Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Instalatie topit zapada

Vizitator dr_apostol

Postări Recomandate

Vizitator dr_apostol

Salut,Ma intereseaza realizarea unei instalatii pentru topit zapada.Ideea mea este sa am o "pilnie" (trunchi de con, trunchi de piramida) in care pe baza mare sa pun zapada iar pe baza mica sa iasa apa (intr-un timp rezonabil).Ma gindesc ca transformarea zapezii in apa sa se faca prin inductie (dar nu este obligatoriu).Sau este suficient o rezistenta de masina de spalat bagata in trunchiul de piramida...eventual cu un termostat.Va rog sa-mi spuneti daca este fezabil si sa ma ajutati cu idei, cu sfaturi pentru realizarea acestei instalatii.Nu stiu ca spun puteri, capacitati, buget .... este pentru utilizare personala.Va multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• one

2

• amudsen

2

• loleksibolek

2

• knauf74

1

Top autori în acest subiect

Pai nici noi nu putem sugera idei daca nu ne spuneti capacitatea instalatiei si timpul de topire.Inductie...pfuiii,daca faceti conul din metal si-l incalziti cu o bobina,poate, dar e complicat.Depinde si unde vreti sa o topiti,una e sa faceti un con afara la -20 grade si sa vreti sa o topiti,alta sa o faceti intr-o camera cu temperatura peste 0.Deci capacitatea de topire,temperatura mediului ,timp (rezonabil e un termen destul de vag),buget,etc.

Detalii...

Link spre comentariu
Vizitator dr_apostol

Topirea zapezii se face afara, pe timp de iarna.

Ma gindeam ca in functie de putere sa dimensionez trunchiul de con/piramida.

Cind am spus inductie si trunchi de con/piramida m-am gindit:

- trunchi de con incalzit cu bobina

- trunchi de piramida incalzit cu un sistem asemanator/recuperat/adaptat dintr-o plita cu inductie (pus pe o latura, pe 2, pe 3, pe 4)

Capacitate de topire...sai sa luam 2 metri cubi pe ora.

Despre buget...ce sa zic...sa gasim solutia, sa vad cit costa si apoi vad daca mi-o permit sau nu.

Domnule @morocanosul, va rog sa-mi explicati de ce "nici vorba de asa ceva".

Poate nu stiu, poate acum nu inteleg dar sint dispus sa invat.

Mai bine gindesc degeaba decit sa stau degeaba.

Link spre comentariu

Poti incerca cu cablu pentru dejivrare pe care il dai all around pe interiorul conului. E cam scump,e drept,dar ai intreaga suprafata incalzita uniform.

Dar de ce vrei sa topesti zapada?

Link spre comentariu

Cum spune si @knauf74: 

De ce vrei sa sa topesti zapada?   Folosesti apa rezultata in alte scopuri?

Dupa cum se anunta prognoza meteo pe acest an, ( si in viitor), nu vom mai avea zapada.  Camilele vor fi baza.

Editat de PINTI
Link spre comentariu

Ma intereseaza realizarea unei instalatii pentru topit zapada.

Și ce vrei să faci cu apa obținută din topirea zăpezii? S-o folosești ca apă distilată?

Nu mai bine aduni apă de ploaie?

Link spre comentariu

Si conul e mare sa bagati cat mai multa zapada in el sau mic si-l alimentati  des?Daca e mai mic merge cu cablu de incalzire presupun,desi trebuie bagat in el la greu pentru a obtine cantitatea aia de apa.Daca e mare presupun ca nu face fata cablul ,trebuie ceva rezistente sa incalzeasca conul.Parerea mea ca e complicatie cu incalzirea cu inductie la asa ceva,pe langa faptul ca aveti componente electronice care nu se impaca bine cu gerul  e mai simplu cu rezistente electrice si eventual un termostat.Asa ca hotarati-va la marimea conului  si realizati-l.Costurile cu rezistentele si termostatul nu sunt enorme.

Link spre comentariu
Vizitator dr_apostol

Vreau sa topesc zapada sa scap de ea.

Concret, este urmatoarea situatie.

Am un unchi, cu o anumita virsta, cu probleme la coloana si  care locuieste la casa.

Pina acum, iarna, baga zapada in curte. Acum nu mai este posibila aceasta varianta.

Casele sint inghesuite, trotuarele mici, nu ai unde sa depozitezi zapada pe trotuar, aruncatul ei in strada nu este o solutie.

Pune instalatia deasupra canalizarii si evacueaza apa rezultata in urma topirii zapezii.

Nu este prea lent procesul de topire a zapezii cu cablu de degivrare?

Link spre comentariu

E cel mai bine sa ai un canal de scurgere catre canalizare, pe acest canal se pune un cablu de degivrare, eventual se face o automatizare pentru functionarea acestuia. Daca vrei topirea instant a zapezii, cel mai bine e cu un aruncator de flacari (glumesc). Oricum, ai aici solutii, sau mai cauti pe google.

Link spre comentariu

Topirea unui kg de zapada echivaleaza cu incalzirea unui kg de apa cu 80 de grade. Energia electrica necesara este de cca. 0,1 kWh / kg. Vasul trebuie sa fie conic, nu neaparat circular, cu temperatura uniforma a peretilor. In acest scop, vasul trebuie sa aiba pereti dubli distantati la cel putin 3 cm, iar intre ei sa circule un lichid cald: apa, antigel, ulei fluid (de transformator sau hidraulic), etc. Circulatia lichidului se poate realiza prin convectie libera daca incalzitorul se monteaza in partea de jos si lateral. Este necesara si o izolatie exterioara oarecare (spuma poliuretanica, polistiren sau polietilena expandate, vata minerala, etc.) pe toata suprafata conului.

Link spre comentariu

Inseamna cam 100 kWh pentru 1 m.c. de apa, adica vreo 50 lei si asta cu randament 100%. Nu e tocmai ieftin.

Apropo de aruncatorul de flacari, am vazut o aplicatie de genul asta intr-o iarna prin anii 70. In piata de la Academia militara, pentru eliberarea de zapada, o turnau cu o banda transportoare intr-un "cuptor" de aprox. 1 m.c. incalzit zdravan cu motorina. Cu o palnie deasupra. Toata instalatia montata pe o remorca si trasa de un tractor. Parea facuta artizanal, prin auto-utilare si nu am vazut-o decat o data.

Link spre comentariu
Vizitator dr_apostol

Interesanta ideea "cuptorului".

Pentru mine este suficient un cuptor de 0.25 mc.

Eventual incalzirea cuptorului sa o fac cu o butelie de gaz.

Link spre comentariu

De ce nu imaginezi ceva cu lemne sau alt combustibil mai ieftin ? 

Cea mai ieftina si simpla metoda de topire a ghetii este tot cea naturala, adica absorbind caldura din mediul inconjurator. Energia solara este gratis si asta trebuie folosita daca este posibil.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări