 26, 2016 Partajează Postat August 26, 2016 .............. in filmul de mai jos freza e asa de subtire ca nici nu mi-am mai batut capul sa o schimb pentru gauri sau pentru decupat............... Ce fel de freza este in film? Link spre comentariu
dany_cta Postat August 26, 2016 Partajează Postat August 26, 2016 Ce fel de freza este in film? Link spre comentariu
maxente Postat August 26, 2016 Partajează Postat August 26, 2016 E interesanta freza aia, faci si gaurile cu ea In filmulet vad ca lucreaza un material mai moale. Nu stiu cat de mult ar mai rezista pe FR4 Link spre comentariu
dany_cta Postat August 26, 2016 Partajează Postat August 26, 2016 (editat) Eu gravez aluminiu cu ele si aluminiul mi se pare mai tare decat orice placa pcb. Nu sunt axat pe electronica, astea sunt doar niste module ocazionale, eu prelucrez mai mult otel/aluminiu/bronz/alama. Nu stiu ce material este ala si daca este moale sau tare dar nu am observat nici un fel de diferenta la nici un placaj pcb in ceea ce priveste rezistenta la taiere la freza, materialul este semitransparent in lumina. Acolo in film merg si cu viteza mica si cu adancime mica (spirala), poti cu siguranta sa mergi mult mai tare (utilajul ala merge pana la 5000mm/min). Daca e un material prea tare poti sa reduci viteza. Editat August 26, 2016 de dany_cta Link spre comentariu
nickrvl Postat August 26, 2016 Partajează Postat August 26, 2016 Cu cablajele din fibra de sticla e o problema, o pânză de bomfaier de exemplu care taie fier cu orele în acest cablaj i se rotunjesc dinții în citeva secunde sau minute, sau cu ferăstrăul pendular...., de acea întreba mai sus cat rezista frezele acestea în cablaj? Sint curios cit or să țină si ale mele. Intradevar sânt interesante frezele, la câte grade sânt, ce marca si ce pet? Link spre comentariu
klayus Postat August 26, 2016 Autor Partajează Postat August 26, 2016 Am o freza la birou cu care frezez de 2 ani... A făcut o groaza de cablaje, majoritatea fr4, nu mai are vârful f ascuțit ca am și scăpat-o de câteva ori dar nu s-a rupt... Nu mi se pare un material asa de rău fibra de sticla. La bobinatorul se întâmplă altceva. Urmează sa aflu ce anume. Într-adevăr frezele cu unghiul mic sunt sensibile. Link spre comentariu
dany_cta Postat August 26, 2016 Partajează Postat August 26, 2016 (editat) Cu cablajele din fibra de sticla e o problema, o pânză de bomfaier de exemplu care taie fier cu orele în acest cablaj i se rotunjesc dinții în citeva secunde sau minute, sau cu ferăstrăul pendular...., de acea întreba mai sus cat rezista frezele acestea în cablaj? Sint curios cit or să țină si ale mele. Intradevar sânt interesante frezele, la câte grade sânt, ce marca si ce pet? Nu mi s-au parut niciodata asa rele cablajele. Am folosit ce am gasit prin comert si toate au fost moi. Am taiat si fibra de carbon fara sa observ vreo diferenta. Mie imi pocnesc varfurile in aluminiu ca am tendinta sa intru mereu cu viteza prea mare si doua secunde fara lubrefiere e de ajuns sa iti scurteze varful cu jumatate de milimetru. Nu am de gand sa tin frezele 2 ani fiecare, le schimb destul de des, am cumparat la duzina nu o marca anume, mai multe tipuri din mai multe locuri, ce am gasit si la sfarsit m-am trezit cu vreo 60 freze, vreo 5-6 modele diferite. Frezele crapa de la: - turatie prea mica - viteza prea mare - lipsa rigiditatii (utilaj sau materialul frezat nu este bine fixat) - chiar as sugera montarea unui profil subtire de aluminiu cu canale T la utilajul in discutie, prinderea e mult mai rigida decat cu dublu adeziv - lipsa lubrefiant in material care o incarca (aluminiu) Editat August 26, 2016 de dany_cta Link spre comentariu
klayus Postat August 27, 2016 Autor Partajează Postat August 27, 2016 zilele astea o sa pun un mic utilitar pt windows care face vectori din imagini - png, bmp. daca am spor poate scoate direct gcode pentru masina adica sa importam fisiere cu pcburi (care sunt o groaza online) si sa dam drumu la masina. in felul asta nu mai conteaza din ce program se exporta fisierul, nu mai trebuie sa trecem prin 15 utilitare. export poza si gata gcodeul. asta daca ma ajuta si benishor cand poate si asta pana astept sa-mi ajunga strungul comandat. cine are experienta poate sa-mi zica cateva cuvinte despre Holzmann ED 300FD? numai bine Link spre comentariu
RealAlex Postat August 28, 2016 Partajează Postat August 28, 2016 Vad ca nimeni nu aduce in discutie faptul ca praful generat de frezarea/gaurirea cablajelor din fibra de sticla este foarte periculos pentru sanatate. Chiar un coleg de forum povestea, acum cativa ani, ca a ajuns la spital din cauza aceasta. Eu nu as folosi masina in casa la cablaje fara sa am un sistem de captare al prafului eficient si sigur ( mi-am cumparat si eu un aspirator manual dar ma cam dezamageste sistemul de filtrare, in mod sigur nu este bun pentru asa ceva ). Cel mai eficient, dupa parerea mea, ar fi ca cablajul ce se executa sa fie acoperit de o pelicula de lichid iar in acest fel se elimina producerea de praf nedorit. Fix ca si cu azbestul, toata lumea stie ca este periculos dar nimeni nu-i acorda atentie P.S. Nu ar strica sa facem un topic in care sa se trateze toate aceste "pericole ascunse". Bafta si minuni' Link spre comentariu
GanMark Postat August 28, 2016 Partajează Postat August 28, 2016 denumirea ca marime cat o imprimanta , se refera la dimensiune nu prea cred ca cineva lucra cu asa ceva in camera , birou eu prefer pe balcon cu aspirator..... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum