Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

HELP cu un ULN2803

Vizitator woodpecker

Postări Recomandate

Vizitator woodpecker

salut,am o schema cu un be555 si uln 2803 care comanda un motor pas cu pas.la motoare mici, sub 1A merge, dar arm un motor la 40V la 3.6A.ma poate ajuta vreun meseriash de pe aici sa pun dupa ULN2803 4 IRF-uri (gasibile la noi) astefel incat sa pot urni motorul ala mare ? (eventual si altul mai mare ?).raman toata viata dator :).cu stima, woodpecker

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Craciun

1

• bogdanel

1

Top autori în acest subiect

Vizitator woodpecker

cam asa ceva Posted Image

nu am putut uploada poza exact din schema mea....dar e similara.

ma intereseaza exact ce rezistente pun si IRF-urile de rigoare (dar care musai sa fie in tara de cumparat).

mersi anticipat.

Link spre comentariu
Vizitator woodpecker

craciun, mersi mult de raspuns dar eu am de comandat 3 motoare, deci 12 buc. de 2N3005, si imi mananca spatiu mult din carcasa care e foarte mica.plus ca e vreo 20.000-25.000 un 2N3055, cam tot atat cat un mosfet.deci....astept in continuare o solutie de la voi.cu stima,woodpecker

Link spre comentariu

imi place verbul ce l-ai folosit la infiniv :d

incat sa pot urni motorul ala mare

.Ca sa-l potzi urni, eu n-as zice ca 2803 este cea mai buna solutzie, adica este ceva ULN cu ieshiri totem pole, special facut pentru drivere de mosfetzi.Daca vrei sa foloseshti ULNul cu pricina, potzi sa il legi cam asha: ieshirile uln_ului le legi printr-un 100ohmi la un 12V shi printr-un 10ohmi la grila de mosfet. Intrarile sunt tot asha (doar sa nu uitzi de inversia logica) iar alimentarea este tot de 12V. Poate n-ar strica ceva zener intre grila shi sursa la mosfetzi. Datorita faptului ca rezistentzele sunt cam mari (shi disproportzionate), trebuie sa iei in calcul puterea disipata in regim dinamic. Asta depinde de numarul de pashi pe secunda pe care vrei sa i-l impui motorului, dar shi te tipul de mosfet.Iara cu 3055, eu zic sa o lashi balta. Lui 3055 i-ar trebui fie un colector de PNP, fie un emitor de NPN in baza, daca nu vrei sa foloseshti rezistori de mai mult de 4W, vreo 50W de disipare aiurea. In plus e darlinghton 2083-ul, nu inchizi baza lui 3055 cu iel.No spor la treaba
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări