Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

desktop CNC - pcb-uri si carcase - pCarve 2.0

klayus

Postări Recomandate

Destepte "jucarii" CNC-urile astea.Pe acest forum sunt useri care realizeaza cablaje la comanda dar nu-si permit sau nu stiu sa-si realizeze asa ceva iar atunci unii dintre ei se plang ca acest lucru "le mananca" foarte mult timp.Unii au ajuns sa apeleze la firme specializate in asa ceva dar in asemenea cazuri ma intreb daca nu cumva se intampla (cel putin cateodata) sa ajunga la acele firme cei mai multi dintre banii primiti de la clienti.Este adevarat ca cablajele facute de fabrica sunt mai aspectoase plus ca nu mai pierzi atata timp cu fabricarea lor dar dupa cum  am precizat deja si castigurile tale sunt mai mici.Dar daca ai CNC se  rezolva  problema caci acesta face cam tot ce trebuie in locul tau iar tu in tot acest timp mai lucrezi la alt proiect,mai faci o reparatie,mai bei o bere etc.

Pentru @klayus toata stima ca este asa de priceput si ii ajuta pe altii.

Link spre comentariu

Mulțumesc mult pt aprecieri. Era important pt mine sa fac un desktop cnc care sa le facă pe toate cat stau eu sa beau o bere :) mai ales satisfacția de a ma uita la ea cum da 200 de gauri(urăsc sa dau gauri în cablaje) în timp ce eu beau o bere rece...Numai bine

Link spre comentariu

Intr-adevar nu mai pierzi timpul nici cu corodarea,nici cu transferul  tonerului sau cu expunerea la UV si cu developarea cum este in cazul metodei foto etc.Cred ca tot cu ajutorul CNC-ului se poate realiza si silkscreen prin montarea unui marker.Nu cred ca am vazut sa se realizeze incriptionarea pieselor in acest fel dar de ce n-ar fi posibil daca cablajul se poate realiza astfel.

Editat de cipri_mury
Link spre comentariu

Am încercat dar nu aveam rezultate constante. Majoritatea timpului ieșea din a 2-3 a încercare și nu grozav. Mi se pare sau e un ton ironic în ce zici aici? Nu știu cine sunt cei ca mine. Nu ma consider cine știe ce profesionist și banii nu ma dau deloc afara din casa. Dar îmi place sa arate frumos

Link spre comentariu

Mi se pare sau e un ton ironic în ce zici aici? 

Evident ca ti se pare si sunt chiar surprins ca ti-am dat de banuit asa ceva!Cum crezi ca as putea sa apreciez o persoana si apoi sa o ironizez?Eu faceam referire la faptul ca folosesti metode profi care joaca intr-o liga superioara comparativ cu cele pe care le folosesc foarte multi hobbyisti in electronica.In speranta ca nu te-ai suparat iti doresc numai bine si la cat mai multe realizari!

Editat de cipri_mury
Link spre comentariu

Eu pot sa descriu asta intr-un singur cuvant:INVIDIE.Dar o vorba din popor spune ca "omul fara dusmani e ca banca fara bani".Deci asta nu trebuie sa te supere ci dimpotriva sa-ti dea si mai multa incredere in tine.Succes!

Link spre comentariu

Am si eu o "problema" in cea ce priveste laserul, ce putere trebuie sa aiba pentru a lipi ca in clip:

de la secunda 17 inainte unde este adaugat fludor de 0.2, interesanta si idea de temperatura controlata......

In alta ordine de idei astept si eu o masina de la klayus, este in lucru, fata de el toata stima.

Editat de nickrvl
Link spre comentariu

Cred ca trebuie laser infraroșu cu putere peste 40-50w dacă nu mai mult. S-ar putea sa ma înșel dar având în vedere ca nu se vede laserul efectiv, cam ala e

Link spre comentariu

Ah, mai e o intrebare in cea ce priveste frezele....., care sint recomandate pentru "gravarea" PCB-urilor, piramida, v-bit (asa se numesc?), sint si acestea din diferite materiale?

Link spre comentariu

majoritatea frezelor pentru pcb-uri sunt din carbura. cele cu varful piramida sunt mult mai rezistente la abuz dar lasa marginea "pufoasa" nu o curata f bine. cel putin frezele pe care le-am incercat eu. poate cu 2 treceri pe acelasi traseu le curata, nu stiu, dar pentru mine a fost mai simplu sa le dau un pic de tot cu smirghel - 400 daca imi aduc bine aminte, fara sa apas si s-a luat ce nu trebuia sa fie acolo. 

pe langa cele piramida mai sunt vbit-uri "normale". un con ascutit la unghiul respectiv si cu o fata taiata. acelea nu sunt atat de rezistente la abuz. se tocesc mai repede decat cele piramida si daca le scapi in masa la viteza mare sau adancime prea mare cedeaza usor varful. poti sa incepi sa inveti sa folosesti masina cu o freza varf piramida si pe masura ce te specializezi sa treci la cele "normale".

legat de material am avut si freza imbracata in titan si din carbura si din HSS si sincer nu am vazut mare diferenta. cel putin la pcb-uri incarcarea e prea mica ca sa pot spune ca freza aia e mai buna sau mai slaba decat alta. oricum la inceput vei strica cateva freze. deci parerea mea e sa incepi cu cele mai ieftine freze pe care le gasesti si cand esti sigur pe fluxul de lucru si pe capacitatea ta de a te concentra si a urma pasii unei frezari corecte atunci sa incepi cu alte materiale. 

eu am facut prima masina fara sa ma ating vreodata de un CNC. am citit si invatat o groaza pana sa ajung sa frezez primul cablaj. ce incerc sa zic este ca va fi foarte frustrant la inceput. nu intelegi de ce nu iese, de ce nu sta locului, nu prinzi bine pcb-ul pe masa. uiti sa dai 0 la masina unde trebuie. ai dat adancimea de frezare mult prea mare. era pcb-ul mirrored si nu ti-ai dat seama. nu ai strans penseta bine si cate si mai cate. dar dupa ce ai deprins ce ai de facut pcb-urile se fac imediat.

acum cateva luni la mine la birou am fost rugat sa instalez un sistem de acces cu amprenta si care sa poata fi deschis dinauntru cu o telecomanda in infrarosu. am gasit un sistem cu amprenta dar partea cu telecomanda nu. nu exagerez, intr-o ora am facut un pcb cu attiny85, cu tot cu soft si cu carcasa. in afara de soft tot a fost facut pe masina.

Posted Image

Posted Image

#include <IRremote.h>#include <IRremoteInt.h>#define F_CPU 8000000  // This is used by delay.h library#include <avr/io.h>        // Adds useful constants#include <util/delay.h>    // Adds delay_ms and delay_us functions  // Routines to set and clear bits (used in the sleep code)int RECV_PIN = 4;IRrecv irrecv(RECV_PIN);decode_results results;const long open_relay = 0xFF708F;//const long repeat = 0xFFFFFFFF;//long current_command = 0;//long previous_command = 0;//mine___________________________mine//// the setup routine runs once when you press reset:void setup()  {       irrecv.enableIRIn(); // Start the receiver  pinMode(1, OUTPUT);} void loop()  {         digitalWrite(1, LOW); if (irrecv.decode(&results)) {   // results is an instance of a decode_results class, decode() returns an int         if (results.value == open_relay)      {        digitalWrite(1, HIGH);        _delay_ms(2500);        digitalWrite(1, LOW);      }    else    {    digitalWrite(1, LOW);        }     irrecv.resume(); // Receive the next value             }    }// set system into the sleep state // system wakes up when wtchdog is timed out

cu cutia nu am poza ca a trebuit sa o pun repede dar oare cat dura sa o faci prin metoda clasica?

electronica la pCarve facuta tot pe pCarve :)

Posted Image

Posted Image

numai bine

Dragos

Editat de klayus
Link spre comentariu

Pentru decupat/debitat cablaje am văzut că se folosește o freză cilindrica cu rizuri/dinți oarecum asemănătoare cu suprafața unei pile, cele fatetate nu sint bune? Dar pentru material plastic? cum e in filmul pus de tine cu carcasa. Ce fel de material plastic folosești acolo?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări