Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

desktop CNC - pcb-uri si carcase - pCarve 2.0

klayus

Postări Recomandate

Am iesit la piata..... am luat rulment 3200 Z - adica capace metalice, e cel mai mic rulment cu 2 randuri de bile teoretic fara joc.... ext 30 / int 10 / gros 14 mm

ca fisa tehnica a se vedea catalogul SKF, eu am cumparat unul ieftin no-name cu 16-17lei... de la ADIX...www.adix.ro...

are un joc camasa interioara fata de cea exterioara... probabil pentru dilatare...sau doar ca e china low cost...?... de analizat...

.....................................

http://www.skf.com/uk/products/bearings-units-housings/ball-bearings/angular-contact-ball-bearings/double-row-angular-contact-ball-bearings/double-row/index.html?designation=3200%20A-2Z

..................................................

am gasit si ceva SKF, dar e 81lei ... de moment sarim peste si mai cautam....

la o firma BADI...www.badi.ro... am gasit cu capace metal 12,7lei no-name, plastic 15,5lei Polonia, fara capace 18,87lei Polonia, 81 lei SKF... de moment nu am ajuns la ei, sunt in Bucuresti prin Pajura...

O sa cumpar si de la ei ca sa vad cum e cu acel joc....

......................................................

cei de la Badi mi-au spus ca modelele de la ei nu au joc, cica model C3 e cu joc... dar ei nu au...

.........................................................

acum apare o contradictie... ieri cineva imi spunea ca rulmentii cu cod C3 sunt de turatie mare... ??? acum care sa fie adevarul..???

e si asta o chestie.. ca daca e fara joc.. unde se mai dilata la turatii de 20.000 rpm??? poate e necesar cu joc.. si cand e cald dispare....???

......................................................

la firmele astea 2 se gasesc si inele de cauciuc cu diametru de 4 mm , diverse diametre.. 55, 65, 75, 85, etc...

..........................................................

urmeaza cand am timp sa fac un manson de aluminiu pentru rulmentul asta si sa vedem cum se misca... o atentionare e ca urca pana la 20.000RPM maxim.... fata de 608 care merge si la 30-40.000 rpm...

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Dragi colegi de forum, va rog sa ma ajutati cu o soulutie/schema pentru construirea unu filtru de interferente pentru motorul de spindle, am un astfel de motor ce il alimentez la 24V si desi am pus 3 cond de 100nf pe el (unul in paralel pe borne si cate unul de la fiecare borna de alimentare la carcasa) totusi uneri din cauza parazitilor produsi mi se mai blocheaza arduino si nu e chiar placut in mijlocul unui program de frezare..

Mentionez ca alimentarea motorului se face dintr-o sursa separata, sursa in comutatie de 24V 5A

Link spre comentariu

Pune si ceva bobine pe ferita scoase dintr-o sursa PC ,incearca si cu alea care au o singura bobina si le pui cate unul pe firele de alimentare si poti incerca si cu cele bobinate bifilar (cate o bobina separat pe fiecare fir de alimentare).Daca nu ai spune si-ti trimit eu numai ca ale mele sant mai mari, de curent mare( bobinate cu sarma de 2mm).

Editat de mihaighe
Link spre comentariu

"mirceacra" sigur e din cauza motorului? i-ti apare ceva erori in program? stop? alarm? eu m-am dat cu capul de pereti intr-o situatie asemanatoare unde de vina erau descarcari electrostatice...., la frezat materiale plastice mai ales, o descarcare "minuscula" oriunde chiar si o atingere cu degetul (chiar daca nu simteam sau vedeam nici o scanteie) i-mi genera stop....

Banuiesc ca si la tine "trebuie" sa apara stop ca doar nu se opreste asa din senin fara nici o avertizare....

Link spre comentariu

Eu lucrez cu arduino si grbl iar uneori in timpul frezarii pur si simplu se deconecteaza arduino de la grbl (apare not conected), dupa ce am pus cele 3 condensatoare situatia s-a imbunatatit insa din cand in cand ma lovesc de aceasta problema in special in timpul taierii cablajului

Link spre comentariu

Foloseste un cablu USB care are ferite la ambele capete, se gaseste in comert la magazinele specializate. Si incearca sa fie cat mai scurt posibil.

Foloseste un cablu ecranat pentru spindle si leaga ecranul la impamantare. Se gaseste de cumparat si cablu ecranat cu cate 3 sau 4 sau mai multe fire de sectiune 2.5mm2. Eu folosesc cabluri de acest gen atat pentru spindle cat si pentru steppere.

Pe cablul de la spindle eu am plasata langa motor si o ferita (modelul in carcasa de plastic care se preseaza peste cablu).

Link spre comentariu

Sursa ta de 24V e una clasica China 24V/8A??? ca alea sunt in interior ca si o sursa de PC, deci nu ar avea motiv sa bage interferente.

Apoi acel motoras de 24V??? ce motiv are ca sa scoata asa mizerii pe retea??? are ceva probleme la perii/carbuni, ai verificat??? poate rulmentii...

Faptul ca ziceai ca pica la debitare inseamna ca e ceva legat de consum, incalzire rotor, carbuni si atunci incepe sa produca perturbatii care ajung la Arduino.

.............

electronica cnc e sensibila si e bine cum au zis colegii sa pui cat mai multe ferite din acelea pentru deparazitare, pe alimentarea de 24V catre motoras, pe alimentarea de 12V catre Ramps, pe fiecare set de fire de la Ramps la steppere, si acel cablu USB sa fie obligatoriu de calitate, cu shield si cu ferite la ambele capete.

............

Poate ai vreo situatie legata de impamantarea PC si utilaj CNC... adica e posibil ca PC sa traga impamantare din CNC, sau invers... e recomandat ca fiecare utilaj sa aiva propria impamantare, de verificat Priza, Tripla din care alimentezi.

...........

(sursa din poze e la reaparat, nu are toate piesele pe ea)

.........................

La multe motorase in afara de acele cond pentru decuplare am vazut si bobine facute pe bare de ferita puse pe fiecare fir de alimentare.

Poti incerca sa jupoi o sursa veche de PC si sa treci firele tale de alimentare de cateva ori prin acel tor de ferita de la alimentarea de 220V.

Ma gansesc sa verifici sursa ta daca are ceva filtre EMi pe placa, ca nu se stie ce a eliminat chinezul ca sa scada costurile.

.......................

post-175162-0-53868800-1490556462_thumb.jpg

post-175162-0-76996200-1490556607_thumb.jpg

Editat de andreigradu
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

soldermask pe pCarve :) nu am facut niciodata un solder mask si sunt incantat. e placuta pentru electronica unei masini ce urmeaza sa plece.

a0hpwp.jpg

http://i64.tinypic.com/25oufkh.jpg

aseara m-a trosnit ideea, si am facut-o azi dimineata in graba sa ajung si la parinti la masa. mai trebuie pus la punct sistemul. am dat placuta cu vopsea uv pentru solder mask, am lasat-o la soare, am pregatit vectorii, am facut toolpath-ul in vectric aspire si am intrat cu 0.05 initial pe urma 0.08 si pana la urma 0.12 mm in adancime. dar aici e problema mare de setarea Z0 ca am facut-o ochiometric. am sa incerc sa las un tab pe placuta pe care nu pun vopsea, pe care am sa lipesc firul de la z probe, iau Z0 acolo si toolpathul il fac la Z0.vedem ce iese.

numai bine

Dragos

http://i64.tinypic.com/25oufkh.jpg

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Dragi colegi de forum, va rog sa ma ajutati cu o soulutie/schema pentru construirea unu filtru de interferente pentru motorul de spindle, am un astfel de motor ce il alimentez la 24V si desi am pus 3 cond de 100nf pe el (unul in paralel pe borne si cate unul de la fiecare borna de alimentare la carcasa) totusi uneri din cauza parazitilor produsi mi se mai blocheaza arduino si nu e chiar placut in mijlocul unui program de frezare..

Mentionez ca alimentarea motorului se face dintr-o sursa separata, sursa in comutatie de 24V 5A

Am patit si eu ceva similar.

Cata vreme am folosit un motor Kress cu perii totul a fost ok.

Cand am pus un motor de frezare de 1.5 Kw cu invertor in momentul in care ajungeam pe la 12-15000 rpm mi se bloca mouse-ul usb de la calculator.

Solutia simpla a fost montarea unui filtru EMI pe alimentarea invertorului si legarea la impamantare a sasiului de aluminiu (acest lucru este oricum obligatoriu din motive de electrosecuritate).De asemenea este necesara utilizarea unui cablu ecranat intre invertor si motor cu shield-ul legat la impamantare.

In aplicatiile industriale cu care iau contact zilnic peste tot unde sunt folosite invertoare sunt puse cabluri ecranate si filtre EMI.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Uite cum este prezentata aici frezarea solder mask-ului. Este folosit un bit cu arc

https://www.youtube.com/watch?v=7EctuSTL7-w

Si niste detalii in plus despre cum monteaza arcul cu bit:

Ce nu mi-e mie clar e cum calibreaza tensiunea incat sa iasa numai bine; cel mai probabil trial and error. Multumesc pentru link mishule, e cel mai profesionist cablaj facut cu cnc pe care l-am vazut pe tot youtube-ul.

Link spre comentariu

Ma poate ajuta cineva cu un fisier Gcode pentru un cablaj simplu? Un amic doreste sa faca o proba la un CNC.

Multumesc anticipat.

Incearca ce este atasat, ii poti schimba extensia din TXT in NC, sau o lasi asa.

Freza cu varf de 0.1mm

Feedrate de 150mm/min, o valoare conservativa.

pcb_test.txt

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări