Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

desktop CNC - pcb-uri si carcase - pCarve 2.0

klayus

Postări Recomandate

cu un atmega328 cu grbl pe el poti comanda maxim 3 axe. tinyg stie 3 axe liniare si 3 rotationale sau cum ii zce.

Am vazut placa .Pare ok .Dar cu ce soft "scuip " g-code -ul pe usb ? Mach 3 nu valideaza decat paralel . Grbl ?
Link spre comentariu

Sunt softuri de genul grbl-commander sau similare care trimit gcode-ul pe usb.

Am incercat dar daca ai folosit mach3 o sa iti fie greu sa treci pe grbl, acolo nu mai poti sa controlezi masina instant, nu mai raspunde la comenzi ca in mach3, acolo bagi gcodul si isi face treaba, tu nu prea poti sa modifici nimic. Pana si o operatiune de centrare devine complicata cand nu poti sa misti masina din tastatura cu raspuns instant ci doar dupa cateva secunde dupa ce apesi un buton. Incearca sa vezi cum este dar nu te arunca direct la module scumpe, s-ar putea sa nu faca treaba pe care o vrei.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

cum sa nu se miste masina instant? ii zici sa mearga 1 mm si se duce exact 1 mm din momentul in care i-ai zis! daca ii dai sa mearga 100 de mm asteapta sa-si termine treaba si pe urma raspunde la urmatoarea comanda. la asta te referi? grbl raspunde instant dar asteapta sa-si termine comanda.

Link spre comentariu

De multe ori eu frezez manual controland masina din tastatura, cateodata chiar nu tin apasata o tasta sa merg cu viteza setata ci apas fin de mai multe ori pe secunda ca sa se miste usor pana ajunge in pozitia in care vreau eu. Vorbesc de operatiuni la care nu stiu distanta pe care trebuie sa o parcurga, exemplu la gasirea unei margini cu un edge-finder sau centre finder, sau chiar cand frezez "dupa ureche".

In testele mele grbl nu raspundea instant la apasari, nu puteam sa obtin o miscare continua si mereu avea un timp de asteptare din momentul in care apasam tasta de miscare si pana incepea sa se miste.

Sau mai este faza in care deja executa o linie de cod si observi ca masina tremura sau se comporta ciudat si trebuie urgent sa modifici viteza de frezare, in grbl nu poti sa faci asta, el isi vede de treaba lui si iti sparge freza.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

da, are acel buffer cu 7 cuvinte pe care tre sa-l goleasca ca sa execute instructiuni noi. dar lucrurile astea pot fi evitate daca stii ce vrei sa faci. cat despre partea cu edge finder asa este dar poti evita acest lucru folosind probe-ul lui. mie unul, personal, in domeniul hobby mi se pare ca este foarte ok grbl facut. sunt relativ putine situatii in care nu poti face treaba cu el. eu inca nu m-am lovit de nicio situatie la care sa nu am solutie fara cine stie ce improvizatie SF

Editat de klayus
Link spre comentariu

Daca ar fi asa , ca prezinta ceva intarzieri , nu m-ar deranja deoarece oricum execut fisiere cu toti parametrii setati dinainte asa ca orice interventie manuala in timpul pocesului este exclusa .

Link spre comentariu

Nu stiu ce sa zic dar totusi din calculator cred ca este, acel cablaj pe care l-am pus mai sus mi-a iesit pana la urma insa pe un laptop..... cum am mai spus mai sus....

Mai jos o poza cu doua incercari nereusite pe desktop, una din ele e poza de mai sus, celalalt e nr2 cu doua treceri ok iar in a treia trecere iar a luat-o razna:

Posted Image385.JPG

Si al treilea (reusit), frezat din trei treceri, cu piesele in curs de plantare si probe, facut pe laptop fara alte programe deschise, fara net, fara antivirus....:

Posted Image388.JPG

L.E., am uitat sa specific, pcb-uri am mai facut, am pus si pe aici parca poze..., si mi sa mai intamplat odata parca dar nu asa de rau, acum parca a fost posedata....

Aam comandat un laptop pe care intentionez sa-l tin doar pentru aceasta masina, mai vedem atunci.

Am probat si cu calculator nou, aceasi problema, o ia razna daca ma joc cu alte programe in timpul functionarii CNC-ului, banuiesc ca cel mai mult influenteaza Aspire....

Astfel am incercat cu trei calculatoare si pe toate trei am avut aceasta problema, deci GRBL nu se descurca bine in aceasta situatie?sau bCNC?

Mai departe o sa incerc doar frezare si atat, asa o sa ma conving daca alte programe deschise in paralel cu bCNC pot sau nu influenta "bunul mers" al masinii. Cel putin pana acum toate cablajele bune au iesit cand am lasat masina/calculatorul in pace .......

Link spre comentariu

Poate e acelasi "fenomen", poate nu, poate ajuta si la tine, poate nu, dar ai putea sa verifici si:

Make sure your step idle delay setting is set to 255. This will keep the steppers from disabling during a job when there is some buffer starvation. When you have several consecutive G2/3 arcs, there can be instances that your GUI streamer may have enough latency to not sent the next G2/3 arc before Grbl finishes the last one. In this case, if your step idle delay is less 255, your steppers will disable momentarily. This will lead to some drifting that is hard to see.

Link spre comentariu

La grbl calculatorul nu prea are nici o influenta in mersul frezei, atata timp cat poate sa comunice cu modului grbl, totul merge bine.

In ce conditii ai observat pierderea de pasi ? la anumite operatiuni sau complet aleator ?

Link spre comentariu

Am mai scris, complet aleator, acelas cablaj poate iesi bine sau rau dar daca las calculatorul in pace adica daca inchid toate programele, antivirus, net etc se pare ca nu mai da erori si lucreaza bine. Adevarul este ca nici asa nu sant complet sigur fenomenul fiind la inceput adica de curand m-am confruntat cu el si astfel nu pot confirma sau infirma cu siguranta nimic, ramane la viitoarele cablaje sa experimentez cum am mai spus, cu totul oprit.

Mai incerc si cu un pix dar nu are finetea unei freze de 0.1 si e posibil sa ma pacaleasca la pasi fini dar dupa cum sa vazut nu e vorba de simpla pierdere de cativa pasi ci o ia pe aratura complet....

Va tin la curent oricum in continuare.

A, singura care se tine pe pozitie e freza :) nu-si modifica turatia.

Editat de nickrvl
Link spre comentariu

Se pare ca mai depinde si de convertorul USB-serial folosit pe Arduino:

And are you using an Arduino with a CH380 USB-serial chip (common on Chinese knockoffs)? This has been known to slightly truncate serial streams in certain situations.

Link spre comentariu

Liviu, eu tot sper sa fie din calculator astfel teoretic se poate rezolva, ramane de vazut...

Dany, buna idea cu cercurile, acum i-mi dau seama ca si masa mea a prins ceva urme de freze si astfel nici pixul nu mai merge chiar cursiv dar un colt curat pentru probe sigur gasesc.

Link spre comentariu

Ce turație ai la freza? Hades a avut problema ca o lua razna fix la 9000 ture. Problema ta de fapt nu este ca pierde un pas sau 2. O ia razna cu totul. Žncearcă sa pui o ferita pe cablu sau sa muti mașină în alt loc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări