Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Despre Distorsiuni


Patefon

Postări Recomandate

Ca sa nu mai poluam alte subiecte propun mutarea discutiilor despre distorsiuni aici.

 

Prima intrebare este: Este o reprezentare spectrala suficienta pentru a avea o idee clara despre cum distorsioneaza un amplificator?

 

Eu zic ca nu. Si am sa dau exemplul de mai jos cu doua semnale diferite care au aceleasi (doua) componente spectrale dar arata complet diferit.

 

Posted Image

 

A doua intrebare (bazata pe acelasi exemplul de mai sus) ce reprezinta THD? Nu cumva el ne arata doar cat de aproape sau cat de departe suntem de forma initiala a semnalului aplicat (dat fiind faptul ca mereu e mai mare ca zero) si atunci nu mai conteaza cum il calculam.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Patefon

    4

  • Kosmin

    2

  • adigh

    1

Acolo unde zici tu ca poluam, adica la simulari, nu e o poluare.

Tocmai am aratat de ce FFT-ul intr-o simulare sa face corect doar daca pe graficul FFT sunt prezentate puterea armonicilor si a fundamentalei, nu tensiuni sau rapoarte de tensiuni. Fiindca intotdeauna rezistenta interna a amplificatorului e nelineara.

Editat de adigh
Link spre comentariu

O analiza spectrala arata asa :

Posted Image

Un analizor de spectru poate ''vedea'' inclusiv brum_ul, noise_ul si alte artefacte pe langa fundamentala si armonicile acesteia.

In plus se pot observa si distorsiunile de intermodulatie, ceva de genul asta :

Posted Image

 

In pozele astea http://users.tpg.com.au/users/ldbutler/WaveformsFig5ab.jpg difera faza K3 si automat forma de unda rezultata e diferita.

 

Exista analizoare de distorsiuni care afiseaza THD+N dar si unele care pot masura separat K2 si K3. Amplificatorul ideal e cel care reproduce fidel forma semnalului de intrare fara a o altera. Asta presupune ca la iesirea acestuia sa se regaseasca doar fundamentala.

Ceva de genul asta :

Posted Image

 

Link spre comentariu

adaug

 

componenta spectrală de amplitudine mică apare cu diferenţă de fază 180° în cele două imagini ca atare compunerea este complet diferită(reprezentată în imagini) pentru cele două situaţii.

 

remarcăm o perioadă pentru componeta spectrală de amplitudine mare să o numim T şi o perioadă mult mai mică pentru componenta spectrală de amplitudine mică să o numim în aceste condiţii avem 3t=T.

 

mai vedem marcat  un raport de amplitudini componenta spectrală de amplitudine mică 1 , componenta spectrală de amplitudine mare 4

 

compunerea rezultată din cele două situaţii diferite generează arii diferite pentru 1/2T semnal compus ?!

 

Posted Image

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

@Patefon

 

putem considera componenta spectrală de amplitudine mare ca fiind fundamentala ?putem considera componenta spectrală de amplitudine mică ca fiind o armonică ?

 

putem considera compunerile rezultate ca fiind variaţii de tensiune în timp pe o sarcină dată?exista raport de putere în sarcină(aceeaşi sarcină pentru ambele situaţii) pentru cele două situaţii distincte de compunere ?, se poate preciza acest raport ?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Cu scuze caci nu am timp sa dezvolt/explic. Am facut o simulare LabVIEW:

 

 

Aici se gasesc raspunsurile la intrebarile domnului Valderama. Revin cu explicatii mai tarziu.

 

[EDIT]: Revenire:

 

Intrebarile erau:

Putem considera componenta spectrală de amplitudine mare ca fiind fundamentala?

DA - asa am si gandit simulatorul

 

Putem considera componenta spectrală de amplitudine mică ca fiind o armonică?

DA - am considerat si posibilitatea de a schimba ordinul ei

 

Putem considera compunerile rezultate ca fiind variaţii de tensiune în timp pe o sarcină dată?

DA - Si pentru a vedea aportul energetic al componentelor al compunerii am introdus rutina de calcul RMS a semnalului rezultat

 

Exista raport de putere în sarcină(aceeaşi sarcină pentru ambele situaţii) pentru cele două situaţii distincte de compunere?; Se poate preciza acest raport?

DA - Si, in ciuda aparentelor, aportul energetic este identic in ambele situatii

 

De altfel RMS pentru semnalul rezultat:

NU este influentat de:

    - frecventa fundamentalei (apar mici variatii la zecimala 3 dupa virgula deoarece LabVIEW lucreaza cu esantioane)

    - ordinul de marime al armonicii

    - faza armonicii

Este influentat de:

    - amplitudinea fundamentalei

    - amplitudinea armonicii

Este minim pentru semnal nedistorsionat

Link spre comentariu

De regula se analizeaza semnale sinusoidale cu THD<10% insa aici cele doua semnale prezentate sint departe de aceasta forma ar trebui analizate in functionarea cazului de  regim deformant atipic pentru audio

Link spre comentariu

Ceva interesant din link_ul al doilea...

 

''Accuracy? Forgetaboutit! How does "High Fidelity" sound instead? It was good enough for Major Armstrong (inventor of FM), Alan Blumlein (inventor of stereo), D.E.L. Shorter and Norman Crowhurst. Maybe it's time to reclaim it and call it our own.''

Link spre comentariu

Iata de ce am spus intodeauna ca reactia negativa globala este de fapt inutila si are efecte secundare serioase de acea pe un rezistor de sarcina masuratorile in bucla inchisa arata mai bine si i-i incinta pe unii cind de fapt  sarcina complexa data de difuzor contine erori ce se transmit la intrarea amplificatorului proportional cu gradul reactiei si foarte interesanta afirmatia autorului legata de micsorarea armonicelor din lantul de amplificare prin reactie negativa globala si reintroducerea in lant a altor armonici

Ai facut foarte bine Dorin ca ai gasit aceste articole :aplauze

Link spre comentariu

 

 

 

... in urma ultimelor discutii aprinse (degeaba) pe marginea THD cred ca as putea sa sper ca acest articol va fi citit in sfirsit pina la capat...

 

 

 

''...in urma ultimelor discutii aprinse (degeaba) pe marginea THD''.... s-a constatat cat de bine se cunoaste teoria si mai ales RDH4 in materie de distorsiuni armonice. Cu ocazia asta s-a vazut ce bine e sa ai FB si ...''prietenul, la nevoie se cunoaste''. Traiti in Romania, tara tuturor posibilitatilor.  Decat sa scrie unul ...''da, domne, am gresit...'' mai bine stergem 10 pagini de thread unde a curs multa ''cerneala'' din tastaturile unor useri interesati de fenomenul in discutie.

Daca traiam in Romania trebuia sa zic ..''ne meritam soarta'' dar cum nu se intampla asta o sa zic '' va meritati ...soarta''. Si cand ma gandesc ca ...vroiam sa ma intorc ...acasa. Parca Dumnezeu imi arata ca nimic nu s-a schimbat in bine in tara asta si totul e in regresie. Naja....

Link spre comentariu

Dorin, nu e vorba de formule pt ca nu calculeaza nimeni cat timp are aparatul de masurat distorsiuni pe masa. Problema e ca se estimeaza valori ale THD_ului si nu se cunoaste metoda de masura. In plus se si sustine pana in panzele albe ca ar fi metoda corecta de masura chiar daca in ''cartea sfanta'' RDH4 scrie clar cum se masoara si mai ales ce.

N-am nimic cu @Lazaroiu sau valderama, dupa mine pot sa masoare cum vor si cum pot. Numai sa nu ne faca de ras natia. Am intervenit acolo, fara a avea intentia de a denigra pe cineva, si , in final s-a ajuns la circ. In plus tot eu sunt vinovat ca ''s-a dus Lazaroiu pe copca'' si nu faptul ca rezultatul unei simulari a fost intentionat masluit.

Oricum nu mai conteaza .... ce a fost, a fost si basta. 

In viitor imi vad de treaba mea si mai bine ajut un strain decat un roman.

Iar pe aici o sa postez cat mai rar, o sa ma mut la AMC_uri. Va las cu ''geniul din Carpati'' si noile clase de functionare. Si THD_ul masurat dupa valoarea energetica a armonicilor.

Aveti grija de voi.

Link spre comentariu

In lipsa unui aparat dedicat (mulți dintre noi nu au nici spațiul nici bugetul necesar unui astfel de aparat) putem măsura THD folosind o placa de sunet USB? Cam care ar fi eroarea in acest caz?

Link spre comentariu

Combinatia oscilator extern (macar batranul versatester sau ceva mai bun, de obicei alea mai pricopsite au si voltmetru de a.c.) + un atenuator cu rezistente (tol. macar 1%) si o placa de sunet (din gama >100$) poate fi o solutie de inceput. Cel putin pentru gama ->50mVef in sus.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări